ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
65 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Διαχρονική πηγή έμπνευσης για την πάλη των καταπιεσμένων σε όλο τον κόσμο

Μήνυμα του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ προς το ΚΚ Κούβας

Σε μήνυμά του προς το ΚΚ Κούβας για τα 65 χρόνια από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 65 χρόνων από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης, την 1η Γενάρη 1959, το ΚΚΕ απευθύνει θερμό συντροφικό χαιρετισμό στο Κομμουνιστικό Κόμμα και στον λαό της Κούβας.

Η Κουβανική Επανάσταση απέδειξε πως οι λαοί με την πάλη τους έχουν τη δύναμη να ανατρέψουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Αποτελεί διαχρονική πηγή έμπνευσης για την πάλη των καταπιεσμένων και εκμεταλλευομένων σε όλο τον κόσμο, χαίρει της εκτίμησης και της αλληλεγγύης πλατιών τμημάτων του ελληνικού λαού.

Η πρώτη σοσιαλιστική επανάσταση στην αμερικανική ήπειρο αποτέλεσε ένα από τα κορυφαία γεγονότα που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα. Επιβεβαίωσε τη ζωτικότητα του μαρξισμού - λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού. Πρόσθεσε στο πάνθεον των αγωνιστών της εργατικής τάξης και του επαναστατικού κινήματος προσωπικότητες όπως ο Φιντέλ Κάστρο, ο Τσε Γκεβάρα, ο Ραούλ Κάστρο, η Βίλμα Εσπίν, ο Φρανκ Πάις και άλλοι.

Η επαναστατική εξουσία κατάφερε να αποκρούσει νικηφόρα τις απόπειρες της αντεπανάστασης και την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και έθεσε τα θεμέλια για την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών, για κοινωνικά δικαιώματα που ακόμα στερούνται οι ταπεινοί και καταφρονεμένοι σε πολλές χώρες του κόσμου. Στήριξε διεθνιστικά, με ανιδιοτέλεια και θυσίες, τα απελευθερωτικά κινήματα άλλων λαών.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Σήμερα που η κυβέρνηση Μπάιντεν συντηρεί και δυναμώνει τα μέτρα του βάρβαρου αποκλεισμού ενάντια στην Κούβα και κλιμακώνει τις επιθετικές ενέργειες με στόχο να ανατρέψει την εξουσία και τις κατακτήσεις του κουβανικού λαού, είναι επιτακτική η ανάγκη να ενισχυθεί η διεθνιστική αλληλεγγύη προς την Κουβανική Επανάσταση και τον λαό της Κούβας.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα συνεχίσουν με όλες τους τις δυνάμεις να καταδικάζουν τον εγκληματικό ιμπεριαλιστικό αποκλεισμό της Κούβας από τις ΗΠΑ και κάθε επιθετική υπονομευτική ενέργεια, θα δυναμώσουν παραπέρα την έμπρακτη διεθνιστική αλληλεγγύη τους στην Κούβα».

Νέος γύρος εντάσεων στα Δυτικά Βαλκάνια

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σερβία, αλλά και νέες απειλές για «ανεξαρτησία» από τους Σερβοβόσνιους

Από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Βελιγράδι

Copyright 2023 The Associated

Από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Βελιγράδι
Την «πίεση άνευ προηγουμένου» που η «Δύση» ασκεί στις βαλκανικές χώρες κατήγγειλε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Μιλώντας σε σερβικά ΜΜΕ την Πέμπτη έκανε λόγο για μια «γενική εκστρατεία» που εντείνουν η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ζητώντας από τις χώρες της περιοχής «που επιδιώκουν ένταξη στην ΕΕ να συμμετάσχουν σε όλες τις πρωτοβουλίες εξωτερικής πολιτικής τους, που τα τελευταία χρόνια είχαν ολοένα και πιο αντιρωσικό χαρακτήρα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται στη Σερβία (όπου η αντιπολίτευση καταγγέλλει νοθεία στις πρόσφατες βουλευτικές και τοπικές εκλογές, στις οποίες επικράτησε ξανά ο πολυκομματικός συνασπισμός υπό τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς), ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι οι όροι συνομιλιών της ΕΕ με τις υπό ένταξη χώρες των Βαλκανίων «δεν έχουν να κάνουν με έναν ενιαίο οικονομικά χώρο, την καθιέρωση κράτους δικαίου ή οτιδήποτε άλλο παρόμοιο», αλλά μόνο με «πιέσεις ώστε να αποδυναμωθεί η ανεξαρτησία τους στη διεθνή σκηνή». Πρόσθεσε ότι «η φήμη της ΕΕ και οι πραγματικοί στόχοι της πολιτικής της στα Βαλκάνια διακυβεύονται», αλλά και ότι οι ΗΠΑ - που όπως ισχυρίστηκε «έχουν δώσει στην ΕΕ τον πλήρη έλεγχο των Βαλκανίων» - είναι «πλήρως ικανοποιημένες με την επιθετική αντιρωσική γραμμή της ΕΕ». Επέμεινε δε ότι οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών στα Βαλκάνια συνδέονται με «προσπάθειες από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να επιβάλουν την ηγεμονία τους σε άλλους, όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο».

Στο μεταξύ, την Παρασκευή μεταδιδόταν ότι τα τρία στελέχη του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού «Η Σερβία ενάντια στη βία», Μαρινίκα Τέπιτς, Γελένα Μιλόσεβιτς και Μπράνκο Μίλιους, εξακολουθούσαν την απεργία πείνας που είχαν αρχίσει μετά τις εκλογές της 17ης Δεκέμβρη, παρά τις αντίθετες συστάσεις των γιατρών για την πορεία της υγείας τους. Θυμίζουμε ότι από την αρχή της βδομάδας έγιναν δεκάδες συλλήψεις στις διαδηλώσεις που γίνονταν με αίτημα την επανάληψη των εκλογών, και ενώ «δυτικά» επιτελεία παρατηρούσαν «παρατυπίες» στην εκλογική διαδικασία. Από τη μεριά της η ηγεσία Βούτσιτς - Μπρνάμπιτς συνέδεε τις κινητοποιήσεις με «παρέμβαση από το εξωτερικό», με τη ...συμπαράσταση της Μόσχας, που συνεχάρη το Βελιγράδι για την «αντιμετώπιση της κατάστασης».

Νέες δηλώσεις του Ντόντικ για «ανεξαρτησία»

Και ενώ το 2023 ετοιμαζόταν να τελειώσει με την κατάσταση στη Σερβία έκρυθμη, νέες εντάσεις και στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη προμηνύουν οι δηλώσεις του Μίλοραντ Ντόντικ, Προέδρου της «Σερβικής Δημοκρατίας» (της μίας από τις δύο οντότητες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, στην οποία πλειοψηφεί το σερβικό στοιχείο).

Καταδικάζοντας τα σχέδια του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κρίστιαν Σμιτ, να θέσει σε εφαρμογή αμφιλεγόμενο νόμο για την κρατική περιουσία, ο Ντόντικ επανήλθε σε προειδοποιήσεις για «αποχώρηση» από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Ο εν λόγω νόμος επικυρώνει ως βασική αρχή αρμόδια για τον έλεγχο της κρατικής παρουσίας στη «Σερβική Δημοκρατία» τους ομοσπονδιακούς θεσμούς της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και όχι αυτούς της «Σερβικής Δημοκρατίας», αναμοχλεύοντας συνολικά τους όρους λειτουργίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, που από την ίδρυσή της είχε πολύ θολά «όρια» στις αρμοδιότητες των ομοσπονδιακών αρχών και των αρχών των δύο οντοτήτων (της «Σερβικής Δημοκρατίας» και της Ομοσπονδίας της Βοσνίας).

Ο Ντόντικ είπε ότι οποιαδήποτε στιγμή ο Σμιτ κάνει σχετικές ανακοινώσεις, θα συνεδριάσουν άμεσα τα όργανα της «Σερβικής Δημοκρατίας» και «θα κηρύξουμε την ανεξαρτησία. Και αυτό σημαίνει ανεξαρτησία σε όλα - ένα νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα και μια περιοχή υπό τον έλεγχο» της «Σερβικής Δημοκρατίας». Σύμφωνα μάλιστα με βαλκανικά ΜΜΕ, ο Ντόντικ πρόσθεσε ότι η «Σερβική Δημοκρατία» «δεν έχει καμία πρόθεση να χτίσει ένα "σινικό τείχος", ούτε δύσκολες συνοριακές διελεύσεις με την οντότητα της Ομοσπονδίας της Βοσνίας (σ.σ. στην οποία πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι Βόσνιοι και οι Κροατοβόσνιοι), εκτός κι αν αναγκαστεί»...

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ - ΓΟΥΙΑΝΑ
Εκατέρωθεν απειλές κλιμακώνουν την ένταση

Απαντώντας στην κίνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να στείλει στα χωρικά ύδατα της Γουιάνας το περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης «HMS Trent», η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προχώρησε την Πέμπτη στην πραγματοποίηση συνδυασμένων αεροναυτικών και χερσαίων ασκήσεων, «ως απάντηση στην απειλή» όπως είπε. Θυμίζουμε ότι η ένταση ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες Βενεζουέλα και Γουιάνα (που είναι μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας) κλιμακώνεται το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα που έγινε στην πρώτη στις 3 Δεκέμβρη για την περιοχή του Εσεκίμπο (σχεδόν 160.000 τ.χλμ., που ανήκει στη Γουιάνα), ενώ η Βενεζουέλα θεωρεί ιστορικά δική της, που αποσπάστηκε την περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας.

Σε αυτό το πνεύμα, ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος, Νικολάς Μαδούρο, παρακολουθώντας τα στρατιωτικά γυμνάσια «Ντομίνγκο Αντόνιο Σιφόντες» 2023, που φέρουν το όνομα στρατιωτικού ηγέτη του 19ου αιώνα, είπε ότι η άφιξη του πλοίου «αποτελεί στρατιωτική απειλή και πρόκληση από το Ηνωμένο Βασίλειο για τον φιλήσυχο, ευγενή αλλά και ετοιμοπόλεμο λαό μας» και πρόσθεσε ότι «η Βενεζουέλα δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή, από όπου κι αν προέρχεται, έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί την ακεραιότητά της». Επίσης τόνισε ότι η αποδοχή από την κυβέρνηση της Γουιάνας της άφιξης του βρετανικού πλοίου αποτελεί παραβίαση της πρόσφατης κοινής διακήρυξης των Προέδρων των δύο χωρών στη συνάντηση στις 14 Δεκέμβρη στον Αγιο Βικέντιο, με τη μεσολάβηση της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) και της Κοινότητας της Καραϊβικής (CARICOM), όπου συμφωνήθηκε ότι «δεν θα απειλήσουν ή δεν θα χρησιμοποιήσουν βία η μία εναντίον της άλλης πλευράς άμεσα ή έμμεσα, σε καμία περίπτωση» και «θα λύσουν τις διαφωνίες με διάλογο».

Βέβαια το ζήτημα της διεκδίκησης του Εσεκίμπο πάει πίσω στο αποικιακό παρελθόν της περιοχής και σήμερα αποκτά γεωστρατηγική διάσταση, καθώς η πλούσια σε υδατάνθρακες περιοχή (όπου από το 2016 δραστηριοποιούνται η αμερικανική «ExxonMobil» και άλλες εταιρείες) είναι «μήλον της έριδος» στον σφοδρό ανταγωνισμό ανάμεσα στο ευρωατλαντικό και στο υπό διαμόρφωση ευρασιατικό ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο. Παράλληλα η κυβέρνηση Μαδούρο ανακινεί το ζήτημα αποπροσανατολιστικά, σηκώνει τους «πατριωτικούς» και δήθεν «αντιιμπεριαλιστικούς» τόνους, την ίδια ώρα που στο εσωτερικό εφαρμόζει μια αντιλαϊκή πολιτική που περιλαμβάνει χτύπημα στο εισόδημα και τα δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων, ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εταιρειών, ενώ ποινικοποιεί τη δράση του ΚΚ Βενεζουέλας και άλλων δυνάμεων που αντιστέκονται σε αυτή την πολιτική.

ΝΑΤΟ
Η Βρετανία αναλαμβάνει την ηγεσία της δύναμης ταχείας αντίδρασης

Η Βρετανία θα αναλάβει το 2024 την ηγεσία της δύναμης ταχείας αντίδρασης VJTF (Very High Readiness Joint Task Force) του ΝΑΤΟ, θέτοντας σε επιφυλακή χιλιάδες στρατιώτες.

Η εν λόγω δύναμη συγκροτήθηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και ηγετικό ρόλο αναλαμβάνουν εκ περιτροπής κάθε χρόνο οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ. Η Βρετανία θα πάρει τα ηνία της διοίκησης από τη Γερμανία την 1η Γενάρη.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην καρδιά του ΝΑΤΟ. Με τη διοίκηση της Κοινής Δύναμης Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ το 2024, αναλαμβάνουμε ακόμη έναν ηγετικό ρόλο στη Συμμαχία, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι η Βρετανία αυξάνει τις δεσμεύσεις της που αφορούν την άμυνα σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς το ΝΑΤΟ εισέρχεται στον 75ο χρόνο του», ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Γκραντ Σαπς, και συμπλήρωσε: «Οι Ενοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου είναι έτοιμες, ανά πάσα στιγμή, να υπερασπιστούν τους συμμάχους μας και να προστατεύσουν τα εθνικά συμφέροντα της Βρετανίας».

Ρωσικός πύραυλος στον πολωνικό εναέριο χώρο;

Ενα ακόμη περιστατικό, που επισημαίνει τους κινδύνους κλιμάκωσης, συνέβη την Παρασκευή τα ξημερώματα. Αγνωστο αντικείμενο εισήλθε στον εναέριο χώρο της Πολωνίας, χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ, από την κατεύθυνση των συνόρων με την Ουκρανία, δήλωσε η Διοίκηση Επιχειρήσεων του πολωνικού στρατού, ενώ η Ρωσία πραγματοποίησε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις της κατά τη διάρκεια της νύχτας, με πάνω από 150 drones και πυραύλους στοχοποιώντας ουκρανικές υποδομές.

Ολα δείχνουν ότι «το αντικείμενο που εισήλθε σήμερα στον πολωνικό εναέριο χώρο, κοντά στο Χρουμπιέσοφ στη νότια Πολωνία, ήταν πιθανότατα ρωσικός πύραυλος, ο οποίος στη συνέχεια επέστρεψε στην Ουκρανία», δήλωσε Πολωνός στρατηγός, που συμπλήρωσε ότι έγιναν «οι προβλεπόμενες διαδικασίες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ