ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «GRAND HYATT»
Νέα κινητοποίηση σήμερα ενάντια στις απολύσεις και την εργοδοτική αυθαιρεσία

Να πάψει η δουλειά μέσω δουλεμπορικών, να γίνουν προσλήψεις και να εφαρμοστεί για όλους τους εργαζόμενους η ΣΣΕ

Σε νέα κινητοποίηση σήμερα, Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το ξενοδοχείο «Grand Hyatt», ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία του «τουριστικού θαύματος» της Αθήνας, με στόχο να παρθούν πίσω οι απολύσεις εργαζομένων, αλλά και να σταματήσουν η αυθαιρεσία και η τρομοκρατία της εργοδοσίας, καλεί το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Δεκέμβρη, η διεύθυνση του ξενοδοχείου προχώρησε σε μαζικές απολύσεις εργολαβικών, ενώ οι εργαζόμενοι μαζί με το Συνδικάτο διεκδικούσαν αυτονόητα δικαιώματα: Να πληρώνονται με βάση την κλαδική ΣΣΕ, να λαμβάνουν τα επιδόματα που ορίζει ο νόμος, να τους χορηγούνται αποδείξεις μισθοδοσίας. Παράλληλα, κατήγγειλαν σωρεία παραβάσεων από τις εργολαβικές εταιρείες, όπως αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία, διαφορές στις αποδείξεις μισθοδοσίας και στα καταβαλλόμενα ποσά, ψευδή στοιχεία όσον αφορά την ειδικότητα στην οποία δουλεύουν. Το σχέδιο της εταιρείας, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, ήταν να ξεφορτωθεί εργαζόμενους που αναπτύσσουν συνδικαλιστική δράση και διεκδικούν τα δικαιώματά τους αλλά και να τρομοκρατήσει συνολικά το προσωπικό. Ετσι, μεταξύ των εργολαβικών απέλυσαν καμαριέρα που είναι εκλεγμένη στην κεντρική διοίκηση του Συνδικάτου, παραβλέποντας τον νόμο περί προστασίας της συνδικαλιστικής δράσης, ενώ η προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα τρομοκρατίας συνεχίστηκε με νέα απόλυση εργαζόμενου που δούλευε τα τελευταία χρόνια στο ξενοδοχείο.

«Η στάση της διεύθυνσης του "Grand Hyatt Athens" του ομίλου Δασκαλαντωνάκη καταδεικνύει την ευθύνη του υπουργείου Εργασίας και του ΣΕΠΕ, που επιτρέπουν στα τουριστικά μεγαθήρια να εκμεταλλεύονται τα παραθυράκια που διαθέτουν οι κυβερνήσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες για να τους παρέχουν όλες τις απαραίτητες ευκολίες ώστε να αυξάνουν τα κέρδη τους εις βάρος των εργαζομένων. Αυτές οι πρακτικές κρύβονται πίσω από τα "μεγάλα ονόματα", τις μεγάλες επενδύσεις και τα τεράστια κέρδη των μεγαλοξενοδόχων. Αυτό είναι το τουριστικό θαύμα, που χτίζεται πάνω στις πλάτες των εργαζομένων», καταγγέλλει το Συνδικάτο.

Απαιτεί: Να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι χωρίς καθυστερήσεις και δικαιολογίες. Το υπουργείο Εργασίας και το ΣΕΠΕ να αναλάβουν την ευθύνη για τις παρανομίες των εργολαβικών συνεργείων και να πράξουν τα ανάλογα όσον αφορά τη μισθοδοσία και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Να καταργηθούν τα εργολαβικά - δουλεμπορικά γραφεία και οι εργαζόμενοι να προσληφθούν απευθείας στο ξενοδοχείο. Να σταματήσει κάθε είδους αυθαιρεσία από την πλευρά της εργοδοσίας και να εφαρμόζεται για όλους τους συναδέλφους στο ακέραιο η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

ΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ»
Μακριά από τις διεκδικήσεις των εργαζομένων η νέα επιχειρησιακή Σύμβαση

Τη νέα επιχειρησιακή Σύμβαση που υπογράφηκε στις αρχές Δεκέμβρη και την απόσταση που χωρίζει τις προβλέψεις της από τα αιτήματα των εργαζομένων για αυξήσεις μισθών και βελτίωση των όρων δουλειάς, σχολιάζει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) στην επιχείρηση «Σκλαβενίτης». Η νέα Συλλογική Σύμβαση θα έχει διετή διάρκεια και προβλέπει μεσοσταθμικά αυξήσεις της τάξης του 5,17% στους μισθούς. «Με τον πληθωρισμό όμως να "τρέχει" στο 10% δεν φτάνει για να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημά μας!», επισημαίνει η ΔΑΣ. Προσθέτει μάλιστα ότι την πραγματικότητα αυτή και την αγανάκτηση που κυριαρχεί στους χώρους δουλειάς δεν μπορούν να τις καλύψουν οι πανηγυρικοί τόνοι με τους οποίους αναφέρονται στη νέα Σύμβαση τόσο η εταιρεία όσο και η διοίκηση του επιχειρησιακού Σωματείου που εδρεύει στην Αθήνα.

Για του λόγου το αληθές, η ΔΑΣ παρουσιάζει μια σειρά από παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι οι περίφημες «αυξήσεις» περιορίζονται γύρω στα 20 ευρώ τον μήνα. Μάλιστα, στις περιπτώσεις των εργαζομένων που δουλεύουν για πολλά χρόνια στην εταιρεία η αύξηση που προβλέπει η νέα Σύμβαση δεν θα φτάσει στην τσέπη τους αφού συμψηφίζεται με την «εταιρική παροχή» και το επίδομα πολυετίας.

«Χρειάζεται σίγουρα μεγάλη φαντασία για να μπορέσει να δει κάποιος τη ζυγαριά να ισορροπεί όταν δουλεύεις σε μια εταιρεία που κατέχει το 34,4% του μεριδίου της αγοράς με 4,47 δισ. τζίρου το 2022. Οταν η ανάπτυξή της είναι σχεδόν διπλάσια του κλάδου και οι επενδύσεις άνω των 50 εκατ.», σχολιάζει η ΔΑΣ. Οπως εξηγεί, χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες μεγάλης εντατικοποίησης, με απαρχαιωμένα Μέσα Ατομικής Προστασίας, με άστατα προγράμματα εργασίας, με ρεπό και άδειες να χορηγούνται όπως βολεύει την εργοδοσία. Το 1/3 του προσωπικού ήδη δουλεύει με συμβάσεις 6ωρης - 6ήμερης απασχόλησης ενώ η αναλογία των συμβάσεων αυτών αυξάνεται συνεχώς, καθώς οι νέες προσλήψεις γίνονται κατά κύριο λόγο με αυτές τις εργασιακές σχέσεις.

«Δεν συμβιβαζόμαστε με συμβάσεις βγαλμένες από τα συρτάρια της εργοδοσίας», ξεκαθαρίζει η ΔΑΣ και στηλιτεύει την υπογραφή μιας ακόμα Συλλογικής Σύμβασης «πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς καμία ενημέρωση και συλλογική διαδικασία». Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τις συλλογικές αγωνιστικές διαδικασίες, να οργανώσουν την πάλη τους με τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα, να συνεχίσουν τον αγώνα για να αλλάξουν τους συσχετισμούς στο επιχειρησιακό Σωματείο.

Η ΔΑΣ διεκδικεί: 5ήμερο - 8ωρο για όλους. Τέρμα στο 6ήμερο - 6ωρο. Μετατροπή των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, με κατοχυρωμένα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Σταθερό πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες. Επαναφορά ειδικοτήτων και πόστων και παροχή σύγχρονων μέσων προστασίας και ασφάλειας. Αμεση μετακίνηση για όποιον επιθυμεί σε κατάστημα/χώρο εργασίας πλησίον της οικίας του. Να εξασφαλιστεί δωρεάν μετακίνηση για όλους τους εργαζόμενους και με μέσα της εταιρείας όπου χρειάζεται (π.χ. αποθήκες).

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΑΣΘ
Απορρίπτουν τη δουλειά στα ρεπό και στην άδειά τους

Με Γενική Συνέλευση ανατράπηκε η αντιδραστική απόφαση που πήρε η πλειοψηφία του ΔΣ του Συνδικάτου

Η πολιτική κατάργησης της 5ήμερης εργάσιμης βδομάδας, που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση με τον κατάπτυστο νόμο 5053/2023, θα βρει εμπόδια στους χώρους εργασίας. Αυτό αναδεικνύεται από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ, που μέσα από Γενική Συνέλευση που συγκάλεσαν μετά από συγκέντρωση υπογραφών και πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες, απέρριψαν απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ του Συνδικάτου για δουλειά σε μέρες ρεπό και κανονικής άδειας.

Οι παρατάξεις της πλειοψηφίας «ΕΝΟΤΗΤΑ» - «ΔΡΟΜΕΑΣ» - ΔΑΚΕ, που είχαν πάρει τη συγκεκριμένη απόφαση στο ΔΣ, χαρακτήρισαν μάλιστα ...«διασπαστική» τη Γενική Συνέλευση, και με συνεχείς ανακοινώσεις και παρεμβάσεις τους καλούσαν τους εργαζόμενους να μη συμμετάσχουν. Στη μυστική ψηφοφορία όμως επικράτησε με συντριπτική πλειοψηφία 260 ψήφων το «ΟΧΙ» στην απόφαση του ΔΣ έναντι μόλις 19 ψήφων του «ΝΑΙ».

Το αποτέλεσμα χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΑΣΘ, σημειώνοντας ότι «γεμίζει με αισιοδοξία όλους όσοι συμμετείχαν τόσο στη συλλογή των υπογραφών, όσο και στην ψηφοφορία».

Η ΔΑΣ αναδεικνύει ότι έτσι οι εργαζόμενοι του Οργανισμού έστειλαν ηχηρό μήνυμα τόσο στη διοίκηση του ΟΑΣΘ όσο και στην κυβέρνηση ότι «η πολιτική της κατάργησης της 5ήμερης εργάσιμης βδομάδας που ψήφισε πρόσφατα με τον κατάπτυστο νόμο 5053/2023 θα βρει εμπόδια στους χώρους εργασίας». Επίσης, ότι δεν θα περάσει εύκολα μια πολιτική που λέει ότι «για να μπορέσει κάποιος να αντεπεξέλθει στο κόστος της ζωής πρέπει να δουλεύει ήλιο με ήλιο και όλες τις μέρες της βδομάδας».

Απαιτεί να παρθούν πίσω οι αντιδραστικές αλλαγές στον κανονισμό εργασίας και η τροπολογία που έχουν ετοιμάσει και έχουν στα συρτάρια τους, κάνοντας σεβαστή τη γνώμη των εργαζομένων.

Η ΔΑΣ ΟΑΣΘ καλεί τους εργαζόμενους και τον λαό, με τους αγώνες τους να διεκδικήσουν: 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους. Καινούργια λεωφορεία διαμορφωμένα κατάλληλα για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες του λαού για μετακίνηση. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις κρίσιμες ειδικότητες (οδηγοί - τεχνίτες). Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στη συγκοινωνία.

Απλήρωτοι εργαζόμενοι σε δημοτική επιχείρηση

Απλήρωτοι παραμένουν οι εργαζόμενοι της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Βοΐου (ΔΗΚΕΒΟ) για τους μήνες Οκτώβρη και Νοέμβρη.

Αν και οι εργαζόμενοι είχαν έρθει σε συμφωνία για την καταβολή των οφειλόμενων ποσών σε δύο δόσεις, με εγγυητή τον δήμο Βοΐου, έλαβαν μόνο την α' δόση, με τα δεδουλευμένα του Σεπτέμβρη, με πρόσχημα πως υπάρχει πανελλαδικό πρόβλημα στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ και ΑμεΑ ΟΑΕΔ - νυν ΔΥΠΑ.

Το πρόβλημα στη ΔΗΚΕΒΟ έχει παγιωθεί κατά το τρέχον έτος και κάθε φορά η δικαιολογία είναι η καθυστέρηση στη χρηματοδότηση, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης πληρώνονται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών και δεν δικαιολογείται καμία καθυστέρηση στην καταβολή μισθοδοσίας.

Το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΗΚΕΒΟ διεκδικεί μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, μετατροπή των συμβάσεων εργασίας σε αορίστου χρόνου και επαρκή χρηματοδότηση όλων των προγραμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παράλληλα, απαιτεί την άμεση καταβολή του συνόλου των δεδουλευμένων καθώς και κάθε άλλης οφειλής, όπως κλιμάκια και Δώρα, β' δόση - όπως αυτά ορίστηκαν από τα δικαστήρια της Κοζάνης και συμφωνήθηκαν από τις δύο πλευρές.

«Οι λογαριασμοί και τα αυξημένα έξοδα βιοπορισμού μας δεν πληρώνονται με την καταβολή μισθοδοσίας ενός μήνα ούτε με υπομονή!

Τα σούπερ μάρκετ δεν δίνουν βερεσέ, τα δάνεια "κοκκινίζουν" και οι σπιτονοικοκύρηδες απειλούν με εξώσεις και το πετρέλαιο θέρμανσης είναι είδος πολυτελείας και μέχρι τέλος Δεκέμβρη πρέπει να πληρωθούν τέλη κυκλοφορίας και έρχονται πολύχρωμα τιμολόγια ρεύματος και αυξημένα δημοτικά τέλη!», σημειώνει το Σωματείο και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Καλές γιορτές δεν γίνονται με άδειες τσέπες!».

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ
Ανοδος συμμετοχής ψηφισάντων και εγγραφών

Ανοδο κατά 33% σημείωσαν οι νέες εγγραφές μελών από το 2021 και κατά 41% οι ψηφίσαντες στις εκλογές του Σωματείου Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής - Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού, διαμορφώνοντας ένα ακόμα ενθαρρυντικό αποτέλεσμα σε συνδικαλιστικές αρχαιρεσίες. Στη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία συμμετείχε μόνο το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Επαγγελματιών Οδηγών, που πήρε και το σύνολο των ψήφων.

Οι ψηφίσαντες ανήλθαν στους 358 (από 252 το 2021). Εκλέχθηκαν 4 αντιπρόσωποι για το Εργατικό Κέντρο Πειραιά (από 3 το 2021) και 5 αντιπρόσωποι για την Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (από 3 το 2021). Η Εξελεγκτική Επιτροπή που εκλέχτηκε είναι τριμελής (το ίδιο το 2021).

Το Σωματείο στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει τη δέσμευση του ΔΣ για οργάνωση της μάχης για αξιοπρεπείς μισθούς, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για όλους, την οργάνωση της πάλης για υπογραφή Σύμβασης εργασίας για κάθε τύπο φορτηγού.

Στο ΝΤ Ξάνθης της ΑΔΕΔΥ

Πραγματοποιήθηκαν μετά από 6 ολόκληρα χρόνια οι αρχαιρεσίες για τη νέα Εκτελεστική Γραμματεία του Νομαρχιακού Τμήματος Ξάνθης της ΑΔΕΔΥ στις 21 Δεκέμβρη.

Το ψηφοδέλτιο της «Δημοσιοϋπαλληλικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» απέσπασε θετικό αποτέλεσμα, αφού ψηφίστηκε από 16 αντιπροσώπους και έλαβε ποσοστό 16,84% σε σύγκριση με τους 10 αντιπροσώπους και ποσοστό 9,5% στις τελευταίες αρχαιρεσίες του 2017. Με βάση τα αποτελέσματα εκλέγει 2 μέλη στη νέα Εκτελεστική Γραμματεία του ΝΤ Ξάνθης, από 0 το προηγούμενο διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ