ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Στην Αθήνα το Συνέδριο της Κλαδικής Μεταφορών - Επικοινωνιών

Βήμα αλληλεγγύης στον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης | Αναδείχθηκε η ανάγκη συντονισμού των αγώνων των εργαζομένων

Με τη συμμετοχή δεκάδων αντιπροσώπων από όλες τις ηπείρους άρχισαν χτες στην Αθήνα οι διήμερες εργασίες του 15ου Συνεδρίου της Κλαδικής Μεταφορών και Επικοινωνιών της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ). Το άνοιγμα του Συνεδρίου αποτέλεσε βήμα αλληλεγγύης στον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης και καταδίκης του κράτους του Ισραήλ που αιματοκυλά τη Γάζα, ενώ τόσο εισηγητικά όσο και στις παρεμβάσεις αναδείχθηκαν οι αγώνες των εργαζομένων των δύο κλάδων, η ανάγκη συντονισμού τους, αλλά και οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια σε αυτούς τους δύο βασικούς τομείς της παγκόσμιας οικονομίας.

Το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» ακούστηκε δυνατά στην αίθουσα όπου γίνεται το Συνέδριο, καθώς αντιπρόσωποι και εργαζόμενοι υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα την Suzan Tayseer Salam, επικεφαλής της Ενωσης Παλαιστινιακών Συνδικάτων της Ιερουσαλήμ και μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου της ΠΣΟ, η οποία έφτασε στην Αθήνα από τη γη της Παλαιστίνης, που δέχεται την επίθεση από το κατοχικό κράτος του Ισραήλ.

Η εκπρόσωπος του μαρτυρικού λαού μετέφερε την κραυγή αγωνίας από την αιματοβαμμένη γη της Παλαιστίνης, ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες της για το κύμα αλληλεγγύης με διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν από την ΠΣΟ και τα συνδικάτα - μέλη της σε όλο τον κόσμο, ειδικά για τις πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ.

Βήμα αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης αποτέλεσε η έναρξη του Συνεδρίου
Βήμα αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης αποτέλεσε η έναρξη του Συνεδρίου
Μεταφέροντας τις τραγικές στιγμές που ζει ο λαός της Παλαιστίνης, ανέφερε: «Για 45 συνεχόμενες μέρες το ισραηλινό κατοχικό κράτος συνεχίζει την ξέφρενη επιθετικότητά του κατά της Λωρίδας της Γάζας, αγνοώντας τους κανόνες του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, διαπράττοντας εγκλήματα γενοκτονίας και πράξεις εκδίκησης εναντίον αμάχων και της περιουσίας τους, με την υιοθέτηση μιας πολιτικής "καμένης γης". Ηδη περίπου 12.000 πολίτες είναι νεκροί, μεταξύ τους 5.500 παιδιά και 3.300 γυναίκες, ενώ πάνω από 30.000 άμαχοι τραυματίστηκαν, ορισμένοι απ' αυτούς σοβαρά, και υπάρχει μεγάλος αριθμός αγνοουμένων κάτω από τα μπάζα».

Μπροστά σε αυτό το έγκλημα, η Παλαιστίνια συνδικαλίστρια αναρωτήθηκε: «Πόσο καιρό θα διαρκέσουν οι διώξεις, οι δολοφονίες και το έλλειμμα δικαιοσύνης σε βάρος του παλαιστινιακού λαού;», για να καταλήξει: «Δεν θα υπάρξει ειρήνη ή σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή και τον κόσμο χωρίς ο παλαιστινιακός λαός να αποκτήσει τα νόμιμα δικαιώματά του στην αυτοδιάθεση, την ελευθερία και την ανεξαρτησία στο κυρίαρχο κράτος του με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».

Να ενταθεί η αλληλεγγύη των εργαζομένων προς τον λαό της Παλαιστίνης, κάλεσε ο Ricardo Maldonado, πρόεδρος της Κλαδικής Μεταφορών, ενώ ο Mike Mzwandile Makwayiba, πρόεδρος της ΠΣΟ, καταδικάζοντας το έγκλημα τόνισε ότι ο αγώνας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους ήταν μία από τις βασικές αρχές της ΠΣΟ από την ίδρυσή της ακόμα.

Το Συνέδριο, που φιλοξενείται από το ΠΑΜΕ, διεξάγεται με σύνθημα «Η εργατική τάξη οργανώνεται, προχωρά μπροστά για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, πολέμους, εκμετάλλευση». Φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα κλαδικού συντονισμού των εργαζομένων σε μια περίοδο που οι αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών οξύνονται, που οι πολεμικές συγκρούσεις φουντώνουν με κίνδυνο να γενικευτούν. Την κεντρική εισήγηση έκανε ο Ali Riza, γγ της Κλαδικής Μεταφορών, ενώ οι εργασίες συνεχίστηκαν με παρεμβάσεις συνδικαλιστών από διάφορες χώρες.

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
Σήμερα η σύσκεψη φορέων για την οργάνωση της λαϊκής πάλης

Κάλεσμα σε όλα τα σωματεία, τους συλλόγους, τους μαζικούς λαϊκούς φορείς της πόλης να συμμετάσχουν σήμερα, Τετάρτη, στη σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης, απευθύνουν σωματεία της Νέας Ιωνίας.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Γ. Σεφέρης» στο 9ο Δημοτικό Σχολείο (Καλογρέζα - Μουταλάσκη 64) και καλούν σε αυτή οι: Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ν. Ιωνίας - Ηρακλείου - Μεταμόρφωσης «Γ. Σεφέρης», Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ιωνίας - Ν. Ηρακλείου και πέριξ περιοχών, Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας - Παράρτημα Ν. Ιωνίας - Ν. Ηρακλείου - Μεταμόρφωσης - Νέας Φιλαδέλφειας, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 10ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας, Σύλλογος Γυναικών Νέας Ιωνίας (ΟΓΕ), Ενωση ΕΒΕ Ν. Ιωνίας.

«Δεν πάει άλλο! Βγαίνουμε μπροστά! Δυναμώνουμε τον αγώνα για τις δικές μας ανάγκες!», τονίζουν τα σωματεία, ξεχωρίζοντας το οξυμένο πρόβλημα της ακρίβειας που «τσακίζει κόκαλα, ειδικά για τα είδη πρώτης ανάγκης».

«Το ύψος των μισθών και των συντάξεων είναι καθηλωμένο και στα μέσα του μήνα έχουν εξανεμιστεί. Μας προκαλούν την ίδια στιγμή με τα υπέρογκα ποσά που δίνουν για τις ΝΑΤΟικές εγκληματικές δαπάνες που αυτό το διάστημα οδηγούν τον λαό της Παλαιστίνης σε γενοκτονία με πιο μεγάλο θύμα τα παιδιά», αναφέρουν τα σωματεία.

Επίσης, στέκονται στην κατάσταση του Κέντρου Υγείας, που είναι υποβαθμισμένο και απειλείται με κλείσιμο, ενώ το Νοσοκομείο «Αγία Ολγα» έχει μεγάλες ελλείψεις.

Επιπλέον αναδεικνύουν το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που τσακίζει τους αυτοαπασχολούμενους και καλούν σε οργάνωση και αγώνα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Ημερίδα και προβολή ταινίας από την ΟΓΕ

Σειρά εκδηλώσεων το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Νοέμβρη οργανώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών (25η Νοέμβρη).

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 25 Νοέμβρη οργανώνει ημερίδα με θέμα «Αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών στην εργασία, στην Εκπαίδευση, στην οικογένεια, ενάντια στη βία των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της προσφυγιάς». Οι εργασίες της ημερίδας θα πραγματοποιηθούν στο κτίριο της Νομικής Σχολής στην Αθήνα (αμφιθέατρο 1, είσοδος από οδό Σίνα), από τις 10 π.μ. έως τις 5.30 μ.μ. (ώρα προσέλευσης 9.30 π.μ.). Στο πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνονται παρεμβάσεις από εργατικά σωματεία, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, φοιτητικούς συλλόγους, συλλόγους και γονείς ΑμεΑ.

Την Κυριακή 26 Νοέμβρη η ΟΓΕ οργανώνει προβολή της ταινίας της Παλαιστίνιας σκηνοθέτριας Mai Masri «3.000 Νύχτες», στις 11.30 π.μ. στον κινηματογράφο «Studio» (οδός Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής).

«Φιάσκο» για τους εργαζόμενους και το «πρώτο ένσημο»

Καθυστερήσεις στις πληρωμές για ενταγμένους στο πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ

Τις καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών στους εργαζόμενους που δουλεύουν μέσω του πολυδιαφημισμένου από την κυβέρνηση προγράμματος «πρώτο ένσημο» της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Πρόκειται για νέους και νέες ηλικίας 18 έως 29 ετών που απασχολούνται με επιδότηση μισθού σε επιχειρήσεις. Ο Σύνδεσμος έχει δεχτεί πλήθος καταγγελιών από εργαζόμενους που μετά από μήνες δουλειάς παραμένουν απλήρωτοι. Μάλιστα, όσοι έχουν απευθυνθεί στα τοπικά παραρτήματα της υπηρεσίας δεν παίρνουν καμία σαφή απάντηση για τον χρόνο καταβολής των δεδουλευμένων τους.

Θυμίζουμε ότι το λεγόμενο «πρώτο ένσημο» είναι άλλη μια παροχή της κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου να εξασφαλίζουν ουσιαστικά τζάμπα εργατικό δυναμικό με κρατική χρηματοδότηση, που φορτώνεται στα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα - που ενεργοποιήθηκε τον Γενάρη του 2022 - προβλέπει κρατική επιδότηση για νέες θέσεις εργασίας, που για την περίπτωση της πλήρους απασχόλησης είναι 1.200 ευρώ για ένα 6μηνο. Από αυτά, τα 600 ευρώ δίνονται από το κράτος στον νεοπροσλαμβανόμενο και τα άλλα 600 ευρώ στον εργοδότη για να καλυφθεί μέρος της μισθοδοσίας. Ανάλογες επιδοτήσεις δίνονται και για τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

«Είναι απαράδεκτο, τη στιγμή που η κυβέρνηση μέσω ΔΥΠΑ εξασφαλίζει εκατομμύρια ευρώ για τους εργοδότες, οι συνάδελφοι να κυνηγάνε το αυτονόητο, την πληρωμή των μισθών τους», σημειώνει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και απαιτεί την άμεση πληρωμή των οφειλόμενων.

ΒΟΛΟΣ
Τραυματισμός εργαζόμενου μετά από βουτιά στο κενό

Ενας 40χρονος τραυματίστηκε σοβαρά χτες, όταν έπεσε από μεγάλο ύψος σε τυροκομική μονάδα της Β' ΒΙΠΕ όπου εργαζόταν. Αρχικά ο εργαζόμενος διακομίσθηκε στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τη σοβαρότητα της κατάστασής του και έκριναν αναγκαία τη μεταφορά του στο «Αχιλλοπούλειο» Βόλου. Ο εργαζόμενος φέρεται να έκανε επισκευή σε δεξαμενή έξω από τον χώρο του εργοστασίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ