ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /20
ΥΓΕΙΑ
ΦΡΑΚΑΡΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Γονατίζουν» λόγω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης εν μέσω έξαρσης ιώσεων

Πολύωρες οι αναμονές, ατέλειωτη η ταλαιπωρία, υγειονομικοί στο «κόκκινο» της εξάντλησης

Γονατισμένα είναι τα παιδιατρικά νοσοκομεία και οι παιδιατρικές κλινικές σε όλη τη χώρα, με χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειές τους να περνάνε έναν πραγματικό «Γολγοθά», ειδικά αυτές τις μέρες με την έξαρση των ιώσεων.

Ατέλειωτες ώρες αναμονής, απόγνωση και αγωνία για τους γονείς, εξάντληση και διάλυση για γιατρούς και νοσηλευτές: Αυτά είναι τα αποτελέσματα της διαλυτικής κατάστασης που επικρατεί συνολικά στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που αποτυπώνεται ακόμα χειρότερη στα παιδιατρικά νοσοκομεία, ειδικά σε τέτοιες περιόδους.

Γονείς και μικροί ασθενείς βιώνουν τις συνέπειες από την απουσία ενός οργανωμένου, κεντρικά σχεδιασμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αφού έτσι εξωθούνται - μη έχοντας κάπου αλλού να απευθυνθούν - στα δημόσια νοσοκομεία ακόμη και για τα στοιχειώδη.

Στο πλαίσιο αυτό, το αδιαχώρητο επικρατεί εδώ και δύο βδομάδες στα νοσοκομεία Παίδων της Αττικής, όπου σε κάθε εφημερία καταφτάνουν εκατοντάδες παιδιά με τις οικογένειές τους, με εποχικές ιώσεις (γρίπη, RSV, στρεπτόκοκκο κ.ά.).

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, για τα δύο Παιδιατρικά Νοσοκομεία της Αττικής, από τις 21.00 έως το πρωί της επόμενης ημέρας, λειτουργούν για εξετάσεις αίματος τα εργαστήρια μόνο του νοσοκομείου που εφημερεύει, με αποτέλεσμα το παιδιατρικό νοσοκομείο που δεν εφημερεύει να στέλνει τις εξετάσεις που είναι αναγκαίες στα εργαστήρια του εφημερεύοντος παιδιατρικού νοσοκομείου. Αποτέλεσμα; Μεγαλώνει ο όγκος της δουλειάς, καθώς και η αναμονή, λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων.

Πάνω από 6 ώρες αναμονή στο «Αγλαΐα Κυριακού»

Στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», εδώ και δύο βδομάδες, σε κάθε εφημερία φτάνουν μέχρι και 300 περιστατικά, μωρά και παιδιά έως 15 ετών, με την αναμονή για να εξεταστούν να ξεπερνά ακόμα και τις 6 ώρες. Τη μέρα των Χριστουγέννων η αναμονή έφτασε τις 6,5 ώρες, καταγγέλλουν υγειονομικοί του νοσοκομείου στον «Ριζοσπάστη»: «Μαζί με τα παιδιά προστίθενται και 300 γονείς που περιμένουν στα Επείγοντα. Σχεδόν το 1/5 αποχωρούν εξαντλημένοι από την αναμονή, χωρίς να εξεταστούν τα παιδιά, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Παραπέμπονται στα νοσοκομεία Παίδων από τους παιδιάτρους, οι οποίοι είναι στην πλειοψηφία τους ιδιώτες και την εορταστική περίοδο κλείνουν τα ιατρεία τους και δεν μπορούν να εξετάσουν ασθενείς. Τα παιδιά περιμένουν στα Επείγοντα επί ώρες, με διαφορετικές ιώσεις. Αυξάνεται ο κίνδυνος να νοσήσουν παράλληλα με κάτι άλλο».

Θύματα των ιώσεων είναι βέβαια και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, οι οποίοι συχνά νοσούν και οι ίδιοι, με τις αναρρωτικές άδειες να επιδεινώνουν την ήδη άθλια κατάσταση που επικρατεί λόγω της τραγικής υποστελέχωσης. «Στη νυχτερινή βάρδια αντί για 6 νοσηλευτές, υπηρετούν μόλις 3. Η διοίκηση πιέζει να ανοίξει επιπλέον παιδιατρική αίθουσα με "μπακαλίστικες" οδηγίες που δεν πληρούν τα επιστημονικά κριτήρια», επισημαίνουν.

500 παιδιά σε κάθε εφημερία στο «Αγία Σοφία»

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο Παίδων «Αγία Σοφία». «Σε κάθε εφημερία καταφτάνουν σχεδόν 500 περιστατικά! Στην εφημερία του Σαββάτου η αναμονή ξεπέρασε τις 7 ώρες, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό τμήμα παιδιών να αναχωρούν με τις οικογένειές τους χωρίς να έχουν εξεταστεί. Επιλέγουν να πάνε την επόμενη μέρα στο νοσοκομείο που εφημερεύει. Πιάνουν σειρά από το πρωί και μόλις ανοίγει η εφημερία ήδη έχει σχηματιστεί ουρά 30 παιδιών που περιμένουν», μας λέει χαρακτηριστικά η Ηρώ Αποστολοπούλου, ειδικευόμενη παιδοχειρουργός, μέλος της 5μελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο Παίδων «Αγία Σοφία».

Οπως υπογραμμίζει, οι περισσότεροι γονείς δικαίως ανησυχούν και παραμένουν στους χώρους του νοσοκομείου υπομένοντας μια ατέλειωτη ταλαιπωρία. «Τα Χριστούγεννα η αναμονή έφτασε τις 7,5 ώρες! Σε αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολο να γίνει η διαλογή. Αλλωστε, με τόσο λιγοστό προσωπικό για τόσο μεγάλο όγκο ασθενών, πώς να ξεχωρίσεις ποια παιδιά χρήζουν άμεσης παρέμβασης και φροντίδας; Τις τελευταίες μέρες φτάσαμε στο σημείο κάθε γιατρός να βλέπει μέχρι και 100 παιδιά στα Επείγοντα. Γιατροί και νοσηλευτές είναι εξαντλημένοι, δεν παίρνουν ανάσα. Τα περισσότερα περιστατικά θα έπρεπε να έχουν απευθυνθεί στην ΠΦΥ, που όμως δεν υπάρχει. Γιατί ένα παιδί που βήχει ή έχει πυρετό, μπορεί και θα έπρεπε να εξυπηρετηθεί σε Κέντρο Υγείας. Ομως διαχρονικά στη χώρα η δημόσια ΠΦΥ υπολειτουργεί, ανύπαρκτα ή ελάχιστα Κέντρα Υγείας στις γειτονιές, κι αυτά δραματικά υποστελεχωμένα, χωρίς βασικές ειδικότητες και χωρίς να μπορούν να κάνουν έστω μια απλή γενική εξέταση αίματος»...

Εγκληματική η γύμνια στην ΠΦΥ και η κυβέρνηση απαντά με ...σοβατίσματα

Ενδεικτικά της ένδειας που επικρατεί στη δημόσια ΠΦΥ είναι τα 311 Κέντρα Υγείας και 28 Κοινοτικά Κέντρα Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων, οι μόλις 3.513 γιατροί (μείωση κατά 4,3% το 2022 σε σχέση με το 2021), 5.000 νοσηλευτές (γιατροί και νοσηλευτές στην πλειοψηφία τους συμβασιούχοι) και 3.606 μηχανήματα που καλούνται να καλύψουν τις υγειονομικές ανάγκες πρωτοβάθμιας φροντίδας των 11 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας (έρευνα ΕΛΣΤΑΤ - Ιούνιος 2023).

Παρ' όλα αυτά και η σημερινή κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, συμπιέζει παραπέρα τους κρατικούς πόρους, διατηρεί σκόπιμα την ανυπαρξία της δημόσιας ΠΦΥ, με την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωσή της. Ενδεικτικό είναι ότι και στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024 παρουσιάζει ως «ενίσχυση» κάτι ...σοβατίσματα σε κάποια ΚΥ με ποσά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τα οποία βέβαια θα παραμείνουν σκορποχώρι και κουφάρια με ελάχιστο προσωπικό και εξοπλισμό, που θα απευθύνεται σε ένα μικρό μέρος του πληθυσμού, για ορισμένα προβλήματα υγείας και συγκεκριμένες ώρες της μέρας.

Την ίδια στιγμή - σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ - το 6,7% των παιδιών ηλικίας 2 έως 14 ετών, κατά δήλωση των γονέων/κηδεμόνων τους, έχουν κάποιο χρόνιο πρόβλημα ή χρόνια πάθηση (χρόνιο θεωρείται το πρόβλημα υγείας ή η πάθηση που διαρκεί ή πρόκειται να διαρκέσει περισσότερους από 6 μήνες, με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή).

Στη Θεσσαλονίκη

Της ταλαιπωρίας το ανάγνωσμα για δεκάδες παιδιά, τις οικογένειές τους και τους υγειονομικούς καταγράφεται αυτές τις μέρες και στη Θεσσαλονίκη, με το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο να «γονατίζει» στην εφημερία των παιδιατρικών κλινικών στις 23 και 24 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχει παιδιατρικό νοσοκομείο, κι έτσι στην εφημερία της 23ης Δεκέμβρη στο «Ιπποκράτειο» κατέφθασαν 180 παιδιά, με την αναμονή να φτάνει μέχρι και τις 4,5 ώρες, ενώ πάνω από τα μισά παιδιά διαγνώσθηκαν με γρίπη Α.

Ανάλογα κύλησε η εφημερία της άλλης κλινικής στις 24/12, με την αναμονή σε κάποια στιγμή να φτάνει τα 80 άτομα στα ΤΕΠ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το πρωί της 25ης Δεκεμβρίου, που έληγε η εφημερία, να διώξουν 15 παιδιά προς το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ που ξεκινούσε την εφημερία του, καθώς οι γιατροί του «Ιπποκράτειου» δεν πρόλαβαν να τα εξετάσουν. Κρίθηκε ότι δεν ήταν εξαιρετικά επείγοντα και μπορούσαν να τα στείλουν στο επόμενο νοσοκομείο.

Οπως σημειώνουν οι υγειονομικοί, η εικόνα αυτή αναδεικνύει και τα αποτελέσματα της πολιτικής εμβολιασμού. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού συστήνει το αντιγριπικό εμβόλιο μόνο σε ευπαθείς ομάδες. Ενώ αν είχε εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός και ήταν στελεχωμένες οι δομές ΠΦΥ, τα μισά και παραπάνω περιστατικά δεν θα οδηγούνταν στα νοσοκομεία για να γιατροπορευτούν. Αλλά και ο αντιγριπικός εμβολιασμός επαφίεται στην ατομική ευθύνη του ασθενούς και της οικογένειας των μικρών παιδιών, αντί να βαραίνει το κράτος.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Δεν πάει άλλο με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό

Τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που κάνουν την κατάσταση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας κάθε μέρα και χειρότερη, αναδεικνύει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου, απαιτώντας άμεσα τροποποίηση του Οργανισμού, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων υγειονομικών.

Με μια αναλυτική επιστολή, την οποία οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιώργος Λαμπρούλης και Βασίλης Μεταξάς κατέθεσαν ως Αναφορά στη Βουλή, ο Σύλλογος Εργαζομένων τονίζει ότι «η αντοχή και η ανοχή όλων μας έχουν μηδενιστεί». Περιγράφει την αμείλικτη πραγματικότητα, επισημαίνοντας ιδιαίτερα «την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην κλινική Covid 19, ΤΕΠ Covid 19 και ΤΕΠ».

Συγκεκριμένα ο Σύλλογος Εργαζομένων επισημαίνει για μία ακόμη φορά ότι το Νοσοκομείο μεταφέρθηκε σε νέο κτίριο τριπλάσιας έκτασης, με νέες κλινικές και τμήματα και με πολύ μεγαλύτερες ανάγκες σε προσωπικό, διατηρώντας ωστόσο τον παλιό Οργανισμό. Σημειώνει ότι πάνω από το 40% του προσωπικού είναι με διαφόρων μορφών συμβάσεις και μεγάλος αριθμός γιατρών και νοσηλευτών έχουν συνταξιοδοτηθεί ή αποχωρήσει.

«Εχουμε 183 κενές οργανικές θέσεις για τη Νοσηλευτική Υπηρεσία, 76 για τη Διοικητική και 23 για την Ιατρική Υπηρεσία. Να μην ξεχνάμε ότι όλες οι συμβάσεις εργασίας που καλύπτουν κάποιες από τις κενές οργανικές θέσεις έχουν ημερομηνία λήξεως. Αν αυτοί οι συνάδελφοι αποχωρήσουν, θα κλείσουν τα μισά τμήματα του νοσοκομείου!», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος Εργαζομένων.

Το νοσοκομείο λειτουργεί σε καθημερινή εφημερία, με την πληρότητα ιδιαίτερα των μεγάλων κλινικών να αγγίζει το 100%, με αποτέλεσμα την εξάντληση του προσωπικού, τα δεκάδες οφειλόμενα ρεπό και οφειλόμενη κανονική άδεια ακόμα και από το 2022, καθώς και κλινικές και τμήματα να λειτουργούν χωρίς το απαραίτητο προσωπικό.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος Εργαζομένων τονίζει στην επιστολή του ότι για να λειτουργήσει το Νοσοκομείο Χαλκίδας απαιτείται άμεσα τροποποίηση του παλιού Οργανισμού με βάση τις σημερινές ανάγκες και τα νέα τμήματα που λειτουργούν ή σχεδιάζεται να λειτουργήσουν, κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων και μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Καταλήγοντας υπογραμμίζει:

«Ζητάμε να εφαρμοστούν οι επιστημονικοί κανόνες για την ασφαλή λειτουργία των τμημάτων του νοσοκομείου! Διεκδικούμε τα αυτονόητα! Τίποτα περισσότερο! Ως Σύλλογος Εργαζομένων το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσουμε τις ενέργειές μας, με κινητοποιήσεις, με κάθε μορφής αντίδραση, έως ότου αντιμετωπιστεί η επικίνδυνη κατάσταση στον χώρο μας, έως ότου προχωρήσουν οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποιηθούν όλοι οι συνάδελφοι επικουρικοί εργαζόμενοι».

Σημειώνεται επίσης ότι τη στήριξή του στα αιτήματα και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας εκφράζει με ανακοίνωσή του και ο Ιατρικός Σύλλογος Εύβοιας.

Μέτρα ... ατομικής ευθύνης

Ακόμα και τώρα που τα δημόσια νοσοκομεία αγκομαχούν από την αναμενόμενη αναζωπύρωση του κορονοϊού (θετικότητα 17,7%, πάνω από 1.300 νέες εισαγωγές τη βδομάδα, 60 νεκροί, αύξηση των διασωληνωμένων) και την έξαρση των εποχικών ιώσεων, η κυβέρνηση προκλητικά παρουσιάζει ως διέξοδο την απογείωση της ατομικής ευθύνης και τα μέσα ατομικής προστασίας. Σ' αυτό το μήκος κύματος, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, αναμένονται συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, ΜΜΜ και Μονάδες Υγείας. Παράλληλα, επαναφέρεται ως πανάκεια ο αναγκαίος εμβολιασμός του πληθυσμού και φορτώνεται η ευθύνη σε όσους «δεν εμβολιάζονται», την ίδια στιγμή που ακόμα και η στοιχειώδης ενημέρωση του πληθυσμού έχει πάει περίπατο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ