ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΠΕΙΦΑΣΥΝ
Δεν θα περάσει η απόλυση του προέδρου του Σωματείου!

Νέα μαζική κινητοποίηση χθες, κλιμακώνεται η πίεση στην εργοδοσία | Πογκρόμ απολύσεων συνδικαλιστών σε χώρους δουλειάς

Από τη χθεσινή κινητοποίηση στον ΠΕΙΦΑΣΥΝ
Από τη χθεσινή κινητοποίηση στον ΠΕΙΦΑΣΥΝ
Στάση εργασίας πραγματοποίησαν χθες (8 π.μ. - 8 μ.μ.) με μεγάλη συμμετοχή οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΠΕΙΦΑΣΥΝ (μία από τις μεγαλύτερες φαρμακαποθήκες της χώρας), απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης του Μ. Γρίμμα, προέδρου του επιχειρησιακού Σωματείου τους και μέλους του ΔΣ της Ομοσπονδίας, και διεκδικώντας την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ.

Στη διάρκεια της στάσης πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τις εγκαταστάσεις του ομίλου στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη με πρωτοβουλία του επιχειρησιακού Σωματείου, του κλαδικού Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας Φαρμάκου, έχοντας στο πλάι τους το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου και συνδικάτα από άλλους κλάδους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Παρευρέθηκε επίσης ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Η στάση και η συγκέντρωση αποτέλεσαν και μια απάντηση στις προσπάθειες της εργοδοσίας να φοβίσει τους εργαζόμενους, καλώντας την αστυνομία ή βάζοντας διευθυντικά στελέχη να βρίσκονται στον δρόμο έξω από τα γραφεία, προκειμένου να καλούν τους εργαζόμενους να πάνε για δουλειά.

Η χθεσινή στάση εργασίας ήρθε σε συνέχεια της πρωινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, που οργανώθηκε άμεσα, προχθές Τρίτη, με το άκουσμα της απόλυσης του προέδρου και ενώ το επιχειρησιακό Σωματείο βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων για την επιχειρησιακή Σύμβαση. Σε συνέχεια, επίσης, των απογευματινών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας της Τρίτης έξω από τα φαρμακεία που ιδιοκτήτες τους είναι τα μέλη του ΔΣ του ΠΕΙΦΑΣΥΝ.

Νέα αγωνιστική παρέμβαση στην «PeopleCert»
Νέα αγωνιστική παρέμβαση στην «PeopleCert»
Η αγωνιστική απάντηση των συνδικάτων και των εργαζομένων ανάγκασε τη διοίκηση του ομίλου να συναντηθεί με το κλαδικό Συνδικάτο και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, όπου συμφωνήθηκε να οριστεί νέα συνάντηση για να συζητηθούν τα δύο αιτήματα των εργαζομένων: Η ανάκληση της απόλυσης και η υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ.

Ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής, μετά τη συνάντηση ενημέρωσε τους απεργούς και τόνισε ότι η μαζική τους συμμετοχή στην κινητοποίηση δίνει το μήνυμα της κλιμάκωσης του αγώνα απέναντι στην εργοδοσία αν δεν ανακληθεί η απόλυση, η οποία «έχει φύγει ήδη από τα όρια του κλάδου, αφορά όλα τα συνδικάτα, όλη την εργατική τάξη».

Την απόλυση καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, σημειώνοντας πως «έτσι εκφράζεται στην πράξη ο "αέρας" που έχει δώσει στην εργοδοσία το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει περάσει από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ». Επισημαίνει ότι στόχος της εργοδοσίας είναι η τρομοκράτηση των εργαζομένων και η σιγή νεκροταφείου, για να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη κερδοφορία της, και καλεί «τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας με όλους τους τρόπους. Είναι καθήκον μας. Οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη και πρέπει να τη δείξουμε απέναντι σε εργοδοσία - κυβέρνηση, που προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν!».

Ερώτηση και Αναφορά στη Βουλή

Να σταματήσουν οι συνδικαλιστικές διώξεις στον όμιλο ΠΕΙΦΑΣΥΝ (Πειραϊκός Φαρμακευτικός Συνεταιρισμός ΠΕ), απαιτούν βουλευτές του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Οπως τονίζουν, η διοίκηση του ομίλου «εμφανίζει άκρως επιθετική συμπεριφορά απέναντι στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση των εργαζομένων στην επιχείρηση, απέναντι στο δικαίωμα του συνδικαλισμού».

Στην Ερώτηση αναδεικνύεται ότι οι εργαζόμενοι - συνδικαλιστές βιώνουν «ένα άκρως αντεργατικό κλίμα, με εργασιακό εκφοβισμό, άνιση μεταχείριση, συνεχείς αγωγές, μηνύσεις, που εκτός των άλλων επιφέρουν την ηθική και οικονομική εξάντληση του Σωματείου και την ατομική. Οι συνθήκες αυτές έχουν οδηγήσει έναν σημαντικό αριθμό εργαζομένων στην αποχώρηση».

Σημειώνεται μάλιστα ότι η αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη, μετά από αντίστοιχες προσφυγές του Σωματείου, έχει εκδώσει δύο απόλυτα εμπεριστατωμένα πορίσματα για τον εργασιακό εκφοβισμό, που καταδικάζουν τη συμπεριφορά της συγκεκριμένης επιχείρησης.

«Παρ' όλα αυτά, η εργοδοσία συνεχίζει και κλιμακώνει την επίθεσή της κατά του Επιχειρησιακού Σωματείου και του προέδρου του, με αποκορύφωμα την απόλυσή του», τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και καλούν τον υπουργό να πάρει θέση για την ανάκληση της απόλυσης του προέδρου, καθώς και για την υπεράσπιση των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων, για να συμμορφωθεί τουλάχιστον η εργοδοσία με τα πορίσματα της Επιθεώρησης Εργασίας.

Επίσης, βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν ως Αναφορά στη Βουλή υπόμνημα του Σωματείου Εργαζομένων στον όμιλο ΠΕΙΦΑΣΥΝ.

Στην εταιρεία «PeopleCert»

«Πάρτε πίσω τις απολύσεις», απαίτησαν χθες το πρωί με νέα κινητοποίηση και οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «PeopleCert», μετά από πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Η διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της εταιρείας στο κέντρο της Αθήνας ήταν η τρίτη μέσα σε λίγες μέρες, καθώς οι εργαζόμενοι αντιδρούν στις εκδικητικές απολύσεις συναδέλφων τους που άσκησαν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 1η Δεκέμβρη η εργοδοσία προχώρησε σε απολύσεις 5 εργαζομένων, μελών του Σωματείου, οι 3 εκ των οποίων είναι και υποψήφιοι στις εκλογές για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα.

Ο Σύνδεσμος κατήγγειλε την προσπάθεια της εταιρείας να καλλιεργήσει κλίμα τρομοκρατίας και φόβου, επιστρατεύοντας προσωπικό εταιρείας security για να «υποδέχεται» το σωματείο και τα μέλη του. Κόντρα στις τακτικές αυτές, εργαζόμενοι συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους τους και απαίτησαν να επιστρέψουν στη δουλειά.

«Σας ευχαριστούμε που είστε στο πλευρό μας για μια ακόμα φορά, που είστε εδώ για να δώσουμε απάντηση στις παράνομες απολύσεις», τόνισε ένας από τους απολυμένους. Χαιρέτισε την αλληλεγγύη που δείχνουν οι εργαζόμενοι στους συναδέλφους τους, όπως και τις νέες εγγραφές στο σωματείο. «Δεν θέλουν να ανοίγουμε το στόμα μας, δεν θέλουν να συντονιζόμαστε», υπογράμμισε και εξήγησε ότι η επίθεση στο σωματείο και στα συνδικαλιστικά δικαιώματα είναι η άλλη όψη της προσπάθειας της εργοδοσίας να κρατά τους μισθούς καθηλωμένους σε χαμηλά επίπεδα, να επιβάλλει απλήρωτες υπερωρίες, να κρατά το προσωπικό σε ομηρία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, να χειροτερεύει τις συνθήκες δουλειάς.

Στη συνέχεια ο Σύνδεσμος προχώρησε σε διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας και σε συνάντηση με εκπρόσωπό του κατήγγειλε τις συνδικαλιστικές διώξεις, απαιτώντας να ανακληθούν οι απολύσεις. «Απαιτούμε να πάρουν θέση. 30 μέτρα από το υπουργείο, σε μέρα εκλογών του σωματείου, συνάδελφοί μας συνδικαλιστές απολύθηκαν», κατήγγειλε ο Νίκος Τζώρτζης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Σε συνέχεια της δράσης τους, αύριο Παρασκευή οι εργαζόμενοι στην «PeopleCert» θα συμμετάσχουν με το δικό τους μπλοκ στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στο Σύνταγμα, με σημείο συνάντησης στις 6.30 μ.μ. έξω από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

Παραδέχονται ότι απέλυσαν εργαζόμενους με συνδικαλιστική δράση

Στο μεταξύ η εργοδοσία, που αποδίδει τις απολύσεις σε «εταιρικές ανάγκες», παραδέχεται σαφώς ότι απέλυσε εργαζόμενους με συνδικαλιστική δράση. Οπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος, η εταιρεία διακινεί στο προσωπικό εσωτερικά σημειώματα στα οποία παραδέχεται ότι απέλυσε συνδικαλιστές. «Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν κάποιες απολύσεις συναδέλφων, εκ των οποίων ορισμένοι είχαν συνδικαλιστική δράση», αναφέρει το ενημερωτικό της εργοδοσίας, με το οποίο κατά τ' άλλα διαφημίζει τη «στήριξη» που παρέχει «στην ελληνική κοινωνία και οικονομία». Μάλιστα, η εταιρεία νιώθει «αδικημένη» και επικαλείται το «πλήθος βραβείων» που έχει πάρει «γύρω από τα εργασιακά και τη διαφορετικότητα». Προφανώς ο «σεβασμός» στους εργαζόμενους δεν χωράει τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα, την οργάνωση στο σωματείο, τη συλλογική δράση.

«Παραδέχονται ότι τη μέρα των εκλογών του σωματείου απέλυσαν εν γνώσει τους εργαζόμενους με συνδικαλιστική δράση!», σχολιάζει ο Σύνδεσμος και καταλήγει: «Δεν θα περάσει η τρομοκρατία».

Βλαπτικές μεταβολές και απολύσεις σε μεγάλο εργοστάσιο στην Ηλεία

Να σταματήσουν άμεσα οι βλαπτικές μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων της Τριανταφυλλιάς, όπου η εργοδοσία προχωρά σε ατομικές συμβάσεις και απολύσεις 5 εργατοϋπαλλήλων που δεν δέχτηκαν να συναινέσουν σε αυτά τα μέτρα, απαιτούν το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας και το Σωματείο Εργαζομένων στον χώρο, αντιδρώντας σε ένα ακόμα κρούσμα εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Πρόκειται για μεταβολές που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η εργοδοσία, απαιτώντας κατάργηση του 8ωρου και του 5ήμερου (Δευτέρα - Παρασκευή). Παράλληλα η εργοδοσία, βάζοντας «το μαχαίρι στον λαιμό» των εργαζομένων, χωρίς καν να αφήσει να διαβάσουν τι υπογράφουν, κοινοποίησε διαδικασία απόλυσης για όσους δεν δέχτηκαν να υπογράψουν, μεταξύ τους προς τον πρόεδρο του νεοσύστατου Σωματείου και άλλους πρωτοπόρους αγωνιστές εργαζόμενους.

Εργατικό Κέντρο και Σωματείο καταγγέλλουν την εργοδοσία για τη στάση της και θυμίζουν ότι έχει επιδοτηθεί αδρά από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ έχει επίσης διασφαλισμένα και εγγυημένα έσοδα, λόγω του ελάχιστου εγγυημένου όγκου διαχείρισης απορριμμάτων.

Την περασμένη Τρίτη παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου από την πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Νατάσσα Παναγιωτάρα, τον πρόεδρο του Σωματείου στο εργοστάσιο της Τριανταφυλλιάς Χρήστο Κούη και την πρόεδρο του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου - Κυλλήνης Ζωή Τσάση, όπου μεταφέρθηκε η αλληλεγγύη όλων των συνδικάτων στους συναδέλφους τους, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να δεχτούν μεταβολές και απολύσεις, ούτε την προσπάθεια της εργοδοσίας να διαλύσει το νεοσύστατο Σωματείο, στοχεύοντας μάλιστα τους συνδικαλιστές του.


ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Ασταμάτητη, εντατική δουλειά με τις ευλογίες της κυβέρνησης

«Προκειμένου να διευκολυνθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς»

Χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι καταδικάζονται για μια ακόμα φορά σε ασταμάτητη και εντατική δουλειά, 7 μέρες τη βδομάδα και μάλιστα με τις ευλογίες της κυβέρνησης, η οποία χτες έδωσε σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο μέσω του υπουργείου Εργασίας για το εορταστικό ωράριο.

Η εγκύκλιος αφορά τον τρόπο χορήγησης των ρεπό «για όσους εργαζόμενους καλεστούν να δουλέψουν κατά τις τρεις τελευταίες Κυριακές του έτους 2023, δηλαδή τις Κυριακές 17, 24 και 31 Δεκέμβρη».

Αναφέρει ότι «προκειμένου να διευκολυνθεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς κατά την εορταστική περίοδο, είναι δυνατή, κατ' εξαίρεση, η χορήγηση της αναπληρωματικής ανάπαυσης (εννοεί το ρεπό) και κατά τη βδομάδα που ακολουθεί τις Κυριακές αυτές». Κλείνοντας το μάτι στην εργοδοσία σημειώνει ότι «η αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση προϋποθέτει απασχόλησηάνω των πέντε ωρών»!

Οι ζωές των εργαζομένων λοιπόν διαλύονται «προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς», δηλαδή τα κέρδη των εργοδοτών.

Σημειώνεται ότι εδώ και μέρες ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλει εργοδότες του κλάδου που ενημερώνουν τους εργαζόμενους ότι «τη βδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα δεν θα πάρουν το επιπλέον ρεπό που δικαιούνται λόγω Κυριακής». Ακόμα, αναφέρει ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων δηλώνονται ότι θα δουλέψουν 5 ώρες την Κυριακή για να μη δικαιούνται ρεπό, «άσχετα αν είναι 8ωροι, 6ωροι ή 4ωροι».

Στη συνέχεια παρουσιάζει ένα μικρό δείγμα των καταγγελιών από εργαζόμενους που αποτυπώνουν την κατάσταση στους χώρους δουλειάς:

-- «Μου λέει ο εργοδότης μου ότι αυτήν την περίοδο (εορταστικό ωράριο) δεν ισχύουν τα κυλιόμενα ρεπό αλλά το ρεπό μου που πέφτει τα Χριστούγεννα το χάνω».

-- «Θα μου βάλει το ρεπό στο πρόγραμμα αλλά θα το δουλέψω».

-- «Θα πάρω μόνο 2 ρεπό μέσα στον μήνα».

-- «Με δηλώνουν 5ωρο αλλά θα δουλέψω 8 ώρες».

-- «Από τη μια βάρδια στην άλλη δεν μεσολαβεί καν το 11ωρο».

Με βάση τα παραπάνω, ο Σύλλογος απαιτεί από το υπουργείο Εργασίας να πάρει πίσω τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, να εξασφαλιστεί επιπλέον ρεπό για όλους, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, πέρα από το ρεπό που δικαιούνται μέσα στη βδομάδα λόγω δουλειάς την Κυριακή. Επίσης, ένταση των ελέγχων από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες και να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει καμία καταστρατήγηση ωραρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ