ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΗ
«Να κινητοποιηθούμε για την απελευθέρωση του Μιλόσεβιτς»

Δεκαεννιά εξέχουσες προσωπικότητες της ελληνικής πολιτικής και κοινωνικής ζωής υπογράφουν μια έκκληση προς κάθε σκεπτόμενο Ελληνα πολίτη και πολίτη του κόσμου

Οσοι αρνούνται να σιωπήσουν, να συναινέσουν στην επιβολή του «δικαίου» του ισχυρού, πρέπει να κινητοποιηθούν και να συμπαραταχτούν για την απελευθέρωση του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και την αποτροπή της ποινικοποίησης της διεθνούς πολιτικής ζωής. Με αυτά τα λόγια, που απευθύνουν προς κάθε σκεπτόμενο Ελληνα πολίτη και κάθε πολίτη του κόσμου, 19 εξέχουσες προσωπικότητες της ελληνικής πολιτικής και κοινωνικής ζωής καλούν σε αντίδραση σε αυτό που χαρακτηρίζουν ως, κατ' ουσίαν, την κατάλυση από το ΝΑΤΟ κάθε έννοιας εθνικής κυριαρχίας και διεθνούς δικαίου. Το πλήρες κείμενο της έκκλησης ακολουθεί:

«Τα δραματικά γεγονότα που βιώνει ολόκληρη η ανθρωπότητα με την πρωτοφανή διαδικασία παράδοσης μέσω εξαγοράς του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, το κατηγορητήριο και η προαγωγή του στο λεγόμενο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, παραβιάζουν και καταλύουν κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας και διεθνούς δικαίου. Είναι αποτέλεσμα των αφόρητων και πολλαπλών πιέσεων του ΝΑΤΟ, οι ηγέτες του οποίου θα έπρεπε να είναι κατηγορούμενοι για την επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, με την οποία έσπειραν το θάνατο και την καταστροφή, παραβιάζοντας ωμά και κυνικά τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

Με τις ενέργειες αυτές επιχειρείται η ποινικοποίηση της διεθνούς πολιτικής ζωής, η πλήρης ανατροπή του Διεθνούς Δικαίου και η διαμόρφωση ενός τρομοκρατικού διεθνούς πλαισίου "κανόνων και θεσμών" που θα δικάζουν και θα καταδικάζουν όσους αντιστέκονται στη βαρβαρότητα της "νέας τάξης πραγμάτων".

Εκφράζουμε τη διαμαρτυρία και την κατηγορηματική μας αντίθεση σε αυτές τις ενέργειες.

Καλούμε όλους όσοι αρνούνται να σιωπήσουν και να συναινέσουν στην επιβολή του δικαίου του ισχυρού να συμπαραταχτούν και να κινητοποιηθούν για την απελευθέρωση του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλ. Μιλόσεβιτς, το σταμάτημα των απαράδεκτων αυτών διαδικασιών και την αποτροπή της ποινικοποίησης της διεθνούς πολιτικής ζωής.»

Το κείμενο υπογράφουν οι:

1. ΒΑΒΟΥΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών

2. ΒΑΡΔΑΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ, υποστράτηγος ε.α.

3. ΓΛΕΖΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

4. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΜΙΚΗΣ

5. ΚΑΖΑΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, επίτιμος Αντιπρόεδρος Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης

6. ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΣ ΘΟΔΩΡΟΣ, πρώην υπουργός, πρόεδρος Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας

7. ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΝΙΚΟΣ, πρώην αντιπρόεδρος Βουλής

8. ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΝΙΚΟΣ, γενικός γραμματέας Βαλκανικής Ενωσης Χημικών

9. ΚΟΣΙΩΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, αντιπρόεδρος Βουλής

10. ΚΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, πρώην υφυπουργός Αμυνας, πτέραρχος, επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ

11. ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, πρώην αντιπρόεδρος Βουλής

12. ΜΑΓΚΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, πρώην υπουργός

13. ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΙΚΗ, πρόεδρος Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

14. ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, επίτιμος πρόεδρος Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, πρώην πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

15. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, πρύτανης ΕΜΠ

16. ΠΑΠΑΜΑΡΓΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ, πρώην υπουργός

17. ΠΑΦΙΛΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ, εκτελεστικός γραμματέας Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης

18. ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ ΒΥΡΩΝ, πρώην υπουργός

19. ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

ΔΙΚΗ ΣΛΟΜΠΟΝΤΑΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
Αμφισβητώντας τη σύλληψη και κράτησή του

Associated Press

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-

Τη σύλληψη και την κράτησή του αναμένεται να αμφισβητήσει νομικά ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μία ενέργεια που αναμένεται να λάβει χώρα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όπως τουλάχιστον δήλωσαν χτες νομικοί σύμβουλοι και όχι συνήγοροί του πρώην Γιουγκοσλάβου Προέδρου, καθώς ο ίδιος έχει αρνηθεί την παρουσία συνηγόρων καθ' όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Οι νομικοί που ανήκουν στη Διεθνή Επιτροπή για την Υπεράσπιση του Μιλόσεβιτς, τόνισαν ότι ο πρώην Πρόεδρος θα αμφισβητήσει πολύ σύντομα, ενδεχομένως μέσα στις επόμενες τέσσερις βδομάδες, ενώπιον ολλανδικού δικαστηρίου, τη νομιμότητα της σύλληψής του στο Βελιγράδι και της κράτησής του στις φυλακές του Σεβενίγκεν. Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στις δηλώσεις του Καναδού δικηγόρου Κρίστοφερ Μπλακ, ο Μιλόσεβιτς του έδωσε ανάλογες οδηγίες και η Επιτροπή είναι σε συνεννόηση με Ολλανδούς δικηγόρους. Ο ίδιος, πάντως, παραδέχτηκε ότι οι πιθανότητες αποφυλάκισης του πρώην Προέδρου δεν είναι μεγάλες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εξάλλου, τον Μιλόσεβιτς ενδέχεται να επισκεφθεί στη φυλακή ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Ράμσεϊ Κλαρκ, στο πλαίσιο μιας διεθνούς εκστρατείας για την αθώωση του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου από τον ΟΗΕ. Μέλος της διεθνούς επιτροπής υποστήριξης του Μιλόσεβιτς, ο Κλαρκ πήρε την άδεια να επισκεφθεί τον πρώην Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας στο κέντρο κράτησης του ΟΗΕ στη Χάγη, στη φυλακή Σεβενίγκεν, ως μέλος οργάνωσης και όχι με την ιδιότητά του ως δικηγόρου. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε και από πηγές του Δικαστηρίου. «Είπαμε ότι μπορεί να κάνει την επίσκεψη. Απλώς δεν ξέρουμε πότε προτίθεται να την πραγματοποιήσει», δήλωσε χτες προς το «Ρόιτερ» ο Τζιμ Λαντέιλ, εκπρόσωπος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Διεθνής Επιτροπή για την Υπεράσπιση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συστάθηκε στις 24 του Μάρτη, ακριβώς στην επέτειο των δύο ετών από τον πόλεμο που εξαπέλυσε το ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Στη Διεθνή Επιτροπή συμμετέχουν περίπου 200 άνθρωποι, νομικοί, διανοούμενοι και συγγραφείς, από όλες σχεδόν τις γωνιές του πλανήτη.

Δαιμονοποίηση όσων αντιστέκονται

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς βρίσκεται σε παρατεταμένη «απομόνωση» μέχρι να «σπάσει» και να δεχτεί να διορίσει συνηγόρους, αναγνωρίζοντας έτσι έμμεσα έστω το μίσθαρνο ΝΑΤΟικό και αμερικανικό «δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα στη Γιουγκοσλαβία». Δε μου δόθηκε άδεια να τον συναντήσω «για λόγους ασφαλείας» του, αφού μετά από 4 ημέρες παραμονής μου στη Χάγη και με μια αποκαλυπτική αλληλογραφία χαρακτηρίστηκα «επικίνδυνη» και «ενοχλητική». Πέρασα 45 λεπτά ανάκριση, ανάλογη με αυτήν που θα απολάμβανα ως κρατούμενη από τη συγκροτούμενη της νέας τάξης τρομοκρατική διεθνή δικαιοσύνη.

Με το δικαστικό υπάλληλο προ οθόνης υπολογιστή, οι απαντήσεις μου ελέγχονταν ως προς την αλήθεια και τα κίνητρά μου από το... φάκελό μου. Για να πληροφορηθώ τόσο γραπτά όσο και προφορικά ότι έχω διαπράξει... εγκλήματα:

Α) Είμαι πολιτικός και δη του ΚΚΕ, και δη βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου. Με αυτό το δικαστήριο ο Μιλόσεβιτς έχει στερηθεί του δικαιώματος να ομιλεί πολιτικά πριν καν δικαστεί.

Β) Είμαι κατ' επάγγελμα δημοσιογράφος κι αυτό είναι έγκλημα, αφού ο κρατούμενος δεν πρέπει να πληροφορήσει τη διεθνή κοινή γνώμη ότι είναι σε 30ήμερη απομόνωση, παρά τον ισχύοντα κανονισμό των φυλακών του Σεβενίγκεν που ρητώς προβλέπει κράτηση εντός του πληθυσμού των φυλακών. Κι εδώ επικαλέστηκαν λόγους ασφαλείας του κρατούμενου. Η δημοσιογραφία είναι παγκόσμιος κίνδυνος, αν δεν εκφράζει τις απόψεις τους.

Γ) Ως μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Υπεράσπισης του Μιλόσεβιτς και αντιπρόεδρος μάλιστα, δεν είχα καμία τύχη λόγω εθνικότητας!

Αλλά και εξαιτίας της συμμετοχής μου στο αντινατοϊκό φόρουμ (24.03.2001) και σε συγκέντρωση στην πλατεία του Βελιγραδίου τρεις μέρες πριν από την αρχική σύλληψη του Μιλόσεβιτς. Φοβού τους Ελληνες και γνώμην φέροντες.

Δ) Η δικηγορική μου ιδιότητα με την οποία εξάντλησα τα επιχειρήματά μου παραπέμφθηκε στο μέλλον ως ενδεχόμενο, υπό την προϋπόθεση ο κατηγορούμενος να το ζητήσει ως διορισμό συνηγόρου. Με αυτήν την ιδιότητα μάλιστα πήγα στη Χάγη, αλλά ήδη το Δικαστήριο της κυρίας Ολμπράιτ έχει αποθαρρωθεί, αφού ούτε ο Κρίστοφερ Μπλακ διορίστηκε συνήγορος. Ετσι θα απαγορευτούν και οι συναντήσεις του Μιλόσεβτς με τους Σέρβους δικηγόρους του αν περιορίζονται σε νομικές συμβουλές κι όχι εκπροσώπηση. Ο κ. Τομάκοβιτς τον είδε τις 4 πρώτες ημέρες και μετά προειδοποιήθηκε να φύγει από τη Χάγη.

Ε) Το πιο εξωφρενικό όλων, αποκαλυπτικό των προθέσεων και των μεθόδων της δικαστικής παγκοσμιοποιημένης φάρσας είναι ότι γραπτώς με πληροφόρησαν πως οι υπάλληλοι του γραφείου του κ. Ροντ έχουν πλέον εντολή να μην μου απαντούν στο τηλέφωνο ως παρενοχλούμενοι.

Η μαύρη λίστα των ανεπιθύμητων στη Χάγη έχει σημειωμένο με κόκκινο επικινδυνότητας το όνομά μου. Ως απειλή για την ασφάλεια του δικαστηρίου και του ίδιου του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς! Ηρθα ενώπιος ενωπίω με τη νεοναζιστική δικαστική πραγματικότητα και είμαι ήδη «κατηγορούμενη» για «oral abuses», «προφορικές ύβρεις»!!! Που δεν περιγράφουν βεβαίως την αναζήτηση των υπευθύνων στη Χάγη, αλλά τη γνώμη μου γι' αυτούς επί πολλά χρόνια τώρα.

Για τις προσβολές και την περιφρόνηση κάθε ανθρωπίνου (και δικού μου) δικαιώματος, η Διεθνής Επιτροπή και εγώ θα προβούμε στις κατάλληλες ενέργειες σε όλα τα διεθνή όργανα. Θα ξαναπάω στη Χάγη αρχές Αυγούστου. Υπερασπιζόμενη τον κάθε πολίτη της Γης, τον κάθε συνήγορο, τον κάθε δημοσιογράφο, τον κάθε βουλευτή, τον κάθε Βαλκάνιο ή μη. Στο πρόσωπο ενός «βολικά προβεβλημένου κρατούμενου» που συμβολίζει την τρομοκρατική για τους λαούς δαιμονοποίηση όσων αντιστέκονται στις αμερικανονατοϊκές επιλογές.


Λιάνα ΚΑΝΕΛΛΗ

ΡΩΣΙΑ
Δήλωση διαμαρτυρίας του Σεργκέι Μπαμπούριν

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Παλλαϊκής Ενωσης, Σεργκέι Μπαμπούριν, διευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής Στρατηγικής Μεταρρυθμίσεων, διδάκτορας Νομικής και καθηγητής, προέβη στην εξής δήλωση διαμαρτυρίας για την παράδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο λεγόμενο «Ποινικό δικαστήριο της Χάγης» και εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την υγεία και τη ζωή του: «Η Ρωσική Παλλαϊκή Ενωση, που υποστήριξε σταθερά τον ηρωικό αγώνα του σερβικού λαού για ανεξάρτητη επιλογή της τύχης του, κάλεσε όλες τις κοινωνικοπολιτικές δυνάμεις της Ρωσίας να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους με τους Σέρβους πατριώτες, καταγγέλλοντας ότι το θύμα της επίθεσης δικάζεται από τον ίδιο τον εισβολέα, ενώ οι ηγέτες των χωρών - εισβολέων ονομάζουν αυτή την ανθρωποφαγία θρίαμβο της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η αναγωγή σε αρχή της ανομίας από μέρους της Δύσης απέναντι στον ηρωικό και πολυβασανισμένο σερβικό λαό και τον ηγέτη του, αποτελεί σινιάλο για όλο τον κόσμο σχετικά με το βάθεμα του εκφυλισμού του δυτικού πολιτισμού». Και καταλήγει: «Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η σταθερή από άποψη αρχών στάση του Μιλόσεβιτς να μην αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του "δικαστηρίου της Χάγης" μπορεί να ωθήσει τους Δυτικούς "ανθρωπιστές" - με σκοπό να καλύψουν το νομικό αβάσιμο και την πολιτική κατασκευή της κατηγορίας - στη φυσική εξόντωση του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ