ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /20
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Δολοφονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί, συνεχείς εκτοπίσεις και απειλή λιμοκτονίας

Το 40% των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας κινδυνεύουν από την πείνα

Copyright 2023 The Associated

Με νέους δολοφονικούς βομβαρδισμούς και επιθέσεις, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός συνέχισε χτες για 83η μέρα το μακελειό στη Λωρίδα της Γάζας, κλιμακώνοντας κυρίως στη νότια Γάζα και σπέρνοντας τον θάνατο στους κατοίκους της περιοχής και στους εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστινίους που έχουν εκτοπιστεί εκεί.

Οι νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις έφτασαν τους 21.320, ανακοίνωσε χτες το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα, και οι τραυματίες τους 55.603.

Τουλάχιστον 210 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μέσα στο τελευταίο 24ωρο.

Στη νότια πόλη Χαν Γιούνις, το Ισραήλ βομβάρδισε ξανά περιοχές δίπλα στο Νοσοκομείο «Αλ Αμάλ», για τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες.

Μετά τους προχτεσινούς βομβαρδισμούς, που σκότωσαν 31 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 25, ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν χτες ξανά την ίδια περιοχή, σκοτώνοντας 10 ανθρώπους και τραυματίζοντας 21. Η εγγύτητα και η επιμονή των χτυπημάτων στο «Αλ Αμάλ» προκαλούν ανησυχία ότι επίκειται επίθεση στο ίδιο το νοσοκομείο, όπου έχουν καταφύγει και χιλιάδες εκτοπισμένοι.

Σφοδροί ήταν επίσης οι βομβαρδισμοί στη Ντέιρ Αλ Μπαλάχ και στην πόλη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμα φορά ότι δεν υπάρχει καμία περιοχή ασφαλής για τους αμάχους της Γάζας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι αεροπορική επιδρομή στη Ράφα σκότωσε 20 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 55.


Copyright 2023 The Associated

Στο πλαίσιο των σφοδρών ισραηλινών επιθέσεων, οι δημοσιογράφοι στη Γάζα συνεχίζουν να πληρώνουν βαρύ τίμημα. Χτες έχασαν τη ζωή τους άλλοι 2 δημοσιογράφοι.

Συνολικά 105 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις μετά τις 7 Οκτώβρη.

Καθημερινός Γολγοθάς για τους Παλαιστίνιους αμάχους

«Κάθε μέρα είναι αγώνας για επιβίωση, για εξεύρεση τροφής και νερού», τόνισε χτες ο διευθυντής της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), Τ. Χουάιτ, υπογραμμίζοντας ότι πλέον το 40% των περίπου 2,3 εκατ. κατοίκων της Γάζας αντιμετωπίζουν κίνδυνο λιμοκτονίας.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια. Η μόνη ελπίδα είναι η ανθρωπιστική εκεχειρία», τόνισε.

Επεσήμανε δε ότι ο πληθυσμός των εκτοπισμένων αμάχων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε σχολεία του ΟΗΕ ξεπερνά κατά μέσο όρο τους 12.000 ανά δομή, αριθμός υπερτετραπλάσιος από αυτόν που μπορούν να αντέξουν οι συγκεκριμένες υποδομές.

Κι αυτό την ώρα που ο ισραηλινός κατοχικός στρατός εκδίδει συνεχώς νέες διαταγές εκτοπισμού, όπως χτες στην κεντρική Γάζα.

«Πάνω από 150.000 άνθρωποι - μικρά παιδιά, έγκυες, άτομα με αναπηρίες και ηλικιωμένοι - δεν έχουν πού να πάνε», σημειώνει η UNRWA.

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές επιθέσεις και ο απάνθρωπος αποκλεισμός, με την ανθρωπιστική βοήθεια να εισέρχεται με το σταγονόμετρο, επιδεινώνουν δραματικά και την υγειονομική κατάσταση.

«Τα νοσοκομεία μετά βίας λειτουργούν. Οι μολυσματικές ασθένειες είναι διαδεδομένες και εξαπλώνονται γρήγορα σε υπερπλήρη καταφύγια. Εκατοντάδες άνθρωποι με τραύματα από τον πόλεμο δεν μπορούν να λάβουν περίθαλψη. Η Γάζα είναι μια καταστροφή της δημόσιας υγείας σε εξέλιξη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μ. Γκρίφιθς, συντονιστής Ανθρωπιστικών Υποθέσεων και Επείγουσας Βοήθειας του ΟΗΕ.

Σχέδια για την «επόμενη φάση» της σφαγής

Στο μεταξύ, με φόντο τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου και της στρατιωτικής ηγεσίας του Ισραήλ για «μακρύ πόλεμο», για πολλούς μήνες, ο επικεφαλής του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου Χ. Χαλεβί επανέλαβε ότι πλησιάζει η επόμενη φάση του πολέμου, που περιλαμβάνει μετακίνηση του επίκεντρου των επιχειρήσεων σε περιοχές της νότιας Γάζας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό θα απαιτήσει ακόμα περισσότερα στρατεύματα, καθώς πρόκειται για πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, στις οποίες πλέον έχει συγκεντρωθεί και η μεγάλη πλειοψηφία των εκτοπισμένων Παλαιστινίων.

Επιπλέον, χτες ανακοινώθηκε στο Ισραήλ ο νέος επικεφαλής επίτροπος Φυλακών, που διορίστηκε από τον ακροδεξιό υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ. Το νέο πόστο ανέλαβε ο Κόμπι Γιαακόβι, που είχε επικρίνει τον προκάτοχό του ότι δεν ήταν «αρκετά σκληρός» με τους Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Στις ισραηλινές φυλακές έχουν οδηγηθεί χιλιάδες Παλαιστίνιοι, με αθρόες συλλήψεις στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη, ενώ συνεχείς είναι οι καταγγελίες για άγρια βασανιστήρια, «εξαφανίσεις» κρατουμένων κ.ο.κ.

Αυξάνονται οι απώλειες του κατοχικού στρατού

Καθώς εντείνονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, οι δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις συναντούν ισχυρή αντίσταση από Παλαιστίνιους μαχητές, κάτι που αυξάνει τις απώλειες του κατοχικού στρατού.

Η ισραηλινή ηγεσία ανακοίνωσε χτες τον θάνατο άλλων 3 Ισραηλινών στρατιωτών σε μάχες στη Γάζα. Επισήμως οι νεκροί στρατιώτες του κατοχικού στρατού ανέρχονται σε 167, ωστόσο ο αριθμός αυτός θεωρείται υποεκτιμημένος.

Πολλοί είναι επίσης οι τραυματίες Ισραηλινοί στρατιώτες. Σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Times of Israel», οι Ισραηλινοί στρατιώτες, αστυνομικοί και άλλα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας που έχουν τραυματιστεί από τις 7 Οκτώβρη ξεπερνούν τους 6.000.


ΛΙΒΑΝΟΣ
Χτυπά πιο δυνατά «τύμπανα πολέμου» το Ισραήλ

Συντρίμμια μετά από φονική ισραηλινή επίθεση στον νότιο Λίβανο την Τετάρτη

Copyright 2023 The Associated

Συντρίμμια μετά από φονική ισραηλινή επίθεση στον νότιο Λίβανο την Τετάρτη
Το Ισραήλ χτυπά ολοένα και πιο δυνατά «τύμπανα πολέμου» προς τη μεριά του Λιβάνου, αυξάνοντας τις απειλές για γενικότερη ανάφλεξη, με καταστροφικές συνέπειες για τους λαούς.

Ηδη από το βράδυ της Τετάρτης ο Ισραηλινός υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Μπ. Γκαντς, που συμμετέχει στο υπουργικό συμβούλιο πολέμου, ανέβασε τους τόνους και τις απειλές, απευθυνόμενος εμμέσως στις ΗΠΑ και σε άλλους συμμάχους του Ισραήλ.

«Λέω στους φίλους μας σε όλο τον κόσμο: Η κατάσταση στα βόρεια σύνορα απαιτεί αλλαγή», δήλωσε. «Τελειώνει ο χρόνος για διπλωματική λύση. Αν ο κόσμος και η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν δράσουν για να σταματήσουν τα πυρά προς τις βόρειες κοινότητες και να απωθήσουν τη Χεζμπολάχ μακριά από τα σύνορα, τότε θα το κάνει ο ισραηλινός στρατός».

Στο ίδιο μήκος κύματος, από τη βόρεια μεθοριακή πόλη Σάφεντ ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού Χ. Χαλεβί εκτόξευσε απειλές κατά της Βηρυτού, δηλώνοντας ότι «σήμερα εγκρίναμε διάφορα σχέδια για το μέλλον» και ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να επιτεθούμε αν χρειαστεί» στον Λίβανο.

Χτες η «Lobby 1701», οργάνωση Ισραηλινών εποίκων και άλλων που κατοικούν στο βόρειο Ισραήλ (κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο) και έχουν φύγει από την περιοχή, έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ζητώντας να επιτραπεί στο Ισραήλ «να εξασφαλίσει την επιστροφή μας στα σπίτια μας, είτε με διπλωματικά μέσα είτε με στρατιωτική επιχείρηση».

Η οργάνωση έχει πάρει την ονομασία «Lobby 1701» από την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του 2006, που περιλάμβανε την αποχώρηση της Χεζμπολάχ σε βάθος πολλών χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Ισραήλ.

Οι συγκρούσεις στα σύνορα των δύο κρατών χαρακτηρίζονται οι σοβαρότερες που έχουν σημειωθεί από τον λεγόμενο Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου, το 2006.

Μέχρι τώρα περιορίζονται στη μεθόριο των δύο χωρών, με τη διαφορά ότι το Ισραήλ προχωρά τις τελευταίες μέρες σε αεροπορικές επιθέσεις σε μεγαλύτερο βάθος, έως και 20 χιλιομέτρων εντός της επικράτειας του Λιβάνου.

Την Τετάρτη το βράδυ η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πυραύλους εναντίον της παραμεθόριας πόλης Κιριάτ Σμόνα, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί. Νωρίτερα είχε προηγηθεί φονική ισραηλινή επιδρομή που προκάλεσε τον θάνατο ενός μαχητή της Χεζμπολάχ και δύο μελών της οικογένειάς του.

Χτες ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος που εισήλθε από τα σύνορα με τον Λίβανο, ενώ αργότερα αναφέρθηκαν ισραηλινές επιδρομές στις μεθοριακές περιοχές του Λιβάνου Σαλχάνι και Αϊτα Αλ Σαμπ.

Σύμφωνα με το λιβανέζικο δίκτυο «Naharnet», από τις 8 Οκτώβρη που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες Ισραήλ - Χεζμπολάχ έχουν σκοτωθεί πάνω από 150 Λιβανέζοι, οι περισσότεροι από τους οποίους μαχητές της Χεζμπολάχ, συν περίπου 20 πολίτες (μεταξύ τους 3 δημοσιογράφοι και εικονολήπτες). Από την ισραηλινή πλευρά, το ίδιο διάστημα, σκοτώθηκαν 4 άμαχοι και τουλάχιστον 9 στρατιώτες.

Τραυματισμός κυανόκρανου

Αργά το βράδυ της Τετάρτης ένας Ινδονήσιος κυανόκρανος της αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNΙFIL) τραυματίστηκε όταν ομάδα νεαρών σε περιοχή του νότιου Λιβάνου προσπάθησε να εμποδίσει τη διέλευση περιπόλου από το χωριό τους, Ταϊμπέχ.

Το επεισόδιο δεν πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις. Η διοίκηση της UNIFIL κάλεσε τις αρχές του Λιβάνου να διερευνήσουν το περιστατικό και να οδηγήσουν τους δράστες στη Δικαιοσύνη.

Νωρίτερα, χτες το μεσημέρι, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αργά προχτές το βράδυ συνετρίβη drone κοντά σε χωριό του εβραϊκού εποικισμού Ελιάντ, στα κατεχόμενα από το Ισραήλ συριακά Υψίπεδα του Γκολάν.

Το τηλεκατευθυνόμενο σκάφος αποδόθηκε σε ιρακινή σιιτική πολιτοφυλακή που σχετίζεται με τη Χαμάς και δρα στη Συρία.

Ιράν: Χιλιάδες κόσμου στην κηδεία του ταξίαρχου Μουσαβί

Στο μεταξύ, στην Τεχεράνη χιλιάδες κόσμου παρευρέθηκαν χτες στην κηδεία του Ιρανού ταξίαρχου Σαγέντ Ραζί Μουσαβί, ηγετικού στελέχους των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», ο οποίος ήταν επικεφαλής ιρανικών δυνάμεων στη Συρία και δολοφονήθηκε από ισραηλινή πυραυλική επίθεση στη νότια Δαμασκό ανήμερα των Χριστουγέννων.

Ο επικεφαλής των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης», υποστράτηγος Χ. Σαλαμί, χαρακτήρισε τον δολοφονηθέντα «έναν από τους πιο πεπειραμένους και αποτελεσματικούς διοικητές του μετώπου αντίστασης» και πρόσθεσε ότι «η εκδίκησή μας δεν θα είναι τίποτα λιγότερο από την απομάκρυνση του σιωνιστικού καθεστώτος».

Η σορός του Μουσαβί μεταφέρθηκε την Τετάρτη αεροπορικώς από τη Συρία αρχικά στην ιερή πόλη των σιιτών, Νατζάφ, στο Ιράκ, και στη συνέχεια έγινε η ταφή στην Τεχεράνη.

Τη Δευτέρα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρνήθηκε να σχολιάσει για τον θάνατο του Μουσαβί, αλλά δήλωσε ότι ο στρατός έλαβε όποια δράση ήταν απαραίτητη «για την υπεράσπιση της χώρας».


Διαβουλεύσεις για τους κρατούμενους και την «επόμενη μέρα» του πολέμου και της κατοχής

Νέα διπλωματική κινητικότητα καταγράφεται μεταξύ Αιγύπτου, Κατάρ, Ισραήλ και ΗΠΑ, με αντικείμενο τις διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων, ενώ στο τραπέζι των διαβουλεύσεων τίθεται όλο και περισσότερο η «επόμενη μέρα» του πολέμου και της κατοχής στη Γάζα.

Χτες η αιγυπτιακή κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι έχει προωθήσει πρόταση - πλαίσιο για τον «τερματισμό» του πολέμου στη Γάζα, στην οποία πρόταση περιλαμβάνεται σχέδιο τριών φάσεων για την κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Ενημέρωσης της Αιγύπτου, Ντιά Ρασουάν, το Κάιρο δεν έχει λάβει μέχρι τώρα τις απαντήσεις των ενδιαφερόμενων πλευρών και θα δώσει λεπτομέρειες για το σχέδιο όταν θα έχει λάβει τις απαντήσεις αυτές. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η πρόταση επιδιώκει «την παράθεση απόψεων για την προσέγγιση όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών, σε μια προσπάθεια για τον τερματισμό της αιματοχυσίας των Παλαιστινίων και της επίθεσης κατά της Λωρίδας της Γάζας, για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή». Πηγές των αιγυπτιακών αρχών ασφαλείας έχουν δηλώσει ότι η πρόταση περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός κατά στάδια και απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων από τη Χαμάς και το Ισραήλ αντίστοιχα, καθώς και το θέμα της διοίκησης της Γάζας μετά τον πόλεμο.

Παράλληλα χτες το ισραηλινό «Κανάλι 13» μετέδωσε ότι το Ισραήλ μέσω ΗΠΑ έχει προτείνει μια νέα συμφωνία ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων, με μεσολαβητή το Κατάρ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, το Ισραήλ προτείνει να αποσύρει τα στρατεύματά του από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, ώστε να επιτρέψει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στον θύλακα. Σε δεύτερη φάση προτείνεται η Χαμάς να απελευθερώσει γυναίκες ομήρους (συμπεριλαμβανομένων και στρατιωτικών) και να παραδώσει τις σορούς νεκρούς Ισραηλινών, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις θα συνεχίσουν την υποχώρηση σε περιοχές που θα καθοριστούν από τη μεσολάβηση των ΗΠΑ - Κατάρ.

Οι πληροφορίες του ισραηλινού καναλιού αναφέρουν ότι η Χαμάς «έχει απορρίψει την πρόταση μέχρι τώρα», καθώς αυτή δεν περιλαμβάνει την εξασφάλιση πλήρους εκεχειρίας κατά τη διάρκεια ανταλλαγής ομήρων.

Νέα επικοινωνία Μακρόν - Νετανιάχου

Στο φόντο αυτό, πραγματοποιήθηκε άλλη μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου, με τον πρώτο να επαναλαμβάνει ότι πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν «διαρκής κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας αναφέρεται ότι ο Μακρόν εξέφρασε τη «βαθύτατη ανησυχία του» για τους θανάτους Παλαιστινίων αμάχων, καθώς επίσης ότι επέμεινε στη «σημασία μέτρων για τερματισμό της βίας» Εβραίων εποίκων στη Δυτική Οχθη κατά Παλαιστινίων και για αποτροπή νέων εποικισμών.

Στην ίδια ανακοίνωση δίνεται η διαβεβαίωση ότι η Γαλλία «θα εργαστεί τις επόμενες μέρες, μαζί με την Ιορδανία, για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη Γάζα».

Από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού αναφέρθηκε ότι ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Μακρόν για τον ρόλο της Γαλλίας στην «υπεράσπιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», καθώς και για την «προθυμία της να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ασφάλειας στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου».

Συζήτηση μεταξύ των υπουργών Αμυνας ΗΠΑ - Ισραήλ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χτες το βράδυ και οι υπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, και του Ισραήλ, Γ. Γκάλαντ, κατά την οποία συζητήθηκαν εκτενώς οι «περιφερειακές απειλές», ειδικά η κατάσταση στη Γάζα, και «οι προετοιμασίες με στόχο τη σταθεροποίηση της περιοχής».

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την επικοινωνία Οστιν - Γκάλαντ, ανέφερε πως ο Οστιν επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ ώστε να εξασφαλιστεί «ότι η Χαμάς δεν θα είναι πλέον απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ», και πως κατά τ' άλλα τόνισε την «ανάγκη προστασίας» των αμάχων και αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας...

Συζήτησαν επίσης την κατάσταση στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, τις επιθέσεις σιιτικών «φιλοϊρανικών» πολιτοφυλακών εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων σε Ιράκ και Συρία και τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Αναβλήθηκε το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο για την «επόμενη μέρα»

Για χτες το βράδυ η κυβέρνηση Νετανιάχου είχε προγραμματίσει συνεδρίαση του στενού πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, όπου θα συζητιόταν για πρώτη φορά - επισήμως τουλάχιστον - το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας μετά την ολοκλήρωση των πολεμικών επιχειρήσεων.

Στη συνεδρίαση επρόκειτο να συμμετάσχει και ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, ο οποίος πριν λίγες μέρες είχε εκτενείς συζητήσεις στις ΗΠΑ, με ανώτερους Αμερικανούς διπλωμάτες, γύρω από το μέλλον της περιοχής.

Την τελευταία στιγμή ωστόσο η συνεδρίαση ματαιώθηκε, χωρίς να διευκρινιστεί ο λόγος.

Αντιπαράθεση Ερντογάν - Νετανιάχου

Σε ακόμα πιο υψηλούς τόνους κινείται η αντιπαράθεση μεταξύ των κυβερνήσεων Ισραήλ και Τουρκίας, με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε την Τετάρτη ο Ρ. Τ. Ερντογάν, συγκρίνοντας τα εγκλήματα του Νετανιάχου με αυτά του Χίτλερ.

«Κατά ποιον τρόπο είσαι διαφορετικός από τον Χίτλερ; Αυτά που κάνει ο Νετανιάχου είναι λιγότερα από αυτά που έκανε ο Χίτλερ; Οχι», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, με τον Νετανιάχου να απαντά ότι ο Ερντογάν «διαπράττει γενοκτονία κατά των Κούρδων και φυλακίζει δημοσιογράφους. Είναι ο τελευταίος που μπορεί να κάνει ηθικό κήρυγμα σε άλλους».

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Ελι Κοέν σε χτεσινή συνέντευξη δήλωσε ότι δεν θα διοριστεί ξανά πρέσβης του Ισραήλ στην Τουρκία, όσο είναι Πρόεδρός της ο Ερντογάν. Επεσήμανε δε ότι ενώ ο Γερμανός καγκελάριος χαρακτήρισε τη Χαμάς «νέους ναζί», ο Τούρκος Πρόεδρος την αποκαλεί «απελευθερωτική οργάνωση».

Ιταλικό «όχι» στον διορισμό εποίκου ως πρέσβη

Η Ιταλία ενημέρωσε χτες το Ισραήλ ότι αντιτίθεται στον διορισμό, ως πρέσβη του Ισραήλ στη Ρώμη, του δημάρχου ενός από τους μεγαλύτερους εβραϊκούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Ο Μπένι Κασριέλ, δήμαρχος από το 1992 στη Μααλέ Αντουμίμ, κοντά στην Ιερουσαλήμ, επελέγη από το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών να διαδεχθεί τον διπλωμάτη Αλόν Μπαρ.

Ο Κασριέλ ηγείται του τοπικού παραρτήματος του κόμματος «Λικούντ» του Νετανιάχου.

Κυρώσεις των ΗΠΑ κατά των Χούθι

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε χτες την επιβολή κυρώσεων σε βάρος ενός φυσικού προσώπου και τριών ανταλλακτηρίων συναλλάγματος που φέρονται να διευκόλυναν τη ροή της ιρανικής οικονομικής βοήθειας προς τους Χούθι, εν είδει αντιποίνων για τις επιθέσεις των τελευταίων εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τα τρία ανταλλακτήρια συναλλάγματος εδρεύουν στην Τουρκία και στην Υεμένη, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου.

«Θετικό μήνυμα» για τον «θαλάσσιο διάδρομο»

Η εφημερίδα «Israel Hayom» αναφέρει σε ρεπορτάζ της ότι το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε στην Κύπρο και στη Βρετανία πως «αποδέχεται καταρχήν την εφαρμογή ενός ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου» μέσω του οποίου μελλοντικά θα μεταφέρεται ανθρωπιστική βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Ελι Κοέν «μετέφερε θετικό μήνυμα για το ζήτημα».

Χτες, πάντως, πλοίο με 80 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα, το οποίο ξεκίνησε από την Κύπρο, βρέθηκε τελικά στη Μάλτα, διαπιστώνοντας ότι δεν είχαν επιλυθεί ορισμένα «προβλήματα στον τομέα της ασφάλειας».

Στο μεταξύ, το ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι έφτασε χτες στο αεροδρόμιο «El Arish» της Αιγύπτου ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια με τελικό προορισμό τη Γάζα. Το φορτίο, το οποίο προσέφεραν ΜΚΟ, περιλαμβάνει μονάδα υποδοχής και βασικής περίθαλψης ασθενών, καθώς και είδη ατομικής υγιεινής και πρώτων βοηθειών.


Νέες διαμαρτυρίες μέσα στο Ισραήλ

ΝΑΖΑΡΕΤ
ΝΑΖΑΡΕΤ
Νέες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται μέσα στο Ισραήλ, παρά την ασφυκτική κρατική καταστολή, με συνθήματα κατά του πολέμου, καθώς και υπέρ μιας άμεσης συμφωνίας ανταλλαγής Ισραηλινών ομήρων και αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα με Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ.

Οι κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν την Κυριακή στο Τελ Αβίβ ζητώντας από την κυβέρνηση να κλείσει άμεσα συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, συνεχίστηκαν χτες στην Ιερουσαλήμ και αναμενόταν να κορυφωθούν επίσης χτες με μεγάλη διαμαρτυρία, έξω από το νέο κτίριο της Βουλής.

Την ίδια στιγμή, αντιπολεμική διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στη Ναζαρέτ (βόρειο Ισραήλ), με πρωτοβουλία της Ανώτατης Επιτροπής Παρακολούθησης των ζητημάτων των Αράβων πολιτών του Ισραήλ. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που τόνιζαν ότι πρέπει «να πάψουν ο πόλεμος της καταστροφής και ο εκτοπισμός».

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν και στελέχη του ΚΚ Ισραήλ, μεταξύ των οποίων ο Οφέρ Κασίφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής.

Θυμίζουμε ότι η Επιτροπή έχει καταθέσει προσφυγές επανειλημμένα στο ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας να αρθούν απαγορεύσεις της αστυνομίας για την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων, αλλά απορρίφθηκαν.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
Τον περασμένο μήνα, η αστυνομία συνέλαβε τον πρόεδρο της Επιτροπής, Mοχαμέντ Μπαρακέχ, επειδή πρωτοστατούσε στη διοργάνωση διαμαρτυριών για να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα. Επίσης συνελήφθησαν τέσσερις άλλοι Αραβες πρώην βουλευτές.


ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Εισβολή του ισραηλινού στρατού σε ανταλλακτήρια 10 πόλεων

Συγγενείς θυμάτων καταρρέουν και στη Δυτική Οχθη, αποχαιρετώντας τους αγαπημένους τους...

Copyright 2023 The Associated

Συγγενείς θυμάτων καταρρέουν και στη Δυτική Οχθη, αποχαιρετώντας τους αγαπημένους τους...
Στην κλοπή και «κατάσχεση» κεφαλαίων συνολικής αξίας περίπου 10 εκατομμυρίων σέκελ (2,4 εκατομμύρια ευρώ) από ανταλλακτήρια συναλλάγματος Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, με το πρόσχημα πως χρηματοδοτούσαν «τρομοκρατικές οργανώσεις», προχώρησε τα ξημερώματα της Πέμπτης ο ισραηλινός στρατός στη διάρκεια εισβολής που πραγματοποίησε στη Ραμάλα και άλλες 10 πόλεις.

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός προκάλεσε χτες τον θάνατο τουλάχιστον δύο νεαρών Παλαιστινίων, ενώ σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην πλατεία Μανάρα της Ραμάλας τραυματίστηκαν άλλα 15 άτομα και συνελήφθησαν τουλάχιστον 20 «καταζητούμενοι», που είχαν υπό την ευθύνη τους ή εργάζονταν σε ανταλλακτήρια συναλλάγματος, με την κατηγορία πως είχαν υπό την κατοχή τους «τρομοκρατικά κεφάλαια».

Το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε πως αυτή η πρωτόγνωρη επίθεση σε ανταλλακτήρια πόλεων της Δυτικής Οχθης έγινε με εντολή του αρμόδιου υπουργού Γιοάβ Γκάλαντ. Η εντολή του Γιοάβ Γκάλαντ αφορούσε εφόδους στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος, κατατάσσοντάς τα στην κατηγορία των... «τρομοκρατικών οργανώσεων», θεωρώντας πως είναι συνυπεύθυνα για τη μεταφορά κεφαλαίων στη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ.

Στις επιχειρήσεις ο στρατός χρησιμοποίησε βροχή δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου λάμψης και επέβαλε στρατιωτικό αποκλεισμό έξω από τις περιοχές όπου βρίσκονταν τα ανταλλακτήρια ανατινάζοντας τις εισόδους τους και τα χρηματοκιβώτια με εκρηκτικά. Πέρα από χρήματα, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις κατάσχεσαν έγγραφα που θεώρησαν πως ήταν σημαντικά. Η δραματική επιδείνωση της κατοχικής βίας στη Δυτική Οχθη προκάλεσε χτες την οργή της Παλαιστινιακής Νομισματικής Αρχής (ΡΜΑ).

ΟΗΕ: Αποκαλυπτική έκθεση για την ισραηλινή βαρβαρότητα

Οι επιδρομές αυτές καθώς και οι εκατόμβες νεκρών που προκαλεί από τις 7 Οκτώβρη ο ισραηλινός στρατός στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη προκάλεσαν χτες την έντονη αντίδραση του Υπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), Φόλκερ Τουρκ, που διαπίστωσε πως η κατάσταση εκεί, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, επιδεινώνεται δραματικά.

«Η χρήση στρατιωτικών τακτικών και όπλων σε επιχειρήσεις επιβολής νόμου καθώς και η χρήση μη απαραίτητης ή δυσανάλογης ισχύς και επιβολής ευρύτερων περιοριστικών μέτρων που επηρεάζουν τους Παλαιστίνιους είναι εξαιρετικά προβληματική», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του, ενώ σε σχετική έκθεση του OHCHR για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δυτική Οχθη επισημαίνεται πως η βία των ισραηλινών κατοχικών αρχών προκάλεσε τουλάχιστον 105 θανάτους που μπορούν να αποδοθούν σε ισραηλινές επιχειρήσεις που περιελάμβαναν αεροπορικά πλήγματα ή άλλες στρατιωτικές πρακτικές σε προσφυγικούς καταυλισμούς ή άλλες πυκνοκατοικημένες περιοχές. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από Εβραίους εποίκους, σύμφωνα με την έκθεση την οποία απέφυγαν να σχολιάσουν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Επίσης η Υπατεία Αρμοστεία ανέφερε πως κατέγραψε μαζικές αυθαίρετες και παράνομες κρατήσεις, περιπτώσεις βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης Παλαιστινίων κρατουμένων, τονίζοντας: «Ορισμένοι ήταν γυμνοί, με δεμένα τα μάτια και ακινητοποιημένοι επί πολλές ώρες με χειροπέδες και με τα πόδια τους δεμένα, ενόσω Ισραηλινοί στρατιώτες τους ποδοπατούσαν στο κεφάλι και στην πλάτη, τους έφτυναν, τους χτυπούσαν σε τοίχους, τους απειλούσαν, τους προσέβαλλαν, τους ταπείνωναν και σε ορισμένες περιπτώσεις τους υπέβαλαν σε σεξουαλική και έμφυλη βία».

Από τις 7 Οκτώβρη ο ισραηλινός στρατός και οι έποικοι έχουν σκοτώσει 313 Παλαιστινίους (τα 76 παιδιά) στη Δυτική Οχθη, έχουν τραυματίσει 3.450 άλλους και έχουν συλλάβει πάνω από 4.800.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ