ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Αύριο ο Πανελλαδικός Συντονισμός Φοιτητικών Συλλόγων

Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, με τη συμμετοχή 120 φοιτητικών συλλόγων από όλη τη χώρα

Στην τελική ευθεία για τον πανελλαδικό συντονισμό των φοιτητικών συλλόγων του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, εκατοντάδες εκλεγμένοι φοιτητές από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας ετοιμάζονται να φτάσουν στον Πειραιά για να συμμετέχουν. Με σύνθημα «Αγώνας για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές, για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα», η Συνάντηση θα γίνει αύριο Σάββατο, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, από τις 11 π.μ.

Ηδη συμμετέχουν 120 φοιτητικοί σύλλογοι, ενώ συνεχίζεται η συζήτηση μέχρι τελευταία στιγμή σε πολλά Διοικητικά Συμβούλια. Οπως σημειώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ, «η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού οι φοιτητές θα οργανώσουν την αγωνιστική απάντηση στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που αποτελεί αιτία πολέμου για τους φοιτητές, αφού υποβαθμίζει τα πτυχία και τις σπουδές τους!

Στη συνάντηση έχουν κληθεί και θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων, εργαζομένων στα Πανεπιστήμια, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, φοιτητές από την Παλαιστίνη, καθώς και εκλεγμένοι μαθητές από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας. Επίσης θα χαιρετίσουν και οργανώσεις φοιτητών από το εξωτερικό».

Στο πλαίσιο της συνάντησης των φοιτητικών συλλόγων θα πραγματοποιηθεί πανελλαδικός συντονισμός των Σχολών Μηχανικών των ιδρυμάτων που πανεπιστημιοποιήθηκαν και δεν έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα έπειτα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Φοιτητικού Συλλόγου Σχολής Μηχανικών του ΠαΔΑ. Επίσης θα πραγματοποιηθεί συντονισμός Συλλόγων Οικότροφων.

Για την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, η κεντρική είσοδος του ιδρύματος βρίσκεται στην οδό Καραολή και Δημητρίου 80, σε απόσταση 6 λεπτών περπάτημα από το σταθμό του Μετρό «Δημοτικό Θέατρο Πειραιά».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στις συγχωνεύσεις

Από πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στις συγχωνεύσεις
Από πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στις συγχωνεύσεις
Συντονισμένα, μαχητικά, ανυποχώρητα, συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στις συγχωνεύσεις των σχολείων τους, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί σε Θεσσαλονίκη και Καλαμαριά. Την Τετάρτη 20 Δεκέμβρη, στη 1.30 μ.μ., προγραμματίζουν κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, του 13ου Γυμνασίου και 17ου Λυκείου Θεσσαλονίκης και του 4ου και 5ου Λυκείου Καλαμαριάς, ανακοίνωσαν ότι κινητοποιούνται συντονισμένα και αποφασιστικά για να βάλουν φρένο στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας και των υπηρεσιών του που σκοπεύουν να προχωρήσουν σε συγχώνευση του 13ου με το 4ο Γυμνάσιο, του 17ου με το 4ο Λύκειο και του 30ού με το 12ο Γυμνάσιο στον δήμο Θεσσαλονίκης και του 4ου με το 5ο Λύκειο Καλαμαριάς. Μαζί τους συντάσσονται γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί του 30ού και του 12ου Γυμνασίου.

Οι εκπρόσωποι των γονέων κατήγγειλαν ότι μόνο οργή προκαλούν στην εκπαιδευτική κοινότητα οι δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας, η οποία προκειμένου να υπερασπιστεί την πολιτική των συγχωνεύσεων υποδεικνύει να κάνουν πράξη τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για ημερήσιο περπάτημα 8 χλμ. και να αποδεχθούν τα 25άρια και 28άρια τμήματα.

Κάλεσαν το υπουργείο Παιδείας και τις υπηρεσίες του να σταματήσουν να βλέπουν τα παιδιά τους σαν αριθμούς και να προσπαθούν να τα βάλουν στη ζυγαριά του κόστους - οφέλους. «Τα παιδιά μας είναι άνθρωποι, στην πιο ευαίσθητη ηλικία τους, με πολύπλευρες ανάγκες και φυσικά με νεανική ορμή, πάθος και ζωντάνια. Οι γονείς έχουμε χρέος να παλέψουμε για να διασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες για τη μόρφωσή τους και αυτές δεν ικανοποιούνται στα μεγάλα και απρόσωπα σχολεία - "τέρατα" και σούπερ μάρκετ που θέλουν να δημιουργήσουν το υπουργείο Παιδείας και οι υπηρεσίες του», ανέφεραν.

Δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν το μέλλον των παιδιών τους να θρυμματιστεί στη λογική του «κόστους» και θα παλέψουν ώστε: Τα παιδιά τους να μορφώνονται σε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, κοντά στον τόπο κατοικίας τους, με όλες τις απαραίτητες υποδομές και εποπτικά μέσα, να δημιουργηθούν και να λειτουργούν πλήρως στελεχωμένες όλες οι απαραίτητες υποστηρικτικές δομές (Τμήματα Ενταξης, Παράλληλη Στήριξη, κ.ά.), οι καθηγητές να βρίσκονται όλοι τοποθετημένοι από την πρώτη μέρα στις τάξεις, οι μαθητές να μη στοιβάζονται σε 25άρια, 28άρια και 30άρια τμήματα.

Εκδηλώσεις γνωριμίας με την ΚΝΕ

Η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ πραγματοποιεί εκδηλώσεις γνωριμίας με σκοπό να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «γιατί ο κόσμος είναι άδικος σήμερα; Τι θα ήθελες εσύ να είναι αλλιώς; Μπορεί ο καθένας μόνος του να τον αλλάξει;». Επίσης, θα προβληθούν βίντεο για την εξέλιξη των κοινωνιών και τη σύγχρονη επαναστατική δράση.

Αναλυτικά:

  • Αύριο Σάββατο:

Στη Δυτική Θεσσαλονίκη, Τριποτάμου με 28ης Οκτωβρίου στις 18.30, εκδήλωση με ομιλητή τον Γιάννη Βασιλειάδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στις Συκιές, στα γραφεία της ΚΟΒ Συκεών στις 18.30, σύσκεψη με ομιλήτρια την Αναστασία Παπαδοπούλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

  • Την Κυριακή 17 Δεκέμβρη:

Οι Μαθητικές Οργανώσεις Τούμπας πραγματοποιούν εκδήλωση - συζήτηση με την Μάρθα Δήμου, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, στο «The Coffee Story» (Μ. Μπότσαρη 153) στις 18.00.

Οι Μαθητικές Οργανώσεις Κέντρου Θεσσαλονίκης και ΕΠΑΛ διοργανώνουν σύσκεψη με την Γεωργία Πελετίδου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, στην ΕΔΟΘ (Πρόξενου Κορομηλά 51, 4ος όροφος) στις 18.00.

Οι Μαθητικές Οργανώσεις 5ου Διαμερίσματος πραγματοποιούν εκδήλωση - συζήτηση με την Κωνσταντίνα Λιαράτσικα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας «Εναυσμα» (Βελισσαρίου 5) στις 18.00.

Στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, στην Μαρτύρων 2ας Σεπτέμβρη στις 18.30, σύσκεψη με θέμα «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα;», με την Ιουλία Παρτσάλη, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Ανατολικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Στον Εύοσμο, στο δημαρχείο στις 18.30, συζήτηση με ομιλήτρια την Αναστασία Παπαδοπούλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στα Γιαννιτσά οι Μαθητικές Οργανώσεις Πέλλας πραγματοποιούν εκδήλωση - συζήτηση στην καφετέρια «Troufa» (Πεζόδρομος) στις 15.00, με την Παρασκευή Τσεκούρα, μέλος του ΣΠ Κ. Μακεδονίας. Θα ακολουθήσει δημιουργία κολάζ με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μετανάστη.

Σε Δυτική Πελοπόννησο και Ιόνιο

Αύριο Σάββατο στις 7.30μ.μ., στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών (Φωκαίας 26), ο Μαθητικός Τομέας Πάτρας της ΚΝΕ πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα «Αλλαξε τον κόσμο, το έχει ανάγκη! Γίνε κι εσύ σύγχρονος επαναστάτης! Γνώρισε την ΚΝΕ». Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Τζούδας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.

Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 17 Δεκέμβρη στις εξής πόλεις:

Στο Αγρίνιο, στις 11.30 π.μ. Θα μιλήσει ο Ανδρέας Ζάγκας, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας και Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ.

Στον Πύργο, στις 7 μ.μ. στα γραφεία της Τομεακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ (Τ. Σινοπούλου 13). Θα μιλήσει η Κατερίνα Χορτάτου, μέλος του ΣΠ Δυτ. Ελλάδας και Γραμματέας του ΤΣ Ηλείας της ΚΝΕ.

Στην Αμαλιάδα, στις 7 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟ Αμαλιάδας (Τσιμισκή 17). Θα μιλήσει η Ελένη Τσίγκλα, μέλος του ΣΠ Δυτ. Ελλάδας.

Στη Ζάκυνθο, στις 12 μ. στα γραφεία της ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ (Ρ. Αλεξάνδρου 45). Θα μιλήσει η Μαρίνα Παναγούλια, μέλος του ΣΠ Δυτ. Ελλάδας και Γραμματέας του ΤΣ Ζακύνθου της ΚΝΕ.

Στο Αργοστόλι, στις 7 μ.μ. στα γραφεία της ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ (Διαδόχου Κων. 46). Θα μιλήσει ο Νίκος Παπαδάτος, μέλος του ΣΠ Δυτ. Ελλάδας της ΚΝΕ.

Για το δικαίωμα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε αναρρωτικές άδειες

Ο επίκαιρος και αναγκαίος χαρακτήρας του αυτονόητου αιτήματος για εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με αυτά των μόνιμων συναδέλφων τους αναδείχτηκε στη Βουλή, στη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας.

Η Επίκαιρη Ερώτηση αφορούσε ειδικότερα τις αναρρωτικές άδειες. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος σε τρία πρόσφατα περιστατικά αναπληρωτών εκπαιδευτικών οι οποίοι τραυματίστηκαν εν ώρα εργασίας και κρίθηκε από τους γιατρούς ότι χρειάζονται αναρρωτική άδεια. Από την υπηρεσία τους ωστόσο ενημερώθηκαν ότι η άδεια που δικαιούνται είναι μόνο 15 μέρες και για τις υπόλοιπες μέρες - που αντικειμενικά δεν θα μπορούν να πάνε στη δουλειά - ούτε θα πληρωθούν ούτε τα ένσημα και τα μόριά τους γι' αυτήν την προϋπηρεσία θα πάρουν. Αντεργατικό παραλογισμό χαρακτήρισε τα παραπάνω ο βουλευτής του ΚΚΕ μεταφέροντας την αγανάκτηση των εκπαιδευτικών και ιδιαίτερα των αναπληρωτών. Κάλεσε το υπουργείο να αλλάξει η σχετική διάταξη, να δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι στην Εκπαίδευση τις ίδιες μέρες αναρρωτικής άδειας και αυτές να μην είναι λιγότερες από αυτές που προτείνει ο γιατρός. Οπως τόνισε, δεν μπορεί το δικαίωμα στην υγεία να διαφοροποιείται ανάλογα με την εργασιακή σχέση, κάτι που επιτάσσει η ΕΕ. Αναφέρθηκε δε στην προσφορά των αναπληρωτών που γυρίζουν την Ελλάδα απ' άκρη σ' άκρη για να δουλέψουν στην Εκπαίδευση και αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι β' κατηγορίας.

Η υφυπουργός Παιδείας, Δ. Μιχαηλίδου, χαρακτήρισε το ζήτημα της διαφοροποίησης των δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών κάτι που υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του υπουργείου Παιδείας, σημειώνοντας ότι βάση του προβλήματος είναι η στρέβλωση του θεσμού του αναπληρωτή και ότι στόχος είναι η σταδιακή αύξηση των μόνιμων εκπαιδευτικών. Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι ετήσιες προσλήψεις εκπαιδευτικών, όπως προβλέπονται και στον προϋπολογισμό που συζητείται αυτές τις μέρες, στην καλύτερη των περιπτώσεων αντιστοιχούν πάνω - κάτω στις αποχωρήσεις - συνταξιοδοτήσεις και δεν καλύπτουν την αδιοριστία όλων των προηγούμενων χρόνων...

Εκ παραδρομής, στο χτεσινό πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» γράφτηκε ότι η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ γίνεται την Κυριακή. Το σωστό είναι αυτό που αναφέρεται δίπλα, το Σάββατο 16 Δεκέμβρη, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ