ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θεματικές ξεναγήσεις στην Πινακοθήκη και στη Γλυπτοθήκη

Συνεχίζονται και αυτήν τη χρονιά οι ξεναγήσεις στην Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου.

Ο πρώτος κύκλος θεματικών ξεναγήσεων που θα πραγματοποιηθεί αυτό και το ερχόμενο Σάββατο (3 και 10/2) θα έχει κεντρικό άξονα: «Το πορτραίτο - η αποτύπωση του προσώπου - Η ιστορία της ελληνικής ζωγραφικής μέσα από τα πρόσωπα αυτών που την έζησαν».

Οπως σημειώνεται, «η ανάγκη του ανθρώπου να κρατήσει τη μορφή ενός άλλου ανθρώπου μπορεί να εντοπιστεί ακόμη και στο έργο του Πλίνιου (π. 77 μ.Χ). Μαζί θα δούμε τις διαφορετικές ανάγκες καλλιτεχνών και προσώπων της ιστορίας να κρατήσουν ζωντανή τη μορφή τους μέσα στους αιώνες. Θα ξεκινήσουμε από τις ασκητικές και τρεμάμενες μορφές των Αγίων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, θα περάσουμε στα πρόσωπα των Ηρώων της Επανάστασης του '21, τις μορφές των πρώτων και των ύστερων αστών της απελευθερωμένης Ελλάδας ζωγραφισμένες από τα χέρια των καλλιτεχνών της Σχολής του Μονάχου. Θα δούμε ακόμη τα πρόσωπα καθημερινών ανθρώπων μέσα σε σκηνές της καθημερινότητάς τους, βαδίζοντας χρονολογικά προς το τέλος του 19ου αιώνα. Φυσικά, η ιστορία θα συνεχίσει με έργα του 20ού αιώνα, βλέποντας πορτραίτα που δεν γίνονται πλέον κατά παραγγελία από τους αστούς της εποχής, αλλά εκφράζουν την προσωπική ματιά του καλλιτέχνη για τον εαυτό του και τον κόσμο όπως τον βιώνει ο ίδιος, μέσα από σχήματα, χρώματα και αναφορές στην ελληνική παράδοση. Τέλος, θα δούμε πρόσωπα και πορτραίτα ανθρώπων δουλεμένα με καινούρια υλικά και τεχνικές που προσπαθούν να αποδώσουν τη λαχτάρα για κάτι καινούριο, το οποίο έρχεται να ανατρέψει την παράδοση της ζωγραφικής».

Η συμμετοχή στις θεματικές ξεναγήσεις θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής κράτησης θέσεων στο email edu.episkepseis@nationalgallery.gr (Δευτέρα - Παρασκευή) και ώρες 9.00-16.00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις ηλεκτρονικές κρατήσεις.

Ακόμα, την Τετάρτη 7 Φλεβάρη στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση στην Εθνική Γλυπτοθήκη.

Είναι η μοναδική έκθεση στην οποία ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει, συγκεντρωμένα, έργα των σημαντικότερων Νεοελλήνων γλυπτών και να παρακολουθήσει την αρχή και την εξέλιξη της Γλυπτικής από την ίδρυση του νεότερου ελληνικού κράτους έως τις μέρες μας. Στην Εθνική Γλυπτοθήκη παρουσιάζονται επίσης μερικά από τα σημαντικότερα γλυπτά ξένων καλλιτεχνών της συλλογής της Πινακοθήκης.

ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Μπρεχτ - Αϊσλερ - Βάιλ ενάντια σε έναν κόσμο γερασμένο»

«Συνάντηση Μπρεχτ - Αϊσλερ - Βάιλ ενάντια σ' έναν κόσμο γερασμένο». Αυτός είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που πραγματοποιεί η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ τη Δευτέρα 5 Φλεβάρη, στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» (Αγίου Γεωργίου 8, πλατεία Καρύτση).

Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με έργα των Κουρτ Βάιλ και Χανς Αϊσλερ, πάνω σε έργα του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Οι λυρικοί τραγουδιστές Γιώργος Ιατρού και Γιώργος Σαμαρτζής θα ερμηνεύσουν μαζί με καταξιωμένους μουσικούς αποσπάσματα από την «Οπερα της Πεντάρας», την πολιτική - σατιρική όπερα «Η άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόνι», καθώς και από το «Οι στρογγυλοκέφαλοι και οι σουβλοκέφαλοι», μια διασκευή του σαιξπηρικού έργου «με το ίδιο μέτρο», γραμμένη τη δεκαετία του 1930. Ολα αυτά κάτω από τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Γιώργου Ζιάβρα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Μπρεχτ ευτύχησε να έχει τρεις συνεργάτες στη μουσική, συνθέτες μεγάλης αξίας. Είναι ο Κουρτ Βάιλ, ο Χανς Αϊσλερ και ο Πάουλ Ντεσάου, οι οποίοι έγραψαν τις περισσότερες μουσικές στα ανεβάσματα των θεατρικών του έργων, συνέθεσαν όπερες και μελοποίησαν τα ποιήματά του.

Με τον Βάιλ ο Μπρεχτ δημιουργεί δυο μνημειώδη έργα στην ιστορία της όπερας και του μουσικού θεάτρου, το «Μαχαγκόνι» και την «Οπερα της Πεντάρας». Ο δε Αϊσλερ συνεργάστηκε με τον Μπρεχτ από το 1930 έως το 1956, δεκάδες μουσικές για τα περισσότερα ανεβάσματα έργων του Μπρεχτ φέρουν την υπογραφή του και ήταν βασικός συνεργάτης του στο Μπερλίνερ Ανσάμπλ.

«Ας συναντηθούμε λοιπόν σήμερα με την Τέχνη που μπορεί να πάρει θέση στο πλευρό των πολλών, βοηθώντας τους να κρατήσουν τη ζωή στα χέρια τους», αναφέρει η ΤΟ Καλλιτεχνών στο κάλεσμά της.

«November» στη Θεσσαλονίκη

Η ξεκαρδιστική και έξυπνη πολιτική κωμωδία του Ντέιβιντ Μάμετ «November», σε μετάφραση και σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα, με τον Σταύρο Σβήγκο στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Προέδρου των ΗΠΑ, ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη, από την Παρασκευή 9 Φλεβάρη στο «Art Box Fargani Theater».

Λευκός Οίκος, μήνα Νοέμβρη. Προεκλογική περίοδος. Ο καταφανώς αποτυχημένος εν ενεργεία Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τσαρλς Π. Σμιθ, θέλει να επανεκλεγεί.

Οι οικονομικοί του υποστηρικτές τον έχουν εγκαταλείψει και τα polls τού δίνουν πολύ μικρές πιθανότητες επανεκλογής.

Στην προσπάθειά του να μαζέψει χρήματα για να υποστηρίξει την καμπάνια του, μηχανεύεται και επιδιώκει εξωφρενικές οικονομικές συμφωνίες με εκπροσώπους της οικονομικής ελίτ.

Το έργο αποκαλύπτει τη φαρσοκωμωδία που παίζεται πίσω από κλειστές πόρτες...

Παίζουν οι: Σταύρος Σβήγκος, Κώστας Καζανάς, Μαρία Χάνου, Νίκος Τουρνάκης, Δημήτρης Ραφαήλος

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή & Σάββατο 21.00, Κυριακή: 19.00.

Τηλέφωνο ταμείου θεάτρου: 2310 208007

Προπώληση εισιτηρίων www.more.com

«Σολομώντεια λύση» κάθε Κυριακή!

Συνεχίζεται κάθε Κυριακή στις 11.30 π.μ. στο θέατρο «Αβατον» (Ευπατριδών 3, Κεραμεικός) η παράσταση «Σολομώντεια Λύση» του Γιάννη Καλατζόπουλου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τσαγκαράκη, που έχει κερδίσει παιδιά και γονείς.

Μια διαδραστική παράσταση από τον θίασο λαϊκού θεάτρου MATICAPI γεμάτη συμβολισμούς. Μέσα από το γέλιο και την αισιόδοξη ματιά της, έρχεται να προτείνει σ' αυτήν τη δύσκολη εποχή την αληθινή αγάπη, την ανιδιοτέλεια, την αλληλεγγύη και το δίκιο των πολλών, ως μόνα αντίδοτα στη ματαιοδοξία και τον ατομικισμό.

Λίγα λόγια για την ιστορία...

Οταν δυο αδέρφια μαλώνουν για μια κούκλα, ο παππούς τους αποφασίζει να τους πει μια ιστορία...

«Μια φορά κι έναν καιρό, σ' έναν πόλεμο, μια υπηρέτρια έσωσε το παιδί της βασίλισσάς της, όταν εκείνη το εγκατέλειψε προκειμένου να πάρει τις γούνες και τα χρυσαφικά της. Το έσωσε και το μεγάλωσε με κίνδυνο της ζωής της κι έτσι ανάμεσά τους αναπτύχθηκε μια σχέση αληθινής αγάπης. Μετά από χρόνια, όταν το παιδί γίνεται κληρονόμος μιας αμύθητης περιουσίας, η βασίλισσα γυρίζει με σκοπό να το διεκδικήσει...».

Σε ποιον ανήκει όμως ένα παιδί;

Σε ποιον το γάλα για να μεγαλώσει;

Σε ποιον πόλεμο βρισκόμαστε άραγε και πόσοι έγιναν πριν από αυτόν;

Ενας παράξενος δικαστής δίνει τη λύση σ' αυτόν τον δύσκολο γρίφο, μέσω ενός κύκλου με κιμωλία.

Συντελεστές: Σκηνικά / κοστούμια: Βικτώρια Νταρίλα.

Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Θεοφάνους. Σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Ζιώγαλας. Μουσική διδασκαλία: Αμέρισσα Φτούλη.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αντώνης Γουγής, Γιώργος Ζιώγαλας, Νίκη Κάβουρα, Φαίδρα Παπανικολάου, Γιώργος Τσαγκαράκης.

Προπώληση: TicketServices.gr

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6934.654.289

Η Φιλαρμονική στο Παζάρι Βιβλίου

Στο πλαίσιο του 27ου Παζαριού Βιβλίου 2024, που διεξάγεται στην πλατεία Κλαυθμώνος έως τις 18 Φλεβάρη, αυτήν την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι θα παίζει μουσική η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ