ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Οι φοιτητές μίλησαν: Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο!

Μυριόστομη η καταδίκη των αντιδραστικών σχεδίων της κυβέρνησης | Με πανελλαδικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 8 Φλεβάρη στην Αθήνα κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων

Στον δρόμο προς τον επόμενο μεγάλο αγωνιστικό σταθμό, το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται στις 8 Φλεβάρη στην Αθήνα, οι φοιτητικοί σύλλογοι συνεχίζουν με αμείωτη ορμή και αποφασιστικότητα τον αγώνα ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Χτες, για τέταρτη βδομάδα φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι πραγματοποίησαν ένα μεγάλο μαχητικό συλλαλητήριο στους δρόμους της Αθήνας, στέλνοντας με ορμή και αποφασιστικότητα το μήνυμά τους: Το νομοσχέδιο να μην κατατεθεί. Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία. Με τη δύναμη του δίκιου τους διαδήλωσαν μαζικά, ενώ έχουν μεσολαβήσει μία εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις στα ιδρύματα, απαράδεκτες δηλώσεις που προσπαθούσαν να εξισώσουν ακόμα και με «ληστεία» τις μορφές αγώνα, συκοφαντίες περί «μειοψηφιών», «προτάσεις» για περικοπές χρηματοδότησης σαν τιμωρία για τις καταλήψεις, εκβιασμούς με επίκεντρο την εξεταστική, προσπάθειες συκοφάντησης των κινητοποιήσεων κ.λπ. Η μαζική και μαχητική παρουσία στο χτεσινό συλλαλητήριο έδωσε απάντηση και στα παραπάνω, όπως έκαναν και οι μαζικές Γενικές Συνελεύσεις των προηγούμενων ημερών που επαναβεβαίωσαν τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα καταδικάζοντας τον αυταρχικό κατήφορο.

«Το δίκιο του αγώνα βάζουμε μπροστά για να έχουμε πτυχία, για να έχουμε δουλειά», «Πτυχία με αξία, δωρεάν σπουδές, δεν είναι πελάτες οι φοιτητές», «εμείς μιλάμε για γνώση και σπουδές, αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές», επαναλαμβανόταν από τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων από τα μεγάλα ιδρύματα της Αττικής, που βρέθηκαν και χτες στον δρόμο με αγωνιστικές αποφάσεις. «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι με αγώνες κατακτιέται», «φοιτητές - μαθητές ενωμένοι νικητές», το μήνυμα από τους μαθητές που ακολουθούσαν τα πανό των Συντονιστικών Επιτροπών Αθήνας, Πειραιά και άλλων δήμων, τα πανό των σχολείων τους. Ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, για κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων διαδήλωσαν μαζί τους η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και εκπαιδευτικά σωματεία. Το «παρών» έδωσαν εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια ύστερα από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σωματεία, σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών και δημόσιων ΙΕΚ της Αττικής, οι Σύλλογοι Υποψήφιων Διδακτόρων και Μεταπτυχιακών Φοιτητών ΕΜΠ, προβάλλοντας παράλληλα το αίτημα για «Μόρφωση, επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία του λαού».

Οταν η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα, απλώθηκε ένα γιγαντοπανό που έγραφε «Οι φοιτητές μίλησαν: Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο» και καλούσε στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα, την επόμενη Πέμπτη 8 Φλεβάρη στα Προπύλαια, παραθέτοντας το «δίλημμα» «τα κέρδη τους vs οι σπουδές μας», στο οποίο η μεγάλη πλειοψηφία έχει επιλέξει τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσιες, πραγματικά δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία, για δουλειά με δικαιώματα, κόντρα στον αυταρχισμό και στη συκοφάντηση των αγώνων. Καθώς η πορεία έφτανε στο τέλος της, επικράτησε ένταση στο ύψος της Βουλής, με τις δυνάμεις καταστολής να κάνουν χρήση χημικών. Το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε με τους φοιτητές να τονίζουν για άλλη μια φορά πως η μεγάλη πλειοψηφία έχει απορρίψει στον δρόμο του αγώνα το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ότι παρά τις αρχικές δηλώσεις της κυβέρνησης, δεν έγινε νόμος του κράτους μέσα στον Γενάρη.

Μεγάλο μαχητικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις στη Βόρεια Ελλάδα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με τη συμμετοχή τους στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα στις 8 Φλεβάρη, ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, συνεχίζοντας τις καταλήψεις στις σχολές και με συντονισμό της δράσης τους με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης κλιμακώνουν τον αγώνα τους τις επόμενες μέρες.

Χτες πραγματοποίησαν ακόμα ένα μεγάλο και μαχητικό συλλαλητήριο, διαδηλώνοντας την απόφασή τους να μην αφήσουν ούτε να κατατεθεί ούτε να περάσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Στο πλευρό τους είχαν τους εργαζόμενους και τους διδάσκοντες στα πανεπιστήμια, τους μαθητές και τους σπουδαστές των ΙΕΚ, τους εκπαιδευτικούς των άλλων βαθμίδων της Εκπαίδευσης, τους γονείς και εργατικά σωματεία. Ολοι μαζί διατράνωσαν την απαίτηση για δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

Η πορεία ξεκίνησε από την Καμάρα και μέσα από μια μεγάλη διαδρομή μέσω της Εγνατίας, της Αγίας Σοφίας, της Τσιμισκή, της Δωδεκανήσου και της Διοικητηρίου κατευθύνθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στη διάρκεια της πορείας, οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την παρουσία της αστυνομίας και απαιτούσαν να απομακρυνθεί από τη διαδήλωση, καταδικάζοντας παράλληλα τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία της κυβέρνησης.

Μπροστά στο αμερικάνικο προξενείο οι διαδηλωτές απαίτησαν να σταματήσει η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ και τους συμμάχους του και επίσης να σταματήσει η ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο, φωνάζοντας «Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά» και «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών, όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μετά το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, οι φοιτητές κατευθύνθηκαν προς τα Πανεπιστήμια για να πραγματοποιήσουν νέα σύσκεψη συντονισμού της δράσης τους.

Σε άλλες πόλεις στη Βόρεια Ελλάδα

Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι φοιτητές στην Ξάνθη, που συνεχίζουν την κατάληψη της Πολυτεχνικής Σχολής μέχρι τη Δευτέρα 12/2. Πραγματοποίησαν πορεία από την κεντρική πλατεία, η οποία κατέληξε στη φοιτητική λέσχη, απαιτώντας να εξασφαλιστεί πως κανένας φοιτητής δεν θα αποκλειστεί από τη σίτιση και δεν θα βάλει το χέρι στην τσέπη.

Αύριο, Σάββατο, καλούν σε παλλαϊκό συλλαλητήριο, στις 12 μ., στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, μαζί με την ΕΛΜΕ Ξάνθης, τον Διδασκαλικό Σύλλογο, την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων και την Ενωση Δικαστικών Υπαλλήλων Ξάνθης. Επίσης, προγραμματίζουν κινητοποίηση στην Πρυτανεία τη Δευτέρα 5 Φλεβάρη.

Μέσα από μαζική Γενική Συνέλευση, στην οποία 611 φοιτητές υπερψήφισαν το αγωνιστικό πλαίσιο που υιοθετούν πάνω από 160 φοιτητικοί σύλλογοι, αποφάσισαν συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 8/2 στην Αθήνα.

Αντίστοιχα, στην Κομοτηνή οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ελληνικής Φιλολογίας και Κοινωνικής Εργασίας πραγματοποίησαν πορεία με τη στήριξη του Νομαρχιακού Τμήματος Ροδόπης της ΑΔΕΔΥ που αποφάσισε στάση εργασίας, του Σωματείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ενωσης Ιδιωτικών Υπάλληλων Κομοτηνής. Και εδώ η κινητοποίηση κατέληξε στη φοιτητική λέσχη στην παλιά Νομική.

Από τη μαζική Γενική Συνέλευση που έγινε την Τετάρτη στην Ξάνθη
Από τη μαζική Γενική Συνέλευση που έγινε την Τετάρτη στην Ξάνθη
Στην Αλεξανδρούπολη ο Φοιτητικός Σύλλογος ΠΤΔΕ, ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Αλεξανδρούπολης και η Α' ΕΛΜΕ Εβρου πραγματοποίησαν κινητοποίηση, ενώ η Ιατρική, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου, από σήμερα Παρασκευή 2/2 έως την Τρίτη 6/2 θα τελεί υπό κατάληψη.

Στην Καβάλα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού ΔΙΠΑΕ Καβάλας και Πληροφορικής ΔΙΠΑΕ Καβάλας μετά από Γενική Συνέλευση αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη από την Τετάρτη 7/2 ως και την Παρασκευή 9/2 και συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα. Ενώ χτες πραγματοποίησαν μαζί με τους Φοιτητικούς Συλλόγους Χημικού ΔΙΠΑΕ Καβάλας και Λογιστικής - Χρηματοοικονομικού ΔΙΠΑΕ Καβάλας συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία.

Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα, παρά την προσπάθεια των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας να υπονομεύσουν την απόφαση αγώνα των φοιτητών.

Μέσα από μαζική Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου Δημοτικής Εκπαίδευσης στη Φλώρινα, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες αποφάσισαν συμμετοχή στο χτεσινό συλλαλητήριο και κατάληψη της σχολής την ίδια μέρα. Ενημέρωσαν μάλιστα όλους τους αρμόδιους του Πανεπιστημίου ώστε τα όποια μαθήματα να δοθούν άλλη μέρα. Με εντολή όμως του πρύτανη ενημερώθηκε όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα ότι τα μαθήματα θα δοθούν κανονικά και κλήθηκαν οι καθηγητές να προσέλθουν για τις εξετάσεις. Η προσπάθεια αυτή έπεσε στο κενό. Οσοι φοιτητές είχαν μπερδευτεί από τις ανακοινώσεις της γραμματείας για κανονική διεξαγωγή της εξεταστικής και πήγαν στο Πανεπιστήμιο, τελικά αποχώρησαν.

ΦΛΩΡΙΝΑ
ΦΛΩΡΙΝΑ
«Οσο κι αν προσπαθούν η κυβέρνηση, οι πρυτανικές αρχές, τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης, η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ να χωρίσουν τους φοιτητές σε αυτούς που λένε ναι ή όχι στην κατάληψη, ναι ή όχι στη "χαμένη" εξεταστική δεν θα τα καταφέρουν!», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική». Και καλούν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας να συνεχίσουν τον αγώνα ακόμα πιο δυναμικά! Να μαζικοποιήσουν τις αγωνιστικές διεργασίες, τις Γενικές Συνελεύσεις και να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 8/2 στην Αθήνα.

«Χοντρό» πορτοφόλι...

«Να μη γίνει νόμος η αδικία», βροντοφωνάζουν μαθητές και φοιτητές εδώ και έναν μήνα, απορρίπτοντας το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, μεταξύ άλλων, γιατί εν πολλοίς το ποιος θα έχει πρόσβαση στο πανεπιστήμιο θα καθορίζεται ακόμα περισσότερο από το πόσο χοντρό είναι το πορτοφόλι της οικογένειάς του.

Ετσι, ενώ σήμερα ένας μαθητής για να παλέψει για την εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο, στη σχολή που επιθυμεί, όχι μόνο «λιώνει το παντελόνι» του στο διάβασμα, αλλά δίνουν και οι γονείς του ένα σκασμό λεφτά στα φροντιστήρια για τις πανελλαδικές, για την εισαγωγή στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο τους όρους θα τους καθορίζει το ίδιο το «ίδρυμα».

Οπως λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), Περικλής Μήτκας, μιλώντας στο «protothema.gr», «αν και ακόμη δεν γνωρίζουμε ακριβώς, η αίσθησή μου - με βάση όσα ανακοίνωσε το υπουργείο - είναι ότι θα χρησιμοποιείται ο ίδιος τρόπος, που εφαρμόζει το μητρικό ίδρυμα στο εξωτερικό ή που θα προτείνει για εφαρμογή στην Ελλάδα. Δεν θα υπαγορεύεται από την κυβέρνηση, ούτε θα είναι ενιαίος». Οπως, επίσης, σημειώνει, «η αίτηση για αδειοδότηση του παραρτήματος ξένου πανεπιστημίου θα πρέπει να περιγράφει και τον τρόπο εισαγωγής, ο οποίος θα αξιολογηθεί μαζί με όλα τα υπόλοιπα ζητήματα για τη χορήγηση αδείας».

***

Ηδη με τον νόμο - πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση στην προηγούμενη θητεία της, έχει θεσμοθετηθεί το «μπακάλικο» σπουδών για τα δημόσια πανεπιστήμια με διαβαθμίσεις και κατηγορίες σπουδών και πτυχίων, πιο ψηλά ή πιο χαμηλά - με κριτήρια αγοραία. Μη ενιαίος τρόπος εισαγωγής σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη διαφοροποίηση. Ομως, ο απόφοιτος του ιδιωτικού πανεπιστημίου θα έχει τις ίδιες δυνατότητες πρόσβασης σε περαιτέρω σπουδές με τον απόφοιτο του δημόσιου πανεπιστημίου. Λέει ο Π. Μήτκας: «Προφανώς, ένας πτυχιούχος από μη κρατικό πανεπιστήμιο, θα μπορεί να συνεχίσει για μεταπτυχιακές σπουδές, είτε σε δημόσιο είτε σε μη κρατικό - ανάλογα με το τι πτυχίο έχει και ποιες είναι οι απαιτήσεις του συγκεκριμένου προγράμματος σπουδών. Αναφορικά με τις κατατακτήριες εξετάσεις, όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση αποφοίτου Νομικής από μη κρατικό, που επιθυμεί να εγγραφεί σε Τμήμα Φιλοσοφικής δημόσιου πανεπιστημίου, υποθέτω πως θα ισχύει ό,τι ισχύει για τους αποφοίτους ενός δημόσιου πανεπιστημίου».

Παράλληλα, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, πριν ακόμα από την ίδρυσή τους έχουν λάβει εν λευκώ δωράκι να τους αναγνωρίζεται ότι παρέχουν πτυχία με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, καθώς, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή του παραμονές των Χριστουγέννων, «το πτυχίο των μη κρατικών - μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων που θα ιδρυθούν στην Ελλάδα με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, αποκλειστικά ως παραρτήματα ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, θα προσφέρει πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα, ισοδύναμα με αυτά του "μητρικού" πανεπιστημίου του εξωτερικού».

Ενα σούπερ μάρκετ σπουδών και πτυχίων, δηλαδή, όπου ό,τι πληρώνεις παίρνεις... Και όπου όλοι οι απόφοιτοι, σαν σούπα, θα κονταροχτυπιούνται και θα τρέχουν να συγκεντρώσουν κάποιο επιπλέον «εφόδιο» (βλέπε πιστοποίηση, σεμινάριο, μεταπτυχιακό κ.λπ.) στην άγρια αρένα του ανταγωνισμού.

***

Σε αυτήν τη βάση, ανοίγει μια συζήτηση και στον αστικό Τύπο, ότι «το κυρίαρχο είναι πως για να πείσει το εγχείρημα των μη κρατικών ΑΕΙ, πρέπει να οριστούν αξιόπιστες και αδιάβλητες προϋποθέσεις εισαγωγής σε αυτά». Αφήνουμε στην άκρη το «αξιόπιστο» και «αδιάβλητο», καθώς, όπως όλοι γνωρίζουμε, σε οποιαδήποτε αγορά αυτό που μετράει είναι τα λεφτά. Αυτήν την αδικία αντιλαμβάνονται οι μαθητές που μιλούν για «Ελάχιστη Βάση Πληρωμής».

Να, όμως, που σιγά σιγά φωτίζεται μια ακόμα πλευρά, την οποία ειδικά οι μαθητές, μέσω των Συντονιστικών τους Επιτροπών, όπως και η ΑΣΓΜΕ, έχουν αναδείξει και βάλει στην προμετωπίδα της εναντίωσής τους σε αυτό το νομοσχέδιο: Οτι συνδυάζεται με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την καθιέρωση του «εθνικού απολυτηρίου» (ή «διεθνούς» ή όπως αλλιώς τυχόν βαφτιστεί), το οποίο συνυπολογίζει τους βαθμούς και από τις τρεις τάξεις του Λυκείου, προκειμένου να διαμορφωθεί ένας βαθμός «εθνικού απολυτηρίου» που, είτε μόνος είτε σε συνδυασμό και με περαιτέρω εξετάσεις και κριτήρια που θέτει κάθε ίδρυμα, αποτελεί το διαβατήριο ή τον «κόφτη» για την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Οποιος έχει παιδιά μαθητές σε Γυμνάσια ή Λύκεια, ή όποιος πρόσφατα πέρασε με το παιδί του τον «Γολγοθά» των πανελλαδικών, καταλαβαίνει ότι αυτό σημαίνει: Εντατικά φροντιστήρια τουλάχιστον από την Α' Λυκείου στους μαθητές γενικευμένα για όλα τα μαθήματα. Με τον ανάλογο οικονομικό στραγγαλισμό των οικογενειών τους για τρία τουλάχιστον χρόνια...

Με άλλα λόγια, αξιώσεις για πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση έχει όποιος μπορεί να πληρώνει φροντιστήρια για τρία + χρόνια και για πολλαπλάσια μαθήματα... Οποιος δεν μπορεί να πληρώνει δεν έχει αξιώσεις. Το σημερινό, δηλαδή, Λύκειο, που ήδη είναι αποστεωμένο, αποκρουστικό και εξοντωτικό για τους μαθητές, που «επιβάλλει» φροντιστήριο στο Λύκειο για τις πανελλαδικές, τώρα γίνεται ακόμα πιο αποκρουστικό, ακόμα πιο εξοντωτικό. Αν μια φορά η «Τράπεζα Θεμάτων» εντατικοποιεί το διάβασμα, μετατρέπει την εκπαιδευτική διαδικασία στο Λύκειο σε καθαρή προετοιμασία για εξετάσεις, τι θα γίνει όταν οι επιδόσεις ενός μαθητή στις εξετάσεις και των τριών τάξεων καθορίζουν τελικά τη δυνατότητά του να σπουδάσει;

Γι' αυτό και οι μαθητές διεκδικούν το δικαίωμα στη μόρφωση. Γιατί με τη γνώση να είναι εμπόρευμα, η πρόσβαση σε αυτήν αποτελεί μια «ευκαιρία» - όπως λέει και η κυβέρνηση - η οποία ...παρέχεται σε όποιον έχει να την αγοράσει.


Ε.

ΑΠΘ
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην επέμβαση των ΜΑΤ

Επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στο ΑΠΘ πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα. Αμεσα απάντησαν οι φοιτητές με κινητοποίηση διαμαρτυρίας, στέλνοντας το μήνυμα ότι η τρομοκρατία δεν θα περάσει και κάλεσαν την κυβέρνηση να απαντήσει στα δίκαια αιτήματα των φοιτητών.

Χτες το απόγευμα αστυνομικοί των ΜΑΤ και της ΕΚΑΜ μπήκαν στον χώρο του κτιρίου διοίκησης (Πρυτανεία) του Πανεπιστημίου, όπου ομάδα ατόμων προχώρησε σε κατάληψη μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Οι δυνάμεις καταστολής πραγματοποίησαν επιχείρηση εκκένωσης μπαίνοντας στο κτίριο από το υπόγειο πάρκινγκ. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε χωρίς προσαγωγές. Ομως οι δυνάμεις των ΜΑΤ παρέμεναν σε ετοιμότητα.

Αμεσα αντέδρασαν οι φοιτητές, που συγκεντρώθηκαν στον χώρο και απαίτησαν να φύγουν τα ΜΑΤ από το ΑΠΘ, πραγματοποιώντας μαζική παράσταση διαμαρτυρίας.

Η Χριστίνα Σταμούλη, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Χημικού, κατήγγειλε την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων εντός του ΑΠΘ. «Η κυβέρνηση, αντί να στέλνει τα ΜΑΤ και τους εισαγγελείς την καλούμε να απαντήσει στα δίκαια αιτήματα των φοιτητών, στις διεκδικήσεις μας που μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους τόσες μέρες κάνουμε γνωστά. Εδώ και τώρα να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις από το ΑΠΘ και να σταματήσει η τρομοκρατία. Οι φοιτητές δεν τρομοκρατούμαστε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας», είπε.

Εκεί παρέμβαση έκαναν και εκπρόσωποι του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του ΑΠΘ. «Οι εργαζόμενοι του ΑΠΘ είναι εδώ μαζί σας. Καταγγέλλουμε την παρουσία των ΜΑΤ. Δεν έχουν καμιά δουλειά εδώ. Η κυβέρνηση θέλει να λυγίσει τον ενωμένο αγώνα του λαού μας ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δεν μας τρομοκρατούν, δεν μας λυγίζουν. Απαιτούμε να φύγουν τα ΜΑΤ και να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο», είπε η Κική Τσαλακανίδου.

Μετά τη λήξη της παράστασης διαμαρτυρίας των φοιτητικών συλλόγων και την αποχώρηση των φοιτητών, σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και ομάδας κουκουλοφόρων που είχε συγκεντρωθεί έξω από το ΑΠΘ στο ύψος της πύλης εμπορίου της ΔΕΘ. Αστυνομικοί προχώρησαν σε χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης και δακρυγόνων.

Αναίτια προσαγωγή φοιτητή

Καταγγελία της ΠΟ Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ

Την αναίτια προσαγωγή του Γ.Σ., στελέχους της ΚΝΕ, μέλους του Φοιτητικού Συλλόγου του Πανεπιστημίου Πειραιά, καταγγέλλει η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ. Στην καταγγελία της αναφέρει:

«Ενώ αποχωρούσε από τον χώρο του Πολυτεχνείου, όπου πραγματοποιείται ο συντονισμός των Φοιτητικών Συλλόγων, η Ομάδα Δράση τον προσήγαγε χωρίς καμία αιτία. Μάλιστα στην ερώτηση παρευρισκόμενων φοιτητών, ο επικεφαλής της διμοιρίας απάντησε ότι "προσάγεται επειδή έχει γάντια για το κρύο"!

Η κατρακύλα της κυβέρνησης δεν έχει όριο! Στοχοποιούν αγωνιστές φοιτητές, που παλεύουν για πτυχία με αξία, για να μην κατατεθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για να έχουν καθηγητές, φοιτητικές εστίες.

Οσο και να προσπαθούν να παρουσιάσουν ως εγκληματίες τους φοιτητές, τον δίκαιο και τίμιο αγώνα μας δεν τον συκοφαντεί κανείς!

Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι θα καταστείλει τους αγώνες μας με προσαγωγές και εισαγγελικές παραγγελιές, είναι βαθιά γελασμένη!

Ολοι στο μεγάλο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο 8 Φλεβάρη 12 μ. στα Προπύλαια», καταλήγει η καταγγελία της ΠΟ Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ.

Η προσαγωγή του φοιτητή καταδικάστηκε και στο πλαίσιο του συντονισμού φοιτητικών συλλόγων που πραγματοποιούνταν εκείνη την ώρα.

Εντείνει τις απειλές η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση παριστάνει πως δεν βλέπει τα κατάμεστα από φοιτητές αμφιθέατρα στις Γενικές Συνελεύσεις και τα μαζικά μπλοκ φοιτητικών συλλόγων που στέλνουν εδώ και έναν μήνα ηχηρό το μήνυμα ενάντια στην αντιδραστική τομή που προωθεί στην Ανώτατη Εκπαίδευση με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Σε αυτήν τη γραμμή, επενδύει στη συκοφάντηση, στις απειλές, στον αυταρχισμό προκειμένου να ικανοποιήσει τις επιδιώξεις του κεφαλαίου, κόντρα στην πλειοψηφία των φοιτητών.

Επιμένοντας στο νομοσχέδιο που ...θα ήταν νόμος του κράτους μέχρι τα τέλη του Γενάρη, αλλά ακόμα δεν έχει κατατεθεί κι ας μπήκε Φλεβάρης - πιστώνοντας μια πρώτη νίκη στον αγώνα των φοιτητικών συλλόγων - ο Κυρ. Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες επανέλαβε το νέο χρονοδιάγραμμα λέγοντας ότι «το σχέδιο νόμου θα γίνει νόμος του κράτους μέχρι το τέλος του μήνα Φεβρουαρίου» και θύμισε ότι «η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων αποτελούσε κορωνίδα του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας (...) Δεν θα κάνουμε πίσω (...) Προφανώς θα ακούσουμε, θα διαβουλευτούμε, θα προσαρμόσουμε διατάξεις του νομοσχεδίου. Ομως, ο βασικός πυρήνας δεν αλλάζει».

Συνεχίζοντας στον δρόμο της έντασης του αυταρχισμού και των απειλών, ο Κυρ. Μητσοτάκης, με αφορμή αποφάσεις ιδρυμάτων για διεξαγωγή ή μη ηλεκτρονικής εξεταστικής, σημείωσε ότι «όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους και το νομικό πλαίσιο είναι πολύ σαφές. Και το υπουργείο θα κάνει τη δουλειά του ώστε να επισημάνει στις ηγεσίες των πανεπιστημίων τι πρέπει να κάνουν για να συμμορφωθούν με τον νόμο».

Η κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Με ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ καλεί την κυβέρνηση να ακούσει την πλειοψηφία των φοιτητών και να αποσύρει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Για 4η βδομάδα δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και μαθητές διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν Παιδεία, πτυχία με αξία και όχι σε τιμοκατάλογο. Με το αγωνιστικό τους πείσμα, την αντοχή και τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα τους έχουν στριμώξει την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση, αντί να στέλνει τους εισαγγελείς και τα ΜΑΤ στους φοιτητές, όπως στο ΑΠΘ, να απειλεί με χαμένες εξεταστικές και κόψιμο της χρηματοδότησης των ΑΕΙ και να συκοφαντεί την πλειοψηφία των φοιτητών, που με κάθε τρόπο εκφράζει την αντίθεσή της στους αντιεκπαιδευτικούς σχεδιασμούς, εδώ και τώρα να ακούσει τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών και των μαθητών και να αποσύρει το αντιδραστικό της νομοσχέδιο, που κάνει την αδικία νόμο και διαλύει τα πτυχία, τη ζωή και το μέλλον της νέας γενιάς.

Είναι γελασμένη η κυβέρνηση αν νομίζει ότι θα φιμώσει τους φοιτητές. Το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα θα αποκρούσει κάθε σχέδιο συκοφάντησης και καταστολής του και η φωνή των φοιτητών θα ακουστεί ακόμα πιο δυνατά στις 8 Φεβρουαρίου στο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ