ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 2024
Σελ. /32
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Σφαγή διαρκείας από τον ισραηλινό στρατό με τις πλάτες των ΗΠΑ

Εφιαλτική η κατάσταση για τους πολιορκημένους της Γάζας, που όταν δεν δολοφονούνται κινδυνεύουν από θάνατο λόγω πείνας

Copyright 2024 The Associated

Η ισραηλινή πολεμική μηχανή, με τη συνεχή στήριξη των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων, εντείνει τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας, όχι μόνο με τη δύναμη των όπλων αλλά και με το κλείσιμο της στρόφιγγας για την είσοδο τροφίμων, με τον λιμό να έχει εξολοθρεύσει τουλάχιστον 16 παιδιά, ειδικά στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου η κατάσταση είναι εφιαλτική.

Μπροστά στην κτηνωδία των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων σε Λωρίδα της Γάζας αλλά και Δυτική Οχθη, όπου ο στρατός πραγματοποίησε χτες τη μεγαλύτερη εισβολή των τελευταίων ετών στη Ραμάλα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν την υποκρισία περί του αιτήματος για «εκεχειρία».

Εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε χτες ότι έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο τα κρούσματα διαφόρων μολυσματικών ασθενειών στη Λωρίδα της Γάζας από τον Οκτώβρη και ότι δεν υπάρχουν τα μέσα, τα φάρμακα και ο ιατρονοσηλευτικός εξοπλισμός για την αντιμετώπισή τους. Πρόσθεσε επίσης ότι πάνω από 364 υγειονομικοί υπάλληλοι έχουν σκοτωθεί κατά τους βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού και ότι από τον Οκτώβρη, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε και κατέστρεψε πλήρως 155 δομές Υγείας, αχρήστευσε 32 νοσοκομεία και 53 Κέντρα Υγείας και τουλάχιστον 126 ασθενοφόρα.


Copyright 2024 The Associated

Ενώ συνεχίζεται αυτή η γενοκτονία η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις, απηύθυνε υποκριτικά έκκληση στο Ισραήλ για άμεση εκεχειρία 6 βδομάδων στη Γάζα ώστε να «απαλυνθεί η ανθρωπιστική καταστροφή», ενώ τρία αμερικανικά αεροσκάφη σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία της Ιορδανίας έκαναν ρίψη 66 δεμάτων με αλεξίπτωτα που αντιστοιχούν σε περίπου 38.000 έτοιμα γεύματα, σταγόνα στον ωκεανό για τους εκατοντάδες χιλιάδες λιμοκτονούντες.

Συνεχής η αύξηση νεκρών και τραυματιών

Χτες, 150ή μέρα του πολέμου, ο αριθμός των νεκρών από τις 7 Οκτώβρη ξεπέρασε (κατά τους υπολογισμούς του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα) τους 30.534 νεκρούς και οι τραυματίες τους 71.920.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μέσα σε σπίτια, σχολεία του ΟΗΕ που έχουν μετατραπεί σε καταυλισμούς εκτοπισμένων.

Το πρωί της Κυριακής ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος βομβάρδισε εν ψυχρώ φορτηγό κουβεϊτιανής αποστολής αρωγής που διένειμε βοήθεια στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ της κεντρικής Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 9 ανθρώπων και τον τραυματισμό αρκετών άλλων.

Χτες, πάντως, στο νεκροτομείο του Νοσοκομείου της Ράφα, μεταφέρθηκαν δεκάδες πτώματα μετά από νέες επιθέσεις. Αρκετοί άλλοι σκοτώθηκαν και το περασμένο 24ωρο μέσα στα σπίτια τους στη Ράφα, προάστια της οποίας βομβαρδίζονται νυχθημερόν.

Το ισραηλινό Gospel Τεχνητής Νοημοσύνης

Σε αυτό το φόντο, το «Politico.eu» την Κυριακή επανέφερε στο προσκήνιο τη χρήση στρατιωτικών εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης από τον ισραηλινό στρατό σε βάρος των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας. Υπενθύμισε π.χ. ότι ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί μεταξύ άλλων την «έξυπνη» εφαρμογή Gospel για να καθορίσει σημαντικούς στόχους βομβαρδισμού, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, τεμενών, γραφείων ΜΚΟ και οργανισμών αρωγής, νοσοκομείων, έπειτα από ταχύτατη επεξεργασία διαφόρων δεδομένων και πληροφοριών. Η ισραηλινή ΜΚΟ «Association for Civil Rights in Israel» έχει υποβάλει επίσημα αίτημα στον ισραηλινό στρατό από τον περασμένο Δεκέμβρη απαιτώντας περισσότερη διαφάνεια στη χρήση των όπλων που χρησιμοποιεί στη Γάζα, δίχως να έχει πάρει απάντηση.

Καταγγελίες για βασανιστήρια και ταπεινώσεις

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ η εφημερίδα «The New York Times» επικαλούμενη αδημοσίευτη έκθεση της UNRWA σε σχέση με τους Παλαιστίνιους που αιχμαλωτίστηκαν από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα από τον Οκτώβρη, τονίζει ότι τέθηκαν υπό κράτηση και ανάκριση πάνω από 1.000 άτομα ηλικίας από έξι (!) ετών έως 82 (!) ετών και των δύο φύλων. Καταγγέλλονται ξυλοδαρμοί, βασανιστήρια, εξευτελισμοί, ληστείες, ακόμη και σεξουαλική κακοποίηση αλλά και άρνηση κάθε στοιχειώδους ανθρώπινου δικαιώματος, όπως η πρόσβαση σε ιατρική βοήθεια.

Σε σχέση με τα εγκλήματα που καταγράφονται στην έκθεση της UNRWA ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς, δεν τα αμφισβήτησε. Αμφισβήτησε ωστόσο την εγκυρότητα του οργανισμού επαναλαμβάνοντας τις ατεκμηρίωτες πληροφορίες για υπαλλήλους της UNRWA που ήταν «μέλη της Χαμάς» και συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτώβρη στο Νότιο Ισραήλ. Απαίτησε ξανά την παραίτηση του Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της οργάνωσης.

Γενικευμένη επίθεση του στρατού και στη Δυτική Οχθη

Το βράδυ της Κυριακής οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις ξεκίνησαν γενικευμένη στρατιωτική επίθεση στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, που θεωρήθηκε η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν 16χρονο στον καταυλισμό προσφύγων Αμαάρι και χτες ένα 10χρονο αγόρι σε χωριό νότια της Ναμπλούς.

Αυτόπτες μάρτυρες στη Ραμάλα δήλωσαν πως ισραηλινές δυνάμεις με δεκάδες οχήματα εισέβαλαν στην πόλη, που είναι η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, της οποίας ηγείται ο πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε κεντρικό δρόμο και άλλες υποδομές στην πόλη Τουλκαρέμ και προχώρησε σε δεκάδες νέες συλλήψεις σε διάφορες κατεχόμενες πόλεις.

Το WAFA ανέφερε επίσης ότι ισραηλινές δυνάμεις επέδραμαν στην πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης και ανατίναξαν το σπίτι ενός άνδρα, του Μόαζ αλ Μάσρι, που είχε κατηγορηθεί από το Ισραήλ για την επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν στις 7 Απρίλη 2023 μια Βρετανοϊσραηλινή μητέρα, η Λούσι Ντι, 48 ετών, και οι δύο κόρες της, Ρίνα και Μάια, 16 και 20 ετών, που κατοικούσαν στον ισραηλινό οικισμό Εφράτ.

Από τον Οκτώβρη του 2023, υπολογίζεται πως έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες και εποίκους, ή από εν ψυχρώ επιθέσεις των τελευταίων πάνω από 450 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί και συλληφθεί πολλές χιλιάδες άλλοι.

Νέες διαδηλώσεις κατά του Νετανιάχου

Οι εξελίξεις στα πεδία των συγκρούσεων και οι δυσκολίες του ισραηλινού στρατού να πετύχουν την «εξολόθρευση» της ηγεσίας της Χαμάς ή την απελευθέρωση των ομήρων εδώ και 5 μήνες, παρά τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς αμάχους, αυξάνουν τις ενδοκυβερνητικές εντάσεις στο Ισραήλ.

Εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ στο Ισραήλ ανακοίνωσε προχτές ότι δεν έχει την έγκριση της κυβέρνησης το ταξίδι του υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου που συμμετέχει στο μίνι υπουργικό συμβούλιο πολέμου, Μπένι Γκαντζ, στις ΗΠΑ, ο οποίος χτες είχε προγραμματίσει σειρά συναντήσεων στον Λευκό Οίκο. Ο Νετανιάχου δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την επίσκεψη Γκαντζ, τονίζοντας στη συνέχεια ότι ούτε ο ίδιος είχε δώσει άδεια γι' αυτό το ταξίδι και ότι σε κάθε περίπτωση η γραμμή του Ισραήλ καθορίζεται από τον πρωθυπουργό του.

Η σκληρή στάση του Νετανιάχου για κλιμάκωση του πολέμου μέχρι «τελικής νίκης» αυξάνει τις αντιδράσεις και σε μέρος του ισραηλινού λαού που διαπιστώνει αφενός ότι οι όμηροι δεν είναι καθόλου μέσα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και αφετέρου ότι η κυβέρνηση δεν διστάζει να διευρύνει τα πεδία συγκρούσεων.

Το Σάββατο χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν ξανά στο κέντρο του Τελ Αβίβ απαιτώντας «εκλογές τώρα» και άλλοι καταφέρθηκαν εναντίον του Νετανιάχου θεωρώντας τον υπεύθυνο για τη συνέχιση της ομηρίας περίπου 130 ομήρων. Το ίδιο βράδυ, χιλιάδες άλλοι Ισραηλινοί πολίτες διαδήλωσαν έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στη Δυτική Ιερουσαλήμ απαιτώντας συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων. Παράλληλα, το Σάββατο έγιναν μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις, όπως η Χάιφα, η Μπεερσέμπα και η Καισάρεια, όπου έχει εξοχική κατοικία το ζεύγος Νετανιάχου.

Φήμες περί «παραίτησης» εκπροσώπων του IDF

Παράλληλα, χτες, ο ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός «Channel 14» μετέδωσε ότι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους οι εκπρόσωποι του ισραηλινού στρατού (IDF) υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι και αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεκτ, για «επιχειρησιακούς και προσωπικούς λόγους». Μαζί τους φέρεται πως υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους και αρκετοί συνεργάτες τους, όπως ο συνταγματάρχης Μοράν Κατζ.

Ωστόσο, χτες βράδυ, επικεφαλής πολιτικού τμήματος της εφημερίδας «Jerusalem Post», επικαλούμενη πηγές στον ισραηλινό στρατό ανέφερε ότι πρόκειται για ανυπόστατη φήμη και προϊόν φαντασίας.


ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Ατέλειωτα παζάρια σε Κάιρο και Ουάσιγκτον

Δίχως άμεσο αποτέλεσμα παραμένουν τα μαραθώνια, σκληρά παζάρια σε Κάιρο, Ουάσιγκτον και αλλού μεταξύ άλλων για μία συμφωνία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, που θα έχει στόχο μία προσωρινή εκεχειρία έξι βδομάδων με αντάλλαγμα την ανταλλαγή ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Το Ισραήλ, αξιοποιώντας τη στήριξη που απολαμβάνει από την αρχή του πολέμου από ΗΠΑ και ισχυρές χώρες της ΕΕ, μποϊκοτάρισε την Κυριακή τις συνομιλίες στο Κάιρο που γίνονταν ανάμεσα σε στελέχη της Χαμάς, Αιγύπτιους και Καταριανούς αξιωματούχους. Αφορμή; Η απαίτησή του να του δώσει η Χαμάς λίστα με τα ονόματα των ζωντανών Ισραηλινών ομήρων, κάτι που η παλαιστινιακή οργάνωση έχει απορρίψει, θέτοντας ως προτεραιότητα τον οριστικό τερματισμό του πολέμου.

Ωστόσο, ένας από τους λόγους που η Χαμάς δεν δίνει τη λίστα ενδέχεται να είναι το γεγονός πως ούτε και αυτή γνωρίζει με ακρίβεια πόσοι όμηροι είναι ζωντανοί. Ο Μπάσεμ Ναΐμ, υψηλόβαθμο στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης, εξήγησε πως «οι αιχμάλωτοι κρατούνται από διάφορες ομάδες, σε διαφορετικές τοποθεσίες» και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα. Κατά τις ισραηλινές αρχές, πάντως 130 όμηροι παραμένουν ακόμη στον παλαιστινιακό θύλακα, εκ των οποίων οι 31 είναι νεκροί.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, παρά τις δυσκολίες των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο, επέμειναν χτες πως υπάρχει «πλαίσιο για σχέδιο συμφωνίας στο τραπέζι» και πως το «μονοπάτι για εκεχειρία τώρα είναι κυριολεκτικά ανοικτό προς τα εμπρός».

Χτες το απόγευμα, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι σύμφωνα με κρατικό κανάλι «Al-Qahera News» δήλωσαν πως μεσολαβητές και απεσταλμένοι κατάφεραν να σημειώσουν «σημαντική πρόοδο» με στόχο μία «εκεχειρία» στη Γάζα κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας συνομιλιών μεταξύ Αιγύπτου, Κατάρ και ΗΠΑ, παρά την απόφαση του Ισραήλ να απέχει από αυτές. Η ίδια πηγή μετέδωσε πως η Αίγυπτος «συνεχίζει τις εντατικές προσπάθειες για εκεχειρία πριν το Ραμαζάνι» που αρχίζει στις 10 ή 11 Μαρτίου.

Στις ΗΠΑ ο Μπένι Γκαντς

Στο κάδρο των συνεχιζόμενων και πολύμορφων παζαριών που στήνονται στις πλάτες του παλαιστινιακού λαού, ο Ισραηλινός υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου που συμμετέχει στο μίνι υπουργικό συμβούλιο πολέμου, Μπένι Γκαντς, μετέβη το Σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ, παρά την αντίθεση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Στο φόντο των συνεχιζόμενων, πολυετών ενδοαστικών αντιθέσεων στο Ισραήλ, ο Μπ. Νετανιάχου φέρεται πως διέταξε την ισραηλινή πρεσβεία στις ΗΠΑ να μην συνοδεύει τον Γκαντς και να μην τον δέχεται κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα δε με πληροφορίες του ισραηλινού τηλεοπτικού δικτύου «i24News», ο Γκαντς, που ηγείται του κεντροδεξιού κόμματος Εθνική Ενότητα και έρχεται εδώ και μήνες πρώτος σε δημοτικότητα στο Ισραήλ, είχε σχεδιάσει αργότερα χτες συναντήσεις στην Ουάσιγκτον όχι μόνο με την Αμερικανίδα αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο και μέλη του αμερικανο-εβραϊκού λόμπι «Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων του Αμερικανικού Ισραήλ» (AIPAC), που υποστηρίζει φιλο-ισραηλινές πολιτικές στο Κογκρέσο και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ορισμένες πληροφορίες αραβικών ΜΜΕ δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να ζητήσει επιπρόσθετη στρατιωτική «βοήθεια», ωστόσο η ατζέντα των συναντήσεών του πρόδιδε άρωμα «εν δυνάμει» πρωθυπουργού...

Από την άλλη μεριά, προχτές, ο Εχούντ Ολμέρτ, πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNN κατήγγειλε την κυβέρνηση Νετανιάχου πως δεν έχει κανένα σχέδιο «για το μέλλον των Παλαιστινίων». Τόνισε πως η χώρα διοικείται από έναν ακροδεξιό συνασπισμό κομμάτων που πιστεύουν πως η Δυτική Οχθη θα πρέπει να είναι τμήμα του Ισραήλ. Αποδοκίμασε τη στάση τους, λέγοντας πως έχουν «βάρβαρη και κακή στάση έναντι των Παλαιστινίων» και πως «τα σχέδιά τους για τη χώρα θέτουν σε κίνδυνο τα θεμέλια ίδρυσής της».

Ο Αμερικανός διοικητής της CENTCOM στο Ισραήλ

Τη Δευτέρα ολοκλήρωσε επαφές στο Ισραήλ ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM), στρατηγός Μάικλ Κουρίλα, συζητώντας με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ τις «εντεινόμενες περιφερειακές προκλήσεις ως αποτέλεσμα της ιρανικής επιθετικότητας μέσω αντιπροσώπων». «Αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ αμερικανικών και ισραηλινών δυνάμεων για την εξασφάλιση περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας», είπε ο Γκάλαντ.

Ο Κουρίλα συναντήθηκε και με τον επιτελάρχη του ισραηλινού στρατού Χέρτζι Χαλεβί και με τον επικεφαλής της Mossad, Νταβίντ Μπαρνέα.

Στην Τουρκία ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος

Στο φόντο της διπλωματικής κινητικότητας, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς αναμένεται σήμερα στην Τουρκία, όπου θα συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος κατά διαστήματα έχει προτείνει να παίξει η χώρα του ρόλο «εγγυήτριας δύναμης» στα παλαιστινιακά εδάφη. Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν εκτός από τις επιθέσεις και τις συνέπειές τους στη Γάζα και την κατάσταση στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

«Ανησυχία» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Σάββατο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ομόφωνα ενέκρινε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει «βαθιά ανησυχία» για το μακελειό της περασμένης βδομάδας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, δίχως να κατονομάζει ως υπεύθυνο τον ισραηλινό στρατό, παρότι τα δικά του πυρά σκότωσαν πάνω από 110 άτομα που περίμεναν στη σειρά για λίγο αλεύρι και τρόφιμα. Στην ανακοίνωση τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, εξισώνοντας θύτη και θύμα, κάλεσαν «όλες τις πλευρές να απόσχουν από τη στέρηση βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας σε αμάχους». Επίσης, κάλεσαν το Ισραήλ να εξασφαλίσει ανοικτά σύνορα για την αποστολή βοήθειας.

Χτες βράδυ, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε την ανάκληση του πρεσβευτή της χώρας στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν για διαβουλεύσεις, κατηγορώντας τα Ηνωμένα Εθνη για προσπάθεια αποσιώπησης της έκθεσης για τους βιασμούς που φέρεται πως διέπραξαν μαχητές της Χαμάς κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.


ΥΕΜΕΝΗ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι ανάφλεξης

Από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο

Copyright 2024 The Associated

Από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο
Οι εντεινόμενες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας φουντώνουν τους κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή καθημερινά, ιδιαίτερα σε περιοχές νευραλγικές για τη διεθνή ναυτιλία, όπως η Ερυθρά Θάλασσα και ο Κόλπος του Αντεν.

Το Σάββατο, το ιταλικό πολεμικό πλοίο «Nave Duilio» επικαλούμενο «την αρχή της αυτοάμυνας» κατέρριψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο είχε παρόμοια χαρακτηριστικά με εκείνα που είχαν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες επιθέσεις. Κατά το ιταλικό υπουργείο Αμυνας, το μη επανδρωμένο σκάφος βρισκόταν σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από το ιταλικό πλοίο και πετούσε προς αυτό.

Παράλληλα, χτες οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι χτύπησαν το ισραηλινό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC SKYII, υπό σημαία Λιβερίας, ενώ έπλεε στα ανοιχτά της Υεμένης.

Το συγκεκριμένο πλοίο δέχτηκε επίθεση ενώ έπλεε στα ανοιχτά της Υεμένης, ανακοίνωσε η βρετανική εταιρεία ναυτασφαλειών «Ambrey». Σύμφωνα με αυτήν, το MSC SKYII είναι καταχωρισμένο ως εκμεταλλευόμενο από την ισραηλινή εταιρεία «ZIM Integrated Shipping Services», ενδέχεται όμως να μην της ανήκει πλέον, γιατί δεν είναι καταγεγραμμένο σε άλλες ανοιχτές πηγές. Είχε αποπλεύσει από τη Σιγκαπούρη και κατευθυνόταν προς το Τζιμπουτί.

Η επίθεση σημειώθηκε σε απόσταση περίπου 88 μιλίων νοτιοανατολικά του Αντεν, αναφέρει η «Ambrey» και κάνει λόγο για πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το πλοίο «χτυπήθηκε και εξέπεμψε σήμα κινδύνου».

Αυτά ενώ την Παρασκευή βυθίστηκε το βρετανικό φορτηγό πλοίο «Rubymar», το πρώτο σκάφος που είχε αυτήν την τύχη αφότου οι Χούθι ξεκίνησαν τις επιθέσεις τους τον περασμένο Νοέμβρη.

Με αφορμή το ναυάγιο, εκπρόσωπος των Χούθι προειδοποίησε την Κυριακή ότι θα συνεχίσουν να έχουν ως στόχους τα βρετανικά εμπορικά πλοία στον Κόλπο του Αντεν και στην Ερυθρά.

«Η Υεμένη θα εξακολουθήσει να βυθίζει βρετανικά πλοία και οι οποιεσδήποτε συνέπειες ή άλλες καταστροφές θα προστεθούν στον λογαριασμό της Βρετανίας», ανέφερε ο Χουσεΐν Αλ Εζί, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση των Χούθι, προσθέτοντας: «Η Βρετανία είναι ένα εγκληματικό κράτος, που επιτίθεται στην Υεμένη και στους συμμάχους της, με την Αμερική να προωθεί τη διάπραξη εγκλημάτων που συνεχίζονται κατά των αμάχων στη Γάζα».

Κομμένα καλώδια τηλεπικοινωνιών στην Ερυθρά Θάλασσα

Χτες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσαν ότι κόπηκαν οι γραμμές των υποθαλάσσιων τηλεπικοινωνιακών καλωδίων Asia - Africa - Europe 1, Europe India Gateway, Seacom και TGN - Gulf, που παρέχουν υπηρεσίες διαδικτύου σε δεκάδες χώρες. Σύμφωνα με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών με έδρα το Χονγκ Κονγκ «HGC Global Communications», το γεγονός αυτό προκαλεί διαταράξεις στο 25% της σύνδεσης με το διαδίκτυο σε χώρες της Ασίας, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Παρ' όλα αυτά, η HGC διευκρίνισε ότι δεν είναι γνωστό πώς κόπηκαν τα καλώδια ή ποιος είναι υπεύθυνος. Πάντως ο ηγέτης των Χούθι, Αμπντέλ Μάλικ Αλ Χούθι, το διέψευσε, τονίζοντας: «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να βάλουμε στο στόχαστρο υποθαλάσσια καλώδια που παρέχουν υπηρεσίες ίντερνετ σε χώρες της περιοχής». Πηγές προσκείμενες στους Χούθι επέρριψαν την ευθύνη στις επιθέσεις που εξαπολύουν εναντίον τους οι Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η σύνδεση των περισσότερων χωρών στο διαδίκτυο γίνεται μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων, κάποια από τα οποία μπορεί να υποστούν βλάβες από δολιοφθορά, φυσικά φαινόμενα (σεισμός) ή τις άγκυρες μεγάλων εμπορικών πλοίων.

Νέες αιματηρές εχθροπραξίες Ισραήλ - Χεζμπολάχ

Το ίδιο διάστημα συνεχίζονται ασταμάτητα οι εχθροπραξίες ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στη Χεζμπολάχ στη μεθόριο των δύο χωρών, όπου ρουκέτα μαχητών της λιβανέζικης οργάνωσης χτες το πρωί σε φάρμα της περιοχής Μαργκαλιότ προκάλεσε τον θάνατο ενός Ταϊλανδού μετανάστη εργάτη και τον τραυματισμό επτά ομοεθνών του. Μετά την επίθεση ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε αντίποινα, βομβαρδίζοντας περιοχές του νότιου Λιβάνου όπως οι κωμοπόλεις Σιχίν και Αϊτά Ας Σαμπ. Αργότερα χτες το βράδυ αναφέρθηκε ο θάνατος τριών Λιβανέζων, πιθανώς μαχητών της Χεζμπολάχ, από ισραηλινά πυρά.

Το Σάββατο ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε ΙΧ κοντά στην πόλη Νακούρα του Λιβάνου, με αποτέλεσμα τον θάνατο 3 ατόμων που επέβαιναν σε αυτό. Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποστήριξε ότι στο όχημα βρίσκονταν στελέχη της φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής «Μεραρχία Ιμάμης Χοσεΐν». Την ίδια μέρα η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν 7 μέλη της.

Στη Βηρυτό βρέθηκε χτες ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για θέματα Ενέργειας Εϊμος Χοκστάιν, ο οποίος εδώ και μήνες επιχειρεί να πετύχει συμφωνία τερματισμού των συγκρούσεων Ισραήλ - Λιβάνου. Ο Χοκστάιν δήλωσε και χτες ότι μια διπλωματική λύση του Λιβάνου με το Ισραήλ «είναι ο μόνος τρόπος να τερματιστούν οι σημερινές εχθροπραξίες κατά μήκος της Μπλε Γραμμής και να επιτευχθεί μια διαρκής και δίκαιη συμφωνία διευθέτηση θεμάτων ασφαλείας» μεταξύ των δύο χωρών.

«Ανησυχία» από τον ΟΗΕ

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, προειδοποίησε χτες για τους κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει από τον Οκτώβρη ο ισραηλινός στρατός σε Γάζα και Δυτική Οχθη.

«Ανησυχώ βαθιά για το γεγονός ότι σε αυτήν την πυριτιδαποθήκη κάθε σπίθα μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη ανάφλεξη», δήλωσε ο Τουρκ, προσθέτοντας ότι «αυτό θα έχει επιπτώσεις για όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής και άλλες πέραν αυτής». Σε ομιλία του με θέμα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, ο Τουρκ επικαλέστηκε δύο παραδείγματα όπου η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει ήδη περιφερειακές επιπτώσεις: Τον Λίβανο και την Υεμένη. «Η στρατιωτική κλιμάκωση στον νότιο Λίβανο μεταξύ του Ισραήλ, της Χεζμπολάχ και άλλων ένοπλων οργανώσεων είναι εξαιρετικά ανησυχητική», τόνισε ο Τουρκ, επισημαίνοντας ότι ήδη έχουμε πάνω από 200 νεκρούς στον Λίβανο.

«Τα περιστατικά κατά τα οποία άμαχοι - κυρίως παιδιά, πληρώματα ασθενοφόρων και δημοσιογράφοι - σκοτώθηκαν σε επιθέσεις πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας», συνέχισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, θυμίζοντας ότι 80.000 Ισραηλινοί έχουν επίσης εκτοπιστεί από τις συνοριακές περιοχές του Ισραήλ. «Είναι επιτακτικό να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγουμε μια πολύ μεγαλύτερη ανάφλεξη», κατέληξε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ