ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΒΙΕΤΝΑΜ
Ενισχύουν τη συνεργασία σε Αμυνα και άλλους τομείς

Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη Σι στο Βιετνάμ

Από τη συνάντηση του Κινέζου Προέδρου με τον πρωθυπουργό του Βιετνάμ, Παμ Μινχ Τσινχ
Από τη συνάντηση του Κινέζου Προέδρου με τον πρωθυπουργό του Βιετνάμ, Παμ Μινχ Τσινχ
Αξονες ενίσχυσης της διμερούς τους συνεργασίας σε πολλούς τομείς χάραξαν οι ηγέτες Κίνας και Βιετνάμ, που στο πλαίσιο της επίσημης διήμερης επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, στο Βιετνάμ, ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν «να οικοδομήσουν μια Κοινότητα Βιετνάμ - Κίνας με κοινό μέλλον» και «με στρατηγική σημασία».

Σε Κοινό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την επίσκεψη του Σι, που ολοκληρώθηκε χτες, οι δύο πλευρές ξεχωρίζουν ως τομείς συντονισμού την «Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ανάπτυξη» και την «Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια», που εδώ και καιρό το Πεκίνο προκρίνει για τη σφυρηλάτηση συμμαχιών στον Ινδο-Ειρηνικό και όχι μόνο. Τονίζεται ότι οι δύο πλευρές ιεραρχούν ψηλά την ανάγκη για «ισχυρότερη πολιτική εμπιστοσύνη» και «πιο ουσιαστική συνεργασία σε Αμυνα και Ασφάλεια».

Οπως εξήγησε πιο αναλυτικά σε ενημέρωση το υπουργείο Αμυνας της Κίνας, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας στην Ασφάλεια, «οι δύο πλευρές θα ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία στους κλάδους της αμυντικής βιομηχανίας, τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και εκπαίδευση, τις στρατιωτικές ιατρικές και υγειονομικές υπηρεσίες, τη διατήρηση της ειρήνης στο πλαίσιο του ΟΗΕ αλλά και τους μη παραδοσιακούς τομείς ασφάλειας».

Οσον αφορά τις εδαφικές διαφορές που οι δύο πλευρές διατηρούν, κοινή ανακοίνωση αναφέρει ότι έγινε «εις βάθος και ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων για θαλάσσια ζητήματα (...) με αμφότερες τις πλευρές να τονίζουν την ανάγκη καλύτερης διαχείρισης και ενεργού επίλυσης θαλάσσιων διαφορών, προκειμένου να διασφαλιστούν η ειρήνη και η σταθερότητα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στην περιοχή γενικότερα». Ακόμα, καθορίστηκαν βήματα στις προσπάθειες για επίλυση διαφορών, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν «να προωθήσουν ενεργά τις διαβουλεύσεις για την κοινή θαλάσσια ανάπτυξη και τις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση θαλάσσιων περιοχών πέρα από το στόμιο του Κόλπου Beibu (σ.σ. νοτιοδυτικά της Κίνας)».

Σε δηλώσεις του, ο Σι είπε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να αντιταχθούν σε οποιεσδήποτε απόπειρες για ταραχές σε Ασία - Ειρηνικό, να ενισχύσουν τον συντονισμό και τη συνεργασία στις διεθνείς υποθέσεις και να διατηρήσουν από κοινού ένα ευνοϊκό περιβάλλον προς τα έξω. Από την πλευρά του Βιετνάμ, ο πρωθυπουργός, Παμ Μινχ Τσινχ, στη συνάντηση που είχε με τον Σι είπε ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και δεν θα επηρεαστούν από οποιαδήποτε παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων.

Ο Σι είχε ακόμα επίσημες επαφές με τον Γενικό Γραμματέα του κυβερνώντος ΚΚ Βιετνάμ, Νγκουέν Που Τρονγκ, τον Πρόεδρο του Βιετνάμ, Βο Βαν Τουόνγκ, και τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, Βουόνγκ Ντινχ Χουέ.

Θυμίζουμε ότι το Βιετνάμ τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμίσει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, με τις ηγεσίες των δύο χωρών να μιλούν τον περασμένο Σεπτέμβρη για «ιστορική νέα φάση» και για «αναβάθμιση» των διμερών σχέσεων «σε μια Ολοκληρωμένη Στρατηγική Εταιρική Σχέση», στην Κοινή Δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στο Βιετνάμ. Μάλιστα, στο πλαίσιο της διμερούς «Στρατηγικής Σχέσης» συμφωνήθηκε η εγκαθίδρυση «ετήσιου διαλόγου» μεταξύ των ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και του Βιετνάμ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προσχέδιο προϋπολογισμού με «φρένο χρέους» ενέκρινε η κυβέρνηση

Με περικοπές δαπανών και μεγαλύτερα βάρη για τα λαϊκά στρώματα

Σημαντικές περικοπές δαπανών και μεγαλύτερα βάρη για τα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των 17 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει η συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων της γερμανικής κυβέρνησης (Σοσιαλδημοκράτες - Πράσινοι - Φιλελεύθεροι), για την κατάρτιση του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2024.

Η κυβέρνηση δεν θα επικαλεστεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν θα ζητήσει αναστολή του «φρένου χρέους» για το προσεχές έτος, ενώ αναμένονται αυξήσεις στις τιμές καυσίμων και στο κόστος της θέρμανσης, καθώς και στις αεροπορικές μετακινήσεις και μεταφορές.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός θέλει να καταργήσει τις επιδοτήσεις που «βλάπτουν το κλίμα», «να μειώσει ελαφρώς τις δαπάνες μεμονωμένων Τμημάτων και τις κρατικές επιδοτήσεις», είπε ο καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, που έχει ήδη προαναγγείλει την κατάργηση των επιδοτήσεων στα τιμολόγια Ενέργειας επειδή αναμένονται χαμηλότερες τιμές από πέρυσι.

Σύμφωνα με τον Σολτς, οι δαπάνες του λεγόμενου Ταμείου για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό (KTF) θα πρέπει να μειωθούν κατά 12 δισ. ευρώ το 2024 και συνολικά κατά 45 δισ. ευρώ έως το 2027. Ωστόσο, το Ταμείο «έχει ακόμη πολύ υψηλό συνολικό όγκο» 160 δισ. ευρώ, πρόσθεσε.

«Μένουμε σταθεροί στους στόχους μας. Δεν θα υπάρξει θέμα έκτακτης ανάγκης. Προωθούμε τον κλιματικά ουδέτερο μετασχηματισμό της χώρας ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και στεκόμαστε σθεναρά στο πλευρό της Ουκρανίας», δήλωσε ο καγκελάριος, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της με σημαντικά λιγότερα χρήματα από ό,τι προγραμμάτιζε.

Για τη στήριξη της Ουκρανίας τα κονδύλια θα ληφθούν από «τον τακτικό προϋπολογισμό», είπε ο Σολτς, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, 8 δισ. ευρώ για παραδόσεις όπλων και περίπου 6 δισ. για Ουκρανούς πρόσφυγες στη Γερμανία.

Ταυτόχρονα, υποστήριξε την προοπτική το γερμανικό κοινοβούλιο να ψηφίσει για μια λεγόμενη «έκτακτη ανάγκη» μέσα στον επόμενο χρόνο, «σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί ως αποτέλεσμα του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας». Ακόμη και αν άλλοι «εταίροι» περιορίσουν τη δική τους συνεισφορά, «υπάρχει περιθώριο» το κενό να καλυφθεί, ανέφερε, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί τότε ζήτημα νέου δανεισμού, ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Πάντως ισχυρίστηκε ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές στα προνοιακά επιδόματα.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, από το κόμμα των Πρασίνων, χαρακτήρισε «καλή και συνετή» τη συμφωνία. Μεταξύ των περικοπών στο υπουργείο του, αναφέρθηκαν η πρόωρη λήξη του μέτρου για επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου και η μείωση της χρηματοδότησης για εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας. Διευκρίνισε πάντως ότι δεν θα μειωθεί ο πακτωλός χρημάτων προς το ιδιωτικό κεφάλαιο με τον μανδύα των «επενδύσεων» που περιλαμβάνονταν έως τώρα στο Ταμείο για το Κλίμα, όπως π.χ. η αναβάθμιση των Γερμανικών Σιδηροδρόμων, αλλά θα χρηματοδοτηθούν από άλλες πηγές. Χρηματοδότηση από το Ταμείο θα συνεχίσουν να λαμβάνουν και τα έργα για ανάπτυξη του δικτύου υδρογόνου και η «ενεργειακή μετάβαση» στη θέρμανση.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ έκανε λόγο για 3 δισ. ευρώ που θα εξοικονομηθούν από επιδοτήσεις που θεωρούνται επιβαρυντικές για το κλίμα, όπως αυτή των αεροπορικών καυσίμων, και θα διοχετευθούν στη σχεδιαζόμενη μείωση του φόρου ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και για αύξηση της τιμής του CO2 και επιβολή «φόρου πλαστικής συσκευασίας». Για τα προνοιακά επιδόματα είπε ότι «θα βελτιωθεί η ακρίβεια στον τρόπο χορήγησής τους».

ΑΦΡΙΚΗ - WFP
Κίνδυνος λιμού για δεκάδες εκατομμύρια Αφρικανούς

Οι πόλεμοι και οι διεθνείς ανταγωνισμοί για το ξαναμοίρασμα πηγών Ενέργειας, πλούτου και αγορών, καθώς επίσης οι κλιματικές αλλαγές και η ακρίβεια στις τιμές βασικών αγροτικών προϊόντων και άλλων τροφίμων, αναμένεται να αυξήσουν και το 2024 σε δεκάδες εκατομμύρια τον αριθμό ανθρώπων σε χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής οι οποίοι θα έρθουν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της πείνας.

Η νέα ανάλυση στοιχείων που δημοσιοποιήθηκε από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) αναφέρει ότι θα πεινάσουν περίπου 49,5 εκατομμύρια πολίτες χωρών της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής, αριθμός που εκτιμάται υψηλότερος κατά μέσο όρο τουλάχιστον 4% σε σχέση με το 2023. Ανά περιοχές ωστόσο το πρόβλημα του λιμού θα είναι πιο οξυμένο, π.χ. σε χώρες της Δυτικής Αφρικής που βρέχονται από θάλασσα. Προβλέπεται επίσης ότι 2 στα 3 νοικοκυριά δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να ακολουθήσουν ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα, καθώς το κόστος μίας καθημερινής θρεπτικής διατροφής στις χώρες του κεντρικού Σαχέλ - Μπουρκίνα Φάσο, Μάλι και Νίγηρα - είναι κατά 110% υψηλότερο από το κατώτατο ημερομίσθιο στην περιοχή.

Ο Ολο Σιμπ, υψηλόβαθμος σύμβουλος του WFP, επισημαίνει ότι το 80% των ανθρώπων που πεινάνε είναι σε εμπόλεμες ζώνες και αν δεν υπάρξει κάποια βελτίωση στην κατάστασή τους, σε ορισμένες περιοχές θα λιμοκτονήσουν πάνω από 2,6 εκατ. άνθρωποι.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εγκρίθηκε αργά προχτές το βράδυ, από 313 βουλευτές έναντι 269 κατά, το αντιμεταναστευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ με το οποίο θα προωθούνται στη Ρουάντα πρόσφυγες και μετανάστες που περνάνε από τη Μάγχη. Το κείμενο τροποποιήθηκε, αφού στην αρχική μορφή του κρίθηκε αντισυνταγματικό τον περασμένο μήνα από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας. Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Τιμ Μπέιλ του Πανεπιστημίου «Queen Mary» του Λονδίνου, πρόκειται «για μια αναβολή παρά για έναν θρίαμβο για τον Ρίσι Σούνακ». «Υπάρχουν ακόμα πολλά εμπόδια» και «καμία εγγύηση ότι θα μπορέσει να τα ξεπεράσει», πρόσθεσε.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ισπανίας κατέθεσε αγωγή κατά του επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος Vox, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξή του ότι κάποτε ο λαός θα θελήσει «να κρεμάσει» τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Π. Σάντσεθ «από τα πόδια», παραπέμποντας στον θάνατο του Ιταλού φασίστα ηγέτη Μπ. Μουσολίνι. Επιπλέον ο Σ. Αμπασκάλ κατηγόρησε τον Σάντσεθ ότι «θέτει σε κίνδυνο την εθνική ενότητα» με την προσεχή έγκριση του νόμου περί αμνηστίας στους Καταλανούς αυτονομιστές.

ΒΕΡΝΗ.-- Ανακοινώθηκαν η νέα Πρόεδρος και η σύνθεση της κυβέρνησης της Ελβετίας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η νυν υπουργός Αμυνας Βιόλα Αμχερντ, από το Κεντρώο Κόμμα, θα αναλάβει Πρόεδρος από τον Γενάρη, αντικαθιστώντας τον Αλέν Μπερσέτ. Το κοινοβούλιο ψήφισε τον Μπιτ Γιανς στο επταμελές υπουργικό συμβούλιο ως διάδοχο του Μπερσέτ - και οι δύο από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Αλλα μέλη της διακομματικής κυβέρνησης επανεξελέγησαν για νέα τετραετή θητεία.

ΜΠΑΚΟΥ - ΓΕΡΕΒΑΝ.-- Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία αντάλλαξαν αιχμαλώτους πολέμου στα σύνορά τους, όπως είχαν συμφωνήσει, σε ένα βήμα προς την «εξομάλυνση» των σχέσεών τους. Απελευθερώθηκαν 32 Αρμένιοι στρατιώτες και 2 Αζέροι.

Χριστουγεννιάτικο παζάρι της ΕΕΔΔΑ

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καλεί στο χριστουγεννιάτικο παζάρι της με μελομακάρονα, κουραμπιέδες, μαρμελάδες και είδη από διάφορες χώρες. Το διοργανώνει την Τετάρτη 20 Δεκέμβρη στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης (Μπουμπουλίνας 28, 3ος όροφος).

Με την ευκαιρία, θα γίνει ενημέρωση και συζήτηση για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, ενώ η βραδιά θα συνεχιστεί με σπιτικούς μεζέδες και κρασί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ