ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από αρχαιρεσίες

Χιλιάδες είναι οι εργατοϋπάλληλοι από όλους τους κλάδους και σε μια σειρά χώρων δουλειάς που αυτές τις μέρες προσέρχονται στις κάλπες, συμμετέχοντας στις αρχαιρεσίες των σωματείων τους. Οι εργαζόμενοι, εκλέγοντας τα Διοικητικά Συμβούλια και αντιπροσώπους σε Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, διαμορφώνουν τους συσχετισμούς στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, σε συνθήκες που είναι σε εξέλιξη οι αγωνιστικές διεργασίες με κινητοποιήσεις, απεργίες και άλλες μορφές για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, για μέτρα προστασίας του εισοδήματος, για την Υγεία και την Παιδεία κ.ο.κ.

Σε μια σειρά από τέτοιες μάχες καταγράφονται ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα για τα ψηφοδέλτια των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Σε άλλα σωματεία επιβεβαιώνεται η εμπιστοσύνη των εργαζομένων στις ταξικές δυνάμεις, αναδεικνύοντάς τες ξανά πρώτες ή και αυτοδύναμες, και σε άλλα υπάρχει βελτίωση συσχετισμών μέσα από την ενίσχυση αυτών των ψηφοδελτίων. Αποτελέσματα ενθαρρυντικά για την πορεία ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος και βελτίωσης των συσχετισμών προς όφελος της εργατικής τάξης, που αποτυπώνουν νέες δυνατότητες για την ένταξη και δραστηριοποίηση περισσότερων εργαζομένων στα σωματεία τους, για την κλιμάκωση των αγώνων και της διεκδίκησης, αλλά και για τον συντονισμό της δράσης ανάμεσα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Στον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Παραμονές μιας ακόμα εξοντωτικής εορταστικής περιόδου, με τα ωράρια - λάστιχο να ξεχειλώνουν ακόμα περισσότερο και την εντατικοποίηση να τσακίζει κόκαλα, ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες στον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Η σημαντική άνοδος της συμμετοχής αφήνει παρακαταθήκη για τη διεύρυνση της συσπείρωσης εργαζομένων στο σωματείο τους, ενώ η ενισχυμένη εμπιστοσύνη που δείχνουν τα μέλη στη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ) Εμποροϋπαλλήλων αποτελεί μήνυμα μάχης απέναντι στην εργοδοσία και την κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχαιρεσίες για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο ψήφισαν 1.040 εργαζόμενοι (από 864 το 2021), ενώ για αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) 959 εργαζόμενοι (από 796 το 2021). Η ΔΑΣ, το ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, συγκέντρωσε 989 ψήφους και εξέλεξε 15 έδρες στο νέο ΔΣ (από 818 και 15 έδρες το 2021). Για τα δευτεροβάθμια όργανα συγκέντρωσε 908 ψήφους και εξέλεξε 10 αντιπροσώπους για την ΟΙΥΕ και 13 αντιπροσώπους για το ΕΚΑ.

Η παράταξη «Αγωνιστική Συσπείρωση στο Εμπόριο» πήρε 43 ψήφους και καμία έδρα στο ΔΣ (από 40 το 2021), 42 ψήφους χωρίς να εκλέξει αντιπροσώπους για ΟΙΥΕ και ΕΚΑ.

Οπως σημειώνει ο Σύλλογος, ιδιαίτερα ελπιδοφόρο μήνυμα είναι οι νέες εγγραφές που έγιναν κατά τη διάρκεια των εκλογών και αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 1/3 των ψηφισάντων. Πρόκειται κυρίως για νέους ηλικιακά εργαζόμενους που δεν συμβιβάζονται με τις συνθήκες της «σύγχρονης δουλείας» που επιβάλλουν κυβέρνηση και εργοδοσία.

Στην Ενωση Λογιστών Αττικής

Ενισχυμένη σε ψήφους και με την ΕΣΑΚ εκ νέου στο τιμόνι της διοίκησης βγήκε από τις αρχαιρεσίες και η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ). Συγκεκριμένα, στις εκλογές ψήφισαν 704 εργαζόμενοι (από 677 στις εκλογές του 2021). Η ΕΣΑΚ έλαβε 616 ψήφους (από 579) και 13 έδρες (από 13) στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Επίσης, εξέλεξε 7 αντιπροσώπους (από 8) στο ΕΚΑ, 21 αντιπροσώπους (από 24) στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών και έναν (από έναν) αντιπρόσωπο στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Η παράταξη «Ριζοσπαστική Παρέμβαση Μισθωτών Λογιστών» έλαβε 67 ψήφους (από 69) και 2 έδρες (από 2) στο Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ εξέλεξε έναν αντιπρόσωπο στο ΕΚΑ και 3 αντιπροσώπους (από 3) στην Ομοσπονδία. Η παράταξη «Ταξική Πορεία» πήρε 13 ψήφους (από 13) χωρίς να εκλέξει μέλη στη διοίκηση ή αντιπροσώπους στα δευτεροβάθμια όργανα.

«Η μεγάλη συμμετοχή, ιδιαίτερα νέων εργαζομένων, οι δεκάδες νέες εγγραφές συναδέλφων καθώς και η αυξημένη συμμετοχή συναδέλφων από τους μεγάλους χώρους δουλειάς αλλά και από τους πιο μικρούς, μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε ακόμα πιο μαχητικά. Τα θετικά αποτελέσματα μας γεμίζουν με αισιοδοξία και πείσμα για τις μάχες του επόμενου διαστήματος», τονίζει η Ενωση. Παράλληλα αναφέρεται στις αρχαιρεσίες στο νεοϊδρυθέν επιχειρησιακό σωματείο της ΣΟΛ - CROWE, «όπου ψήφισαν για πρώτη φορά 118 συνάδελφοι», καθώς και στη δημιουργία δύο νέων παραρτημάτων της.

Στο Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής

Με μεγάλη συμμετοχή και αύξηση των ψηφισάντων και με τους εργαζόμενους να αναδεικνύουν ξανά πρώτη δύναμη με απόλυτη πλειοψηφία τη ΔΑΣ ολοκληρώθηκαν τον προηγούμενο μήνα οι εκλογές στο Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Πιο συγκεκριμένα, ψήφισαν 3.331 εργαζόμενοι, 233 περισσότεροι από τις εκλογές του 2021. Η ΔΑΣ πήρε 2.314 ψήφους και 12 έδρες (από 2.269 και 14 έδρες το 2021). Η «Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΠΑΣΚΕ) 308 ψήφους και 2 έδρες (από 293 και 2 έδρες). Η «Λάντζα» 251 ψήφους και 1 έδρα (από 204 και 1 έδρα). Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» 225 ψήφους και 1 έδρα. Το «Δίκτυο» (στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ) 119 ψήφους και 1 έδρα (από 64 και καμία έδρα). Η «Καμαριέρα» πήρε 56 ψήφους και καμία έδρα. Στις προηγούμενες αρχαιρεσίες η «Αγωνιστική Συσπείρωση» και η «Καμαριέρα» είχαν κατεβάσει κοινό ψηφοδέλτιο, παίρνοντας 155 ψήφους και 1 έδρα.

Πρωτιά για τη ΔΗΠΑΚ στην Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας

Με την ανάδειξη της ΔΗΠΑΚ σε πρώτη δύναμη, τόσο για τις εκλογές ανάδειξης νέου Διοικητικού της Συμβουλίου, όσο και για τους αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία (ΟΕΝΓΕ), ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στην Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ) την περασμένη Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 536 ψηφισάντων γιατρών (626 το 2021), από όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα και Κέντρα Υγείας του νομού, για την ΕΙΝΑ, η ΔΗΠΑΚ έλαβε 182 ψήφους από 121, εκλέγοντας 3 έδρες από 2 στο 9μελές ΔΣ. Δεύτερη αναδείχθηκε η παράταξη ΕΜΕΙΣ με 181 ψήφους (από 340 το 2021), με 3 έδρες (από 5) και τρίτη η ΔΗΚΝΙ με 161 ψήφους (από 102) και 3 έδρες (από 2).

Για την ΟΕΝΓΕ, η ΔΗΠΑΚ έλαβε 183 ψήφους (+61), εκλέγοντας 5 αντιπροσώπους (από 3). Δεύτερη ήταν η παράταξη ΕΜΕΙΣ με 182 ψήφους (- 167) και 4 αντιπροσώπους (από 10) και τρίτη η ΔΗΚΝΙ με 160 (+78) και 4 αντιπροσώπους (από 2).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ΔΗΠΑΚ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών και στα Νοσοκομεία Ρίου και Αιγίου και στις δύο κάλπες.

Σημαντική η άνοδος της «Ταξικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» στο Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ

Σε έναν ακόμα χώρο της Υγείας, σημαντική άνοδο σε ψήφους, ποσοστό και έδρες καταγράφει η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» στις εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ που πραγματοποιήθηκαν στις 7 Δεκέμβρη, όπου αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη.

Συγκεκριμένα, η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» σχεδόν τριπλασίασε τις ψήφους της, παίρνοντας 155 (από 56), ενώ πήρε και 2 έδρες (από 1). Η «Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων» (ΔΑΚΕ) έλαβε 602 ψήφους και 7 έδρες (από 599 ψήφους και 7 έδρες). Η «Συνεργασία Εργαζομένων ΕΚΑΒ» (ΠΑΣΚΕ) 124 ψήφους και 2 έδρες (από 167 και 2). Το «Κίνημα Συμμαχίας Εργαζομένων ΕΚΑΒ» (ΣΥΡΙΖΑ) 85 ψήφους και καμία έδρα (από 96 ψήφους και 1 έδρα).

Με ενισχυμένη την πρωτιά και με αυτοδυναμία στο ΚΑΤ

Πρώτη δύναμη, για ακόμα μια φορά, με αυτοδυναμία και ενισχυμένη σε ψήφους και ποσοστό αναδείχτηκε η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» Εργαζομένων ΚΑΤ στις εκλογές που έγιναν τον προηγούμενο μήνα.

Συγκεκριμένα, η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» σε σύνολο 636 εγκύρων πήρε 368 ψήφους (από 348) και 6 έδρες. Η «Ενωτική Φωνή» (πρ. ΔΑΚΕ) πήρε 160 ψήφους (από 166) και 3 έδρες και η «Ανεξάρτητη Δημοκρατική Συνεργασία» (πρ. ΠΑΣΚΕ) πήρε 108 ψήφους (από 94) και 2 έδρες.

Στο Νοσοκομείο Χαλκίδας

Πρώτη και αυτοδύναμη αναδείχθηκε η «Αγωνιστική Κίνηση Υγειονομικών» στις εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, καταλαμβάνοντας 5 από τις 7 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο και διαμορφώνοντας ακόμη καλύτερες προϋποθέσεις για τη συνέχιση της αγωνιστικής πορείας του Συλλόγου.

Συγκεκριμένα, στις εκλογές ψήφισαν συνολικά 519 εργαζόμενοι από τους 657 εγγεγραμμένους στον Σύλλογο. Το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Κίνησης Υγειονομικών» έλαβε 347 ψήφους και 5 έδρες, ενώ η «Δημόσια Συνδικαλιστική Κίνηση» έλαβε 154 ψήφους και 2 έδρες.

Νίκη των ταξικών δυνάμεων στο εργοστάσιο της «Μόρνος» στη Θήβα

Σημαντική νίκη πέτυχε το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της «Ταξικής Προοπτικής» στις εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο χημικής βιομηχανίας της «Μόρνος ΑΕ» στη Θήβα, διπλασιάζοντας τις ψήφους του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές και καταλαμβάνοντας τις 4 από τις 7 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, ψήφισαν 244 (από 209 στις εκλογές του 2021). Το ψηφοδέλτιο της «Ταξικής Προοπτικής» έλαβε 132 ψήφους και 4 έδρες, έναντι 68 ψήφων και 2 εδρών στις εκλογές του 2021, ενώ το ψηφοδέλτιο της ΑΚΕ (ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΚΕ) πήρε 98 ψήφους και 3 έδρες (από 130 ψήφους και 5 έδρες στις προηγούμενες εκλογές).

«Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή όλων των συναδέλφων και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν αναθέτοντάς μας το τιμόνι του Σωματείου μας. Είναι τιμή, ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη αλλά και επιβεβαίωση της γραμμής της διεκδίκησης, καθώς και αναγνώριση της συνεπούς στάσης της παράταξης και των εκλεγμένων της όλα τα προηγούμενα χρόνια. Θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη που μας δείξατε και θα συνεχίσουμε ανυποχώρητα για την ανασυγκρότηση του σωματείου, τη δημοκρατική λειτουργία, τη συμμετοχή όλων των συναδέλφων», αναφέρει η «Ταξική Προοπτική» σε ανακοίνωσή της.

Στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Μεγάλη αύξηση ψήφων και απόλυτη πλειοψηφία στο ΔΣ κατέγραψε η «Ταξική Ενότητα» (ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), στις αρχαιρεσίες του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, όπου αυξήθηκε η συμμετοχή των εργαζομένων σχεδόν 100%.

Συγκεκριμένα, ψήφισαν 530 εργαζόμενοι (από 274 που είχαν ψηφίσει στις αρχαιρεσίες του 2021).

Η «Ταξική Ενότητα» έλαβε 481 ψήφους (από 274) και κατέλαβε και τις 7 έδρες στο ΔΣ, όπως και το 2021.

Η «Ενωτική Ριζοσπαστική Αγωνιστική Κίνηση» (ΕΡΑΚ) έλαβε 38 ψήφους και καμία έδρα (δεν συμμετείχε στις αρχαιρεσίες το 2021). Η «Αγωνιστική Πρωτοβουλία» έλαβε 5 ψήφους και καμία έδρα (δεν συμμετείχε στις αρχαιρεσίες το 2021).

Για το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης ψήφισαν 529 εργαζόμενοι (από 271 το 2021) και εκλέχθηκαν 7 αντιπρόσωποι (από 4 το 2021). Η «Ταξική Ενότητα» έλαβε 479 ψήφους (από 271) και εξέλεξε 7 αντιπροσώπους (από 4). Επίσης, για την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας ψήφισαν 529 εργαζόμενοι (από 271 το 2021) και εκλέχθηκαν 5 αντιπρόσωποι (από 3 το 2021).

Στο Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων Κεντρικής Μακεδονίας

Πρώτη και αυτοδύναμη αναδείχθηκε η «Αγωνιστική Συσπείρωση Μισθωτών Δικηγόρων» στις αρχαιρεσίες του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καταλαμβάνοντας τις 4 από τις 7 έδρες στο ΔΣ. Πιο συγκεκριμένα, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Μισθωτών Δικηγόρων» πήρε ποσοστό 57,69%, η «Αγωνιστική Παρέμβαση» 29,48% και η «Αντίκρουση» 12,82%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ