ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ρωσικό πλήγμα σε εμπορικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα

Ενώ εντείνονται οι αντιθέσεις μέσα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο

Φωτ. αρχείου του πλοίου KMAX RULER που χτυπήθηκε κατά την είσοδό του στο λιμάνι της Οδησσού
Φωτ. αρχείου του πλοίου KMAX RULER που χτυπήθηκε κατά την είσοδό του στο λιμάνι της Οδησσού
Πλήγμα σε εμπορικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα κατάφερε η Ρωσία, προκαλώντας απώλειες στο πλήρωμα, σύμφωνα με τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, σε μια εξέλιξη που κλιμακώνει παραπέρα την ένταση στη στρατηγικής σημασίας περιοχή.

Η Ουκρανία έχει εντείνει τις επιθέσεις σε Μαύρη Θάλασσα και Κριμαία, χτυπώντας υποδομές και πλοία του ρωσικού Στόλου, με αξιοποίηση και ΝΑΤΟικών πυραύλων. Στόχος του Κιέβου είναι να πιέσει για το δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, εκεί όπου έχει ανακηρύξει μονομερώς έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο» για την εξαγωγή σιτηρών και άλλων εμπορευμάτων, μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά τον περασμένη Ιούλη.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ρωσικός πύραυλος έπληξε προχτές φορτηγό πλοίο κυπριακών συμφερόντων, με σημαία Λιβερίας, κατά την είσοδό του στο λιμάνι της Οδησσού, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο καπετάνιος και να τραυματιστούν τρία μέλη του πληρώματος και ένας λιμενικός, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ουκρανικών ΜΜΕ, το φορτηγό πλοίο «KMAX RULER» χτυπήθηκε από πύραυλο τύπου Kh-31P που εκτοξεύθηκε από ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος.

Το φορτηγό πλοίο επρόκειτο να φορτώσει σιδηρομετάλλευμα που προοριζόταν για την Κίνα, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Υποδομών, Ολ. Κουμπράκοφ, ο οποίος ανέφερε ότι μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, έχουν σημειωθεί 21 ρωσικές επιθέσεις σε λιμενικές υποδομές της Ουκρανίας (βλ. στη σελ. 10 ανακοίνωση ναυτεργατικών σωματείων για το επεισόδιο).

Σλοβακία: Η νέα κυβέρνηση ακύρωσε την παράδοση πακέτου όπλων στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα, αντιθέσεις εμφανίζονται όλο και πιο έντονα στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, σχετικά με την εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία στην Ουκρανία, τους όρους παραπέρα ενίσχυσης του Κιέβου, αλλά και τερματισμού του πολέμου.

Η νέα κυβέρνηση της Σλοβακίας, του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ρ. Φίτσο - όπως είχε δεσμευτεί και προεκλογικά - ακύρωσε την Τετάρτη την παράδοση πακέτου όπλων και πυρομαχικών για την Ουκρανία, το οποίο είχε προετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Το πακέτο περιλάμβανε κυρίως πυρομαχικά και η αξία του υπολογίστηκε σε 40 εκατ. ευρώ. Καταρτίστηκε πριν από τις εκλογές του Σεπτέμβρη, όμως η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορούσε να εξασφαλίσει την έγκρισή του.

Ο Φίτσο διαβεβαιώνει, ωστόσο, ότι η Σλοβακία παραμένει δεσμευμένη στην τήρηση των υποχρεώσεών της στο NATO και διευκρινίζει πως θα συνεχίσουν να εγκρίνονται πωλήσεις εξοπλισμών και πυρομαχικών από ιδιωτικές εταιρείες, παρά την απόφασή του να ακυρωθεί το πακέτο βοήθειας, το κόστος του οποίου θα καλυπτόταν από το σλοβακικό Δημόσιο.

Στο μεταξύ, η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξακολουθεί να συναντά εμπόδια από την Ουγγαρία και την Τουρκία.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, κάλεσε για ακόμη μια φορά το ουγγρικό Κοινοβούλιο να επικυρώσει «το ταχύτερο δυνατό» την εισδοχή της Σουηδίας, υπενθυμίζοντας ότι «η Ουγγαρία είχε πει επανειλημμένα πως δεν θα είναι η τελευταία χώρα η οποία θα επικυρώσει την εισδοχή της Σουηδίας». Εκκρεμεί η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας και από το τουρκικό Κοινοβούλιο, μετά την κίνηση του Τούρκου Προέδρου, Ρ.Τ. Ερντογάν, να υποβάλει το σχετικό πρωτόκολλο.

Η Σουηδία και η Φινλανδία διατηρούσαν για χρόνια πολύ στενές σχέσεις με το ΝΑΤΟ, ενώ υπέβαλαν αιτήματα να ενταχθούν σε αυτό μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τη Φινλανδία να γίνεται τυπικά το 31ο μέλος τον φετινό Απρίλη.

Ουγγαρία και αγρότες αντιδρούν σε ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Η Ουγγαρία αναμένεται να αντιταχθεί - παζαρεύοντας σκληρά - και στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ.

Η Κομισιόν συνέστησε αυτήν τη βδομάδα η ΕΕ να ξεκινήσει επισήμως τις ενταξιακές συνομιλίες μόλις η Ουκρανία ικανοποιήσει μια σειρά από εναπομείνασες υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η ενίσχυση «των μέτρων προστασίας για τις εθνικές μειονότητες».

Η Ουγγαρία έχει δηλώσει ότι δεν θα στηρίξει την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ εκτός κι αν το Κίεβο αλλάξει τη νομοθεσία για τις μειονότητες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Εκπαίδευση. Περίπου 150.000 άνθρωποι ουγγρικής καταγωγής ζουν στη δυτική Ουκρανία.

Η αρμόδια υπουργός της Ουκρανίας για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση δήλωσε χτες ότι το Κίεβο θα ξεπεράσει την πολιτική αντίθεση της Ουγγαρίας, καθώς και ότι η ουγγρική μειονότητα της Ουκρανίας είναι επαρκώς προστατευμένη και Ουκρανοί και Ούγγροι αξιωματούχοι εργάζονται από κοινού για τις νομοθετικές αλλαγές που συνέστησαν οι Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα, ουρές χιλιομέτρων σχηματίζονται στα σύνορα Ουκρανίας - Πολωνίας, καθώς οι Πολωνοί οδηγοί φορτηγών συνέχισαν να εμποδίζουν τις διελεύσεις για τέταρτη μέρα αντιδρώντας στον «αθέμιτο ανταγωνισμό από ουκρανικές εταιρείες».

Το Κίεβο εκτίμησε χτες ότι περίπου 1.700 φορτηγά έκαναν ουρά για να εισέλθουν στην Ουκρανία. Οι οδηγοί στην Πολωνία νιώθουν αδικημένοι επειδή οι ευρωενωσιακοί κανόνες δεν δεσμεύουν τις ουκρανικές μεταφορικές εταιρείες και πουλάνε προϊόντα σε πιο ελκυστικές τιμές, απ' ό,τι οι πολωνικές.

Οι Πολωνοί αντιδρούν για τις συνέπειες του ρωσο-ουκρανικού πολέμου που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους και κατηγορούν την κυβέρνηση για αδράνεια καθώς, όπως λένε, δεν παίρνει σωστά μέτρα ώστε να σωθεί το εμπόριο.

Στο μεταξύ, την αντίθεση των Γάλλων αγροτών εξέφρασε χτες ο πρόεδρος του μεγαλύτερου συλλόγου τους, FNSEAΗ, χαρακτηρίζοντας «καταστροφή» για τον αγροτικό τομέα της Ευρώπης ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

«Με φόντο τον πόλεμο, είναι πολύ δύσκολο να εκφράσουμε τη γνώμη μας γι' αυτό το θέμα, γιατί αμέσως θα μας κατηγορήσουν ότι δεν στηρίζουμε την Ουκρανία. Ομως αν δούμε τα πράγματα μόνο από αγροτική σκοπιά, η είσοδος της Ουκρανίας στην ΕΕ θα ήταν καταστροφή για την ευρωπαϊκή γεωργία», δήλωσε, καθώς η ουκρανική γεωργία «δεν παίζει με τους ίδιους κανόνες» και αντιστοιχεί «στο 1/4 της ευρωπαϊκής».

Ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας, Μαρκ Φεσνό, θα μεταβεί σήμερα στην Ουκρανία, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του, Μίκολα Σόλσκι.

Το Κίεβο απορρίπτει τις «πιέσεις» για διαπραγμάτευση με τη Ρωσία

Με φόντο δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών ότι η «Δύση» πιέζει την Ουκρανία να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, εκτίμησε ότι μόνο όσοι «δεν είναι σωστά πληροφορημένοι», κάνουν λάθος ή στηρίζουν τη Μόσχα μπορεί να πιέζουν το Κίεβο να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία.

«Οσοι ισχυρίζονται ότι η Ουκρανία θα πρέπει να διαπραγματευθεί με τη Ρωσία τώρα, είτε δεν είναι σωστά πληροφορημένοι είτε κάνουν λάθος είτε τάσσονται στο πλευρό της Ρωσίας και θέλουν ο Πούτιν να κάνει μια παύση πριν από μία ακόμη πιο μεγάλη επίθεση», έγραψε στην πλατφόρμα Χ.

«Δεν θα πρέπει να πέσουμε σε αυτήν την παγίδα και δεν θα το κάνουμε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με «δυτικά» ΜΜΕ, κάποιοι «σύμμαχοι» του Κιέβου έχουν αρχίσει να εγείρουν ζήτημα «ειρηνευτικών» διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία μπροστά στην απουσία σημαντικών εξελίξεων στο μέτωπο εδώ και έναν χρόνο και τις ανησυχίες για την ικανότητα της «Δύσης» να εξακολουθήσει να στηρίζει την Ουκρανία στον πόλεμο.

Στην αρχή της εισβολής Ουκρανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν συναντηθεί επανειλημμένα, κυρίως στη Λευκορωσία και την Τουρκία. Το Κίεβο τερμάτισε τις συνομιλίες στη συνέχεια, επικαλούμενο την ανακάλυψη ωμοτήτων στην πόλη Μπούκα, κοντά στο Κίεβο, τις οποίες η Ουκρανία και η «Δύση» απέδωσαν στον ρωσικό στρατό.

Η Ρωσία από την πλευρά της καταγγέλλει ότι η διακοπή των συνομιλιών έγινε μετά από πιέσεις των ΗΠΑ στο Κίεβο.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος επανέλαβε την προηγούμενη βδομάδα ότι η χώρα του δεν θα διαπραγματευθεί με τη Ρωσία όσον καιρό τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στο έδαφός της και ο Πούτιν παραμένει στην εξουσία.

«Εχει έρθει η ώρα όλος ο κόσμος στο Κίεβο και την Ουάσιγκτον να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδύνατο να ηττηθεί η Ρωσία στο πεδίο της μάχης», τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, συμπληρώνοντας πως ο διάλογος είναι «απολύτως απαραίτητος» και πως η Μόσχα είναι «σίγουρα έτοιμη να τον ξεκινήσει».


ΡΩΣΙΑ - ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ
Πούτιν και Τοκάγεφ υπέγραψαν τριετές Κοινό Σχέδιο Δράσης και επιχειρηματικές συμφωνίες

Σημαντική επίσκεψη στο Καζακστάν πραγματοποίησε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, σε μια περίοδο που έχει οξυνθεί ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός για επιρροή στην Κεντρική Ασία - ιδιαίτερα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Την περασμένη βδομάδα επισκέφτηκε το Καζακστάν ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, ενώ συχνές είναι οι επισκέψεις Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Ο Ρώσος Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Καζάκο ομόλογό του, Κασίμ - Τζομάρτ Τοκάγεφ, και υπέγραψαν κοινή δήλωση για τη 10η επέτειο της Συνθήκης για την Καλή Γειτονία και Συμμαχία στον 21ο αιώνα και Σχέδιο Κοινής Δράσης για την περίοδο 2024-2026.

Στην κοινή δήλωση σημειώνεται πως τα δυο κράτη «αντιτίθενται στις προσπάθειες υπονόμευσης της εσωτερικής πολιτικής σταθερότητας και σκοπεύουν να υποστηρίξουν τη διεθνή αρχιτεκτονική ειρήνης», όπως και να εμβαθύνουν τη διμερή τους συνεργασία σε όλους τους τομείς.

Οι δυο ηγέτες φρόντισαν να τονίσουν τη «στρατηγική εταιρική τους σχέση», με «παραλήπτες» άλλους ανταγωνιστές στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, ορισμένα από τα έγγραφα που εγκρίθηκαν χτες, θέτουν «πραγματικά φιλόδοξους στόχους για την ενίσχυση της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης» μεταξύ Ρωσίας και Καζακστάν.

«Είμαστε σύμμαχοι, στρατηγικοί εταίροι. Δεν υπάρχουν θεμελιώδη προβλήματα στις σχέσεις μας», τόνισε ο Τοκάγεφ, προσθέτοντας πως το Καζακστάν και η Ρωσία ακολουθούν «ανεξάρτητη, κυρίαρχη επιλογή» των δρόμων ανάπτυξης. «Οι σχέσεις μεταξύ Καζακστάν και Ρωσίας θα παραμείνουν απαραβίαστες ανεξάρτητα από οποιαδήποτε πολιτική συγκυρία», υπογράμμισε με νόημα.

Παράλληλα χτες διεξήχθη στην πόλη του Καζακστάν, Κοστανάι, το 19ο Φόρουμ Διαπεριφερειακής Συνεργασίας Ρωσίας - Καζακστάν, όπου αναμένεται σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο να υπογραφούν συμφωνίες αξίας περίπου 100 εκατ. δολαρίων.

Μιλώντας στο φόρουμ ο αντιπρόεδρος της καζάκικης κυβέρνησης τόνισε πως το Καζακστάν σε συνεργασία με τις χώρες - μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (EAEU) πρόκειται να λειτουργήσει ως κέντρο επιμελητείας (logistics) της Ενωσης.

«Εχει καθοριστεί ένας κατάλογος ευρασιατικών διαδρόμων μεταφορών και έχει ξεκινήσει ένα ψηφιακό έργο για ένα οικοσύστημα ψηφιακών διαδρόμων μεταφορών της ΕΑΕU. Η περαιτέρω εργασία προς αυτή την κατεύθυνση θα μετατρέψει την Ευρασιατική Οικονομική Ενωση σε σύνδεσμο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και μεταξύ του παγκόσμιου Νότου και του Βορρά», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Τα υπουργεία Ενέργειας των δύο χωρών υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας στην κατασκευή σταθμών συνδυασμένης θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας (CHPP) σε τρεις πόλεις του Καζακστάν.

Ιδιαίτερη αναφορά στην Ενέργεια έκανε ο Πρόεδρος του Καζακστάν, επισημαίνοντας ότι «η πρόσφατη έναρξη της διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου προς το Ουζμπεκιστάν μέσω Καζακστάν διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και της ενεργειακής ασφάλειας της Κεντρικής Ασίας».

Στις 7 Οκτώβρη οι Πρόεδροι της Ρωσίας, του Ουζμπεκιστάν και του Καζακστάν εγκαινίασαν τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς το Ουζμπεκιστάν μέσω Καζακστάν, μέσω του αγωγού Middle Asia-Center.

Επίσης ο Τοκάγεφ στάθηκε στις τεράστιες προοπτικές για την επέκταση του εμπορίου και της συνεργασίας στον αγροτικό τομέα, υπενθυμίζοντας ότι Καζακστάν και Ρωσία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων και μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγέων σιτηρών.

Τέλος ανακοινώθηκε πως η Ρωσία θα ανοίξει ακόμη ένα προξενείο, στην πόλη Ακτάου στο δυτικό Καζακστάν, ενώ το Καζακστάν άνοιξε φέτος προξενείο στο Εκατερίνμπουργκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ