ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΟΠΑΔΙΚΗ ΒΙΑ»
Καμία κυβέρνηση δεν θέλει να ξεριζώσει τη μήτρα του προβλήματος

Το ΚΚΕ καταψήφισε το σχέδιο που κινείται στην πεπατημένη της αυστηροποίησης των κατασταλτικών μέτρων και της προστασίας των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων

Με τις ψήφους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύσης Ελευθερίας εγκρίθηκε χτες κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τη λεγόμενη οπαδική βία, επί της αρχής, επί των άρθρων, καθώς και οι τροπολογίες.

Το ΚΚΕ ψήφισε «κατά», σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο δεν αγγίζει την πραγματική αιτία του προβλήματος της βίας στον αθλητισμό, που συνδέεται με την επιχειρηματική δράση στον χώρο και μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση δεν θέλησε να συγκρουστεί πραγματικά με τα αντίστοιχα οικονομικά συμφέροντα. «Παρών» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και «Σπαρτιάτες», ενώ κατά ψήφισαν η «Νέα Αριστερά» και η «Νίκη».

Την αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο επανέλαβε στη δευτερολογία του ο Μανώλης Συντυχάκης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για αυστηροποίηση των ήδη υπαρχόντων μέτρων, που καμία σχέση δεν έχουν με τα πραγματικά αίτια των φαινομένων της βίας στον αθλητισμό, την επιχειρηματική δραστηριότητα μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Συμπλήρωσε ότι όταν δεν θες πραγματικά να χτυπήσεις την αιτία του προβλήματος, τα όποια μέτρα, η όποια αυστηροποίηση των ποινών, στην πράξη έρχονται για να λειτουργήσουν προστατευτικά για τους επιχειρηματίες του χώρου και τους μεγαλομετόχους των ΠΑΕ προκειμένου να αυξάνουν την κερδοφορία τους.

Ανέφερε πως «η κυβέρνηση μπορεί να κοκορεύεται ότι έβγαλε τη βία έξω από τα γήπεδα, αλλά στην πραγματικότητα αυτό το έκανε για να διασφαλίσει τα συμφέροντα και τα κέρδη των μεγαλομετόχων» και των ΠΑΕ, για να μη θιχτεί το «προϊόν» που εμπορεύονται.

«Καμία κυβέρνηση δεν θέλει να ξεριζώσει τη μήτρα του προβλήματος», επισήμανε χαρακτηριστικά και κατήγγειλε με συγκεκριμένα παραδείγματα τη διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων που αφήνουν τα ερασιτεχνικά σωματεία «να αιμορραγούν οικονομικά», ενώ στηρίζουν με κάθε τρόπο τα επαγγελματικά.

Απέναντι στις καταγγελίες του Μ. Συντυχάκη για τη μη στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων και τις διαγραφές τους από το Αθλητικό Μητρώο εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων και της γραφειοκρατίας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση της ΝΔ, ο Γ. Βρούτσης, αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, κατέφυγε σε συκοφαντίες και διαστρέβλωση των θέσεων του Κόμματος, ισχυριζόμενος ότι «το ΚΚΕ λέει ψέματα κι έχει τσακωθεί με την αλήθεια». Για να ενισχύσει τα λεγόμενά του, ο υπουργός επικαλέστηκε στοιχεία για αύξηση του αριθμού των σωματείων που εγγράφονται στο Αθλητικό Μητρώο, προσπαθώντας να εξωραΐσει την πραγματικότητα και κάνοντας λόγο «για ανάπτυξη του αθλητισμού και των σωματείων».

Φυσικά η ίδια η πραγματικότητα κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνει αυτούς τους ισχυρισμούς, όταν αυτήν τη στιγμή εκατοντάδες σωματεία δεν κατάφεραν να ενταχθούν στο Αθλητικό Μητρώο εξαιτίας του κόστους και της γραφειοκρατίας και βρίσκονται ένα βήμα πριν από το «λουκέτο», έχοντας ξεπεράσει τα όρια και αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν ακόμα και στις πάγιες ανάγκες του μήνα. «Να μας πείτε πόσα είναι τα σωματεία που έχουν διαγραφεί από το 2021 μέχρι σήμερα», σημείωσε ο Μ. Συντυχάκης και επανέλαβε ότι «όλα αυτά τα χρόνια είναι εκατοντάδες τα σωματεία που έχουν διαγραφεί, γιατί δεν κατάφεραν με τις αυστηρές προϋποθέσεις και τη γραφειοκρατία, γιατί δεν είχαν χρήματα να απευθυνθούν σε δικηγορικά γραφεία, σε λογιστές για να προλάβουν τις διαδικασίες να ενταχθούν στο Αθλητικό Μητρώο. Αρα λοιπόν θα κοιτάμε τη μεγάλη εικόνα και όχι απλά τα νούμερα πόσα είναι τα σωματεία μέσα στο Αθλητικό Μητρώο, αλλά πόσα δεν κατάφεραν να μπουν, είναι υπαρκτά, είχαν αθλητική αναγνώριση, συμμετέχουν στα πρωταθλήματα κανονικά. Αυτή είναι η ουσία». «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί», ανέφερε στην πληρωμένη απάντησή του προς τον υπουργό ο κομμουνιστής βουλευτής.

Πανελλήνια Μέρα Φιλάθλου ανακηρύχθηκε η 1η Φλεβάρη

Πανελλήνια Μέρα Φιλάθλου ανακηρύχθηκε η 1η Φλεβάρη, μέρα δολοφονίας του νεαρού οπαδού του Αρη Αλκη Καμπανού, πριν από δύο χρόνια, έξω από το γήπεδο «Κλ. Βικελίδης», ύστερα από πρόταση της κυβέρνησης που αποδέχτηκε τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ. Η τροπολογία για τη Μέρα Φιλάθλου υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην της «Νίκης».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο ίδιο έργο θεατές, με την επιχειρηματική δράση να «πνίγει» τον αθλητισμό

Ανακοίνωση με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τη δολοφονία του 19χρονου Αλκη Καμπανού

Από το σημείο της δολοφονίας του Αλκη Καμπανού

INTIME SPORTS

Από το σημείο της δολοφονίας του Αλκη Καμπανού
Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από τη δολοφονία του 19χρονου Αλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, από εγκληματική ομάδα που δρούσε στο πλαίσιο οπαδικών συνδέσμων. Με αφορμή αυτήν την επέτειο, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Δύο χρόνια μετά τη στυγερή δολοφονία του Αλκη Καμπανού από εγκληματική ομάδα που δρούσε στο πλαίσιο οπαδικών συνδέσμων, είμαστε στο ίδιο έργο θεατές με την επιχειρηματική δράση να "πνίγει" τον αθλητισμό, να τροφοδοτεί την πολύμορφη βία και να θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Η δολοφονία του Μιχάλη έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ από τάγμα Κροατών φασιστών με την ανοχή του κράτους και της αστυνομίας, ο θανάσιμος τραυματισμός στα επεισόδια στου Ρέντη επιβεβαιώνουν πως οι αιτίες που οδηγούν σε τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα είναι εδώ.

Είναι εδώ τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που κινούν τα νήματα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, αξιοποιούν τους "οπαδικούς στρατούς" και διαπλέκονται με τον κρατικό μηχανισμό.

Είναι εδώ οι αιτίες που γεννούν συνολικά την πολύμορφη βία σε ένα σύστημα που σταθερά την αναπαράγει.

Καμία κυβέρνηση δεν τολμά και δεν θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, γι' αυτό και επιλέγουν την πεπατημένη της καταστολής, των κλειστών γηπέδων και την ανακύκλωση των ίδιων αδιέξοδων μέτρων, όπως συμβαίνει και με το νομοσχέδιο του υπουργείου Αθλητισμού που ψηφίζεται σήμερα (σ.σ. χτες) στη Βουλή.

Οι νέοι και οι νέες, όσοι δεν ξεχνάμε τον Αλκη, όσοι αγαπάμε τον αθλητισμό, έχουμε χρέος να δυναμώσουμε τον αγώνα για την κατάργηση όλων των επιχειρηματικών συμφερόντων στον τομέα του αθλητισμού. Παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν πρόσβαση στον αθλητισμό, για δημιουργία αθλητικών δομών και ελεύθερων χώρων άθλησης για όλους. Για να αποτελεί ο αθλητισμός πραγματικό δικαίωμα, σε μια κοινωνία που οι ζωές μας δεν θα είναι αναλώσιμες και οι ανάγκες μας δεν θα μετριούνται ως "κόστος". Για να μπορεί ο κάθε νέος σε κάθε γειτονιά και γήπεδο να απαντάει ήσυχος, περήφανος και χαρούμενος στην ερώτηση "τι ομάδα είσαι;"...».

«Λαϊκή Συσπείρωση»: Να μην υπάρξει άλλος Αλκης

Αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αποτελούμενη από τους Σωτήρη Αβραμόπουλο και Γιώργο Χαβατζά, παραβρέθηκε χτες στο μνημόσυνο που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 2 ετών από τη δολοφονία του Αλκιβιάδη Καμπανού.

«2 χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλκη από εγκληματική ομάδα που δρούσε στα πλαίσια οπαδικών συνδέσμων, ακούγεται πιο δυνατά το "ως εδώ" που ακούστηκε και τότε από χιλιάδες λαού και νεολαίας.

Ως εδώ με τη δράση εγκληματικών συμμοριών και φασιστικών ομάδων που δρουν με την ανοχή του κράτους, σε σύνδεση με επιχειρηματικά συμφέροντα και πίσω απ' τον μανδύα του οπαδού.

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να μην υπάρξει άλλος Αλκης», σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Το ΚΚΕ στο πλευρό εργαζομένων, αγροτών, φοιτητών

Αυξήσεις τύπου «γερολαδά» χαρακτήρισε ο Μ. Συντυχάκης στη δευτερολογία του τις αυξήσεις - κοροϊδία που προβλέπει η τροπολογία για τον κατώτατο μισθό, καθώς αυτές έχουν ήδη εξανεμιστεί από την ακρίβεια και τις υψηλές τιμές σε βασικά είδη κατανάλωσης, στις τιμές ρεύματος κ.ά. Απαίτησε από την κυβέρνηση να καταργήσει τώρα τον αντεργατικό νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου και να γυρίσει η διαπραγμάτευση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης στα Συνδικάτα, με κατώτατο μισθό στα 900 ευρώ, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και συντάξεων, όπως διεκδικούν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στον δίκαιο αγώνα των αγροτών, που διεκδικούν αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής, 100% αποζημιώσεις, κατώτατες εγγυημένες τιμές, πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο.

Σημείωσε πως οι όποιοι ελιγμοί της κυβέρνησης απέναντι στις κινητοποιήσεις δεν πιάνουν τόπο. «Η αποφασιστικότητα και η μαζικότητα των μπλοκ των μαθητών, των φοιτητών, όλων των πανεκπαιδευτικών κινητοποιήσεων, η αλληλεγγύη από ευρύτερες εργατικές - λαϊκές δυνάμεις, η προετοιμασία της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας από εκατοντάδες σωματεία σε όλη τη χώρα ακυρώνουν τους εκβιασμούς και τον αυταρχισμό που επιστρατεύει το κράτος και τα όποια δεκανίκια τους, όπως η ΓΣΕΕ», τόνισε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ ΤΗΣ ΕΡΤ
Αρνήθηκε να ακούσει τους εργαζόμενους ΕΡΤ3 και ΕΣΗΕΜ-Θ

Ηρθε στη Θεσσαλονίκη για να παρευρεθεί στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια του 9.58 fm και στην κοπή της πίτας της ΕΡΤ3, και αρνήθηκε να ακούσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων της ΕΡΤ3 και της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Ο λόγος για τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ ΑΕ, Κ. Ζούλα, ο οποίος με αφορμή την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, είπε να κάνει και μια συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΡΤ. Ομως αρνήθηκε την παρουσία αντιπροσωπείας δημοσιογράφων της ΕΡΤ3, μεταξύ των οποίων και μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ που εκπροσωπούσαν την Ενωση. Επιβεβαιώνοντας έτσι τη στάση απαξίωσης που τηρεί απέναντι στους εργαζόμενους και την αγωνία τους για τις εξελίξεις στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση.

Η παρουσία της αντιπροσωπείας ζητήθηκε ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΜ-Θ, εφόσον το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ ΑΕ δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα της Ενωσης για συνάντηση.

Σκοπός της παρέμβασης ήταν να παρουσιαστούν οι θέσεις του δημοσιογραφικού κόσμου της Μακεδονίας και της Θράκης ενάντια στην υποβάθμιση και τη συρρίκνωση του ενημερωτικού προγράμματος της ΕΡΤ3, όπως αποτυπώνονται στις εργασιακές συνελεύσεις και τις ανακοινώσεις της ΕΣΗΕΜ-Θ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ