ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΕΚΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Η γνώση είναι δύναμη στον αγώνα για να αλλάξουμε τον κόσμο»

Εκθέσεις βιβλίου και βιβλιοπαρουσιάσεις

Με το σύνθημα «Η γνώση είναι δύναμη στον αγώνα για να αλλάξουμε τον κόσμο» η ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ και τα Στέκια Πολιτισμού της ΚΝΕ στην Αττική και σε άλλες πόλεις διοργανώνουν αυτό το διάστημα, με αφορμή και τις μέρες των γιορτών, εκθέσεις βιβλίου και ενδιαφέρουσες βιβλιοπαρουσιάσεις.

Αναλυτικά εκθέσεις βιβλίου διοργανώνονται σε:

Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μάνος Λοΐζος» (Τροίας 36, Αθήνα), έως την Παρασκευή 22/12. Ωράριο: Δευτ. - Παρ.: 18.00 - 22.00, Σάβ. - Κυρ.: 10.00 - 22.00.

Πολιτιστικό Στέκι Πειραιά της ΚΝΕ «Τραβέρσο» (Φίλωνος 9, Πειραιά), Σάββατο 16/12 - Σάββατο 30/12. Ωράριο: 10.00 - 13.00, 17.00 - 20.00.

Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στο Μενίδι (κεντρική πλατεία 6), Δευτέρα 18/12 - Παρασκευή 22/12 και Τετάρτη 27/12 - Σάββατο 30/12. Ωράριο: 18.00 - 21.00.

Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Καισαριανή «Ανδρέας Λυκουρίνος» (Ερυθρού Σταυρού & Λυδίας), Δευτέρα 18/12 - Σάββατο 30/12. Ωράριο: 10.00 - 13.00, 17.00 - 20.00.

Πολυχώρος Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Καλαμάτα «Μικρόβιο» - Γιώργος Βουβαλέας (πλατεία Οθωνος 10), έως τις 22/12. Ωράριο: Καθημερινά 10.00 - 13.00 και 18.00 - 21.00.

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Αντίστοιχα στις βιβλιοπαρουσιάσεις ξεχωρίζει σήμερα η παρουσίαση των καινούργιων εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» με έμφαση στην έκδοση «Πολυτεχνείο Νοέμβρης 1973. Εμπνευση, γνώση και στήριγμα για τους λαϊκούς ξεσηκωμούς του μέλλοντος», που θα γίνει στις 19.00, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ - «Μάνος Λοΐζος». Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επίσης, τις επόμενες μέρες εκδηλώσεις γύρω από το βιβλίο και βιβλιοπαρουσιάσεις προγραμματίζονται ως εξής:

Το Σάββατο 16/12, στις 19.00, στο Στέκι Πολιτισμού στην Καισαριανή «Ανδρέας Λυκουρίνος», βιβλιοπαρουσίαση των εκδόσεων της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες & Ψέματα για τον καπιταλισμό» (1. Για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, 2. Για το κράτος και τη δημοκρατία). Θα μιλήσει η Ελένη Τσώνη, μέλος του ΣΠ Αττικής της ΚΝΕ.

Την Κυριακή 17/12, στις 19.00, στο Στέκι Πολιτισμού στο Μενίδι, βιβλιοπαρουσίαση των εκδόσεων της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες & Ψέματα για τον καπιταλισμό» (1. Για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, 2. Για το κράτος και τη δημοκρατία). Θα μιλήσει ο Νάσος Σκοτίδας, μέλος της ΙΕ του ΣΠ Αττικής της ΚΝΕ.

Την Τρίτη 19/12, στις 19.30, στην έδρα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ (Αχαρνών 241), θα πραγματοποιηθεί βιβλιοπαρουσίαση του λογοτεχνικού έργου «Σε αμφίβολη μάχη», του Τζον Στάινμπεκ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής.

Επίσης την Τρίτη 19/12, στις 19.00, στο Στέκι Πολιτισμού «Μάνος Λοΐζος» θα γίνει εκδήλωση με θέμα «Οταν ο "χορός της ζωής" γίνεται ιστορία για μικρά και ...μεγάλα παιδιά!», με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση των συγγραφέων νεανικής λογοτεχνίας Ζωρζ Σαρή και Αλκης Ζέη. Θα μιλήσουν οι συγγραφείς παιδικών βιβλίων Ζωή Βαλάση και Μαρία Παπαγιάννη. Χαιρετισμό θα απευθύνει η Ελενα Μποτζιολή, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

  • Βιβλιοπαρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν ακόμα στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Σε κινητοποιήσεις οι γονείς στο Μόναχο για να μη μείνουν χωρίς σχολείο 700 παιδιά!

Με πολύμορφες κινητοποιήσεις απαντούν εκατοντάδες οικογένειες Ελλήνων μεταναστών στο Μόναχο, μπροστά στη σοβαρή απειλή να βρεθούν περισσότεροι από 700 μαθητές χωρίς σχολείο. Τα παιδιά κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο λόγω προβλήματος που ανέκυψε με το κτιριακό συγκρότημα στο Freimann, στο οποίο στεγάζονται το 4ο Δημοτικό Σχολείο «Αριστοτέλης» και το 1ο Γυμνάσιο Μονάχου, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του συγκροτήματος ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και τον ιδιοκτήτη του.

Τα Συμβούλια γονέων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης Μονάχου (1ου Δημοτικού Σχολείου Μονάχου, 4ου Δημοτικού Σχολείου Μονάχου, 5ου Δημοτικού Σχολείου Μονάχου, 1ου Γυμνασίου Μονάχου, 2ου Γυμνασίου Μονάχου, ο Σύλλογος Μετασχολικής Φροντίδας, τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας Μονάχου) τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023, μετά από κινητοποίηση που πραγματοποίησαν μπροστά από το σχολικό συγκρότημα, εξέδωσαν Δελτίο Τύπου στο οποίο σημειώνουν:

«Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο Μόναχο αντιμετωπίζει για ακόμη μια φορά ένα πρόβλημα μεγάλων διαστάσεων, που συνδέεται με τη στέγαση αυτής και το πιθανό κλείσιμο δύο ακόμη σχολείων. Ως σύγχρονη "δαμόκλειος σπάθη" αιωρείται διαχρονικά πάνω από τα κεφάλια μας η απειλή να χαθεί ένα σχολικό κτίριο. Οι έως τώρα κινήσεις και οι προθέσεις των υπευθύνων μάς βρίσκουν κάθετα αντίθετους.

Μετά από μια βδομάδα συναντήσεων και διαβουλεύσεων με τις αρμόδιες επί των θεμάτων στέγασης αρχές, την Κυριακή 10.12.2023 συγκλήθηκε Εκτακτη Γενική Συνέλευση από τους γονείς των 1ου, 4ου και 5ου Δημοτικών Σχολείων, των 1ου και 2ου Γυμνασίων, των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας (ΤΕΓ) και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων, σε προσπάθεια αναζήτησης μιας βιώσιμης οικονομικά λύσης.

Συγκεκριμένα, αιτούμαστε τη συμφωνία μακροχρόνιας εκμίσθωσης κτιρίου (άνω των δέκα ετών) η οποία συνεπάγεται την απομάκρυνση οποιασδήποτε αβεβαιότητας ως προς τη λειτουργία του σχολείου μας και την επισφράγιση της διατήρησης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο Μόναχο. Σύμφωνα με τα έως τώρα συμφωνηθέντα μισθωτήρια, αυτή η βεβαιότητα απουσιάζει καθώς η διάρκεια της εκμίσθωσης είναι βραχυπρόθεσμη.

Προηγήθηκε η αναστολή λειτουργίας των σχολείων στο Augsburg και στο Dachau, με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μονάχου "Πυθαγόρας" να παίρνει τη σκυτάλη αφανισμού. Σήμερα κλονίζεται η σταθερότητα του 4ου Δημοτικού Σχολείου Μονάχου "Αριστοτέλης", της ναυαρχίδας των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού και πιθανόν του μεγαλύτερου σχολικού συγκροτήματος παγκοσμίως.

Διατυπώσαμε τα αιτήματά μας στις εκάστοτε Διευθύνσεις των Σχολείων, εκφράζοντας τις ανησυχίες και τους φόβους μας για το μέλλον των παιδιών μας και την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό. Η αγανάκτησή μας απέναντι στην αδράνεια των αρμοδίων εκφράστηκε σήμερα με τις παραστάσεις διαμαρτυρίας γονέων στα ελληνικά σχολεία της πόλης. Αυτό ήταν το πρώτο δείγμα της αντίστασής μας.

Δεν αιτούμαστε καμία ιδιαίτερη μεταχείριση πέραν των προβλεπόμενων που ορίζονται από το άρθρο 108 του Συντάγματος. Διεκδικούμε τη διατήρηση του σχολικού συγκροτήματος 700 και πλέον μαθητών. Θεωρούμε ότι η κωλυσιεργία ΟΛΩΝ των υπευθύνων θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία όλου του συγκροτήματος και αποτελεί τροχοπέδη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης γενικότερα. Οι κινητοποιήσεις άρχισαν και δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα μας μέχρι δικαίωσης. Η ένταση των κινητοποιήσεων θα κλιμακώνεται, μέχρι να υπάρξει σοβαρή αντιμετώπιση από τους υπεύθυνους!!».

Επίσης, οι γονείς απευθύνονται και στους υπόλοιπους Ελληνες μετανάστες στο Μόναχο και τη Γερμανία, συγκεντρώνοντας υπογραφές για το στεγαστικό πρόβλημα που έχει προκύψει στο κτίριο του Freimann (4ο Δημοτικό, 1ο Γυμνάσιο, ΤΕΓ).

Στήριξη στον αγώνα και από τους καθηγητές

Με αφορμή τη συγκεκριμένη εξέλιξη, η ΕΛΜΕ Βαυαρίας υιοθέτησε ψήφισμα στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της τον δίκαιο αγώνα των γονέων για την επίλυση του προβλήματος που ανέκυψε με το κτιριακό συγκρότημα, στο οποίο στεγάζονται το 4ο Δημοτικό Σχολείο "Αριστοτέλης" και το 1ο Γυμνάσιο Μονάχου» και προσθέτει: «Καταδικάζουμε απερίφραστα οποιαδήποτε καθυστέρηση στη λήψη των αναγκαίων αποφάσεων, ώστε να βρεθεί λύση στο κτιριακό πρόβλημα. Ζήσαμε πέρυσι ξανά αυτή την παρελκυστική πολιτική από την πλευρά του ελληνικού κράτους, που οδήγησε στο κλείσιμο του 2ου Δημοτικού Σχολείου "Πυθαγόρας". Εκφράζουμε τη λύπη και την αγανάκτησή μας για τη διαφαινόμενη επανάληψη του έργου φέτος, καθώς δείχνει έλλειψη ενδιαφέροντος και οράματος για τη διατήρηση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό».

ΛΑΡΙΣΑ
Δυναμική κινητοποίηση των μαθητών του Μουσικού Σχολείου

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες στο κέντρο της Λάρισας οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου διεκδικώντας μεταξύ άλλων: Σίτιση των μαθητών, αναγνώριση μουσικών σπουδών στο απολυτήριο Λυκείου, εξίσωση των μαθημάτων του σχολείου με τις τάξεις των ωδείων όπως και ανάλογα πτυχία, κάλυψη των κενών εκπαιδευτικών μουσικών μαθημάτων, δωρεάν βιβλία μουσικής για Μουσικά Σχολεία, καθορισμένη ύλη για τα μουσικά μαθήματα κ.ά.

Στηρίζοντας την κινητοποίηση, ο γραμματέας του Παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ Αχιλλέας Σίμος συμμετείχε στην πορεία στο πλευρό του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του Μουσικού Σχολείου. Οταν η πορεία πέρασε μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στήριξη στους μαθητές εξέφρασε και η διοίκηση του ΕΚΛ. Μετά από τις στάσεις σε δημαρχείο και Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έγινε κατανοητό πως μόνο οι αγώνες μπορούν να επιβάλουν λύσεις και να φέρουν κατακτήσεις για κάθε είδους πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικά τα συνθήματα των μαθητών: «Θέλουμε ύλη, θέλουμε βιβλία και όχι να πληρώνουμε συνέχεια στα ωδεία», «Δεν έχουμε καθηγητές, δεν έχουμε βιβλία, αυτό είναι η δημόσια και δωρεάν Παιδεία», «Η μουσική παιδεία είναι πολιτισμός, δεν είναι πολυτέλεια να είσαι μουσικός».

Εκδηλώσεις και γιορτές για τα παιδιά

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας οργανώνει χριστουγεννιάτικη γιορτή για παιδιά το Σάββατο 16 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., στα γραφεία του (Αριστοτέλους 11 - 15, 5ος όροφος).

-- Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά οργανώνουν την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου», ο Σύλλογος Γυναικών Πατησίων - Ριζούπολης και η Ομάδα Γυναικών Κυψέλης. Η εκδήλωση θα γίνει στα γραφεία του Στεκιού (Πατησίων 173, 1ος όροφος) και θα περιλαμβάνει face painting, θεατρικό παιχνίδι, ζωγραφική και χειροτεχνίες. Παράλληλα, οι φορείς με αφορμή την εκδήλωση θα εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον λαό και τα παιδιά της Παλαιστίνης.

-- Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών καλούν σε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., στην Πέτρινη Αποθήκη του Πειραιά (δίπλα στο ΥΕΝ, πρόσβαση από πύλες Ε1 και Ε2). Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει μουσική, φαγητό και δώρα για τα παιδιά.

-- Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καλεί στη θεατρική παράσταση για παιδιά «Η Σολομώντεια Λύση», του Γιάννη Καλατζόπουλου, το Σάββατο 23 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στο θέατρο «Αβατον» (Ευπατριδών 3, Κεραμεικός). Πρόκειται για μια διαδραστική παιδική παράσταση με ζωντανή μουσική, γεμάτη συμβολισμούς. Μέσα από το γέλιο και την αισιόδοξη ματιά της, έρχεται να προτείνει σ' αυτήν τη δύσκολη εποχή την αληθινή αγάπη, την ανιδιοτέλεια, την αλληλεγγύη και το δίκιο των πολλών, ως μόνα αντίδοτα στη ματαιοδοξία και τον ατομικισμό. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο της ΟΓΕ, 210.3629.460. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ