ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ Η ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
Ακόμα πιο δυνατοί οι αγρότες, με την αλληλεγγύη και το δίκιο τους θα τα καταφέρουν!

Μια φωνή και μια γροθιά! Ενας βηματισμός, ένας αγώνας, ο κοινός μας αγώνας!

* * *

Βιοπαλαιστές της υπαίθρου που κοντά έναν μήνα τώρα μέρα - νύχτα παραμένουν στα μπλόκα του αγώνα. Εργάτες που μέσα από τα σωματεία τους δίνουν τη μεγάλη μάχη στους χώρους δουλειάς για αυξήσεις στα μεροκάματα, ετοιμάζοντας τη μεγάλη απεργία της 28ης Φλεβάρη. Μικροί αυτοαπασχολούμενοι και ΕΒΕ που στα μαγαζιά τους δίνουν τον αγώνα της επιβίωσης απέναντι στο ίδιο εχθρικό κράτος που τους τσακίζει με τη φορομπηξία και την ακρίβεια. Νέοι και νέες, φοιτητές και φοιτήτριες που παλεύουν περήφανα για τη ζωή και τις σπουδές τους. Μαζί τους και οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, που ακόμα μαζεύουν τα κομμάτια τους, που αφού τους έπνιξαν τώρα τους εγκαταλείπουν στη μοίρα τους.

Ολοι τους πιασμένοι στις ίδιες αλυσίδες, φωνάζοντας τα ίδια συνθήματα, «φουσκώνοντας» από περηφάνια, νιώθοντας πρωτόγνωρη ανάταση, βλέποντας κατάματα τη δύναμή τους: Τη δύναμη της λαϊκής πλειοψηφίας, που όταν είναι αποφασισμένη, όταν στηρίζεται στην αλληλεγγύη, δείχνει ικανή να αντιμετωπίζει και τις πιο μεγάλες δυσκολίες...

* * *

Ολα τα παραπάνω απέπνεε το χθεσινό μεγαλειώδες συλλαλητήριο, με αγρότες από όλη τη χώρα να συρρέουν με κάθε μέσο στο Σύνταγμα, με τους εργαζόμενους και τα δεκάδες σωματεία τους, τους φοιτητές να τους υποδέχονται αγωνιστικά, επιφυλάσσοντας μια τεράστια διαδήλωση υποστήριξης και έκφρασης του κοινού αγώνα.

Πολλοί άλλωστε ήταν ...γνώριμοι, κάτι που αποτυπωνόταν και στις συζητήσεις χθες:

Αλλοι θυμούνταν το προηγούμενο τέτοιο μεγαλειώδες συλλαλητήριο, όταν και πάλι είχαν κατέβει με τα τρακτέρ στην Αθήνα, το 2016, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τότε, ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα, τον γνωστό «νόμο Κατρούγκαλου».

Αλλοι, εργάτες και αυτοαπασχολούμενοι, αντάμωσαν χθες στο Σύνταγμα με πλημμυροπαθείς που τον περασμένο Σεπτέμβρη τους είχαν βοηθήσει να ξελασπώσουν τα σπίτια τους, στις αποστολές αλληλεγγύης των συνδικάτων και των φορέων από την Αττική.

* * *

Μια πόλη «στο πόδι» ήταν από το πρωί χθες η Αθήνα, με το κλίμα του ξεσηκωμού να απλώνεται παντού. Σε «πηγαδάκια» στο κέντρο, με εργαζόμενους και λαϊκούς ανθρώπους να συζητούν για το πού βρίσκονται οι αγρότες, πότε θα περάσουν από το κέντρο. Με φοιτητές να κατευθύνονται προς το Σύνταγμα, σχηματίζοντας μικρές διαδηλώσεις ακόμα και μέσα στο Μετρό, όπως από τη Γεωπονική, και φωνάζοντας το σύνθημα «Φοιτητές - αγροτιά - μια φωνή και μια γροθιά».

* * *

Και όσο πλησίαζε η ώρα για το μεγάλο αντάμωμα στο Σύνταγμα, τόσο συνέρρεαν εργαζόμενοι και νεολαία, τόσο φούσκωνε το μεγάλο λαϊκό ποτάμι που κατηφόριζε προς το κέντρο της Αθήνας.

RIZOSPASTIS

Τα δεκάδες τρακτέρ άλλωστε, έχοντας φτάσει νωρίτερα, είχαν ήδη πάρει θέσεις στη Λεωφόρο Αμαλίας, ενώ την ίδια στιγμή τα σωματεία συγκροτούνταν στις προσυγκεντρώσεις τους, υποδεχόμενα τους αγρότες οι οποίοι κατέβαιναν με τον Ηλεκτρικό από το ΟΑΚΑ, όπου είχαν φτάσει με τα πούλμαν. Και όσο ανηφόριζαν προς το Σύνταγμα, τόσο να φουσκώνει το «ποτάμι», αφού ενσωματώνονταν οι προσυγκεντρώσεις.

* * *

Και όλοι μαζί συγκρότησαν μια μεγάλη διαδήλωση, με τα μπλοκ των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών στην πρώτη γραμμή: Πρώτα η Θεσσαλία και η Κεντρική Μακεδονία. Ακολουθούσε η Στερεά, πιο πίσω η Δυτική Ελλάδα και η Πελοπόννησος, μετά η Ηπειρος.

Η σκυτάλη πέρναγε μετά στα εργατικά σωματεία, κλαδικά και επιχειρησιακά, από όλους τους κλάδους και από μια σειρά χώρους δουλειάς, με χιλιάδες εργαζόμενους που μετά το σχόλασμα βρέθηκαν επιτόπου στο κέντρο της Αθήνας για να διαδηλώσουν με τους αγρότες.

Ξεχωριστή ήταν η στιγμή της υποδοχής από τους φοιτητές, με το πανό με το σύνθημα «Εργάτες - αγρότες - φοιτητές μια γροθιά θα βγούμε νικητές» να δίνει τον τόνο, ενώ οι εκατοντάδες συγκεντρωμένοι το επαναλάμβαναν ως σύνθημα.

* * *

Το μεγάλο αυτό λαϊκό ποτάμι που απλώθηκε σε όλη την Πανεπιστημίου φτάνει Σύνταγμα για να ενωθεί με την συγκέντρωση που κι εκεί είναι ήδη σε εξέλιξη, με τα συνθήματα να εναλλάσσονται με κορναρίσματα, τα κορναρίσματα με τα χαρακτηριστικά κουδούνια των κτηνοτρόφων, κι αυτά με τα χειροκροτήματα.

RIZOSPASTIS

«Πού θα χωρέσουμε», «πόσοι μπορούμε να μπούμε στην πλατεία», «προχωρήστε λίγο», «θα αγκαλιάσουμε όλο το Σύνταγμα» ήταν οι διάλογοι ανάμεσα σε όσους κατέφταναν κατά κύματα και σε όσους τους υποδέχονταν.

Και, πράγματι, η διαδήλωση απλώνεται σε όλους τους γύρω δρόμους, με τα πρώτα αγροτικά μπλοκ να καταφέρνουν να πάρουν θέση μέσα στην πλατεία Συντάγματος, να γίνονται «ένα» με τους συναδέλφους τους που ήδη είχαν καταλύσει εκεί με τα τρακτέρ, για να επικρατήσει τελικά το αδιαχώρητο. Ετσι που όποιος επιχειρούσε να φτάσει από το «Μεγάλη Βρετανία» μέχρι την Οθωνος χρειαζόταν τουλάχιστον μισή ώρα, για μια απόσταση που δεν παίρνει πάνω από 5 λεπτά!

«Σαν τα τσαμπιά», σχολιάζει σκωπτικά ένας από τους αμπελουργούς βλέποντας τους εκατοντάδες συναδέλφους του να γεμίζουν ασφυκτικά την πλατεία, να σκαρφαλώνουν τα τρακτέρ για να χωρέσουν, αλλά και για να καμαρώσουν από ψηλά την ίδια τους τη δύναμη.

«Αγρότη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα!», «Στα μπλόκα, στα μπλόκα της αγροτιάς θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς», φωνάζουν μαζί εργαζόμενοι και φοιτητές, ξανά και ξανά.

* * *

Το συλλαλητήριο που αποφασίστηκε ως το επόμενο βήμα της κλιμάκωσης του αγώνα των αγροτών στη μεγάλη τους πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια, ύστερα από την κοροϊδία που εισέπραξαν από την κυβέρνηση στη συνάντηση, είχε γίνει πράξη. Αυτό που σε κάποιους φαινόταν ακατόρθωτο, αυτό που η ίδια η κυβέρνηση είχε επιχειρήσει πρώτα να το υπονομεύσει, ύστερα να το συκοφαντήσει ως «υποκινούμενο» και τελικά να το απαγορεύσει, ήταν ήδη γεγονός, ο «τσαμπουκάς» είχε σπάσει. Τα χαμόγελα ικανοποίησης των ανθρώπων που είναι «ένα με τη γη», που έδειξαν ότι ξέρουν να διεκδικούν με κάθε μέσο το δίκιο τους, αφήνουν πια πολύτιμη παρακαταθήκη, με τους εκατοντάδες να είναι σίγουροι ότι «τίποτα τώρα δεν είναι το ίδιο» ή, όπως έλεγε ένας από τους Θεσσαλούς αγρότες με τη δική τους ντοπιολαλιά: «Θα τους γίνουμε τσιμπούρ', μέχρι να μας ικανοποιήσουν... Η καπνιά από τα τρακτέρ θα γίνει εφιάλτης τους!».

Με την ορμή από τη συγκλονιστική αυτή διαδήλωση, οι αγρότες μπορούν τώρα ακόμα πιο αποφασιστικά να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Στο Σύνταγμα άλλωστε «μετρήθηκαν» και βγήκαν πιο δυνατοί, δείχνοντας στην πράξη ότι μπορούν να τα καταφέρουν!

Επόμενο μεγάλο ραντεβού αυτό της απεργίας την Τετάρτη 28 Φλεβάρη, όπου χθες έδωσαν όλοι μαζί την υπόσχεση να ανταμώσουν ξανά, σε κάθε πόλη, σε όλη τη χώρα.

Μεγάλη απήχηση στα διεθνή ΜΜΕ

Μεγάλη απήχηση και ευρεία κάλυψη από διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είχε το χτεσινό μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Το «Associated Press» τιτλοφορεί το ρεπορτάζ του «Χωρίς εμάς δεν τρως» και μεταδίδει:

«Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το κέντρο της πόλης με τρακτέρ ή αφού ταξίδεψαν με ναυλωμένα λεωφορεία και πλοία. Οι αγρότες - των οποίων τα αιτήματα είναι παρόμοια με εκείνα των αγροτών ανά την Ευρώπη - έχουν περάσει εβδομάδες σε μπλόκα».

«Αγρότες από όλη την Ελλάδα οδήγησαν τα τρακτέρ τους στην Αθήνα την Τρίτη, εντείνοντας τις διαδηλώσεις εβδομάδων με αιτήματα την αύξηση του κόστους, τον ξένο ανταγωνισμό και τις καταστροφικές πλημμύρες», γράφει το «Reuters». «Καθώς οδηγούσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας, κόρναραν στις επευφημίες των περαστικών. Δεκάδες τρακτέρ στάθμευσαν μπροστά στο κοινοβούλιο ενώ αναμένεται να καταφτάσουν κι άλλα», μεταδίδει.

«Οι Ελληνες αγρότες κλιμακώνουν τις διαδηλώσεις καθώς τα τρακτέρ φτάνουν στην Αθήνα», είναι ο τίτλος του «Bloomberg». «Oι Ελληνες αγρότες κλιμακώνουν τις διαμαρτυρίες τους οδηγώντας τα τρακτέρ τους στην Αθήνα, ακόμη και αφού ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για περαιτέρω οικονομική ανακούφιση».

«"Χωρίς εμάς δεν τρώτε" - Ελληνες αγρότες οδηγούν περίπου 200 τρακτέρ στην Αθήνα για να ζητήσουν οικονομική βοήθεια», γράφει και η «Washington Post» και εξηγεί στο ρεπορτάζ της ότι «Ελληνες αγρότες οδήγησαν την Τρίτη περίπου 200 τρακτέρ στην Αθήνα, ζητώντας οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση καθώς το κόστος ζωής αυξήθηκε στη μεσογειακή χώρα».

«Με τις κόρνες να αντηχούν, η αργοκίνητη αυτοκινητοπομπή κινήθηκε από την κεντρική ελληνική πόλη Κάστρο, 120 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, με ελληνικές σημαίες, μαύρες σημαίες και πανό διαμαρτυρίας στερεωμένα στα τρακτέρ», μεταδίδει στην ανταπόκριση.

Αποκλεισμοί Εθνικών Οδών και τελωνείων

Λέσβος
Λέσβος
Με τον δικό τους τρόπο βρέθηκαν πλάι στους συναδέλφους τους στο Σύνταγμα οι αγρότες από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν στην Αθήνα.

Αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και φορείς του Βόρειου Εβρου από το μπλόκο Καστανιών, ύστερα από κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων Βύσσας, Διδυμότειχου Ορεστιάδας και Τριγώνου, προχώρησαν χτες το μεσημέρι σε αποκλεισμό του τελωνείου Ορμενίου για φορτηγά αυτοκίνητα, ενώ στον Νότιο Εβρο οι αγρότες απέκλεισαν το τελωνείο Κήπων.

«Συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους που κατεβαίνουν να διαδηλώσουν στην Αθήνα για τα δίκαια αιτήματά μας», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μαργαριτίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα».

Τρακτέρ έχουν βγει από τη Δευτέρα και στο Νευροκόπι Δράμας, αλλά και στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας. Σε αποκλεισμό του τελωνείου προχώρησαν και οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκης στη Φλώρινα. Το τελωνείο Ευζώνων απέκλεισαν οι αγρότες της Παιονίας Κιλκίς.

Την είσοδο του λιμανιού της Μυτιλήνης απέκλεισαν συμβολικά οι βιοπαλαιστές αγρότες του νησιού μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, ρίχνοντας συμβολικά μπάλες με άχυρα μπροστά στην πύλη εισόδου, τις οποίες έκαψαν.

Τέλος, την Εθνική Οδό Ιωαννίνων - Κόνιτσας - Κακαβιάς στο Καλπάκι του δήμου Πωγωνίου απέκλεισαν χτες βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής, μέχρι το τέλος του συλλαλητηρίου στην Αθήνα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο αγώνας των αγροτών είναι δίκαιος, όλη η Ελλάδα είναι στο πλευρό τους

RIZOSPASTIS

Στο μεγαλειώδες πανελλαδικό συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που σε δήλωσή του σημείωσε:

«Χαιρετίζουμε εδώ στην καρδιά της Αθήνας, στην καρδιά της Ελλάδας, τους Ελληνες αγρότες. Ο αγώνας είναι δίκαιος, τα αιτήματά τους είναι δίκαια. Είμαστε στο πλευρό τους. Ολη η Αθήνα, όλη Ελλάδα είναι στο πλευρό τους.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πρέπει να σταματήσει την κοροϊδία. Πρέπει να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών. Δεν μπορεί να ανακαλύπτει τις αντοχές της οικονομίας και τους δημοσιονομικούς στόχους όταν είναι να δώσει λεφτά για τους αγρότες, όταν είναι να δώσει αποζημιώσεις, όταν είναι να δώσει για τον λαό και απλόχερα να τα δίνει σε λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Εγγυημένες τιμές τώρα, αφορολόγητο πετρέλαιο τώρα, 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα το ρεύμα. Αυτά ζητάνε οι αγρότες. 100% αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Υποδομές στην αγροτική παραγωγή, φθηνό κόστος παραγωγής. Οι έμποροι και οι βιομήχανοι πουλάνε πολύ ακριβά στους αγρότες εφόδια και μέσα και την άλλη ώρα τα αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές. Τώρα να έρθουν εγγυημένες κατώτερες τιμές. Να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις ξένων προϊόντων και να παρθούν μέτρα για να ανασάνει η ελληνική αγροτιά, έτσι ώστε να έχουν ποιοτικά και φθηνά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ και όχι να την πληρώνει ο λαός.

Καλή δύναμη σε όλους και όλες».

Οι βιοπαλαιστές αγρότες διεκδικούν

Οι δίκαιες διεκδικήσεις των αγροτών που και χτες διατρανώθηκαν στο Σύνταγμα είναι οι εξής:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως: Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • Να μην εφαρμοστεί η Νέα ΚΑΠ, να γίνει επαναδιαπραγμάτευσή της.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
  • Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.
  • Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουν εισόδημα για τις βιοποριστικές και τις καλλιεργητικές ανάγκες τους.
  • Εργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ