ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ξεπέρασαν τους 14.000 οι νεκροί στη Γάζα από την ισραηλινή σφαγή
  • Συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων και ολιγοήμερης εκεχειρίας συζητούσε χτες αργά το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο
  • Θα συνεχίσουμε τον πόλεμο μέχρι να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας, ξεκαθαρίζει ο Νετανιάχου...

Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός συνέχισε χτες, για 46η μέρα, το δολοφονικό σφυροκόπημα σχολείων, κατοικιών και νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας, με τους νεκρούς Παλαιστίνιους να ξεπερνούν πλέον τους 14.000, ενώ χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι, δεκάδες χιλιάδες οι τραυματίες και 1,7 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι άμαχοι.

Σε αυτό το εντεινόμενο αιματοβαμμένο φόντο, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο εξέταζε έως αργά χτες βράδυ το σχέδιο που εισηγήθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου, για συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, και για ολιγοήμερη κατάπαυση πυρός.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν γίνει γνωστές μέχρι χτες το βράδυ, η συμφωνία προβλέπει την απελευθέρωση περίπου 50 αμάχων ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα την κατάπαυση πυρός για λίγες μέρες και την απελευθέρωση πιθανώς 150 με 300 Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Τρεις στους τέσσερις νεκρούς Παλαιστίνιους είναι γυναικόπαιδα ή ηλικιωμένοι

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 3 στους 4 Παλαιστίνιους που σκοτώνονται από ισραηλινά πυρά είναι παιδιά, γυναίκες ή ηλικιωμένοι.

Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα από τις 7 Οκτώβρη ξεπερνά πλέον τους 14.100, εκ των οποίων τα 5.840 είναι παιδιά.


Χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 33.000.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο (έως το μεσημέρι της Τρίτης) είχαν δολοφονηθεί άλλοι 80 άμαχοι (οι περισσότεροι γυναικόπαιδα), ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς στη βόρεια Γάζα.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ανακοίνωσε πως μία από τις εργαζόμενές του σκοτώθηκε στη Γάζα μαζί με το 6 μηνών μωρό της, τον σύζυγό της και δύο αδέλφια της. Συνολικά 108 εργαζόμενοι του ΟΗΕ στη Γάζα έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Μεταξύ πολλών άλλων ισραηλινών δολοφονικών επιδρομών, καταγράφηκε ο βομβαρδισμός πολυκατοικίας στα περίχωρα της νότιας πόλης Χαν Γιούνις, με τουλάχιστον 10 νεκρούς και 22 τραυματίες.

Εκλεισαν όλα τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα

Από χτες, όλα τα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα σταμάτησαν να λειτουργούν.

Τα τρία μεγαλύτερα νοσοκομεία, Αλ Σίφα, Αλ Αχλί και το Ινδονησιακό ζήτησαν βοήθεια για την απομάκρυνση των τελευταίων εκατοντάδων τραυματιών και ασθενών που δεν μπορούν να μετακινηθούν μόνοι τους, προκειμένου να εκκενωθούν τα κτίρια πλήρως, ενώ ο ισραηλινός στρατός επεκτείνει τις καταστροφικές του επιθέσεις σε αυτά.

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρ. Λιντμάγερ χαρακτήρισε «έσχατη λύση» τη διαδικασία αυτή, επισημαίνοντας πως «στερεί από ολόκληρο τον πληθυσμό του βόρειου τμήματος τα μέσα να αναζητήσει υγειονομική φροντίδα».

Ο Ιορδανός πρωθυπουργός Μπίσερ αλ Κασάουνεχ δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός απαίτησε και την εκκένωση ενός ιορδανικού νοσοκομείου στη Γάζα, διαμηνύοντας πως θα αγνοήσει αυτή τη διαταγή. Ο Ιορδανός πρωθυπουργός πρόσθεσε επίσης πως ο στρατός της Ιορδανίας ενισχύει την παρουσία του κατά μήκος των συνόρων ενόψει των εξελίξεων στη Γάζα.

Το απόγευμα ακολούθησε επιδρομή στο νοσοκομείο αλ Αουντα, που προκάλεσε τον θάνατο τριών γιατρών, ενός τραυματία που περιέθαλπαν, και τον πολύ σοβαρό τραυματισμό τριών νοσηλευτών.

Στο μεταξύ, ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε χτες το μεσημέρι πως άλλα δύο πρόωρα νεογνά που βρίσκονταν υπό άθλιες συνθήκες στο νοσοκομείο Αλ Σίφα πέθαναν, πριν προλάβουν να μεταφερθούν από τις παγωμένες θερμοκοιτίδες του νοσοκομείου στην Αίγυπτο. Από τα 28 νεογνά που τελικά έφτασαν στην Αίγυπτο, μόλις τα οκτώ συνοδεύονταν από τις μητέρες τους. Τα άλλα ήταν ορφανά ή ήταν άγνωστη η τύχη των γονιών...

Τραγωδία δίχως καύσιμα, νερό, τρόφιμα

Για την απίστευτη υγειονομική «τραγωδία» που εκτυλίσσεται στη Λωρίδα της Γάζας, εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων και νερού εδώ και ενάμιση μήνα, προειδοποίησε χτες η Unicef, με τον εκπρόσωπό της Τζέιμς Ελντερ να επισημαίνει πως αν δεν υπάρχουν αρκετά καύσιμα, «θα παρακολουθήσουμε την κατάρρευση των υπηρεσιών αποχέτευσης».

Ο Ελντερ χαρακτήρισε την κατάσταση «πραγματική «τραγωδία» ή «τέλεια καταιγίδα» που προκαλείται από την εμφάνιση ασθενειών.

«Εχουμε τραγική έλλειψη σε νερό. Δρόμοι σε πυκνοκατοικημένες περιοχές είναι στρωμένοι με περιττώματα. Υπάρχει απαράδεκτη έλλειψη σε τουαλέτες», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολο οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας να έχουν προσωπική υγιεινή ή ακόμη απλώς να πλύνουν τα χέρια τους.

«Αν η πρόσβαση των παιδιών σε νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής στη Γάζα παραμείνει περιορισμένη και ανεπαρκής, θα δούμε μια τραγική αύξηση του αριθμού των θανάτων παιδιών», τόνισε ο Ελντερ, προσθέτοντας πως ήδη τα παιδιά «είναι αντιμέτωπα με σοβαρό κίνδυνο μαζικής επιδημίας».

Ο Κρ. Λίντμαϊερ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, επεσήμανε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν κρούσματα χολέρας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το βακτήριο που προκαλεί την ασθένεια δεν είχε εντοπιστεί πριν το ξέσπασμα του πολέμου. Αντιθέτως, υπογράμμισε ότι η οξεία διάρροια από την οποία υποφέρουν χιλιάδες ήδη αποδυναμωμένοι άνθρωποι είναι εξίσου επικίνδυνη.

Με δεδομένες τις τεράστιες ανάγκες σε νερό, τρόφιμα, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης, ελάχιστη ανακούφιση πρόσφερε στους δεινοπαθούντες κατοίκους της Γάζας το πέρασμα μόλις 50 φορτηγών με βοήθεια από την Αίγυπτο στη Ράφα, καθώς όσα μετέφεραν μετά βίας καλύπτουν το 10% όσων έχουν ανάγκη.

Θα κάνουν τον καταυλισμό Τζαμπαλίγια «πεδίο μάχης»

Ο ισραηλινός στρατός κορύφωσε χτες τις ετοιμασίες προκειμένου να μετατρέψει τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια σε «πεδίο μάχης», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τύχη χιλιάδων αμάχων. Ο καταυλισμός έχει ήδη χτυπηθεί από σειρά δολοφονικών βομβαρδισμών.

Η εφημερίδα «Times of Israel» σε σχετικό ρεπορτάζ επικαλούμενη αξιωματούχους του στρατού ανέφερε πως στρατιώτες άνοιξαν «εναλλακτική οδό» κοντά στον καταυλισμό, ώστε να είναι εφικτοί πιθανοί ελιγμοί, αφού σκότωσαν «αρκετούς ένοπλους της Χαμάς, κατάσχεσαν όπλα και κατέστρεψαν τούνελ».

Η ίδια εφημερίδα ανέφερε πως έως χτες το μεσημέρι οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες έφθασαν τουλάχιστον τους 68 (υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη καταγραφεί πως κάποιοι από αυτούς έπεσαν νεκροί από φίλια πυρά).

Μετά την κλιμάκωση της χερσαίας επίθεσης στον καταυλισμό Τζαμπαλίγια, αναμένεται να πάρουν σειρά οι επιθέσεις στη νότια Γάζα, που μολονότι έχουν ξεκινήσει από καιρό, αναμένεται σύντομα να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη δριμύτητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίστηκαν και χτες οι φονικές επιθέσεις της ισραηλινής αεροπορίας σε σχολεία του ΟΗΕ στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι άμαχοι.

Νετανιάχου: «Δεν θα σταματήσουμε τον πόλεμο μετά την εκεχειρία»

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε χτες από το Κατάρ πως πλησιάζει η ώρα της (βραχύβιας) εκεχειρίας διάρκειας 3 έως 5 ημερών, με τις σκληρές πολυήμερες διαπραγματεύσεις να εισέρχονται «στο κρίσιμο και τελευταίο στάδιο».

Από ισραηλινής πλευράς ξεκίνησε αργά χτες το βράδυ έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου με βασικό θέμα την έγκριση του σχεδίου συμφωνίας για ανταλλαγή κρατουμένων και ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός.

Ο Νετανιάχου λίγες ώρες πριν είχε αλλάξει τόνο στις δηλώσεις του για το θέμα αυτό, προβλέποντας «σύντομα καλά νέα». Ανέφερε πως υπήρξε «πρόοδος» στις σχετικές διαπραγματεύσεις με την Χαμάς.

Απευθυνόμενος στο υπουργικό συμβούλιο λίγο πριν την έναρξη ψηφοφορίας, ο Νετανιάχου τόνισε: «Δεν θα σταματήσουμε τον πόλεμο μετά την εκεχειρία». Χαρακτήρισε «ανοησίες» πως θα σταματήσει ο πόλεμος εξαιτίας μίας ολιγοήμερης κατάπαυσης πυρός, λέγοντας: «Να ξεκαθαρίσω κάτι: Είμαστε στον πόλεμο και θα τον συνεχίσουμε μέχρι να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας: Να εξαλείψουμε τη Χαμάς, να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι και οι αγνοούμενοι και να εξασφαλίσουμε πως δεν θα υπάρξει ξανά απειλή για το Ισραήλ στη Γάζα».

Κατά της συμφωνίας τάχθηκαν έξι στελέχη της κυβέρνησης που προέρχονται από τα ακροδεξιά κόμματα «Θρησκευτικός Σιωνισμός» και «Εβραϊκή Ισχύς».

Ισραηλινά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων το Κανάλι 12, μετέδωσαν πως η συμφωνία αφορά την απελευθέρωση 150 έως 300 Παλαιστινίων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές και την είσοδο 100 έως 300 φορτηγών τροφίμων και ιατρικής βοήθειας και καυσίμων στη Γάζα. Κατά την ίδια πηγή, οι απελευθερώσεις ομήρων θα μπορούσαν να αρχίσουν μεθαύριο ή την Παρασκευή.

Η εφημερίδα «Haaretz» ανακοίνωσε πως θα απελευθερωθούν πρώτα 30 παιδιά, οκτώ μητέρες και άλλες 12 γυναίκες, ενώ όσοι όμηροι δεν απελευθερωθούν πρώτοι (πιθανώς οι αιχμάλωτοι στρατιώτες) θα συναντηθούν με αξιωματούχους της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού και θα εφοδιαστούν με φάρμακα που μπορεί να χρειάζονται.

Τέλος, αργά χτες βράδυ, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ Ματζίντ αλ Ανσάρι δήλωσε στο CNN πως το εμιράτο δεν πρόκειται να κάνει καμία ανακοίνωση πριν την δημοσιοποίηση της απόφασης του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου για το θέμα.

Τουρκικός στολίσκος για τη Γάζα;

Ρεπορτάζ του τουρκικού Τύπου επανέφεραν και χτες την είδηση πως θα ξεκινήσει σήμερα, από την Αλικαρνασσό, μία νηοπομπή αποτελούμενη από 1.000 σκάφη με κατεύθυνση τη Γάζα και ενδιάμεση στάση στην Κύπρο.

Ως διοργανωτής εμφανίζεται ένας ακτιβιστής ονόματι Βολκάν Οκτσού. Ο λογαριασμός του στην πλατφόρμα «Χ» έχει εθνικιστικά χαρακτηριστικά και οι αναρτήσεις του εκθειάζουν τους χειρισμούς της τουρκικής κυβέρνησης.

Πρόσφατα ο Οκτσού είχε καταγγείλει ότι στοχοποιήθηκε από το Ισραήλ, έπειτα από δημοσίευμα στους «Times of Israel» σχετικό με την πρωτοβουλία της νηοπομπής. Δηλώνει ότι η πρωτοβουλία έχει καθαρά ατομικό χαρακτήρα, δεν σχετίζεται με συγκεκριμένη ΜΚΟ και έχει «ευρεία διεθνή συμμετοχή συμπεριλαμβανομένων και αντι-σιωνιστών Εβραίων».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο Οκτσού δηλώνει ότι έχει αποχαιρετήσει φίλους και συγγενείς ενόψει του απόπλου του στόλου για τη Γάζα. «Εχω συμβουλευτεί το κράτος και τους πρεσβύτερους της οικογένειας και τους αποχαιρέτησα λαμβάνοντας τη συγχώρεσή τους. Δεν θα έπαιρνα μέρος σε μια κίνηση που θα έφερνε το κράτος σε δύσκολη θέση. Το να βρεθούμε ανάμεσα στα αντιτορπιλικά με μια βάρκα θα ήταν μια κίνηση που δεν έχει καμία απολύτως πιθανότητα επιτυχίας και θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα... Θα ενεργήσουμε σύμφωνα με όλους τους νόμους χωρίς να κάνουμε καμία λάθος κίνηση» έγραψε στην πλατφόρμα «Χ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ