ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα προβλήματα των αγροτών αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθείται σε όλη την ΕΕ

Με μαζική συμμετοχή αγροτοκτηνοτρόφων η εκδήλωση της ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Λ. Νικολάου, ευρωβουλευτή του Κόμματος

Τη στήριξη του αγώνα επιβίωσης των αγροτοκτηνοτρόφων της Ηπείρου εξέφρασε η ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, με την πραγματοποίηση εκδήλωσης με θέμα «Κοινή Αγροτική Πολιτική σε όλη την Ευρώπη - Κοινά τα προβλήματα των αγροτών. Υπάρχει διέξοδος. Με το ΚΚΕ στον δρόμο του αγώνα και των μπλόκων». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Ροδοτόπι του δήμου Ζίτσας, με ομιλητή τον Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, και με μαζική συμμετοχή κατοίκων, αγροτοκτηνοτρόφων και αμπελουργών από την περιοχή.

Εισηγητικά ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος υπογράμμισε ότι οι αγρότες έχουν δίκιο στα αιτήματά τους και θα νικήσουν, χαιρετίζοντας την κλιμάκωση του αγώνα τους μέσα από τα μπλόκα σε όλη τη χώρα και τη μαζική κάθοδο στην Αθήνα. Παράλληλα σχολίασε ότι οι σημαντικοί αγώνες που αναπτύσσουν οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη αυτή την περίοδο, αποτυπώνουν «τα κοινά προβλήματά τους, που είναι αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθείται σε όλη την ΕΕ και έχει την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων, "φιλελεύθερων" και σοσιαλδημοκρατικών, στην Ελλάδα και σε όλα τα κράτη - μέλη. Αιτία των προβλημάτων, τόνισε, είναι «η ΚΑΠ της ΕΕ, που υπηρετεί τον στόχο της μεγαλύτερης συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, της ενίσχυσης των ομίλων του αγροτοδιατροφικού τομέα και τη στήριξή τους στους παγκόσμιους μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών». Ως παράδειγμα έφερε τον αποκλεισμό των βιοπαλαιστών αμπελουργών της Ζίτσας από κάθε είδους επιδότηση στο αμπέλι, αφού στη νέα ΚΑΠ επιδοτούνται μόνο εκείνοι οι παραγωγοί που καλλιεργούν πάνω από 150 στρέμματα, τη στιγμή που στην περιοχή η μέση καλλιέργεια δεν ξεπερνά τα 10 με 15 στρέμματα.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερωτήσεις για τις επιπτώσεις της «πράσινης» ανάπτυξης στην αγροτική παραγωγή και την εκτόξευση του κόστους ρεύματος που καίει τον λαό, σχολίασε ότι η παρότρυνση της κυβέρνησης προς τους αγρότες να ιδρύσουν ενεργειακές κοινότητες δεν θα επιφέρει καμία ουσιαστική μείωση στο κόστος του αγροτικού ρεύματος. Ανάμεσα στα άλλα τόνισε ότι σε μια «απελευθερωμένη» αγορά Ενέργειας, όπου το «παιχνίδι» καθορίζεται από τους ενεργειακούς κολοσσούς και το χρηματιστήριο Ενέργειας, η ενεργειακή κοινότητα θα πουλήσει φθηνά στους παρόχους της Ενέργειας και τα όποια πιθανά χρήματα που θα εξοικονομούνται ο αγρότης θα τα χάνει ως καταναλωτής αγοράζοντας πανάκριβα το ρεύμα. Επίσης, από τη συζήτηση αναδείχτηκε ότι μόνο στον κάμπο της Ζίτσας έχει εγκριθεί η δέσμευση 900 από τα 3.000 στρέμματα υψηλής παραγωγικότητας για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών, χτυπώντας ακόμη περισσότερο την αγροτική παραγωγή.

Στη συνέχεια ο ομιλητής τόνισε ότι σε όλους αυτούς τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς το ΚΚΕ στάθηκε απέναντι, αποκάλυψε την αλήθεια στον λαό, ενώ με τα μέλη του στηρίζει κάθε αγωνιστικό σκίρτημα. «Σε όλα αυτά απαντάμε μαχητικά! Στις ευρωεκλογές στις 9 του Ιουνίου να στείλουμε από την Ελλάδα πανευρωπαϊκό μήνυμα ελπίδας και ενδυνάμωσης των αγώνων, με ένα ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη!», κατέληξε.

Νέες NAVTEX από την Τουρκία

Συνεχίζει να εγείρει τις προκλητικές της αξιώσεις η Τουρκία που επανήλθε με νέες οδηγίες προς ναυτιλλομένους (NAVTEX), υποστηρίζοντας ότι αποτελεί χώρο δικής της δικαιοδοσίας περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου, όπου χτες είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει ελληνική αεροναυτική άσκηση, μέχρι και τις 24 Φεβρουαρίου. Τη NAVTEX, με αριθμό 0177/24, εξέδωσε ο τουρκικός σταθμός της Αττάλειας. Ο ίδιος σταθμός εξέδωσε και ξεχωριστή NAVTEX (0184/24), επανεκπέμποντας αντίστοιχη ελληνική NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά ανατολικότερα στη Μεσόγειο, ισχυριζόμενος και πάλι ότι η περιοχή βρίσκεται σε χώρο τουρκικής δικαιοδοσίας.

Αλλά και βορειότερα στο Αιγαίο, ο σταθμός της Σμύρνης εξέδωσε άλλη NAVTEX, με την οποία η Αγκυρα ανέφερε ότι η Θάσος, ο Αγιος Ευστράτιος, τα Ψαρά, η Σαμοθράκη, η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, η Ικαρία, η Σάμος, η Ρόδος, το Καστελόριζο και συνολικά 23 ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου διέπονται από «καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης» το οποίο, σύμφωνα με την αναγγελία, «παραβιάζεται» από τις δραστηριότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα αναφέρουν ότι σχετικά με την τουρκική NAVTEX επιδόθηκε Ρηματική Διακοίνωση από το ελληνικό ΥΠΕΞ προς την τουρκική πλευρά, στάλθηκαν επιστολές διαμαρτυρίας της Υδρογραφικής Υπηρεσίας σε αρμόδια υπηρεσία του IΜΟ και στον Ισπανό συντονιστή NAVTEX περιοχής Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το διοικητικό εφετείο της Τρίπολης ανακοίνωσε ότι αποφάσισε την ακύρωση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου του 2022 (με βάση το οποίο η τουρκική ενεργειακή εταιρεία ΤΡΑΟ αναμενόταν να ξεκινήσει έρευνες στις «θαλάσσιες ζώνες της Λιβύης»). Εναντίον του μνημονίου είχε προσφύγει ομάδα δικηγόρων, που ζήτησαν την ακύρωσή του με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά δεν έχει νομιμοποίηση για υπογραφή διεθνών συμφωνιών, με φόντο και την όξυνση διεργασιών για την επόμενη μέρα στη Λιβύη.

Με την ευκαιρία, θυμίζουμε ότι στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Λιβύη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, τόνισε ότι «οι σχέσεις της Τουρκίας με την ανατολική πλευρά (σ.σ. της Λιβύης) προοδεύουν σταδιακά» και ανήγγειλε ότι «σύντομα» θα ξανανοίξει το τουρκικό προξενείο στη Βεγγάζη.


ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Να διασφαλιστεί η επικοινωνία του λαού με το Μουσείο ΕΑΜικής Αντίστασης Περιστερίου

Το περίπτερο που στήθηκε με απόφαση του δήμου μπλοκάροντας την είσοδο στο Μουσείο
Το περίπτερο που στήθηκε με απόφαση του δήμου μπλοκάροντας την είσοδο στο Μουσείο
Την απόφαση της δημοτικής αρχής της πόλης να στηθεί περίπτερο μπροστά από την είσοδο του Μουσείου ΕΑΜικής Αντίστασης Περιστερίου, δυσκολεύοντας την επικοινωνία του με τους επισκέπτες, αλλά και τη διοργάνωση εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τους ηρωικούς αγώνες του Περιστεριώτικου λαού, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και σημειώνει: «Στο Μουσείο στεγάζεται η αγωνιστική ιστορία του Περιστεριώτικου λαού. Οι αγωνιστές και τα θύματα του Μπλόκου, οι νεκροί των μαχών της Παλιάς Αγοράς και του Ελαιώνα. Ο Εκτορας, ο Τζιβλές, ο Αλαγιάννης, πλήθος από μαχητές που έπεσαν μαχόμενοι για τα δίκια του Περιστεριώτικου λαού. Στο Μουσείο στεγάζονται ηρωικές μορφές, ο εκτελεσμένος λαϊκός δήμαρχος Περιστερίου Ευγένης Χαραλαμπίδης, η ηρωική ΕΠΟΝίτισσα Αννα Παρλιάρου, οι αλύγιστοι εργάτες του Κάρβουνου και του "Λαναρά", στεγάζονται όσοι στάθηκαν μπροστάρηδες στον αγώνα για τη λευτεριά του τόπου μας.

Ενοχλεί τη δημοτική αρχή, η οποία απαρτίζεται από τη συνεργασία ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, τα αντιλαϊκά κόμματα, η αντιφασιστική λαϊκή πάλη και η Ιστορία, στην οποία και το Μουσείο συμβάλλει να γίνεται υλική αγωνιστική δύναμη για να ζουν λαός και νεολαία λεύτεροι και κοινωνικά απελευθερωμένοι χωρίς αφέντες και εκμετάλλευση. Και θέλουν να παρεμποδίσουν κάθε επαφή ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων με την πραγματική Ιστορία που έγραψε ο Περιστεριώτικος, όλος ο ελληνικός λαός. Ενοχλεί ότι νέοι άνθρωποι αξιοποιούν τα υλικά του Μουσείου για εργασίες τους σε σχολεία και πανεπιστήμια. Αλλά και το γεγονός ότι οι εκπαιδευτικοί με τους μαθητές τους επισκέπτονται οργανωμένα το Μουσείο, για να μάθουν όσα τα επίσημα βιβλία της Ιστορίας τούς κρύβουν ή τους τα παρουσιάζουν διαστρεβλωμένα. Αποτελεί αυτή η απόφαση της δημοτικής αρχής ασέβεια στην Ιστορία της Αντίστασης και των αγώνων λαού και νεολαίας για απελευθέρωση».

Και καλεί «τη δημοτική αρχή να δώσει λύση, ώστε να συνεχίσει να αποτελεί το Μουσείο του Περιστερίου εύκολα προσβάσιμο χώρο, να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα, για την ανάδειξη της ηρωικής Ιστορίας που έγραψε ο λαός μας την περίοδο 1940-1949, που πολέμησε, δίνοντας ανυπολόγιστες θυσίες για την απελευθέρωση της χώρας μας από τους ναζί κατακτητές και για ένα καλύτερο μέλλον. Και είμαστε σίγουροι ότι οι λαϊκοί άνθρωποι του Περιστερίου και των άλλων δήμων της Δυτικής Αθήνας θα αγωνιστούν για να καταργήσουν αυτή τη βάρβαρη ανιστόρητη απόφαση της δημοτικής αρχής του Περιστερίου».

ΣΥΡΙΖΑ
Συνεχίζονται η ένταση και ο κατήφορος του εκφυλισμού

Ο κατήφορος του εκφυλισμού στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκε και χτες, με τη συνεδρίαση της ΠΓ που συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ. Νωρίτερα, με αφορμή την κινητοποίηση των αγροτών στο Σύνταγμα, στελέχη του κόμματος εμφανίστηκαν χωρίς τον Κασσελάκη, ο οποίος πήγε λίγο αργότερα και προσπαθούσε να πείσει με δηλώσεις του στα κανάλια ότι όλα πάνε καλά...

Εν μέσω έντονης αμφισβήτησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκης φέρεται να είπε χτες στη συνεδρίαση της ΠΓ: «'Η πρόεδρος μέχρι τις εκλογές ή αναβάπτιση στο συνέδριο. Ζητώ αναβάπτιση της βούλησης και εντολής των μελών, αν δεν με εμπιστεύεστε. 'Η με στηρίζετε ή βρείτε αντίπαλο να αναμετρηθούμε».

Το κλίμα έντασης και χτες ήταν φανερό. Ο Γ. Ραγκούσης ανέφερε στον ΣΚΑΪ: «Είμαστε παραμονές του συνεδρίου, το οποίο είναι η τελευταία μας ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε μια μεγάλη αντεπίθεση ανάκαμψης για να αποφύγουμε τα άσχημα σενάρια που καταγράφονται και στις δημοσκοπήσεις. Δυστυχώς, μπλέξαμε και σε συζητήσεις για το αν πρέπει να υπάρχει ή όχι ερωτηματολόγιο παραμονές του συνεδρίου (...) Δεν συμφωνώ με τον κ. Κασσελάκη για τη στιγμή που αποφάσισε να γίνει (...) Η έννοια μας δεν είναι να διαλύσουμε το κόμμα, όλοι θέλουμε να βάλουμε πλάτη, προσπαθούμε να αγιάσουμε και δεν μας αφήνει».

Καυστικός εμφανίστηκε στον «ΑΝΤ1» ο Κ. Ζαχαριάδης, λέγοντας ότι «εκλέξαμε πρόεδρο, δεν εκλέξαμε μονάρχη». Πρόσθεσε ότι υπάρχει θέμα συντεταγμένης πορείας και ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και της πορείας προς τις ευρωεκλογές, ενώ για το ζήτημα που πυροδότησε την ένταση ανέφερε: «Καλώς μπαίνει το ερωτηματολόγιο, αλλά θέλει τον χρόνο του. Τι θα πει "αλλάζω τα πάντα";».

Ο Θ. Θεοχαρόπουλος εξέφρασε τη διαφωνία του στην κατάθεση του ερωτηματολογίου λίγο πριν το συνέδριο, ενώ για τον ίδιο τον Στ. Κασσελάκη είπε ότι «εκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ίδρυσε νέο κόμμα».

Θέμα ηγεσίας ακόμα και προ ευρωεκλογών έθεσε ο Γ. Τσίπρας μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1». Οπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάει στις ευρωεκλογές με τον Στ. Κασσελάκη, «αλλά αν δεν υπάρξει συνεννόηση μαζί του, να βρούμε ένα άλλο πρόσωπο». Σε ό,τι αφορά στο περιβόητο ερωτηματολόγιο, ανέφερε πως «αδιαμεσολάβητο δεν σημαίνει "κάνω ό,τι θέλω"», ενώ ερωτηθείς αν πρέπει να επιστρέψει ο Αλ. Τσίπρας, απάντησε ότι «θα βοηθούσε πάρα πολύ».

Αλλά και ο Χρ. Σπίρτζης επιτέθηκε στον Στ. Κασσελάκη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου. «Οταν εμείς πλακωνόμασταν για να αποφασίζουν τα μέλη, ο Στέφανος Κασσελάκης μιλούσε με τον Μητσοτάκη για να γίνει υπουργός», φέρεται να είπε, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ο μόνος επικριτικός απέναντι στον πρόεδρο από τα μέλη της ΚΟΕΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ