ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ
Νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν την προσπάθεια συγκάλυψης από κυβέρνηση - κρατικό μηχανισμό

Διαμαρτυρία συγγενών των θυμάτων την περασμένη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη

Πανό από την εκδήλωση της Κυριακής
Πανό από την εκδήλωση της Κυριακής
Εν μέσω καταγγελιών των συγγενών των 57 αδικοχαμένων ανθρώπων στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών, για τεράστιες καθυστερήσεις στη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος, η ανεύρεση νέων στοιχείων στη μοιραία επιβατική αμαξοστοιχία, σχεδόν 9 μήνες μετά, έρχεται να επιβεβαιώσει την προχειρότητα με την οποία αυτή γίνεται.

Ο Σύλλογος των συγγενών είχε καταγγείλει καταρχάς ότι πολύ γρήγορα στην περιοχή της σύγκρουσης ρίχτηκε χαλίκι, αλλοιώθηκαν στοιχεία και μεταφέρθηκαν οι συρμοί. Την Κυριακή ιδιωτική εταιρεία που συμμετέχει στις έρευνες με εξειδικευμένα σκυλιά, ανακοίνωσε αρχικά ότι εντοπίστηκαν ανθρώπινα μέλη, όπως και βιολογικό υλικό, στο εσωτερικό των βαγονιών τα οποία έχουν παραμορφωθεί από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης. Αργότερα η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου επιβεβαίωσε... διαψεύδοντας τον εντοπισμό βιολογικού υλικού αλλά μίλησε με βάση την Εισαγγελία της Λάρισας για «αρκετά μικρά υπολείμματα οστών και βιολογικού υλικού (λίπος), τα οποία έχουν αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για έλεγχο DNA και ταυτοποίηση». Επίσης, αναφέρεται ότι - 9 σχεδόν μήνες μετά - εντοπίστηκε το καταγραφικό του τρένου που έχει σοβαρές φθορές και θα επιχειρηθεί να ανακληθούν ό,τι στοιχεία και δεδομένα είναι δυνατόν.

Η πρόεδρος του Συλλόγου των συγγενών των θυμάτων, Μαρία Καρυστιάνου, κατήγγειλε ότι η εταιρεία με τα εξειδικευμένα σκυλιά δεν πήρε από την αρχή έγκριση αλλά μόνο όταν ήρθε σε επαφή με τους συγγενείς και έγινε αίτημα στις αρχές του Απρίλη, και πρόσθεσε: «Η διαδικασία θα μπορούσε να είχε γίνει εξαρχής, αρκεί να το είχαν επιτρέψει οι αρμόδιες αρχές, για να αποφευχθεί η ψυχική οδύνη των συγγενών».

Διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων, που έχει καθιερωθεί κάθε τρίτη Κυριακή του Νοέμβρη, την περασμένη Κυριακή έγινε στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη διαμαρτυρία του Συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα» και του Συλλόγου των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών.

Φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας μπαλόνια και πανό κατήγγειλαν ότι τα τροχαία δυστυχήματα, με απολογισμό 1.350.000 ανθρώπους νεκρούς κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, είναι έγκλημα. Απαίτησαν τη λήψη άμεσων μέτρων και βελτίωση των υποδομών για να μειωθούν τα τροχαία δυστυχήματα, δικαίωση και δικαιοσύνη για τα θύματα των Τεμπών και να μην υπάρξει συγκάλυψη. «Δεν ξεχνώ, 57 ψυχές ζητούν δικαίωση», ήταν από τα πανό που δέσποζαν.

Στη διαμαρτυρία αυτή παραβρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με τους Γιάννη Δελή, βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, και Βασίλη Τομπουλίδη, εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ, εκπληρώνοντας την υπόσχεσή του στους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών, προώθησε και πέτυχε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή για το έγκλημα. Επιδίωξή του θα είναι να εξεταστούν όλες οι πτυχές και οι αιτίες που οδήγησαν σε αυτό, ξεκινώντας από την πολιτική της ιδιωτικοποίησης, της «απελευθέρωσης» και της κατάτμησης του σιδηρόδρομου που υπηρέτησαν όλες οι ως τώρα κυβερνήσεις. Ο Γ. Δελής στην εκδήλωση των Συλλόγων σημείωσε μεταξύ άλλων: «Τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα για το δυστύχημα των Τεμπών και το ΚΚΕ έχει δεσμευτεί απέναντι και στους συγγενείς αλλά και στον ελληνικό λαό ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας όχι μόνο για να μην ξεχαστεί αυτό το έγκλημα, όχι μονάχα να πέσει φως παντού αλλά και να εξεταστεί διεξοδικά και να καταλογιστούν οι ευθύνες, πολιτικές και ποινικές, και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι».

ΣΥΡΙΖΑ
Στοιχισμένος και με την ανιστόρητη θεωρία των «δύο άκρων»

Την ώρα που «τρέχουν» οι διεργασίες για τα σχήματα ...εντός και εκτός

Και την ανιστόρητη θεωρία των «δύο άκρων» ανέσυρε χτες από τη φαρέτρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κασσελάκης, για να δώσει τα διαπιστευτήριά του στην αστική τάξη, συνεχίζοντας τις ...παραδόσεις του κόμματός του, που ως κυβέρνηση είχε φτάσει να υπογράφει ακόμα και τις διακηρύξεις της ΕΕ που μιλούσαν για «σιδηρούν παραπέτασμα».

Μιλώντας χτες στην παρουσίαση του βιβλίου του Ξ. Κοντιάδη «Το Φαινόμενο Κασσελάκη», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε αναφορικά με τον όρο «μεταδημοκρατία» ότι «η αποχή είναι ένα μεγάλο ρίσκο για την κοινωνία μας σήμερα. Ενα μεγάλο ρίσκο, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικές αμφιταλαντεύσεις. Σε extreme. Και σε ακροδεξιά και σε αναρχία. Ειδικά όταν υπάρχουν οικονομικές πιέσεις, κοινωνικές πιέσεις». Εξ ου και παρουσίασε τον ΣΥΡΙΖΑ ως εγγυητή της αντιλαϊκής «σταθερότητας», χαρακτηρίζοντας «μονόδρομο» την «έμπρακτη εφαρμογή των προοδευτικών αξιών με έναν τρόπο που αντιμετωπίζει την αποχή».

Την ίδια ώρα εντείνονται οι διεργασίες για το αν και πότε θα αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ η ομάδα Αχτσιόγλου. Στην πανελλαδική συνδιάσκεψη που πραγματοποίησε η τάση των «6+6» το Σαββατοκύριακο ήταν συντριπτικά πλειοψηφούσα η άποψη υπέρ της άμεσης εξόδου, κάτι που όμως δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Την εισήγηση στην πανελλαδική συνάντηση ανέγνωσε κατόπιν συνεννόησης των ηγετικών στελεχών της τάσης ο Ν. Ηλιόπουλος, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ «βούρκο» που κάνει την «προσπάθεια συνεννόησης (...) ακόμα πιο δύσκολη».

«Αν είναι να φύγουν, να το κάνουν τώρα», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Στ. Κασσελάκης από τα μικρόφωνα του ρ/σ του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «παίζουν με την αγωνία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ». Είχε προηγηθεί την Παρασκευή συνέντευξή του στον «ΑΝΤ1», όπου χαρακτήρισε όσους μεθοδεύουν την αποχώρησή τους από το κόμμα «αποστάτες».

Στο μεταξύ, την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε η πλειοψηφία των μελών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την πρώτη συντεταγμένη αποχώρηση οργάνωσης νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ από το κόμμα.

Στο μεταξύ η Πέτη Πέρκα, ανεξάρτητη πλέον βουλευτής, στέλεχος της «Ομπρέλας», μιλώντας στον ρ/σ «Status FM», σε ερώτηση αν πρόκειται να συνεργαστεί με την ομάδα Αχτσιόγλου αν εκείνοι αποχωρήσουν, είπε ότι «είναι δεδομένο» και ότι «με αυτούς πορευτήκαμε, προφανώς θα είμαστε όλοι μαζί. Απλά ο καθένας έχει τον χρόνο του και την άποψή του, ο καθένας φεύγει μόνος του, ενώ άλλοι λένε ότι θα το παλέψουν από μέσα», δείχνοντας έστω και έμμεσα ότι κάθε άλλο παρά «χάος» τους χωρίζει πολιτικά, εντός και εκτός.

Ο δε Ευ. Τσακαλώτος είπε χτες στον «ΑΝΤ1» ότι μαζί με τους βουλευτές που ελέγχει η ομάδα Αχτσιόγλου θα μπορέσουν να σχηματίσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα, μιλώντας μάλιστα για 10 με 12 βουλευτές και αναφέροντας ότι «βασικός στόχος είναι η ανασυγκρότηση της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς (...) αυτό το κομμάτι της Αριστεράς μπορεί να δώσει λύση στα μεγάλα ζητήματα». Οσο για το αν θα πρόκειται για συγκόλληση, είπε: «Θα δούμε μέχρι τις ευρωεκλογές αν θα είναι forum. Νομίζω ότι θα είναι κάτι περισσότερο από forum και κάτι λιγότερο από κόμμα».

Τα σκήπτρα της σοσιαλδημοκρατίας θέλει το ΠΑΣΟΚ

Την πρωτοκαθεδρία στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας επιχειρεί να καταλάβει το ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρός του, Ν. Ανδρουλάκης, από το βήμα της ΚΕ του κόμματος το Σαββατοκύριακο σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν έχει στόχο απλά να προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Εχει στόχο να κερδίσει τη ΝΔ» και ότι «η χώρα χρειάζεται ισχυρή αντιπολίτευση, αλλά πάνω απ' όλα ισχυρή κυβερνητική εναλλακτική πρόταση. Και εργαζόμαστε γι' αυτό καθημερινά μέσα και έξω από τη Βουλή». Στο πλαίσιο αυτό, αναπαρήγαγε όλες τις ξεφτισμένες αυταπάτες περί αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που «εκσυγχρονίζουν το κράτος, προωθούν την ανοδική κοινωνική κινητικότητα και μειώνουν τις ανισότητες».

Με γραπτή παρέμβαση που έστειλε ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος ζήτησε να κοπεί κάθε γέφυρα με τον ΣΥΡΙΖΑ και να διεκδικήσει το ΠΑΣΟΚ μόνο του την πρωτοκαθεδρία στην σοσιαλδημοκρατία. Στο πλαίσιο αυτό, άσκησε κριτική για την κοινή διαρροή μετά τη συνάντηση Ανδρουλάκη - Κασσελάκη, λέγοντας: «Τι μήνυμα θέλαμε να στείλουμε με την κοινή διαρροή; Διακρίναμε στο πρόσωπο του κ. Κασσελάκη κάποια αξιοπιστία; Κάποιο κοινό μέλλον; Είμαι σίγουρος ότι ΟΧΙ!». Σε άλλο σημείο ανέφερε πως «για να μας ψηφίσει ο κόσμος δεν χρειάζεται να στείλουμε κάλεσμα σε γενίτσαρους και γυρολόγους, αλλά να πορευτούμε με στελέχη που έχουμε στο κόμμα (...) Αν επιχειρήσουμε σε αυτήν τη φάση να μιμηθούμε τον Τσίπρα, που έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα "σούπερ μάρκετ", θα το πληρώσουμε, όπως το πληρώνει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσιάζει εικόνα διάλυσης».

Στο μεταξύ, την εμφάνισή του έκανε χτες ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Ανδ. Λοβέρδος, ο οποίος σε ομιλία του σε συγκέντρωση οπαδών του προανήγγειλε την επάνοδό του στην κεντρική πολιτική σκηνή, λέγοντας ότι «έφυγα από το ΠΑΣΟΚ, δεν έφυγα από την πολιτική». Αυτοπροσδιορίστηκε ως «πολιτικός του Κέντρου», λέγοντας «όχι» σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, και έδωσε το «στίγμα» των θέσεών του υπερασπίζοντας τις πλάτες στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ: Είπε χαρακτηριστικά ότι «χειροκρότησε» το λευκό της κυβέρνησης στο ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός, ενώ μίλησε και για «αντισημιτισμό που σηκώνει κεφάλι, και δυστυχώς στη χώρα μας συνδέεται αυτές τις μέρες πρωτίστως με την Αριστερά». Οσον αφορά το Μεταναστευτικό, έκανε λόγο για «δίπολο παράτυπης μετανάστευσης - τρομοκρατίας», και τέλος δήλωσε «μεταρρυθμιστής», φέρνοντας παραδείγματα από το αντιλαϊκό παλμαρέ του ως υπουργός.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Με φοροεξόντωση και άλλες αναδιαρθρώσεις η νέα επίθεση στον λαό

Την προκλητική προπαγάνδα της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο φοροεξόντωσης των αυτοαπασχολούμενων, με την οποία επιχειρεί να αναποδογυρίσει την πραγματικότητα, αναπαρήγαγε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης, δίνοντας ταυτόχρονα σήμα στα στελέχη του κόμματός του να βάλουν πλάτη για τη συνέχιση και επιτάχυνση αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων ώστε να διασφαλιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου στις νέες συνθήκες, με τη ΝΔ βασικό πόλο διαχείρισης της αστικής εξουσίας.

Συγκεκριμένα, μιλώντας το απόγευμα στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ (όπου εξελέγη νέα γραμματέας η Μαρία Συρεγγέλα), ο Μητσοτάκης κάλεσε τα στελέχη της παράταξής του σε συστράτευση «για τις νέες μάχες», βάζοντας ως «πολιτικό στοίχημα» της νέας τους 4ετίας τις «μεταρρυθμίσεις» και τον «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό», με «παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής», ενάντια σε «διαχρονικές παθογένειες».

Στο πλαίσιο δε της ενδοαστικής διελκυστίνδας για τα μερίδια στην αστική διαχείριση, ειρωνεύτηκε τα νυν και πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι μαλώνουν για το διαβόητο «μαξιλάρι», ισχυριζόμενος ότι ήταν «το ενέχυρο των δανειστών για την τεράστια προσωπική αναξιοπιστία του Αλ. Τσίπρα». Αποσιώπησε δηλαδή το γεγονός ότι στην τακτική όλων των κυβερνήσεων τουλάχιστον από το 2010 και μετά, ματωμένα πλεονάσματα και «μαξιλάρια» διασφαλίστηκαν από το υστέρημα του λαού για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Στράφηκε και κατά του ΠΑΣΟΚ, παρατηρώντας «σταδιακή προσχώρηση σε μηδενιστικό λόγο», στην «αρνητική πολιτική την οποία μιμούνται, με ξεπερασμένα συνθήματα».

Με ορίζοντα δε τις ευρωεκλογές, επέμεινε στα στελέχη του ότι πρόκειται για «πολιτική αναμέτρηση» «με συνέπειες στη διεθνή θέση της χώρας και στην εσωτερική μας ζωή», εξ ου και ζήτησε να διατηρηθεί η «πολιτική σταθερότητα» του τόπου, ώστε να συνεχίσει στην τροχιά όπου βρίσκεται, αλλά και να εκλέξει στελέχη «με ευρωπαϊκό προσανατολισμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ