ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Ολοι στους δρόμους, για το εισόδημα και τις ανάγκες μας!

Στην Αθήνα (7 μ.μ. Σύνταγμα), στη Θεσσαλονίκη (7 μ.μ. Αγαλμα Βενιζέλου) και σε άλλες πόλεις

Κορυφώνονται σήμερα οι διαδηλώσεις ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό, με τις οποίες εκατοντάδες σωματεία και μαζικοί φορείς σε όλη τη χώρα αντιδρούν στον «οδοστρωτήρα» της φορολεηλασίας, της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» και των «πλεονασμάτων» που προέρχονται από τις ματωμένες περικοπές, διεκδικώντας μέτρα προστασίας του εισοδήματος, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, φθηνό ρεύμα, μέτρα για το υπέρογκο κόστος στέγασης.

Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία της Αττικής καλούν σε μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα σήμερα, στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα.

Συλλαλητήριο πραγματοποιείται και στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Προσυγκεντρώσεις θα γίνουν στις 6.30 μ.μ., από την πλατεία Αγίας Σοφίας (Σωματεία Βιομηχανίας, Κατασκευών, Δημοσίου, Φοιτητικοί Σύλλογοι, ΣΥΣΔΙΕΚ, ΣΥΣΠΙΣ) και από τη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Αριστοτέλους (Σωματεία Εμπορίου, Επισιτισμού, Πληροφορικής).

Διαδηλώνουν μαζί με τα συνδικάτα ΟΒΣΑ και ΟΓΕ

Κάλεσμα στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες να δώσουν συνέχεια στον αγώνα για την υπεράσπιση του εισοδήματός τους, να ενώσουν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους στο σημερινό συλλαλητήριο, απευθύνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), δίνοντας συνέχεια στις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο της φορολεηλασίας που ψήφισε η κυβέρνηση. «Μπροστά μας έχουμε να δώσουμε τη μάχη απέναντι σε έναν ακόμα βάρβαρο κρατικό προϋπολογισμό. Και είναι βάρβαρος γιατί προϋπολογίζει στα έσοδα τα έσοδα αυτού του φορολογικού εκτρώματος, του κεφαλικού φόρου και του ηλεκτρονικού λαβύρινθου των myDATA, αλλά και γιατί προϋπολογίζει νέα αφαίμαξη μέσα από την εκτίναξη των εσόδων του προϋπολογισμού κατά 6,2 δισ. ευρώ», τονίζει, καταλήγοντας: «Συνεχίζουμε πιο δυναμικά, πιο πολλοί, απέναντι σε αυτήν την πολιτική που συνθλίβει τη ζωή μας».

ΧΑΛΚΙΔΑ
ΧΑΛΚΙΔΑ
«Δεν ανεχόμαστε να θυσιάζουμε τις ζωές μας για να κερδίζουν μια χούφτα παράσιτα! Οι ανάγκες μας δεν προσαρμόζονται στα μέτρα τους. Δεν δεχόμαστε οι κυβερνήσεις που κινούνται στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης να λογαριάζουν τις ανάγκες μας ως "κόστος" για το κράτος και ως πεδίο για κερδοφόρες επενδύσεις των μεγάλων επιχειρήσεων», τονίζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και καλεί στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Στα συλλαλητήρια καλούν επίσης η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα.

Συμμετέχουν στο συλλαλητήριο, συνεχίζουν τη μάχη ενάντια στις απολύσεις

Την απόφαση να πάρουν μέρος στο σημερινό συλλαλητήριο με το δικό τους μπλοκ έχουν πάρει οι εργαζόμενοι στην «PeopleCert» (σημείο συνάντησης στις 6.30 μ.μ. έξω από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία»), που μαζί με τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας δίνουν τη μάχη για να ανακληθούν απολύσεις συναδέλφων τους που άσκησαν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα. Την Παρασκευή 1η Δεκέμβρη η εργοδοσία προχώρησε σε απολύσεις 5 εργαζομένων, μελών του Σωματείου, οι 3 εκ των οποίων είναι και υποψήφιοι στις εκλογές για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα.

Μαχητικά συλλαλητήρια σε Χαλκίδα και Αμφισσα

ΚΟΖΑΝΗ
ΚΟΖΑΝΗ
Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χτες οι κινητοποιήσεις, που έχουν ξεκινήσει από την Τετάρτη, σε πόλεις όλης της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, άμεσα μέτρα προστασίας και ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος απαίτησαν εργαζόμενοι, βιοπαλαιστές επαγγελματίες και συνταξιούχοι σε Χαλκίδα, Αμφισσα, Κοζάνη, Ζάκυνθο.

Στη Χαλκίδα, πλήθος εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων, συνταξιούχοι και νέοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε από κοινού με σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συλλόγους και φορείς επαγγελματικών ομάδων και συνταξιουχικά σωματεία.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Οι διαδηλωτές βροντοφώναξαν «φτάνει πια στην ακρίβεια και τη φοροληστεία», απαιτώντας άμεσα μέτρα για την προστασία και ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος και λαϊκών νοικοκυριών. Παράλληλα, απαίτησαν την ενίσχυση του νοσοκομείου Χαλκίδας και των Κέντρων Υγείας της Εύβοιας με μόνιμο προσωπικό, ασφαλή και λειτουργικά σχολεία, είπαν «όχι» σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις υπηρεσιών όπως το κλείσιμο καταστημάτων ΕΛΤΑ και η κατάργηση του Εφετείου Εύβοιας.

Δυναμική ήταν και η κινητοποίηση που πραγματοποίησαν από κοινού στην Αμφισσα το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συνταξιουχικά σωματεία και φορείς της περιοχής, καλώντας σε παραπέρα δυνάμωμα του αγώνα για μέτρα ενάντια στη φοροληστεία και την ακρίβεια που λεηλατούν το εισόδημα, για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και του λαού.

ΛΑΡΥΜΝΑ
Την Κυριακή η μεγάλη σύσκεψη - συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ

Εναν ακόμη μεγάλο σταθμό στον μεγαλειώδη και δίκαιο αγώνα που δίνουν εδώ και 4 χρόνια ετοιμάζονται να προσθέσουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους με την πλατιά σύσκεψη - συλλαλητήριο σωματείων και φορέων που διοργανώνουν την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ., στον κινηματογράφο «Ιλιον» του οικισμού της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας.

Με την ανανέωση των συμβάσεών τους που λήγουν στο τέλος του έτους να βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα, παρά τη δέσμευση που απέσπασαν από τον υφυπουργό Οικονομικών στην πρόσφατη κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία απευθύνουν πλατύ κάλεσμα στους συναδέλφους τους, στους βιοπαλαιστές επαγγελματίες και αγρότες για συντονισμό και από κοινού οργάνωση του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που οδηγεί στην εξαθλίωση των λαϊκών νοικοκυριών.

Βάζοντας μπροστά το σύνθημα «Θέλουμε δουλειά, καμίνια, μηχανές να ανάψουν ξανά», τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου στο εργοστάσιο της Λάρυμνας μαζί με πρωτοπόρους εργαζόμενους συνεχίζουν με αμείωτη ένταση το πλούσιο και πολύμορφο πρόγραμμα συναντήσεων με συναδέλφους τους σε εργοστάσια και χώρους δουλειάς της περιοχής, με ελεύθερους επαγγελματίες και τους συλλόγους τους, με αγρότες, ενώ παράλληλα καθημερινές είναι η δραστηριότητα και οι επαφές στο εργοστάσιο.

Τη συμμετοχή τους στη σύσκεψη της Κυριακής και την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ εκφράζουν ήδη συνδικάτα από ολόκληρη τη χώρα, ενώ Εργατικά Κέντρα της Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας ναυλώνουν λεωφορεία για τη μεταφορά εργαζομένων που θέλουν να παραβρεθούν στη σύσκεψη.

Συγκεκριμένα, λεωφορεία θα ξεκινήσουν από: Λαμία (8 π.μ., πάρκο Τσαλτάκη), Λιβαδειά (9 π.μ., πλ. Κατσώνη, Ζάππειο) και Χαλκίδα (8.15 π.μ. από Ψαχνά, 8.30 π.μ. από Νέα Αρτάκη και 8.45 π.μ. από το πάρκο Βούρκου).

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν σήμερα στο Σύνταγμα, στις 7 μ.μ. Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία.

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Στις 6.15 μ.μ. έχουν οριστεί οι προσυγκεντρώσεις των συνδικάτων και μαζικών φορέων για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Συγκεκριμένα, έχουν οριστεί στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Εργατικό Κέντρο Ανατολικής Αττικής, Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μαζικοί φορείς των δήμων του Πειραιά και της Ανατολικής Αττικής

Προπύλαια: Σωματεία Εκπαιδευτικών, Σωματεία Εργαζομένων στα Πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Κέντρα, Σύλλογοι Φοιτητών, Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.

Ομόνοια: Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, μαζικοί φορείς των δήμων της Αττικής.

Λεωφορεία για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Πούλμαν για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα θα αναχωρήσουν αύριο το απόγευμα από τις εξής συνοικίες:

Ανω Λιόσια, 17.15 τριγωνική πλατεία

Ελευσίνα, 17.30 δημοτικό πάρκινγκ

Κόκκινο Μύλο, 17.30 τριγωνική πλατεία

Μενίδι, 17.15 πλατεία Καράβου

Ολυμπιακό Χωριό, 17.00 Κακλαμανάκη 21

Συλλαλητήρια σε μια σειρά πόλεις

Συλλαλητήρια ενάντια στον προϋπολογισμό οργανώνονται μέχρι στιγμής στις εξής πόλεις:

Σήμερα Παρασκευή

-- Αθήνα, 7 μ.μ. πλατεία Συντάγματος

-- Θεσσαλονίκη, 7 μ.μ. Αγαλμα Βενιζέλου

-- Πάτρα, 6.30 μ.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο

-- Αγρίνιο, 7 μ.μ. κεντρική πλατεία

-- Αλεξανδρούπολη, 6.30 μ.μ. δημαρχείο

-- Βέροια, 7 μ.μ. πλατεία Ωρολογίου

-- Εδεσσα, 6.30 μ.μ. Μικροί Καταρράκτες

-- Ηγουμενίτσα, 6.30 μ.μ. στον πεζόδρομο - ΟΤΕ

-- Ηράκλειο, 7 μ.μ. πλατεία Ελευθερίας

-- Ικαρία, 7 μ.μ. πλατεία Ευδήλου

-- Καλαμάτα, 6.30 μ.μ. πλατεία 23ης Μαρτίου

-- Κατερίνη, 6.30 μ.μ. Σιντριβάνι

-- Κέρκυρα, 6.30 μ.μ. Εργατικό Κέντρο

-- Κεφαλονιά, 6 μ.μ. Αντιπεριφέρεια

-- Νάουσα, 7 μ.μ. κεντρική πλατεία

-- Ξάνθη, 7 μ.μ. πλατεία Ελευθερίας

-- Πρέβεζα, 7 μ.μ. Θεοφάνειο

-- Σάμο, 6 μ.μ. πλατεία Πυθαγόρα

-- Σέρρες, 6 μ.μ. Αντιπεριφέρεια (πρώην Νομαρχία)

Αύριο Σάββατο

-- Αρτα, 11 π.μ. πλατεία Κιλκίς

-- Πτολεμαΐδα, 11 π.μ. κεντρική πλατεία

-- Κομοτηνή, 11 π.μ. κεντρική πλατεία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ