ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάρτη 2024
Σελ. /24
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Συνυπεύθυνη η ΕΕ για το έγκλημα στα Τέμπη και την κατάσταση στον σιδηρόδρομο

Eurokinissi

Το αφήγημα του «ανθρώπινου λάθους» που δήθεν προκάλεσε το έγκλημα στα Τέμπη, κάτι που υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, και υπουργός Μεταφορών μετά το έγκλημα, αποδόμησε ξανά εκ μέρους του ΚΚΕ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Νίκος Καραθανασόπουλος, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος έθεσε υπόψη του υπουργού τρία ζητήματα. Πρώτον, το γεγονός ότι ο αριθμός των εργαζομένων στον ΟΣΕ είχε μειωθεί απελπιστικά, συγκεκριμένα ήταν στο 1/3 σε σχέση με το οργανόγραμμα, κάτι που συνεπάγεται εντατικοποίηση και λειψή εκπαίδευση, παράγοντες που ενισχύουν τον κίνδυνο λάθους. Δεύτερον, το γεγονός ότι όταν έγινε το έγκλημα κανένα σύστημα ασφαλείας δεν λειτουργούσε, παρά μόνο ο τοπικός πίνακας χειρισμού και αυτός όχι στο σύνολο της διαδρομής. Τρίτον, το γεγονός ότι κανείς δεν μπορούσε και δεν μπορεί ακόμα να ελέγξει τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία.

«Από πού κι ως πού μιλάμε μόνο για ανθρώπινο λάθος;», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ αναφέρθηκε ειδικότερα στη σύμβαση 717 που δεν είχε υλοποιηθεί, αλλά και σε άλλες 3 συμβάσεις που υπογράφηκαν από το 2006 - 2007, αφορούσαν την επικοινωνία και την αυτόματη πέδηση και δεν λειτουργούσαν. «Ποιοι ευθύνονται γι' αυτά;», έθεσε το ερώτημα ο Ν. Καραθανασόπουλος.

Επικαλέστηκε ακόμα την έκθεση της ίδιας της Επιτροπής Γεραπετρίτη, που αποφάνθηκε ότι η ΕΡΓΟΣΕ έκανε διαγωνισμούς για να ικανοποιούνται όλες οι ανταγωνίστριες εταιρείες, κάτι που προκάλεσε ασυμβατότητα συστημάτων σε κάθε χιλιόμετρο του δικτύου.

Επίσης, η Επιτροπή παραδέχτηκε ότι η ΕΕ παρενέβαινε στηρίζοντας λόμπι κατασκευαστών κ.λπ., με τον Ν. Καραθανασόπουλο να θυμίζει στο σημείο αυτό την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, που ανήγαγε τα λόμπι σε «δομικό στοιχείο της Ενωσης»...

Συνεπώς, ξεκαθάρισε, είναι συνυπεύθυνη η ΕΕ για το έγκλημα στα Τέμπη και για τη συνολική κατάσταση στον σιδηρόδρομο, συντελώντας στο να μην υπάρχει ασφάλεια και να τίθεται σε κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή.

Τέλος, σχετικά με το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους, ο Ν. Καραθανασόπουλος επικαλέστηκε ξανά την έκθεση της Επιτροπής που παραδεχόταν ότι αν λειτουργούσε η φωτοσήμανση ή η επικοινωνία ή περισσότερο η αυτόματη πέδηση, η τραγωδία θα είχε αποφευχθεί. Γι' αυτό και το ΚΚΕ κάνει λόγο για εγκληματικές ευθύνες σχετικά με τα όσα συνέβησαν.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Τιμάνε τον κομμουνιστή ήρωα Νίκο Μπελογιάννη

Εκδηλώσεις για τον κομμουνιστή ήρωα Νίκο Μπελογιάννη, 72 χρόνια μετά την εκτέλεσή του, με θέμα «Διδασκόμαστε από τη ζωή και τη δράση του - Συνεχίζουμε στον δρόμο της ανατροπής!» θα πραγματοποιήσουν το επόμενο Σαββατοκύριακο οι Οργανώσεις Ηλείας και Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

  • Η εκδήλωση της Ηλείας θα γίνει το Σάββατο 30 Μάρτη στην Αμαλιάδα, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Νίκου Μπελογιάννη, ενώ προγραμματίζονται και επισκέψεις στο ομώνυμο μουσείο της πόλης. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.
  • Η εκδήλωση της Αχαΐας θα γίνει την Κυριακή 31 Μάρτη στην Πάτρα, στις 11 π.μ. στην πλατεία Παντοκράτορος της Ανω Πόλης. Θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ, και θα παρουσιαστεί καλλιτεχνικό αφιέρωμα από την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του δήμου Πατρέων, το Μουσικό Συγκρότημα και τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ.

Στο πλαίσιο των συνολικών δραστηριοτήτων από την περασμένη Τρίτη, στήθηκαν δύο υπαίθριες εκθέσεις αρχειακού υλικού, που θα λειτουργήσουν έως το Σάββατο 30 Μάρτη, η πρώτη στο αίθριο του βιβλιοπωλείου της «Σύγχρονης Εποχής» (Κανακάρη 159), κατά τις ώρες λειτουργίας του, και η δεύτερη που θα αφορά τη ζωή και τη δράση του Νίκου Μπελογιάννη στην Πάτρα στην πλατεία Παντοκράτορος.

Οι εκθέσεις θα λειτουργούν έως τη μέρα της εκδήλωσης. Παρουσιάζονται φωτογραφίες, έγγραφα αλλά και αποσπάσματα εφημερίδων της εποχής, με μεγάλο ενδιαφέρον.

Την Κυριακή στο Πάρκο Γουδή στην Αθήνα

Την Κυριακή 31 Μάρτη, στις 11 π.μ., οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Α' Αθήνας πραγματοποιούν εκδήλωση για τα 72 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του. Θα γίνει στο Πάρκο Γουδή (Λ. Μεσογείων, έναντι του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντινάν»), με ομιλητή τον Μανώλη Ραπανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου Περιοχής Αττικής.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Ο εξωραϊσμός της ΕΕ, το μεγαλύτερο πλυντήριο στην πολιτική της κυβέρνησης

Παντελώς άσφαιρη και βολική χαρακτήρισε τη μομφή από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. Κι αυτό γιατί η βασική κατηγορία τους προς την κυβέρνηση είναι αυτή που περιέχεται στην κατακλείδα της πρότασης και αναφέρει ότι «η Ελλάδα μοιάζει όλο και λιγότερο με χώρα της ΕΕ», ισχυριζόμενοι δηλαδή πως υπάρχει μια κανονικότητα στην ΕΕ, το λεγόμενο «ευρωπαϊκό κεκτημένο», που είναι δημοκρατικό, φιλολαϊκό και σύγχρονο και ότι η κυβέρνηση αποτελεί παρέκκλιση από αυτό.

Οπως τόνισε, ο εξωραϊσμός της ΕΕ είναι το μεγαλύτερο πλυντήριο στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν σας ενδιαφέρει ο πυρήνας της πολιτικής αλλά ποιος καλείται να την εφαρμόσει κάθε φορά».

Αντίθετα, η μομφή του ΚΚΕ είναι ότι η κυβέρνηση είναι το καλύτερο παιδί της ΕΕ, γιατί εφαρμόζει πιστά την «πράσινη μετάβαση», που έχει εκτινάξει την τιμή του ρεύματος, την πολιτική εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη στήριξη της αντιδραστικής κυβέρνησης Ζελένσκι με κρυφές και φανερές συμφωνίες, την ολέθρια πολιτική κόστους - οφέλους σε όλες τις κρίσιμες υποδομές, από τα τρένα και τα αντιπλημμυρικά έργα, που είναι επίσημη γραμμή της ΕΕ, την κατακρήμνιση μισθών και τη διάλυση των ΣΣΕ, την υλοποίηση της ΚΑΠ.

Ακόμα, ο Γ. Γκιόκας θύμισε ότι η υπουργός Εσωτερικών, Ν. Κεραμέως, επικαλούνταν τις «καλές ευρωπαϊκές πρακτικές» για την επιστολική ψήφο και όταν έλεγε το ΚΚΕ πως οι πρακτικές έχουν οδηγήσει σε παραποίηση εκλογικής διαδικασίας και αποτελεσμάτων και διαρροή προσωπικών δεδομένων, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ τής έδιναν χείρα βοηθείας.

Ολα τα παραπάνω είναι η κανονικότητα στην ΕΕ, ξεκαθάρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Μια κανονικότητα που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ, δεξιές, σοσιαλδημοκρατικές και ακροδεξιές, γιατί χωράει και η ακροδεξιά στην ΕΕ, όπως η Μελόνι.

Τέλος, κάλεσε τον λαό να αμφισβητήσει αυτούς που του προκαλούν τα προβλήματα και να βαδίσει στον δρόμο της ανατροπής, ενόψει ευρωεκλογών, που προϋποθέτει αποδυνάμωση των κομμάτων και των κυβερνήσεων της ΕΕ και ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ
Το σύνθημα «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» αποκαλύπτει την ουσία της κοινής σας στρατηγικής

Προ των ευθυνών τους έφερε την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει στο παρελθόν τη χώρα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Μεταξάς στην ομιλία του στη Βουλή.

Εκανε ειδική αναφορά στο μπλόκο που έβαλαν δυνάμεις του Κόμματος και της ΚΝΕ στην Αλεξανδρούπολη το περασμένο Σάββατο σε αμαξοστοιχία που μετέφερε αμερικανικά άρματα μάχης, αναγκάζοντάς τα να γυρίσουν πίσω. Σε αυτό το σημείο ξεμπρόστιασε τα υπόλοιπα κόμματα που δεν έβγαλαν τσιμουδιά «για τον κίνδυνο στους σιδηροδρόμους και στους κατοίκους των περιοχών από όπου περνάει το επικίνδυνο στρατιωτικό υλικό που πηγαίνει στον πόλεμο στην Ουκρανία» και ζήτησε η κυβέρνηση να απαντήσει τι αποθηκεύεται στις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Ο Β. Μεταξάς, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στον αγώνα που δίνουν αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ για να μη μείνουν στον δρόμο. Οπως σημείωσε, το σύνθημα «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» ενοχλεί, γιατί αποδεικνύει τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων με τις πολιτικές που ακολούθησαν και στις μεταφορές, βάζοντας στο ζύγι τις ζωές των επιβατών με την κερδοφορία του κεφαλαίου, με την κατάτμηση του ΟΣΕ, την υποβάθμιση και τη μείωση του προσωπικού.

«Σας αποκαλύπτει αυτό το σύνθημα και αποκαλύπτει συνολικά την πολιτική σας για κάθε ζήτημα που αφορά την προστασία της ζωής του λαού», τόνισε.

Επισήμανε, ακόμα, ότι η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν φτάσει στο σημείο να κοκορομαχούν μέχρι και για το σε ποιου την κυβερνητική θητεία υπήρχαν οι περισσότεροι νεκροί και οι περισσότερες καταστροφές, επισημαίνοντας ότι την ίδια στιγμή όλες οι κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν ως κόστος την προστασία της ανθρώπινης ζωής, απαντώντας προκλητικά πως έχουν «δημοσιονομικό κόστος» τα αιτήματα για αντιπλημμυρικά έργα και δασοπυρόσβεση. «Την ίδια στιγμή μπουκώνατε τους επιχειρηματικούς ομίλους για να διατηρείται ψηλά η κερδοφορία τους», πρόσθεσε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ
Μόνο οι λαϊκοί αγώνες στριμώχνουν την κυβέρνηση

«Η μομφή του ΚΚΕ ενάντια στην κυβέρνηση και η αντιπολίτευσή του στην αντιλαϊκή πολιτική γίνονται πράξη κάθε μέρα στους λαϊκούς αγώνες, με τους αγωνιζόμενους αγρότες, με τους ξεσηκωμένους φοιτητές και με τους εργαζόμενους που διεκδικούν και απεργούν, όπως πρόσφατα στη μεγάλη πανελλαδική απεργία, αλλά και σε πολλούς κλάδους και χώρους δουλειάς», τόνισε ο Γ. Δελής, σημειώνοντας πως «αυτοί όλοι είναι που τον στριμώχνουν πραγματικά και τον ζορίζουν τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του».

Υπογράμμισε δε πως δεν υπάρχει άλλο κόμμα εκτός από το ΚΚΕ που να διαθέτει όλες του τις δυνάμεις για να πολλαπλασιαστούν και να δυναμώσουν οι αγώνες σε όλα τα μέτωπα. «Να ποια είναι η πραγματική, η μοναδική μαχητική αντιπολίτευση και αυτή πρέπει να δυναμώσει περισσότερο», είπε.

Ο Γ. Δελής εξήγησε ότι οδηγός του ΚΚΕ όταν πρότεινε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ήταν το εμβληματικό σύνθημα που ακούστηκε σε όλες τις λαϊκές κινητοποιήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη: «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας». Στόχος του ΚΚΕ ήταν να φωτιστούν τα πραγματικά αίτια για να μην επαναληφθεί το έγκλημα, να αποδοθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες.

Επισήμανε ότι παρά την προσπάθεια συγκάλυψης, αρκετές ήταν οι πλευρές του εγκλήματος που φωτίστηκαν στην Εξεταστική Επιτροπή. Αποκαλύφθηκε η γενεσιουργός αιτία για το έγκλημα, η πολιτική της «απελευθέρωσης» - ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων που εκπορεύεται από την ΕΕ.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις μπροστά στις ευρωεκλογές

Σήμερα Πέμπτη

-- Στις 10 π.μ. η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, θα μιλήσει σε σύσκεψη - συζήτηση συνταξιούχων από τους κλάδους των εφημεριδοπωλών και των εργαζομένων στα πρακτορεία διακίνησης Τύπου, στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας (Κλεισθένους 15, Αθήνα, 7ος όροφος).

-- Στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λακωνίας στη Σπάρτη. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΤΕ Καβάλας, στις 7 μ.μ., με θέμα «Αγροτική ανάπτυξη για τους καπιταλιστές, τους βιομήχανους και τους μεγαλεμπόρους ή για τους βιοπαλαιστές αγρότες, τους εργάτες γης και τον λαό;» στο καφενείο του Μπάτζιου στο Ποδοχώρι. Θα μιλήσει ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. Παρεμβάσεις θα κάνουν η Βάσω Μπράτσου, στέλεχος του ΚΚΕ, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης, και ο Μιχάλης Διαμαντόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ, αγρότης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ