ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Νεκρός εργάτης του ΔΕΔΔΗΕ που καταπλακώθηκε από κολόνα της ΔΕΗ

Αλλο ένα θανατηφόρο «ατύχημα» στον βωμό του κέρδους με νεκρό εργολαβικό εργαζόμενο

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας αλλοδαπός εργάτης εργολαβικού συνεργείου που δούλευε για τον ΔΕΔΔΗΕ, το πρωί της Δευτέρας, στον δρόμο του Αγίου Ανδριανού προς το Ναύπλιο, όταν καταπλακώθηκε από κολόνα της ΔΕΗ.

Ο άτυχος εργαζόμενος ξεφόρτωνε κολόνες και μια από αυτές τον καταπλάκωσε, χωρίς να γίνει γνωστό το πώς. Πρόκειται για το δεύτερο «ατύχημα» μέσα σε μια μέρα, με θύμα εργολαβικό εργαζόμενο του ΔΕΔΔΗΕ, αφού την περασμένη Δευτέρα στη Σκιάθο άλλος εργαζόμενος κεραυνοβολήθηκε από βαριά ηλεκτροπληξία και κατέληξε στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν το δεξί του χέρι.

Το νέο περιστατικό, θανατηφόρο αυτήν τη φορά, έφερε μάλιστα στο φως η ΤΕ Αργολίδας του ΚΚΕ, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η ανθρώπινη ζωή δεν λογαριάζεται πάνω στο "να βγει η δουλειά"», από την εργοδοσία, που βλέπει ως κόστος την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.

Υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμιά ανοχή στην πολιτική που θυσιάζει ζωές εργαζομένων στον βωμό του κέρδους, τονίζει:

«Η εντατικοποίηση της εργασίας και η έλλειψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας αποτελούν πλέον κανόνα στους χώρους δουλειάς. Οι εξελίξεις στον χώρο της Ενέργειας τα τελευταία χρόνια, με την πολιτική της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, οδηγούν στο κυνήγι της ανταγωνιστικότητας.

Χαρακτηριστικά, ο ΔΕΔΔΗΕ για να γίνει πιο "ανταγωνιστικός" προχώρησε στην περικοπή του "εργασιακού κόστους", με αποτέλεσμα να μειωθούν κατά πολύ οι μόνιμοι εργαζόμενοι, την ώρα που οι ανάγκες έχουν αυξηθεί πολύ. Η κάλυψη των κενών της έλλειψης προσωπικού γίνεται κυρίως μέσω εργολαβιών, οι οποίες πλέον αποτελούν τη βασική μορφή για οποιαδήποτε εργασία στο δίκτυο, με τους εργολάβους να "κόβουν τα περιττά" για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.

Την ίδια στιγμή, ο λαός χρυσοπληρώνει μέσω των λογαριασμών τη ΔΕΗ και η ενεργειακή φτώχεια αγγίζει συνεχώς όλο και περισσότερα λαϊκά νοικοκυριά με τις συνεχείς αυξήσεις στο ρεύμα, αλλά και νοικοκυριά που μένουν χωρίς ρεύμα».

Επισημαίνει τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων, που με την πολιτική τους υπηρετούν τα κέρδη του κεφαλαίου οδηγώντας σε αυτά τα εγκλήματα, με το κράτος να του παρέχει μέσω των αντεργατικών νόμων έμμεση «ασυλία», και απαιτεί: «Αμεσα να διερευνηθεί το εργατικό δυστύχημα και να αποδοθούν ευθύνες. Να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας για όλες τις εργασίες. Να στελεχωθούν οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί και να εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας. Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των εργολαβιών, να προσληφθεί επαρκές μόνιμο προσωπικό που να καλύπτει όλες τις ανάγκες των εργασιών στο ηλεκτρικό δίκτυο». Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της στους οικείους του άτυχου εργάτη, δηλώνει: «Οι εργαζόμενοι έχουν το αυτονόητο δικαίωμα να φεύγουν για δουλειά και να ξέρουν ότι θα επιστρέψουν σπίτι τους σώοι και αβλαβείς. Καμία ανοχή στο έγκλημα. Καμία ανοχή στην πολιτική που θυσιάζει ζωές εργαζομένων στον βωμό του κέρδους».

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Οχι στις αυξήσεις - φωτιά στα ανταποδοτικά τέλη!

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο από το Εργατικό Κέντρο και τον Εμπορικό Σύλλογο

«Οχι άλλα βάρη στου λαού τις πλάτες, να πληρώσουν τώρα οι κεφαλαιοκράτες», βροντοφώναξαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων δεκάδες εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα.

Η παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε έναντι της απόφασης της δημοτικής αρχής (ΠΑΣΟΚ) να επιβάλει αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη για τις κατοικίες από 20% έως 64% και αντίστοιχη επιβάρυνση στα επαγγελματικά ακίνητα από 7% έως 25%.

Ο Νίκος Εξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ, στην παρέμβασή του υπογράμμισε ότι «αντί η δημοτική αρχή να διεκδικήσει μαζί με τον γιαννιώτικο λαό την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη των αναγκών της πόλης, επιλέγει τον δρόμο της αύξησης των δημοτικών τελών, την ώρα που η λαϊκή οικογένεια στενάζει από την ακρίβεια και καλείται να πληρώσει ξανά το μάρμαρο και τα ματωμένα υπερπλεονάσματα». Επισήμανε ότι κράτος και δημοτική αρχή αφήνουν τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια, ενώ φορτώνουν την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και των άλλων υπηρεσιών στις πλάτες των Γιαννιωτών.

Την αγωνία των αυτοαπασχολούμενων μετέφερε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Ελένη Κιοσσέ, τονίζοντας την πρόκληση ότι ένας αυτοαπασχολούμενος έμπορος, που παλεύει για το μεροκάματο, επιβαρύνεται με τους ίδιους συντελεστές με τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και τις τράπεζες, που έχουν «σκάσει» από τα κέρδη τους.

Τόσο το ΕΚ Ιωαννίνων όσο και ο Εμπορικός Σύλλογος κάλεσαν τους Γιαννιώτες να παλέψουν για γενναία μείωση, άνω του 50%, των δημοτικών τελών για τους οικιακούς και τους μικρούς επαγγελματικούς χώρους, αύξηση του συντελεστή στις μεγάλες επιχειρήσεις κ.ά.

Τέλος, η Ολυ Τσουμάνη, δημοτική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», καταψηφίζοντας την πρόταση της δημοτικής αρχής, τόνισε ανάμεσα στα άλλα τις προσωπικές ευθύνες του σημερινού δημάρχου που ως πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ παρέδωσε τη λειτουργία του σε ιδιώτη, αφού συμφωνεί με τη στρατηγική κατεύθυνση συρρίκνωσης των υπηρεσιών του δήμου και της ιδιωτικοποίησής τους.

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΜΕΤΑΞΑ»
Χωρίς διάγνωση δεν υπάρχει νοσοκομείο!

Οσο η κυβέρνηση τρέχει το «νέο ΕΣΥ» των ιδιωτικοποιήσεων και των αυξημένων πληρωμών, ασθενείς και εργαζόμενοι στενάζουν κι αγωνιούν στο δυστοπικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, με ευθύνη τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Την αγωνία και την εύλογη ανησυχία για το μέλλον του μοναδικού ογκολογικού νοσοκομείου στον Πειραιά, του «Μεταξά», διατυπώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου, αναδεικνύοντας την τραγική κατάσταση που επικρατεί και η οποία, όπως σημειώνει, αντικατοπτρίζεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στον εργαστηριακό τομέα.

Πρόκειται για κομβικό τομέα για τη συνολική λειτουργία του νοσοκομείου, για την περαιτέρω έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση στον ογκολογικό ασθενή, που η νόσος του δεν μπορεί να περιμένει, και παρ' όλα αυτά, «πρόσφατο (πολλοστό στη σειρά) έγγραφο της διευθύντριας του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου αναδεικνύει με τον πιο γλαφυρό τρόπο την τραγική έλλειψη γιατρών σε ένα τόσο νευραλγικό κομμάτι του νοσοκομείου. Η πρόσφατη αποχώρηση ενός ακόμη επικουρικού γιατρού (συνολικά τρεις αποχωρήσεις την τελευταία διετία χωρίς κανενός τύπου αναπλήρωση) κάνει την κατάσταση λειτουργίας του Εργαστηρίου άκρως προβληματική».

Είναι τέτοιες οι ελλείψεις προσωπικού, που ήδη ο τομέας έχει οδηγηθεί σε «συσσώρευση παρασκευασμάτων για τα οποία δεν έχει ξεκινήσει καν ο μακροσκοπικός χειρισμός τους και αυτός ο αριθμός θα βαίνει αυξανόμενος».

Ο Σύλλογος σημειώνει ότι «για το 2023 οι ιστολογικές εξετάσεις ξεπέρασαν τις 15.000! Δεν ξέρουμε αν οι ιθύνοντες το έχουν καταλάβει, αλλά το "Μεταξά" είναι Ογκολογικό Νοσοκομείο και πώς να το κάνουμε, χωρίς ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ του είδους του καρκίνου δεν υφίσταται Ογκολογικό Νοσοκομείο!», προσθέτοντας ότι και στην τελευταία προκήρυξη για γιατρούς στο ΕΣΥ, που βγήκε πριν τις γιορτές, δεν υπήρχε ούτε μία θέση ιατρού για το νοσοκομείο «Μεταξά»!

Ετσι, λοιπόν, η διεκπεραίωση των ιστολογικών εξετάσεων πέραν του μηνός (κάτι το οποίο είναι ανεπίτρεπτο για ογκολογικούς ασθενείς) θα αποτελεί τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.

Ο Σύλλογος λοιπόν διατυπώνει τα ερωτήματα προς την κυβέρνηση: «Ποια είναι τα σχέδιά της; Να το κλείσει; Να στέλνει τους ασθενείς να πληρώνουν για τις εξετάσεις τους σε ιδιώτες πάλι και πάλι και πάλι; Πόσο θα ξεζουμίζεται ο ογκολογικός ασθενής, που πέρα από το βάρος της ασθένειάς του, ταλαιπωρείται για να ψάχνει πού θα κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις του, να αγωνιά για το πότε θα βγουν τα αποτελέσματα και να πληρώνει για τα πάντα;».

Και με βάση τα παραπάνω διεκδικεί την άμεση στελέχωση του εργαστηριακού τομέα με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες, την αντικατάσταση όλων των παλαιών μηχανημάτων με καινούργια νέας τεχνολογίας, σύγχρονες υλικοτεχνικές υποδομές, μονιμοποίηση των συμβασιούχων κ.ά.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στην απληρωσιά και τις απολύσεις

Συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση της διοικητικής υπηρεσίας για την καθυστέρηση στην πληρωμή των υπερωριών του Νοέμβρη πραγματοποίησε χτες το πρωί το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», καταγγέλλοντας τον εμπαιγμό και τις προκλήσεις από την πλευρά της διοίκησης απέναντι στους εργαζόμενους του μεγαλύτερου νοσοκομείου.

Η διεύθυνση της διοικητικής υπηρεσίας επικαλέστηκε την έλλειψη προσωπικού στις διοικητικές υπηρεσίες, διαβεβαιώνοντας ότι στις 10 Φλεβάρη θα καταβληθούν οι πληρωμές των υπερωριών. Από τη μεριά του το Σωματείο στηλίτευσε τη διοίκηση του νοσοκομείου, καθώς είναι συνεπέστατη όταν δίνει εντολές στη διοικητική υπηρεσία για κλήσεις σε απολογία συνδικαλιστών, αλλά όταν πρόκειται να καλύψει τα δικαιώματα των εργαζομένων τότε εμφανίζονται «ανεπάρκειες».

Παράλληλα, οι εργαζόμενες στην καθαριότητα του νοσοκομείου μαζί με το ΣΕΝΕ απευθύνθηκαν στους ασθενείς και τους συνοδούς τους με ανακοίνωση, ενημερώνοντας για τις προθέσεις της κυβέρνησης να παραχωρήσει την καθαριότητα σε εργολάβο, μετά από διαγωνισμό. «Εχουμε πικρή εμπειρία από δουλειά σε εργολαβική εταιρεία, που κλείνει σύμβαση με το νοσοκομείο, με υπέρογκο ποσό, κι εμείς είμαστε με άθλιο καθεστώς εργασίας και μισθού. Δεν ξέρουμε αν και τι δουλειά θα έχουμε σε λίγο καιρό», σημειώνουν.

Το αγωνιστικό ραντεβού του Σωματείου ανανεώθηκε για αύριο Πέμπτη και με την προκήρυξη νέας στάσης εργασίας για τους συμβασιούχους την Τρίτη 6/2.

Αύριο στο υπουργείο Υγείας οι συμβασιούχοι

Αλλωστε, αύριο Πέμπτη διαδηλώνουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ενάντια στις απολύσεις που τους ανακοινώνει η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι πάνω από 6.000 είναι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι σε καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση, οι οποίοι είχαν υπογράψει ατομική σύμβαση και σήμερα κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο, καθώς το υπουργείο σκοπεύει να παραδώσει τις παραπάνω υπηρεσίες σε εργολάβους.

Παρά το γεγονός ότι οι οικονομοτεχνικές μελέτες των νοσοκομείων επιβεβαιώνουν ότι ο εργολάβος στοιχίζει πολύ περισσότερα χρήματα από τη μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων, η κυβέρνηση ισχυρίζεται το αντίθετο, υλοποιώντας τις Οδηγίες της ΕΕ για χτύπημα στο δικαίωμα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση από εργαζόμενους στην καθαριότητα και υγειονομικούς των νοσοκομείων, στις 10 το πρωί στο υπουργείο Υγείας και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Κεντρική διεκδίκηση είναι με ευθύνη της κυβέρνησης να μετατραπούν οι συμβάσεις όλων των συμβασιούχων στις δημόσιες μονάδες Υγείας σε αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ