ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Αύριο το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο με πολύ μεγάλη συμμετοχή φορέων

Στις 12 μ., στην κεντρική πλατεία Λάρισας το αγωνιστικό ραντεβού

Με τη λίστα των φορέων να διευρύνεται καθημερινά, κορυφώνονται οι προετοιμασίες για τη μαζική συμμετοχή του λαού της περιοχής στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο αύριο, Σάββατο, στη Λάρισα, στις 12 μ., στην κεντρική πλατεία.

Το συλλαλητήριο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τον συντονισμό του αγώνα που δίνει ο λαός ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική η οποία βάζει στο ζύγι του κέρδους τις ανάγκες και τη ζωή του και γι' αυτόν τον λόγο πέρα από τα άμεσα αιτήματα για να μπορέσουν οι πλημμυροπαθείς να ορθοποδήσουν και να μείνουν στον τόπο τους, θα ακουστούν δυνατά και οι διεκδικήσεις του λαού για την προστασία του εισοδήματός του, για να σταματήσει η φοροληστεία, να παρθούν μέτρα ενάντια στην ακρίβεια που μαστίζει κάθε λαϊκή οικογένεια.

Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί ενώ έχει ξεκινήσει η συζήτηση του αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, με τον λαό να βρίσκεται στους δρόμους σε όλη τη χώρα, με συλλαλητήρια και πολύμορφες δράσεις, ενάντια στα ματωμένα πλεονάσματα και το «τσεκούρι» για το εισόδημά του, στο «ζεστό» χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Παλεύουμε για τις ανάγκες μας, για τις ζωές μας!», σημειώνουν σωματεία και φορείς, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής σε εργαζόμενους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, νέους και νέες. Και τονίζουν: «Τα προβλήματά μας είναι κοινά, αγωνιζόμαστε όλοι μαζί! Συνεχίζουμε με ψηλά το κεφάλι, ενωμένοι όλοι ενάντια σε αυτήν την εγκληματική πολιτική! Είναι ώρα να δυναμώσουμε τον αγώνα για να μείνουμε στον τόπο μας, μέσα από τα σωματεία, από τις Επιτροπές Πλημμυροπαθών στις γειτονιές, τους Αγροτικούς Συλλόγους στα χωριά, μέσα από τους φορείς του κινήματος. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η προσπάθεια διεκδίκησης και συντονισμού. Τώρα είναι η ώρα να ανεβάσουμε την απαίτησή μας, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και με τον κοινό αγώνα μας να τους αναγκάσουμε να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματά μας. Καλούμε όλους τους φορείς, τα σωματεία της περιοχής μας να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις αυτήν την προσπάθεια. Να δώσουμε μαζική, αποφασιστική απάντηση σε όλη αυτήν την κατάσταση που ζούμε».

Οι διεκδικήσεις των φορέων: Αποζημιώσεις στο 100% των καταστροφών σε όλους τους πληγέντες. Αναπλήρωση και προστασία του λαϊκού εισοδήματος, μέτρα για την ακρίβεια, να σταματήσει η φοροληστεία. Εργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης σε όλη τη Θεσσαλία.

Οι φορείς που συμμετέχουν στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο
Λάρισα

Εργατικό Κέντρο, Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, ΝΤ ΑΔΕΔΥ, Φαρμακευτικός Σύλλογος, Επιτροπή Πλημμυροπαθών Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης, Επιτροπή Πλημμυροπαθών Νέας Σμύρνης, Επιτροπή Πλημμυροπαθών Αγίου Θωμά - Φιλιππούπολης, Επιτροπή Πλημμυροπαθών ΑΤΑ, Επιτροπή Πλημμυροπαθών Φαλάνης, Σύλλογος Γυναικών, Πολιτιστικός Σύλλογος Κουλουρίου, Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Σωματείο Τύπου & Χάρτου, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού, Παράρτημα Θεσσαλίας του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, Συνδικάτο Οικοδόμων, Επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων MART, Παράρτημα Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Ενωση Μηχανοξυλουργών - Επιπλοποιών, Σωματείο Καθαριστριών, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Σεισμόπληκτοι Δαμασίου.

Μαγνησία

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων, Σωματείο Καθαριστριών, Σωματείο Συνταξιούχων Δημοσίου, Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Επιτροπή Πλημμυροπαθών Ανω Βόλου, Επιτροπή πλημμυροπαθών Ν. Δέλτα.

Καρδίτσα

Εργατικό Κέντρο, Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, ΝΤ ΑΔΕΔΥ, Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας, Εμπορικός Σύλλογος Παλαμά, Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας, Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων, Συνδικάτο Οικοδόμων, Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας, Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας, Αγροτικός Σύλλογος Κοσκινά, Αγροτικός Σύλλογος Ιτέας, Αγροτικός Σύλλογος Παλαμά, Σύλλογος Γυναικών, Σύλλογος Αγρονόμων Τοπογράφων, Σωματείο Παραγωγών Λαϊκών Σγορών, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Σύλλογος Εργαζομένων στο ΚΕΠΕΚ (Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου), Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Σύλλογος Εργαζομένων Συνεταιριστικής Τράπεζας, Εμπορικός Σύλλογος Σοφάδων, Εμπορικός Σύλλογος Μουζακίου, Αγροτικός Σύλλογος Σέκλιζας, Ομάδα Γυναικών Σέκλιζας, Ομάδα Γυναικών Ταμασίου.

Τρίκαλα

Επιτροπή Πλημμυροπαθών Μεγάλων Καλυβίων, Επιτροπή Πλημμυροπαθών Συνοικίας Αμπελακίων, Επιτροπή Πλημμυροπαθών Φαρκαδόνας, Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Σωματείο Μισθωτών Λογιστών & Βοηθών Λογιστών, Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου, Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου & Κέντρων Υγείας, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, Σωματείο Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων (Δημοσίου), Σωματείο Επιπλοποιών - Ξυλουργών, Ενωση ΕΒΕ Καλαμπάκας.


ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΑΡΑΚΑΡΛΙΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δίνουν δίκαιο αγώνα για να παραμείνουν στον τόπο και τις καλλιέργειές τους

Παραμένουν τα τρακτέρ στον κόμβο Πλατύκαμπου. Απαιτούν να οριστεί συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο, ώστε να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα δίκαια αιτήματά τους

Παρατεταγμένα τα τρακτέρ στον κόμβο του Πλατύκαμπου

Eurokinissi

Παρατεταγμένα τα τρακτέρ στον κόμβο του Πλατύκαμπου
Με τα τρακτέρ παρατεταγμένα στον κόμβο Πλατύκαμπου, οι βιοπαλαιστές αγρότες των παρακάρλιων χωριών του νομού Λάρισας εντείνουν την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές για τα δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματά τους.

Η κατάσταση που βιώνουν στα χωριά τους, είναι τέτοια που κάνει μονόδρομο τον αγώνα για να επιβιώσουν, να παραμείνουν στον τόπο και τις καλλιέργειές τους. Είναι ενδεικτικό ότι μαζί με τις καταστροφές σε σπίτια, περιουσίες, καλλιέργειες, που προκλήθηκαν τον Σεπτέμβρη, τρεις μήνες μετά τα προβλήματα παραμένουν.

Ετσι, το εισόδημά τους για φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια δεν είναι εξασφαλισμένο, αφού 160.000 στρέμματα με καλλιέργειες παραμένουν κάτω από τα νερά, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνσή τους, τα όποια μέτρα στήριξης έχουν ανακοινωθεί, καθυστερούν και είναι ανεπαρκή, ενώ την ανησυχία τους μεγαλώνουν τα διάφορα σχέδια «ανασυγκρότησης» της περιοχής που προωθούν κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή, τα οποία έχουν ως κοινό παρονομαστή το χαμηλό κόστος και προβλέπουν αλλαγές στη χρήση γης και στην αγροτική καλλιέργεια.

Να οριστεί συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο

Στον κόμβο του Πλατύκαμπου έφτασαν χτες κι άλλα τρακτέρ, ενώ στην απογευματινή τους συνέλευση επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα των αγροτών να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε και η συμμετοχή τους στο αυριανό πανθεσσαλικό συλλαλητήριο (βλ. θέμα πάνω). Ταυτόχρονα, καλούν τους μαζικούς φορείς της Λάρισας σε συγκέντρωση την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, στις 12 μ., στον Κόμβο.

Παράλληλα, κάλεσαν ξανά την κυβέρνηση να ορίσει άμεσα συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τους υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών και Πολιτικής Προστασίας, ώστε να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα δίκαια αιτήματά τους και χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους. Χαρακτηριστικά ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, δήλωσε πως «αν νομίζει η κυβέρνηση ότι θα κουραστούμε, της λέμε ότι εμείς είμαστε εδώ και συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα μας. Δίνουμε αγώνα για να επιβιώσουμε και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω αν δεν ικανοποιηθούν βασικά αιτήματά μας».

Αιτήματα επιβίωσης

Τα αιτήματα που προβάλλουν και τα οποία έχουν διαμορφωθεί μέσα από τις μαζικές και συλλογικές διαδικασίες τους, είναι αυτά που θα τους επιτρέψουν να παραμείνουν στον τόπο τους τα επόμενα χρόνια και να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων διεκδικούν:

-- Χρονοδιάγραμμα και έργα για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποστράγγιση των πλημμυρισμένων χωραφιών στην πρώην λίμνη Κάρλα.

-- Πλήρη αποζημίωση, αναπλήρωση εισοδήματος για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, ώστε τα χωράφια να γίνουν ξανά παραγωγικά.

-- Καταβολή αποζημιώσεων στο 100% σε πραγματική αξία στην παραγωγή και όχι στην ασφαλιζόμενη τιμή στον ΕΛΓΑ, το κεφάλαιο, τον εξοπλισμό και αποθηκευμένες παραγωγές, χωρίς να προσμετρείται η παλαιότητα των μηχανημάτων.

-- Με ευθύνη του κρατικού μηχανισμού να γίνει άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών σε φράγματα, αναχώματα, ρέματα που έχουν υποστεί τρομακτικές ζημιές από τις πλημμύρες. Ουσιαστικά έργα, φράγματα, αναχώματα, ότι άλλο προβάλλει η σύγχρονη τεχνογνωσία για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και όλης της Θεσσαλίας.

-- Να απαλλαγούν οι πληγέντες από ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, ΓΟΕΒ, δημοτικά τέλη, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος - τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να παγώσουν όλα τα χρέη για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια. Αναστολή πληρωμής και μείωση των λογαριασμών αγροτικού ρεύματος της ΔΕΗ.

-- Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη.

-- Να υπάρχει τουλάχιστον για μια χρονιά εξαίρεση της Θεσσαλίας από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

-- Να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί και να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση. Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθεί άμεσα το αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ.

-- Για τα προϊόντα με βάση το κόστος παραγωγής και την απώλεια εισοδήματος απαιτούν τις εξής ενισχύσεις: Βαμβάκι - καλαμπόκι 300 ευρώ/στρέμμα. Βιομηχανική ντομάτα 1.000 ευρώ/στρέμμα. Μηδική 200 ευρώ/στρέμμα. Αμπέλια 600 ευρώ/στρέμμα. Αμύγδαλα 800 ευρώ/στρέμμα. Φιστίκια 2.000 ευρώ/στρέμμα. Καρύδια - ρόδια 1.000 ευρώ/στρέμμα. Αιγοπρόβατα 300 ευρώ για αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου με παραγωγικά ζώα και 500 ευρώ για την απώλεια της φετινής παραγωγής στα πνιγμένα κοπάδια.

-- Να υπάρχει άμεσα αποζημίωση στο 100% για το φυτικό κεφάλαιο στις δενδρώδεις καλλιέργειες που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

Στον αγώνα οι αγρότες και στη Δυτική Μακεδονία

Σε συντονισμό με τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε όλη την Ελλάδα που προχωρούν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις μετά από τη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων καλεί τους αγρότες της περιοχής ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούν σήμερα Παρασκευή στην κινητοποίηση σωματείων στο Αμύνταιο (12 μ. πλησίον της πιάτσας ταξί) και αύριο Σάββατο στην Πτολεμαΐδα (11 π.μ. στην κεντρική πλατεία).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ