ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάρτη 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Τιμάνε τον κομμουνιστή ήρωα Νίκο Μπελογιάννη

Ετοιμες οι υπαίθριες εκθέσεις για τη ζωή και τη δράση του στην Πάτρα

Από την επίσκεψη των μαθητών στην Αμαλιάδα
Από την επίσκεψη των μαθητών στην Αμαλιάδα
Εκδηλώσεις για τον κομμουνιστή ήρωα Νίκο Μπελογιάννη, 72 χρόνια μετά την εκτέλεσή του, με θέμα «Διδασκόμαστε από τη ζωή και τη δράση του - Συνεχίζουμε στον δρόμο της ανατροπής!» θα πραγματοποιήσουν το επόμενο Σαββατοκύριακο οι Οργανώσεις Ηλείας και Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

  • Η εκδήλωση της Ηλείας θα γίνει το Σάββατο 30 Μάρτη στην Αμαλιάδα, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Νίκου Μπελογιάννη, ενώ προγραμματίζονται και επισκέψεις στο ομώνυμο μουσείο της πόλης. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.
  • Η εκδήλωση της Αχαΐας θα γίνει την Κυριακή 31 Μάρτη στην Πάτρα, στις 11 π.μ. στην πλατεία Παντοκράτορος της Ανω Πόλης. Θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ, και θα παρουσιαστεί καλλιτεχνικό αφιέρωμα από την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του δήμου Πατρέων, το Μουσικό Συγκρότημα και τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ.

Στο πλαίσιο των συνολικών δραστηριοτήτων από χτες, Τρίτη, στήθηκαν δύο υπαίθριες εκθέσεις αρχειακού υλικού, που θα λειτουργήσουν έως το Σάββατο 30 Μάρτη, η πρώτη στο αίθριο του βιβλιοπωλείου της «Σύγχρονης Εποχής» (Κανακάρη 159), κατά τις ώρες λειτουργίας του, και η δεύτερη που θα αφορά τη ζωή και τη δράση του Νίκου Μπελογιάννη στην Πάτρα στην πλατεία Παντοκράτορος.

Από την υπαίθρια έκθεση στην Πάτρα
Από την υπαίθρια έκθεση στην Πάτρα
Στήθηκαν προκειμένου ευρύτερα ο λαός και η νεολαία της πόλης να έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν πλατιά για την παρουσία του Νίκου Μπελογιάννη στην Πάτρα, τη ζωή του στα δύσκολα - για τον λαό, το ΚΚΕ και τον ίδιο - χρόνια της μεταξικής δικτατορίας, στη συνέχεια με τη γερμανική κατοχή, αλλά και στην περίοδο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Οι εκθέσεις θα λειτουργούν ως τη μέρα της εκδήλωσης. Παρουσιάζονται φωτογραφίες, έγγραφα αλλά και αποσπάσματα εφημερίδων της εποχής, με μεγάλο ενδιαφέρον.

Παράλληλα, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τον Μαθητικό Τομέα Πάτρας της ΚΝΕ επίσκεψη στη γενέτειρα πόλη του Νίκου Μπελογιάννη, Αμαλιάδα, την Κυριακή. Οι συμμετέχοντες, που έγιναν δεκτοί από την ΤΕ Ηλείας και την ΟΒ της ΚΝΕ στην πόλη, ξεναγήθηκαν στην κεντρική πλατεία και στο μνημείο του Νίκου Μπελογιάννη, καθώς και στο Μουσείο που είναι αφιερωμένο στον ίδιο, αποκομίζοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων.

Την Κυριακή στο πάρκο Γουδή στην Αθήνα

Την Κυριακή 31 Μάρτη, στις 11 π.μ., οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Α' Αθήνας πραγματοποιούν εκδήλωση για τα 72 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του. Θα γίνει στο Πάρκο Γουδή (Λ. Μεσογείων, έναντι του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντινάν»), με ομιλητή τον Μανώλη Ραπανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου Περιοχής Αττικής.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Φασίστες βανδάλισαν τα γραφεία του ΚΚΕ στη Νεάπολη

Τον θρασύδειλο βανδαλισμό των γραφείων του ΚΚΕ στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης από φασιστοειδή, που - όπως πάντα - μέσα στη νύχτα σαν τα ποντίκια, λέρωσαν με τον βδελυρό αγκυλωτό σταυρό και εθνικιστικά συνθήματα την πρόσοψη του κτιρίου, καταγγέλλει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Η επίθεση αυτή έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων ενεργειών στην περιοχή, σε μια προσπάθεια να «κάνουν αισθητή την παρουσία τους», να σπείρουν το φασιστικό τους δηλητήριο και να τρομοκρατήσουν όποιον σηκώνει κεφάλι.

Στο στόχαστρό τους βρίσκεται η δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, η δράση αγωνιστών που δίνουν καθημερινά τη μάχη να οργανωθεί ο αγώνας για το λαϊκό εισόδημα, για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, για τα δικαιώματα της νεολαίας, για την υπεράσπιση της υγείας του λαού μας.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «τέτοια γεγονότα έχουν ήδη καταδικαστεί στην πράξη από τον λαό και τη νεολαία της πόλης, που έχουν αποδείξει και πολύ πρόσφατα ότι ξέρουν και μπορούν να απομονώνουν τέτοια φαινόμενα και ομάδες.

Το έδειξαν δυναμικά τα προηγούμενα χρόνια σε επιθέσεις που εκδηλώθηκαν από φασιστικές συμμορίες, σε γειτονιές, χώρους νεολαίας και σχολεία της Θεσσαλονίκης (Σταυρούπολη, Εύοσμο κ.α.), οι οποίες βρήκαν δυναμική απάντηση από τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους γονέων, τα μαθητικά συμβούλια και τους φοιτητικούς συλλόγους της πόλης».

Και τονίζει πως «η προσπάθεια των φασιστοειδών θα πάρει την απάντηση που της αξίζει από τον λαό της Νεάπολης και όλης της Θεσσαλονίκης. Οσο και να προσπαθούν, δεν θα βρίσκουν τόπο να σταθούν!

Οι κομμουνιστές όχι μόνο δεν τρομοκρατούμαστε, αλλά δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, στη γραμμή του κεφαλαίου, ενάντια στον φασισμό και στο καπιταλιστικό σύστημα που τον θρέφει και θρέφεται από αυτόν».

Εκδηλώσεις για την Υγεία

Πρωτοβουλίες για να αναδείξουν την επικίνδυνη κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, τις πραγματικές αιτίες που την προκαλούν, αλλά και παράλληλα να προβάλουν τις θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ, παίρνουν οι Κομματικές Οργανώσεις σε Στερεά και Εύβοια, με θεματικές εκδηλώσεις.

  • Στη Λαμία, την Παρασκευή 29 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Λαμίας, η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με ομιλητές την Ελένη Παπαγεωργίου, μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Θανάση Αδάμ, γιατρό του Νοσοκομείου Λαμίας.
  • Στην Κάρυστο, το Σάββατο 30 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Γιοκάλειο Ιδρυμα, θα μιλήσουν η Ελένη Μπόγια, μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
  • Στη Χαλκίδα, την Κυριακή 31 Μάρτη, στις 7 μ.μ., η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση, όπου θα μιλήσουν η Δήμητρα Σταματέλου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, και η Ζωή Χαχάμη, μέλος του ΓΠ Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ.
Στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση - συζήτηση για την κατάσταση των δημόσιων δομών Υγείας στη Δυτική Θεσσαλονίκη και την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας του λαού για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία οργανώνει η ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ την Κυριακή 31 Μάρτη, στις 11 π.μ., στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» στη Σταυρούπολη. Θα μιλήσει ο Θανάσης Τασιούδης, υγειονομικός στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις υγειονομικών και εκπροσώπων φορέων.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Για τα 80 χρόνια από τον αγγλοαμερικανικό βομβαρδισμό

Εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τον αγγλοαμερικανικό βομβαρδισμό του Πειραιά με θέμα «Καμία εμπιστοσύνη στους ιμπεριαλιστές! Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια και πολέμους!» διοργανώνουν η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά του ΚΚΕ και το Παράρτημα Πειραιά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Μάρτη, στις 11.30 π.μ., στον Τιτάνειο Κήπο (Φίλωνος 61, δίπλα στον Αγ. Σπυρίδωνα). Θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

ΚΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ανάπτυξη που συμφέρει τον λαό

Εκδήλωση στις 3 Απρίλη με ομιλητή τον Μ. Παπαδόπουλο

Πολιτική εκδήλωση με θέμα «Ο μύθος της ΕΕ για τη "δίκαιη μετάβαση" και η ανάπτυξη που συμφέρει τον λαό» οργανώνει η ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ την Τετάρτη 3 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης «Κοβεντάρειο». Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν θεματικές παρεμβάσεις.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας και προπαγάνδισης της εκδήλωσης πλατιά στον εργαζόμενο λαό της περιοχής, οι ΤΟ Κοζάνης και Ενεργειακού Κέντρου προγραμματίζουν περιοδείες και εξορμήσεις:

Σήμερα, Τετάρτη 27 Μάρτη, στο χωριό Κρόκος, στη Λαϊκή Αγορά Πτολεμαΐδας, στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Αποκεντρωμένης Διοίκησης στη ΖΕΠ.

Αύριο, Πέμπτη 28 Μάρτη, στο Ορυχείο του Κύριου Πεδίου, στο Νοσοκομείο Κοζάνης, στα καταστήματα της οδού Φιλίππου και στο εργοστάσιο της ΑΛΦΑ ΖΥΜΗ.

Την Παρασκευή 29 Μάρτη, στη ΔΕΥΑΚ και στα καταστήματα της οδού Αριστοτέλους.

Το Σάββατο 30 Μάρτη, στα χωριά Ποντοκώμη και Καισαρειά και στη Λαϊκή Αγορά Κοζάνης.

Την Κυριακή 31 Μάρτη, στα χωριά Τρανόβαλτο, Ελάτη και Ανω Κώμη.

Τη Δευτέρα 1 Απρίλη, στο αμαξοστάσιο του δήμου Κοζάνης και στη Λαϊκή Αγορά Σερβίων.

Την Τρίτη 2 Απρίλη, στις Κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου Κοζάνης, στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην πρώην Νομαρχία Κοζάνης και στο εργοστάσιο της ΕΠΑΔΥΜ.

Συλλυπητήρια

Η Τομεακή Επιτροπή Καστοριάς - Βοΐου εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην συντρόφισσα Κατερίνα Ζιάκου - Χιόνου και στα παιδιά της Αντώνη και Γιώργο για την απώλεια του συζύγου της Νίκου, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή.

Ο Νίκος Χιόνος υπήρξε στέλεχος της ΚΝΕ τα φοιτητικά του χρόνια στη Γερμανία την περίοδο 1982-1988. Είχε εκλεγεί παλιότερα στο τοπικό συμβούλιο Σιάτιστας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Πάντα ήταν δίπλα στο Κόμμα.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Τετάρτη στις 12 μ., στο Κουκουλίδειο Πνευματικό Κέντρο στη Σιάτιστα και θα είναι η πολιτική.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Aλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό και καταδίκη της εμπλοκής

Η Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς καταδικάζει τη γενοκτονία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού καθώς και την εμπλοκή της χώρας μας στην Ερυθρά Θάλασσα και στα πολεμικά ΝΑΤΟικά σχέδια. Στα πλαίσια αυτά, διοργανώνει τις εξής εκδηλώσεις στα γραφεία της (Κύπρου και Ηλιουπόλεως 100) και καλεί τον κοκκινιώτικο λαό να πάρει μέρος δηλώνοντας την αντίθεσή του.

- Αύριο, Πέμπτη 28 Μάρτη, στις 7 μ.μ. εκδήλωση με θέμα «Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη».

- Την Πέμπτη 4 Απρίλη, στις 7 μ.μ., εκδήλωση με θέμα «Καμιά συμμετοχή στον πόλεμο. Να γυρίσει η φρεγάτα "ΥΔΡΑ" από την Ερυθρά Θάλασσα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ