ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ναρκοπέδιο με φόντο το «περιπλοκότερο γεωστρατηγικό περιβάλλον»

Την όξυνση των ανταγωνισμών αποτυπώνει η «Διακήρυξη των Βρυξελλών» ΕΕ - Δυτ. Βαλκανίων

Η όξυνση των ανταγωνισμών με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα όσο και στο εσωτερικό της ΕΕ αποτυπώνεται στη «Διακήρυξη των Βρυξελλών», στην οποία κατέληξε η Σύνοδος ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων της Τετάρτης.

«Το ολοένα περιπλοκότερο γεωστρατηγικό περιβάλλον, με κυρίαρχο γεγονός τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και έντονη επίδραση από την κρίση στη Μέση Ανατολή, εξακολουθεί να θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια», σημειώνει η Διακήρυξη, ενώ προστίθεται πως αναδεικνύεται η «σημασία της ενότητας και κοινού στόχου εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας και της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, ώστε να οικοδομηθούν ολοένα στενότεροι δεσμοί και βαθύτερη συνεργασία με την ΕΕ, με βάση κοινές αρχές και αξίες», τα συμφέροντα δηλαδή των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Σε ένα πλαίσιο σύνθετων αντιθέσεων και παζαριών και ενώ Ρωσία - Κίνα δεν παραιτούνται από δικούς τους σχεδιασμούς στην περιοχή, η Διακήρυξη αναφέρει απευθυνόμενη στις βαλκανικές υποψήφιες προς ένταξη χώρες ότι «η συμπαράταξη με την ΕΕ αποτελεί σαφή ένδειξη του στρατηγικού προσανατολισμού των εταίρων, τώρα περισσότερο από ποτέ, υπό το φως του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και άλλων προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας», τονίζοντας πως «ένα κοινό όραμα για το μέλλον συνεπάγεται κοινές αξίες και αμοιβαίες ευθύνες» και πως «καθώς εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με τους εταίρους μας, τους παροτρύνουμε να σημειώσουν ταχεία και σταθερή πρόοδο προκειμένου να ευθυγραμμισθούν πλήρως με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ) της ΕΕ, μεταξύ άλλων με τα περιοριστικά μέτρα (σ.σ. κυρώσεις) της ΕΕ, και να ενεργήσουν αναλόγως».

Φυσικά, η Διακήρυξη ζητά να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις συμβιβασμοί και «διευθετήσεις» για την «ευρωατλαντική συνοχή» στην περιοχή, σημειώνοντας ότι «εξακολουθούν να απαιτούνται περαιτέρω αποφασιστικές προσπάθειες για την προώθηση της συμφιλίωσης και της περιφερειακής σταθερότητας, καθώς και για να εξευρεθούν και να υλοποιηθούν οριστικές, συμπεριληπτικές και δεσμευτικές λύσεις σε περιφερειακές διμερείς διαφορές και ζητήματα των εταίρων που έχουν τις ρίζες τους στην κληρονομιά του παρελθόντος». Ειδική αναφορά γίνεται μεταξύ άλλων στην πορεία εξομάλυνσης των σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου, για την οποία οι Βρυξέλλες ζητούν «εποικοδομητική δέσμευση» και «πνεύμα συμβιβασμού», ενώ συνολικότερα καλούνται οι «εταίροι» «να εγγυώνται τα δικαιώματα και την ίση μεταχείριση των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες».

Σε ό,τι αφορά αυτό το τελευταίο, θυμίζουμε πως η γερμανική κυβέρνηση τάχθηκε υπέρ της ευρωενωσιακής προοπτικής της Αλβανίας, αγνοώντας ενστάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, λόγω της πολύμηνης φυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρ. Μπελέρη. Μάλιστα στη Διακήρυξη τονίζεται ότι «η ΕΕ εκφράζει ικανοποίηση για την αποφασιστικότητα των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων να σεβαστούν και να δεσμευτούν ως προς τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η ΕΕ χαιρετίζει επίσης την επιβεβαιωμένη δέσμευση των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων υπέρ της υπεροχής της δημοκρατίας, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και αξιών και του κράτους δικαίου»...

Σημειωτέον ότι από τη μεριά του ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται στη συζήτηση να επανήλθε στην υπόθεση Μπελέρη, λέγοντας ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας - Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου - που αποτελεί «κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας».

Στο μεταξύ, στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, ερωτηθείς σχετικά στην ενημέρωση χτες των δημοσιογράφων, επέμενε ότι «το ζήτημα του Φρ. Μπελέρη δεν είναι διμερές ζήτημα της Ελλάδας και της Αλβανίας, είναι ζήτημα κράτους δικαίου», ζητώντας «να αναγνωρισθεί ο Φρ. Μπελέρης ως εκλεγμένος δήμαρχος και ν' ασκήσει τα καθήκοντά του. Και από κει και πέρα να έχει μία δίκαιη δίκη, με σεβασμό στο τεκμήριο αθωότητας και όλα όσα πρέπει ένα κράτος δικαίου να σέβεται».

Για το γεγονός, δε, ότι ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Αλβανίας, ακόμη και αν χρειαστεί να παρακαμφθεί το ελληνικό βέτο και να χρησιμοποιηθεί και ο όρος «ειδική πλειοψηφία» στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Μαρινάκης αντέτεινε πως δήθεν «ο σεβασμός των κανόνων του κράτους δικαίου και οι προϋποθέσεις που θέτουν (...) τα κράτη, δεν παρακάμπτονται», ισχυριζόμενος ότι «δεν υπάρχει, νομίζω, κανένα ζήτημα απομόνωσης» της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των λοιπών της ΕΕ.

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ξεχώρισε την ανάγκη «να κάνουμε το παν για να προστατεύσουμε την ασφάλεια της περιοχής», εστιάζοντας και στην ανάγκη μεγαλύτερης συνεργασίας στο Μεταναστευτικό, ενόψει και εξελίξεων που επιταχύνει και ο νέος πόλεμος στη Μέση Ανατολή, αυξάνοντας τα καραβάνια των ξεριζωμένων που θα βρεθούν στο επίκεντρο νέων σκληρών διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε ότι έγινε μια «εποικοδομητική» συζήτηση στη βάση των τελευταίων εκθέσεων προόδου της Επιτροπής, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει ειδική αναφορά στο νέο αναπτυξιακό σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια, ύψους 6 δισ. ευρώ για το διάστημα 2024-2027.

Μεταξύ άλλων δηλώσεων, ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας σχολίασε ότι «αντί να παραπονιόμαστε ότι άλλοι παγκόσμιοι πολιτικοί παράγοντες αυξάνουν την επιρροή τους στα Δυτικά Βαλκάνια, θα πρέπει να καλωσορίσουμε τα τέσσερα βαλκανικά κράτη στην ΕΕ».


ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΑΝΙΩΝ
Θέλουμε τη Σούδα λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών!

«Οι φονιάδες των λαών είναι ανεπιθύμητοι στα Χανιά, δεν θα γίνουμε συνένοχοι στον σφαγιασμό των λαών της περιοχής». Για άλλη μια φορά, χτες το απόγευμα, το μήνυμα ακούστηκε δυνατά από εκατοντάδες διαδηλωτές στους δρόμους των Χανίων, με δεκάδες φορείς να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων και να γεμίζουν την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς με πλακάτ και πανό που έγραφαν «Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» και «Να κλείσει τώρα η ΑμερικανοΝΑΤΟική Βάση στη Σούδα». Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στη μετατροπή της πόλης σε μόνιμο σημείο στάθμευσης του ΝΑΤΟικού στόλου, με αφορμή την άφιξη ενός ακόμα πλοίου του θανάτου στη Σούδα.

Στην ομιλία του, ο Μανώλης Παπαδομανωλάκης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «όταν η Μέση Ανατολή φλέγεται, ένα βήμα από την Κύπρο, ούτε δύο βήματα από τη χώρα μας κανείς δεν μπορεί να σιωπά. Οταν η κυβέρνηση της ΝΔ με τη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων μετατρέπουν την χώρα μας σε στρατιωτικό πέρασμα και "κουβαλάνε το λάδι", που αύριο θα πέσει στη διευρυμένη "φωτιά" του πολέμου, κανείς δεν μπορεί να σιωπά. Οταν η κυβέρνηση δίνει 7 δισ. για στρατιωτικούς πολεμικούς εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ, λεφτά που λείπουν από την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, κανείς δεν μπορεί να σιωπά. Οταν η πόλη μας γίνεται τόπος "αναψυχής" των φονιάδων των λαών, που ανενόχλητοι τραμπουκίζουν, κανείς δεν μπορεί να σιωπά. Και εμείς δεν σιωπούμε.

Είμαστε εδώ. Στους δρόμους του αγώνα. Σηκώνουμε ψηλά τη σημαία της Παλαιστίνης. Παίρνουμε θέση στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Και η καλύτερη αλληλεγγύη είναι η πάλη ενάντια στην εμπλοκή της δικής μας χώρας σε ακόμη μία σφαγή, που έχει την υπογραφή των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ακολούθησε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους των Χανίων, με αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα και συνθήματα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό να ακούγονται συνεχώς.


ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Βαριά ατζέντα, επικίνδυνα σχέδια και αντιθέσεις

Αποφασίστηκε η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία

Με αντιθέσεις στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα και μέτρα έναντι άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του χρόνου.

Στα κύρια σημεία της ημερήσιας διάταξης, το Ουκρανικό, η Μέση Ανατολή, όπως και η ενότητα για την «Ασφάλεια και Αμυνα», αλλά και ο Μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, όπου συνεχίζονται τα παζάρια, με την Κομισιόν να έχει εισηγηθεί τα κράτη - μέλη να κάνουν μεγαλύτερες συνεισφορές ώστε να χορηγηθεί ποσό 50 δισ. ευρώ στο Κίεβο και να αφιερωθούν επιπλέον 15 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης.

Τέλος, συζητήσεις γίνονται και για την πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ, στον απόηχο και της προχτεσινής συνάντησης ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, κι ενώ χτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του πριν την ολοκλήρωση της Συνόδου ανακοίνωσε πως το Συμβούλιο αποφάσισε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, χορήγησε καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία και αποφάσισε πως θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη «μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης».

Προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Κυρ. Μητσοτάκης έλεγε ότι αυτή «καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της ευρωπαϊκής μας οικογένειας», τονίζοντας για το θέμα της διεύρυνσης ότι η κυβέρνησή του «στηρίζει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη διεύρυνση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία», κίνηση που θα ρίξει κι άλλο λάδι στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με την Μόσχα.

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, έβαζε πρόταγμα «να εξασφαλίσουμε πρόσθετους πόρους για κρίσιμες πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ», εστιάζοντας «στην ανάγκη να αυξηθούν οι πόροι για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος», όπως και «για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», δηλώνοντας μάλιστα «συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε βήματα σε αυτή την κατεύθυνση», ενώ ζήτησε περαιτέρω πόρους και «για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης», που στη λογική του «κόστους - οφέλους» πάνε σε λίγα κι αποσπασματικά έργα, συνδυαζόμενα με μια σειρά αναδιαρθρώσεις π.χ. για αλλαγή χρήσεων γης, με χαμένα τα πλατιά λαϊκά στρώματα και ωφελημένους τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στο μεταξύ, με αφορμή τα παζάρια στο Ντουμπάι, στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP28), ο Μητσοτάκης έστελνε και χτες μήνυμα στα αρπακτικά της «πράσινης» Ενέργειας ότι η Ελλάδα θα αυξήσει «σημαντικά τη διείσδυση των ΑΠΕ, βελτιώνοντας τις επιδόσεις της ως προς την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων», την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά βυθίζονται στη συσκότιση λόγω της ακρίβειας στο ρεύμα.

Για τις «εξελίξεις στη Μέση Ανατολή», έβαλε στόχο να καταλήξουν σε Συμπεράσματα τα οποία «να αποτυπώνουν από τη μία την πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, από την άλλη όμως να αποτυπώσουμε και την αυξανόμενη ανησυχία μας για τις σημαντικότατες απώλειες αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας», όπως είπε, συνεχίζοντας τα κροκοδείλια δάκρυα, την ώρα που το κράτος - δολοφόνος έχει λυμένα τα χέρια και πλήρη στρατιωτική, εφοδιαστική και οικονομική υποστήριξη για να συνεχίσει τις σφαγές αμάχων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ