ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑμεΑ
«Stop στη βαρβαρότητα της κυβέρνησης, των τραπεζών και των funds»

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής από τη ΣΕΑΑΝ, σωματεία και φορείς

Πάνοπλοι αστυνομικοί είχαν επιστρατευτεί για να πετάξουν την οικογένεια από το σπίτι της

Eurokinissi

Πάνοπλοι αστυνομικοί είχαν επιστρατευτεί για να πετάξουν την οικογένεια από το σπίτι της
Νέα κινητοποίηση ενάντια στην έξωση της οικογένειας του ανάπηρου στα Ανω Πετράλωνα πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι. Αυτήν τη φορά η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων μαζί με άλλους φορείς προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Με τη νέα τους παρέμβαση έδωσαν συνέχεια στον αγώνα με τον οποίο διεκδικούν: Να εξασφαλίσει η κυβέρνηση την παραμονή του ανάπηρου και της οικογένειάς του στο σπίτι τους. Να επιστραφούν από το fund τα λεφτά σε αυτόν που αγόρασε το σπίτι στον πλειστηριασμό και να καταχωρηθεί το σπίτι στον ανάπηρο. Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, Συλλόγων και Ομάδων Γυναικών, μεταξύ αυτών και της Ομάδας Γυναικών Πετραλώνων - Θησείου, της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), Συλλόγων Ειδικών Σχολείων, του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σεπολίων.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

«Stop στη βαρβαρότητα της κυβέρνησης, των τραπεζών και των funds», διαμήνυσε με το πανό της η ΣΕΑΑΝ. «Κάτω τα χέρια από τα φτωχόσπιτα», απαίτησε ο Ενιαίος Σύλλογος.

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την οικογένεια που πετάχτηκε στον δρόμο το πρωί της Τρίτης 19 Δεκέμβρη, με τη συνδρομή των δυνάμεων καταστολής. «Γίναμε μάρτυρες της βαρβαρότητας», υπενθυμίζει η ΣΕΑΑΝ, καθώς η κυβέρνηση κινητοποίησε δυνάμεις καταστολής, ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΥΜΕΤ, «κάνοντας μπλόκο σε μια ολόκληρη γειτονιά για να πετάξει λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα έναν ανάπηρο με τη μητέρα του, 74 χρόνων, που και η ίδια έχει αναπηρία, επειδή το σπίτι τους είχε δοθεί σε πλειστηριασμό». Στο μεταξύ, καταγγέλλει ότι ενώ περνούν οι μέρες από τότε που πετάχτηκε η οικογένεια στον δρόμο, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία λύση.

Στην ίδια κατεύθυνση, παρά το γεγονός ότι η χτεσινή κινητοποίηση είχε ανακοινωθεί έγκαιρα, και η οικογένεια έχει πεταχτεί έξω από το σπίτι της εδώ και δέκα μέρες, στο αίτημά τους για συνάντηση οι φορείς ενημερώθηκαν ότι η ηγεσία του υπουργείου ...απουσιάζει. Τηλεφωνική παρέμβαση στο γραφείο της υπουργού έκανε ο Χρήστος Κατσώτης, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι το υπουργείο κρατά την πόρτα του κλειστή για την αντιπροσωπεία των φορέων του αναπηρικού κινήματος και μάλιστα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Την πολιτική ηγεσία του υπουργείου κατήγγειλε ο Χάρης Χουρδάκης, εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ. «Η υπόθεση των σπιτιών μας, των ανθρώπων μας είναι στα δικά μας χέρια», υπογράμμισε. «Είμαστε αποφασισμένοι, θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας», πρόσθεσε.

Σε κίνδυνο η ζωή εκατοντάδων ασθενών που υπομεταγγίζονται

Συγκεκριμένα μέτρα απαιτεί το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή

Το οξυμένο πρόβλημα με την υπομετάγγιση αίματος, που θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή παιδιών και ενηλίκων με μεσογειακή αναιμία, φέρνει στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση που καταθέτει προς τον υπουργό Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδη.

Σημειώνεται ότι πανελλαδικά υπάρχουν περίπου 2.500 πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, και μόνο στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» εξυπηρετούνται περίπου 800 πάσχοντες, ενώ μονάδες παρακολούθησης πασχόντων από μεσογειακή αναιμία υπάρχουν μόνο σε ορισμένες μεγάλες πόλεις της χώρας. Πάσχοντες από την επαρχία και τη νησιωτική χώρα εξαναγκάζονται σε ολόκληρο ταξίδι μέχρι την πλησιέστερη μεγάλη πόλη, όπου υπάρχει ειδική μονάδα.

Η μετάγγιση αποτελεί τη βασική θεραπεία της νόσου, ωστόσο οι διαχρονικές ελλείψεις σε αίμα και κατά συνέπεια η υπομετάγγιση αυτών των ασθενών έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα της καθημερινότητάς τους, ενώ ταυτόχρονα θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Οπως σημειώνεται στην Ερώτηση του Κόμματος, «το πρόβλημα της έλλειψης αίματος είναι διαχρονικό, γιατί οι λύσεις που δίνονται κατά καιρούς είναι προσωρινές και χωρίς μόνιμο χαρακτήρα. Είναι λύσεις που δεν αντιμετωπίζουν την ανεπαρκή στελέχωση των αιμοδοσιών των νοσοκομείων και το περιορισμένο τους ωράριο. Οι κινητές μονάδες παραμένουν ανεπαρκείς, χωρίς έτσι να μπορούν να εξασφαλιστούν αιμοδότες από απομακρυσμένες περιοχές. Ελλιπείς παραμένουν και οι καμπάνιες εξοικείωσης και ενημέρωσης του πληθυσμού για την αξία της αιμοδοσίας, σε συνδυασμό με υποχρεωτικά μέτρα διευκόλυνσης των εργαζομένων, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να αιμοδοτούν.

Στο παραπάνω πρόβλημα επιδρά η αδυναμία του ΕΚΕΑ (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας) να ανταποκριθεί στην αποστολή του, λόγω της υποχρηματοδότησης και των ελλείψεων προσωπικού. Με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι έλεγχοι, τα προγράμματα μαζικών αιμοδοσιών και να υπάρχει δυσλειτουργία στην κεντρική διαχείριση αίματος. Συνολικότερα, επιδρά η έλλειψη από τη μεριά του κράτους κεντρικού σχεδιασμού εξασφάλισης αίματος με βάση τις καταγεγραμμένες ανάγκες του πληθυσμού.

Τα παραπάνω προβλήματα είναι τραγικά αποτελέσματα των μεταρρυθμιστικών εγχειρημάτων όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής για το νέο ΕΣΥ, της αποσάθρωσης του δημόσιου συστήματος και της εμπορευματοποίησης της Υγείας».

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος ρωτά τον υπουργό Υγείας τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υπομετάγγισης:

  • Με την αποφασιστική χρηματοδότηση και ενίσχυση με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των αιμοδοσιών των μονάδων μεσογειακής αναιμίας και γενικότερα των νοσοκομείων, για να μπορέσουν να στηριχθούν με ασφάλεια οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν ποιότητα ζωής.
  • Με την αποφασιστική χρηματοδότηση και ενίσχυση με όλο το απαραίτητο προσωπικό και μέσα του ΕΚΕΑ, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με πληρότητα στην αποστολή του, στην ασφαλή συλλογή, στον έλεγχο, στην επεξεργασία, στην αποθήκευση και τη διανομή αίματος και συστατικών αυτού.
  • Με τη σύσταση και δημιουργία νέων μονάδων παρακολούθησης πασχόντων από μεσογειακή αναιμία, ώστε οι πάσχοντες από την περιφέρεια και τη νησιωτική χώρα να μην εξαναγκάζονται σε τεράστια ταλαιπωρία όντας ήδη καταπονημένοι για να μεταγγιστούν με ασφάλεια.
  • Με τη διεύρυνση του ωραρίου των αιμοδοσιών σε όλη τη χώρα, με κινητές μονάδες που θα διενεργούν αιμοδοσίες σε απομακρυσμένες περιοχές, σε σημεία που συγκεντρώνεται ο πληθυσμός, π.χ. πανεπιστημιακές σχολές.
  • Με καμπάνιες ιδιαίτερα σε σχολεία και σχολές, τέτοιες ώστε να διαπαιδαγωγείται ο πληθυσμός στη δωρεά αίματος.
  • Για την προμήθεια των ανάλογων σκευασμάτων αποσιδήρωσης των ανασφάλιστων ενηλίκων.
Με το μέρος και το δίκιο των φτωχών, κόντρα στους άδικους νόμους και τη βαρβαρότητα

Η έξωση μιας 74χρονης ανάπηρης μάνας και του 58χρονου ανάπηρου γιου της από το σπίτι τους στα Πέτρινα των Ανω Πετραλώνων με τη συνδρομή πάνοπλων δυνάμεων καταστολής ήταν μια απάνθρωπη και βάρβαρη πράξη.

Δεν υπάρχουν λόγια για το μέγεθος της απανθρωπιάς. Την ίδια μέρα, πολλοί δημοσιογράφοι ρωτούσαν εάν το σπίτι ήταν η πρώτη κατοικία των αναπήρων. Αλήθεια, ένα φτωχόσπιτο στα Προσφυγικά των Πετραλώνων θα μπορούσε μήπως να είναι το «εξοχικό» τους; Ελεος!

Ως δικαστικός επιμελητής, ξέρω καλά την απανθρωπιά της έξωσης, τους εκβιασμούς των τραπεζών και των κορακιών που παίρνουν τα σπίτια του κοσμάκη στους πλειστηριασμούς. Ξέρω τους νόμους και το άδικο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί σε βάρος των υπερχρεωμένων εργατικών και λαϊκών οικογενειών με τη συμβολή όλων των κυβερνήσεων. Δεν θέλω να μιλήσω γι' αυτά.

Θέλω να μάθουν οι νεότεροι, να θυμηθούν οι παλιότεροι. Σ' αυτή τη γειτονιά που έγινε η έξωση, τα Πέτρινα - Προσφυγικά - Ασύρματος των Ανω Πετραλώνων, γυρίστηκε η αριστουργηματική ταινία «Συνοικία το Ονειρο», σε σκηνοθεσία του Αλέκου Αλεξανδράκη και σε σενάριο του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη και του συγγραφέα Κώστα Κοτζιά, με πρωταγωνιστή τον Μάνο Κατράκη. Μια ταινία ύμνος στη φτωχολογιά και τα βάσανά της.

Οι Πετραλωνίτες, που τρέξαμε το πρωί της Τρίτης, κάτω από το σπίτι της οδού Τιμοδήμου, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους ανάπηρους που τους ξεσπίτωναν, ήμασταν οι πιτσιρικάδες στη σκηνή της ταινίας με τα πρόσωπα καρφωμένα στο τζάμι της πόρτας στην ταβέρνα όπου ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης τραγουδούσε: «Αχ ψεύτη κι άδικε ντουνιά, άναψες τον καημό μου, είσαι μικρός και δε χωράς τον αναστεναγμό μου». Τι κι αν πέρασαν τόσα χρόνια, η φτωχολογιά ακόμα τραγουδά τους αναστεναγμούς της... Ενας κόσμος πραγματικά «μικρός», όπου κυριαρχούν τα ΜΑΤ και τα χημικά ενάντια στους αγωνιστές.

Αυτή τη γειτονιά, αυτή τη συνοικία που ανθίσαν τα όνειρά μας, θέλουν σήμερα να την κάνουν «τουριστικό προϊόν», Airbnb και ντεκόρ των μεγάλων ξενοδοχείων... Τράπεζες και κοράκια πέφτουν πάνω από τα φτωχόσπιτα, τσακίζοντας όνειρα, ελπίδες, οικογένειες ολόκληρες. Βαρβαρότητα - μόνο αυτή η λέξη ταιριάζει.

Σε όσους συναδέλφους μου, δικαστικούς επιμελητές, διάφορους άλλους του νομικού κόσμου, μιλούν για την ανάγκη τήρησης της νομιμότητας και των ιερών δικαιωμάτων της ιδιοκτησίας, θα μπορούσα να τους μιλήσω για τις προτάσεις του ΚΚΕ για την απαγόρευση των πλειστηριασμών, για την προστασία της πρώτης κατοικίας, για την απαλλαγή από τα άδικα χρέη κ.ά. Ομως, μου έρχονται στο νου οι στίχοι του ίδιου του ποιητή (Τ. Λειβαδίτης), σ' ένα τραγούδι που άκουσα πρόσφατα με αφορμή τον θάνατο του μεγάλου ηθοποιού Γιώργου Μιχαλακόπουλου που απαγγέλλει.

Αυτό, λοιπόν, θα τους απαντήσω: «Κάποτε θα αποδίδουμε δικαιοσύνη, μ' ένα άστρο ή μ' ένα γιασεμί, σαν ένα τραγούδι που καθώς βρέχει, παίρνει το μέρος των φτωχών».

Κι εμείς πάντα με το μέρος και το δίκιο των φτωχών, κόντρα στους άδικους νόμους και τη βαρβαρότητα, όσα ΜΑΤ κι όσα χημικά κι αν μας ρίξουν...

Γιατί στις συνοικίες της φτωχολογιάς θα γίνει πραγματικότητα το όνειρο με τους αγώνες και την πάλη μας για τη νέα κοινωνία, όπου όλοι θα έχουμε το σπίτι μας, νοσοκομεία, σχολειά κι όσα μας αξίζουν στις συνθήκες του 21ου αιώνα.


Γιώργος ΞΑΓΟΡΑΡΗΣ
Δικαστικός επιμελητής, υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο της Αθήνας. Ανωπετραλωνίτης

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Σήμερα η σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα

Με σκοπό την προετοιμασία των πανελλαδικά συντονισμένων κινητοποιήσεων των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων το δεύτερο 15ήμερο του Γενάρη, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας οργανώνει σύσκεψη με νέους αγρότες στο εστιατόριο «Dovena», στην κεντρική πλατεία Ζαγοράς, σήμερα στις 18.30. Στη σύσκεψη θα μιλήσει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θοδωρής Γεωργαδάκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ