ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
EUROPA LEAGUE
Τελευταίο «χαρτί» για τρεις

Την ευρωπαϊκή τους συνέχεια διεκδικούν ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός την τελευταία αγωνιστική των ομίλων

Το τελευταίο τους «χαρτί» για συνέχιση της φετινής τους ευρωπαϊκής πορείας παίζουν σήμερα ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός στην 6η και τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Europa League. Και οι τρεις ελληνικές ομάδες έχασαν την ευκαιρία για πρόκριση στην επόμενη φάση, τους μένει λοιπόν ο στόχος της κατάληψης της 3ης θέσης στους ομίλους τους, μέσω της οποίας θα μπορέσουν να συνεχίσουν στο Conference League.

ΑΕΚ: Το πιο δύσκολο έργο

Την πιο δύσκολη αποστολή έχει η ΑΕΚ, που καλείται να μείνει όρθια στην «Αμστερνταμ Αρίνα» με αντίπαλο τον Αγιαξ. Οι δύο ομάδες στοχεύουν στην 3η θέση, με την «Ενωση» να έχει το πάνω χέρι βαθμολογικά, αφού ευνοείται και σε περίπτωση ισοπαλίας, ενώ η νίκη είναι μονόδρομος για τον Αγιαξ, ο οποίος πάντως εμφανίζεται ανεβασμένος αγωνιστικά μετά την ανάληψη της τεχνικής του ηγεσίας από τον Φαν Σιπ. Σε ένα ακόμα σημαντικό ματς δεν λείπουν τα προβλήματα για τον τεχνικό της ΑΕΚ Ματίας Αλμέιδα, καθώς απουσιάζουν ο τιμωρημένος Γκατσίνοβιτς και ο τραυματίας Αραούχο, ενώ αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Γιόνσον. Για τον Αγιαξ θα απουσιάσουν οι Μπερχάους και Μπερχβάιν.

ΠΑΟ: «Τελικός» πρόκρισης στη Λεωφόρο

Ως τελικός για τις ευρωπαϊκές του προοπτικές λογίζεται για τον Παναθηναϊκό η αναμέτρηση με τη Μακάμπι Χάιφα στο «Απόστολος Νικολαΐδης», με τις δύο ομάδες να διεκδικούν την 3η θέση. Οι «πράσινοι» έχουν τον πρώτο λόγο, αφού τους κάνει και η ισοπαλία (είναι στο +2 από τους αντιπάλους τους), ωστόσο σύμφωνα με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στόχος παραμένει η νίκη. Ο τεχνικός του «τριφυλλιού» χαρακτήρισε τη Μακάμπι επικίνδυνη και αξιόλογη ομάδα, με ομοιογένεια, και η οποία χρειάζεται προσοχή, όπως έδειξε και το πρώτο ματς μεταξύ των δύο ομάδων. Για τον Παναθηναϊκό αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Τζούρισιτς, λόγω ενοχλήσεων που αισθάνεται τις τελευταίες μέρες.

Ολυμπιακός: Ορίζει την τύχη του

Κρατώντας την τύχη του στα δικά του χέρια, ο Ολυμπιακός υποδέχεται στο άδειο (λόγω των μέτρων της κυβέρνησης) «Γεώργιος Καραϊσκάκης» τη σερβική Μπάνσκα Τόπολα. Στο ντεμπούτο του νέου τους τεχνικού, Κάρλος Καρβαλιάλ, οι «ερυθρόλευκοι», θεωρητικά το φαβορί της αναμέτρησης, μετά από δύο συνεχόμενες ήττες (από Γουέστ Χαμ και Φράιμπουργκ) επιδιώκουν να επιστρέψουν στις επιτυχίες και να εξασφαλίσουν την ευρωπαϊκή τους συνέχεια. Από την άλλη η σερβική ομάδα, που κυνηγά τη μεγαλύτερη επιτυχία της μέχρι στιγμής, θέλει μόνο νίκη σ' αυτήν την κατεύθυνση. Για ένα σημαντικό ματς, που η ομάδα του είναι έτοιμη να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που απαιτεί, έκανε λόγο ο νέος τεχνικός του Ολυμπιακού. Στους Πειραιώτες επέστρεψε ο Ποντένσε, που αποθεραπεύτηκε, ενώ αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Γιόβετιτς.

  • Ανακοίνωση εξέδωσε χθες η ΠΑΕ Ολυμπιακός για το γεγονός πως βάσει των νέων κυβερνητικών μέτρων ο αγώνας με την Τόπολα θα διεξαχθεί σήμερα χωρίς την παρουσία θεατών. Η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ αφού στέκεται στο γεγονός πως η ομάδα δεν έχει τιμωρηθεί από την UEFA μεταξύ άλλων κάνει λόγο για «φωτογραφική στοχοποίηση» καλώντας σε άμεση αλλαγή της απόφασης.
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ
Επισημοποιήθηκαν τα κυβερνητικά μέτρα

Δημοσιεύτηκε χθες η ΠΝΠ για αγώνες κεκλεισμένων των θυρών στη Super League μέχρι 10/2/2024

Eurokinissi

Δημοσιεύτηκε χθες η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που επιβάλλει αγώνες κεκλεισμένων των θυρών στη Super League για δύο μήνες, μέχρι τις 12 Φλεβάρη 2024, στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επεισοδίων στα γήπεδα, με αφορμή και τα πρόσφατα γεγονότα έξω από το κλειστό του Ρέντη. Μέτρων για άλλη μια φορά ενταγμένων στη λογική της ανακύκλωσης γνωστών και αποτυχημένων αντίστοιχων «συνταγών» που έχουν εφαρμοστεί τόσο από τη νυν κυβέρνηση της ΝΔ όσο και από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά, και τα οποία όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις δεν λύνουν το πρόβλημα, καθώς αφήνουν στο απυρόβλητο την αιτία του: Την κυριαρχία της επιχειρηματικής δράσης και τον ανταγωνισμό πολύπλευρων συμφερόντων στον αθλητισμό.

Και επίσημα από χθες, λοιπόν, με την ΠΝΠ, οι αγώνες της Super League και του Κυπέλλου Ελλάδας ποδοσφαίρου (για τις ομάδες της πρώτης κατηγορίας) θα διεξαχθούν χωρίς την παρουσία φιλάθλων μέχρι τις 12 Φλεβάρη. Το μέτρο επεκτείνεται και στη Super League 2 όσον αφορά τους αγώνες των β' ομάδων της κατηγορίας τις οποίες διατηρούν ΠΑΕ της Super League, καθώς επίσης σε ενδεχόμενους φιλικούς αγώνες στους οποίους θα αγωνίζονται ομάδες από τη Super League ή β' ομάδες τους.

Επιπλέον, κάθε ομάδα θα έχει τη δυνατότητα μόνο για 10 εκπροσώπους της στο γήπεδο, με εξαιρούμενους τους αξιωματούχους που δηλώνονται στο Φύλλο Αγώνα της εκάστοτε αναμέτρησης. Σύμφωνα με την ΠΝΠ, αν κάποια ομάδα παραβεί τη νομοθεσία και έχει κόσμο στις εξέδρες, κινδυνεύει με πλήρη αποκλεισμό από το πρωτάθλημα της τρέχουσας περιόδου.

Το τελευταίο σημείο πάντως εγείρει ερωτήματα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του, καθώς βάσει του περιβόητου αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου, που ορίζουν η UEFA και η FIFA και το οποίο έχει γίνει αποδεκτό από τις ελληνικές κυβερνήσεις, τέτοιου είδους ποινές ορίζονται μόνο από τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου και όχι από την πολιτεία.

SUPER LEAGUE
Επιστρέφει στην αγωνιστική δράση

Μετά την απόφαση των Ελλήνων διαιτητών για αναστολή της αποχής

Στη δράση επιστρέφει το πρωτάθλημα της Super League μετά την απόφαση των Ελλήνων διαιτητών να αναστείλουν την αποχή από τους αγώνες, στην οποία είχαν προχωρήσει την περασμένη βδομάδα με αιτία την αύξηση των περιστατικών στοχοποίησής τους. Λόγω της αποχής των διαιτητών, είχε αναβληθεί η 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος που είχε προγραμματιστεί για το περασμένο τριήμερο, 9 - 11 Δεκέμβρη.

Σε νέα συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη διοίκηση της ΕΠΟ οι διαιτητές αποφάσισαν σε σχετική ψηφοφορία να αναστείλουν την αποχή τους. Ρόλο στα νέα δεδομένα φέρεται να έπαιξε και η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 18 Δεκέμβρη συνάντηση (κατόπιν σχετικού αιτήματος που υπέβαλε η ΕΠΟ) με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να τον ενημερώσουν για τα ζητήματα που τους απασχολούν, όπως και οι τελευταίες εξελίξεις στη διοίκηση της Super League. Σημειώνεται ότι παραμένει το ενδεχόμενο συνάντησης των διαιτητών με τα μέλη της Λίγκας.

Μετά τα νέα δεδομένα αναμένεται ο ορισμός από την ΚΕΔ των διαιτητών για τη 14η αγωνιστική, με την οποία, βάσει σχετικής απόφασης της SL, θα συνεχιστεί το πρωτάθλημα το τριήμερο 16 - 18/12. Παράλληλα στα ντέρμπι του πρωταθλήματος αναμένεται να υπάρχει η παρουσία ξένων διαιτητών (όπως ίσχυε μέχρι τώρα) καθώς μετά τη λήξη της αποχής δεν ισχύει η αρχική εντολή της UEFA για τη μη παρουσία τους στους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος.

Το πρόγραμμα και οι βαθμολογίες
1ος όμιλος

Γουέστ Χαμ - Φράιμπουργκ (22.00 - Cosmote Sport 3), ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - Τόπολα (22.00 - Cosmote Sport 5). Η βαθμολογία: Γουέστ Χαμ 12, Φράιμπουργκ 12, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 4, Τόπολα 1.

2ος όμιλος

Αγιαξ - ΑΕΚ (22.00 - Cosmote Sport 6), Μπράιτον - Μαρσέιγ (22.00 - Cosmote Sport 4). Η βαθμολογία: Μαρσέιγ 11, Μπράιτον 10, ΑΕΚ 4, Αγιαξ 2.

6ος όμιλος

Ρεν - Βιγιαρεάλ (19.45 - Cosmote Sport 8), ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - Μακάμπι Χάιφα (19.45 - Cosmote Sport 3). Η βαθμολογία: Ρεν 12, Βιγιαρεάλ 10, ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 4, Μακάμπι Χάιφα 2.

EUROLEAGUE
Ψάχνει την επιστροφή ο ΠΑΟ

Θέλοντας να καλύψει το χαμένο έδαφος από τις τρεις συνεχόμενες ήττες (από Παρτιζάν και Εφές εκτός, Ρεάλ Μαδρίτης εντός), ο Παναθηναϊκός δοκιμάζεται σήμερα στη Γαλλία με αντίπαλο τη Βιλερμπάν για τη 14η αγωνιστική της Euroleague (22.00, Νovasports Prime). Επιδίωξη των «πρασίνων», που έπεσαν στον απολογισμό 6-7, είναι η επιστροφή στις νίκες προκειμένου να πλησιάσουν ξανά στις θέσεις της πρώτης οκτάδας αποφεύγοντας να μείνουν περισσότερο πίσω στη βαθμολογία. Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού, Εργκίν Αταμάν, χαρακτήρισε δύσκολη και επικίνδυνη αντίπαλο τη Βιλερμπάν, παρά τη χαμηλή της θέση (17η με απολογισμό 2-11), η οποία, όπως είπε, ψάχνει μια σπουδαία επιτυχία και για ψυχολογικούς λόγους. Στην αποστολή των «πρασίνων» επιστρέφει μετά από καιρό ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ που ξεπέρασε τον τραυματισμό του στο δάχτυλο, ωστόσο αμφίβολος για συμμετοχή είναι ο Γκριγκόνις.

  • Aλλα σημερινά παιχνίδια: Ερυθρός Αστέρας - Αλμπα Βερολίνου (20.00, NS 3), Μακάμπι Τελ Αβίβ - Εφές (21.00, ΝS 5), Μπασκόνια - Βίρτους Μπολόνια (21.30, NS Start), Ρεάλ Μαδρίτης - Μπάγερν Μονάχου (21.45, ΝS 4).
CONFERENCE LEAGUE
Ανετος στο φινάλε ο ΠΑΟΚ

Εχοντας εξασφαλίσει πρόκριση και πρωτιά στον όμιλο του Conference League, ο ΠΑΟΚ θέλει να ολοκληρώσει επιτυχημένα τις υποχρεώσεις του φιλοξενώντας στην Τούμπα την Ελσίνκι για την 6η αγωνιστική (19.45, Cosmote Sport 4). Προερχόμενος από τη σπουδαία νίκη στη Γερμανία επί της Αϊντραχτ για την 5η αγωνιστική, με την οποία σφράγισε την κατάκτηση της πρώτης θέσης, ο «Δικέφαλος του Βορρά» θέλει να μη χαλάσει την εικόνα του στο φινάλε, φθάνοντας σε μια ακόμη επιτυχία. Με τον τεχνικό του, Ραζβάν Λουτσέσκου, να στέκεται στη νοοτροπία του νικητή που επικρατεί, θέλοντας να εξηγήσει τα κίνητρα των παικτών του ενόψει του σημερινού αγώνα. Στην άλλη πλευρά, αδιάφορη βαθμολογικά θα παρουσιαστεί η φινλανδική ομάδα καθώς δεν έχει ελπίδες πρόκρισης.

Στο άλλο ματς του ομίλου η Αμπερντίν, επίσης χωρίς βαθμολογικό κίνητρο, θα υποδεχθεί την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης, η οποία έχει προκριθεί επίσης ως δεύτερη του ομίλου (19.45, Cosmote Sport 7).

Η βαθμολογία: ΠΑΟΚ 13, Αϊντραχτ 9, Αμπερντίν 3, Ελσίνκι 2.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ