ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
ΠΥΡΕΤΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ
Πολύπλευρα παζάρια και σχέδια στις πλάτες των λαών όλης της περιοχής

Δεσμεύσεις για την «ευρύτερη Μέση Ανατολή» προωθούν οι ΗΠΑ, ενώ και η Κίνα εντείνει επαφές για τη «σταθερότητα» στην περιοχή

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ υποδέχτηκε χτες ομολόγους του από αραβικές και μουσουλμανικές χώρες

Copyright 2023 The Associated

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ υποδέχτηκε χτες ομολόγους του από αραβικές και μουσουλμανικές χώρες
Την ώρα που εντείνεται η σφαγή του παλαιστινιακού λαού από το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο, με τις «πλάτες» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ (και ανεξαρτήτως «αποχρώσεων», με βάση και τα ιδιαίτερα συμφέροντα κάθε πλευράς), κλιμακώνονται διεργασίες από όλα τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα με επίκεντρο τους σχεδιασμούς τους για την «επόμενη μέρα» στη Μέση Ανατολή, βάζοντας στο στόχαστρο συνολικά τους λαούς της περιοχής.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αρθρογραφώντας στην «Washington Post» ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι «στόχος μας δεν μπορεί να είναι σήμερα απλά να σταματήσει ο πόλεμος», αλλά «να οικοδομήσουμε κάτι ισχυρότερο στη Γάζα και σε όλη τη Μέση Ανατολή».

Σημείωσε ακόμα ότι «βδομάδες πριν την 7η Οκτώβρη», όταν ο Νετανιάχου βρέθηκε στις ΗΠΑ, συζήτησε μαζί του «μια δέσμη ουσιαστικών δεσμεύσεων που θα βοηθούσαν το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη να ενσωματωθούν καλύτερα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή», προσθέτοντας ανοιχτά ότι «αυτή η ιδέα βρίσκεται πίσω από τον καινοτόμο οικονομικό διάδρομο που θα ενώνει την Ινδία με την Ευρώπη μέσω Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σαουδικής Αραβίας, Ιορδανίας και Ισραήλ».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι το βασικό έθνος» (!), λέει χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν, υπογραμμίζοντας ότι «οι ΗΠΑ θα ηγηθούν».

Και, αφού βάφτισε το έγκλημα στη Γάζα ...«άμυνα του ισραηλινού λαού ενάντια στον δολοφονικό μηδενισμό της Χαμάς», ο Μπάιντεν έδωσε κάλυψη στη συνέχιση της σφαγής, λέγοντας ότι «μια κατάπαυση του πυρός δεν θα σημάνει ειρήνη» και θα είναι υπέρ της Χαμάς.

Ανέφερε επίσης ότι μετά τον πόλεμο «η Γάζα και η Δυτική Οχθη θα πρέπει να επανενωθούν κάτω από μια ενιαία δομή διακυβέρνησης, τελικά κάτω από μια αναζωογονημένη Παλαιστινιακή Αρχή» και έκανε ξανά λόγο για «λύση δύο κρατών», ενώ στην πραγματικότητα τα σχέδια αυτά των ΗΠΑ δεν έχουν καμία σχέση με τη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους.

Συνεχίζοντας, ο Μπάιντεν στάθηκε στην αποστολή δύο αμερικανικών αεροπλανοφόρων στη Μέση Ανατολή, συμπληρώνοντας πως «οι ΗΠΑ θα κάνουν οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούν τα στρατεύματα και το προσωπικό μας που σταθμεύει σε όλη τη Μέση Ανατολή».

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα οι εξελίξεις συζητήθηκαν σε άτυπη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς οι Βρυξέλλες διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεργασίες, αξιοποιώντας ως «πάτημα» και τα διάφορα σχέδια για «ανθρωπιστικούς διαδρόμους».

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ ενημέρωσε για τις επαφές του σε χώρες της Μέσης Ανατολής, ενώ μετά την τηλεδιάσκεψη ανέφερε δύο βασικά συμπεράσματα από την επίσκεψή του στην περιοχή: «Αίσθηση απόλυτα επείγουσας ανάγκης, ιδιαίτερα λόγω της δραματικής ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, και κοινή επιθυμία να εργαστούμε για μια διαρκή ειρήνη στην περιοχή».

Πρόσθεσε δε ότι «θα ζητήσω από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλει εγγράφως τις προτάσεις της σχετικά με το μέλλον της Γάζας», οι οποίες θα συζητηθούν σε επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, τον Δεκέμβρη, όπου «θα επικεντρωθούμε ιδιαίτερα στη σταθεροποίηση της Γάζας και στην αναζωογόνηση της λύσης των δύο κρατών».

Αύριο, στο μεταξύ, ξεκινούν επαφές στη Μέση Ανατολή ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Χτες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ Αλ Σίσι, τον οποίο ευχαρίστησε για την «παροχή και διευκόλυνση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους ευάλωτους Παλαιστίνιους», για να προσθέσει ότι οι Βρυξέλλες εργάζονται για την ενίσχυση «στρατηγικής σύμπραξης» με την Αίγυπτο.

Τον αυτοτελή της ρόλο στην «επόμενη μέρα» μελετά και η γαλλική αστική τάξη. Το Σαββατοκύριακο ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν είχε τηλεφωνικές επαφές με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μ. Αμπάς.

Χτες ο Μακρόν συζήτησε τηλεφωνικά με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, τον οποίο - σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση - ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησής του με στόχο «την ειρήνη και την ασφάλεια» της περιοχής στη μάχη «κατά του συνόλου των τρομοκρατικών οργανώσεων», την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και τη δρομολόγηση μιας πολιτικής διαδικασίας με στόχο τη δημιουργία δύο κρατών. Ανάμεσα σε άλλα οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διατηρήσουν τη «δυναμική» που δημιουργήθηκε για τις διμερείς τους σχέσεις, μετά την τελευταία επίσκεψη του Μακρόν στο Πεκίνο.

Ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε, στο μεταξύ, ότι απαιτείται «μια ενισχυμένη Παλαιστινιακή Αρχή, που θα αναλάβει τις ευθύνες στη Γάζα», καθώς επίσης ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να εξετάσει μια μεταβατική περίοδο». Και πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι ένα προτεκτοράτο του ΟΗΕ στη Γάζα είναι λύση. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια προσέγγιση με πολλαπλούς παράγοντες, στην οποία διαφορετικές χώρες, διαφορετικές οντότητες, θα συνεργαστούν».

«Καλή φίλη» των Αράβων δηλώνει η Κίνα

Από τη μεριά της η Κίνα εντείνει πολύπλευρα τις προσπάθειές της να αναβαθμίσει τον δικό της ρόλο στις εξελίξεις.

Χτες ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Γουάνγκ Γι υποδέχτηκε στο Πεκίνο αντιπροσωπεία υπουργών Εξωτερικών αραβικών και μουσουλμανικών χωρών, όπως της Ινδονησίας, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας, μαζί με τον ΥΠΕΞ της Παλαιστινιακής Αρχής και τον γγ του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Ως σκοπός των συνομιλιών περιγράφηκε το «να προωθηθεί αποκλιμάκωση της εξελισσόμενης ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, να προστατευτούν οι άμαχοι και να επιλυθεί με δίκαιο τρόπο το παλαιστινιακό ζήτημα».

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ τόνισε ότι «η Κίνα είναι καλή φίλη και αδελφή των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών», καταλήγοντας ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει με επείγοντα τρόπο και να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να αποτρέψει την εξάπλωση αυτής της τραγωδίας».

Σήμερα η αντιπροσωπεία των ΥΠΕΞ συναντιέται στη Μόσχα με το Ρώσο ομόλογό τους, Σ. Λαβρόφ.

Εκτακτη τηλεδιάσκεψη των BRICS

Την Κυριακή οι εξελίξεις απασχόλησαν την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Σ. Λαβρόφ με τον Ιρανό ομόλογό του, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, ο οποίος κάλεσε τη Μόσχα να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στις «ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή».

Ο δε Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής (που αυτήν την περίοδο έχει την προεδρία της διακρατικής συμμαχίας), Σ. Ραμαφόζα, ανακοίνωσε ότι σήμερα θα γίνει έκτακτη τηλεδιάσκεψη των BRICS για να συζητηθούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Στο σχήμα συμμετέχουν Ρωσία, Κίνα, Νότια Αφρική, Ινδία, Βραζιλία, ενώ στη συζήτηση θα προσκληθούν και οι ηγέτες των χωρών που έχουν προσκληθεί να ενταχθούν στους BRICS (Σαουδική Αραβία, Αργεντινή, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ιράν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).

«Μηχανισμό εγγυήσεων» μελετά η Αγκυρα

Από την πλευρά της Τουρκίας, ο ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας στη Γάζα ενός «μηχανισμού περιφερειακής κυριότητας και εγγυήσεων», κατηγορώντας τις δυτικές χώρες «που έχουν επιρροή στο Ισραήλ» ότι σιωπούν.

Προσθέτοντας δε ότι οι εξελίξεις μπορεί «να ανοίξουν την πόρτα σε άλλες κρίσεις και να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες συμμαχίες», είπε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε όλοι μαζί για τη διαρκή ειρήνη».

Τα πολύπλευρα παζάρια στα οποία πρωτοστατεί η Τουρκία ανέδειξε και η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν την Παρασκευή στο Βερολίνο, όπου τις διμερείς συνομιλίες απασχόλησαν και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Οι δύο πλευρές αναγνώρισαν βέβαια τις «διαφορετικές - εν μέρει πολύ διαφορετικές - απόψεις» τους, όπως ανέφερε ο καγκελάριος Ο. Σολτς, με τον Ερντογάν να δηλώνει ότι «εμείς δεν έχουμε κανένα χρέος στο Ισραήλ (...) Δεν κουβαλάμε το βάρος του Ολοκαυτώματος» και τη γερμανική πλευρά να επαναλαμβάνει πως «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του». Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο ότι «όλες οι προσπάθειες πρέπει να κατευθυνθούν προς τη βοήθεια για την απελευθέρωση των ομήρων και την αποτροπή της επέκτασης της σύγκρουσης σε ολόκληρη την περιοχή».

Να σημειωθεί τέλος ότι χτες το βράδυ τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν πως 1.000 σκάφη φέρονται έτοιμα να συγκεντρωθούν αύριο στην Τουρκία και να αποπλεύσουν για τη Γάζα με πάνω από 4.000 ακτιβιστές από 40 χώρες (συμπεριλαμβανομένων «αντισιωνιστών Εβραίων», Ρώσων κ.ά.), για να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ
Νέα περιστατικά αυξάνουν τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης

Σε κατάληψη εμπορικού πλοίου, το οποίο συνδέεται με ισραηλινά συμφέροντα, προχώρησαν την Κυριακή στην Ερυθρά Θάλασσα οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Οι Χούθι δημοσίευσαν χθες βίντεο από την κατάληψη του πλοίου Galaxy Leader, με ένα ελικόπτερο να πραγματοποιεί προσνήωση και ομάδα ενόπλων να παίρνει τον έλεγχο του πλοίου.

Το καράβι με σημαία Μπαχάμες είναι νηολογημένο σε βρετανική εταιρεία, η οποία ανήκει εν μέρει στον Ισραηλινό μεγιστάνα Αβραάμ Ουνγκάρ. Το πλοίο έπλεε από την Τουρκία προς την Ινδία με διεθνές πλήρωμα, χωρίς να επιβαίνουν Ισραηλινοί.

Το Ισραήλ χαρακτήρισε το περιστατικό ως «πολύ σοβαρό σε παγκόσμιο επίπεδο», κάνοντας λόγο για «ιρανική τρομοκρατική ενέργεια», με επιπτώσεις για την διεθνή ναυσιπλοϊα.

Από την πλευρά του Ιράν, ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, Ν. Καναάνι, διέψευσε την εμπλοκή της Τεχεράνης στο συμβάν.

Την ίδια στιγμή, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ κάλεσε τα μουσουλμανικά κράτη «τουλάχιστον να διακόψουν τους πολιτικούς δεσμούς τους με το Ισραήλ για μία περιορισμένη χρονική περίοδο».

Ο δε Ιρανός ΥΠΕΞ Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν σχολίασε ότι οι «ομάδες αντίστασης» με τις οποίες σχετίζεται η Τεχεράνη «αναπροσαρμόζουν έξυπνα την άσκηση της πίεσης» προς το Ισραήλ και «έχουν ακόμη περαιτέρω δυνατότητες».

Νέες εχθροπραξίες στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ

Χθες το απόγευμα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι περίπου 25 ρουκέτες και τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύτηκαν από θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο προς διάφορες τοποθεσίες κατά μήκος των συνόρων.

Αρκετές από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκαν, ενώ άλλες κατέπεσαν σε ανοιχτούς χώρους.

Ωστόσο, τρία φορτωμένα με εκρηκτικά drone έπληξαν ένα φυλάκιο του ισραηλινού στρατού στα σύνορα, με σχετικά πλάνα να δείχνουν τις καταστροφές. Σύμφωνα με την ισραηλινή ενημέρωση δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι έπληξε πυρήνα της Χεζμπολάχ που σχεδίαζε να πραγματοποιήσει επίθεση από το λιβανέζικο χωριό Marwahin, ενώ μαχητικά αεροσκάφη ελικόπτερα και άρματα μάχης έπληξαν άλλες τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ