ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Οργανο παραβίασης της ανεξαρτησίας των κρατών

Το κτίριο του ΝΑΤΟικού Δικαστηρίου στη Χάγη

Associated Press

Το κτίριο του ΝΑΤΟικού Δικαστηρίου στη Χάγη
Η δίκη του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, θεωρείται από πολλούς αναλυτές ως το κορυφαίο γεγονός που θα σημαδέψει τη διεθνή κοινότητα. Η αλήθεια είναι ότι η έκβαση αυτής της πολιτικής και όχι νομικής μάχης θα έχει βαρύνουσα σημασία για τις εξελίξεις στην παγκόσμια στρατηγική σκακιέρα, και όχι φυσικά βάσει των επιχειρημάτων ή των εκτιμήσεων, που κάνουν οι «έγκριτοι αναλυτές» για «απόδοση δικαιοσύνης», όπως επιχειρήθηκε μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τη διάρκεια των δικών της Νυρεμβέργης και του Τόκιο, όπως μάλιστα αρέσκονται να συγκρίνουν τα τεκταινόμενα στο Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Κατ' αρχήν, ο «εξωφρενικός» τρόπος, με τον οποίο ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απήχθη από τη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα και παραδόθηκε στις αρχές του ΔΠΔ, αποτελεί το τελευταίο δείγμα της πολιτικής που ακολουθείται και συνιστά εκδήλωση της απόλυτης περιφρόνησης, εκ μέρους των μεγάλων Δυνάμεων, της ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας των μικρότερων κρατών, καθώς και την απαξίωσή τους προς τις κυβερνήσεις, που εκλέχτηκαν έστω και με τις δικές τους οδηγίες. Ο ρόλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου σε αυτήν τη φάση, όπως αρχικά είχε προσδιοριστεί και με την απαγγελία της κατηγορίας και την έκδοση εντάλματος σύλληψης, είναι να παρέχει τη νομική και πολιτική, ως ένα βαθμό, κάλυψη για την ωμή επέμβαση και την επιστροφή σε ένα αποικιακό καθεστώς, και μάλιστα στην καρδιά της Ευρώπης, με το μάθημα αυτό, δηλαδή την απόλυτη υποταγή στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των μικρότερων κρατών.

Η χαμένη τιμή του ΔΠΔ

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα Εγκλήματα στη Γιουγκοσλαβία, που συστάθηκε μετά την απόφαση 827 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το Μάη του 1993 και όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών είναι υποχρεωμένα να συνεργάζονται απόλυτα μαζί του - παρά το γεγονός ότι ποτέ η σύσταση ενός Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν υπερψηφίστηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ - έχασε και το τελευταίο πρόσχημα της αμεροληψίας, όταν εξέδωσε το αρχικό ένταλμα σύλληψης κατά του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ενόσω εκείνος ήταν αρχηγός κράτους και οι δολοφονικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονταν, στα τέλη Μάη του 1999.

Σύμφωνα, τουλάχιστον, με τα επίσημα ντοκουμέντα, όσον αφορά τη θεσμοθέτησή του, το ΔΠΔ έχει «τη δικαιοδοσία για εγκλήματα πολέμου που έκαναν ακόμη και απλοί πολίτες στην επικράτεια της πρώην Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας». Ως εγκλήματα τέτοια, σύμφωνα πάντα με το ΔΠΔ, περιγράφονται:

  • Σοβαρές παραβιάσεις της Συνθήκης της Γενεύης του 1949.
  • Παραβιάσεις των νόμων και εθίμων του πολέμου.
  • Γενοκτονία.
  • Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η δίωξη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στηρίζεται τουλάχιστον σ' αυτά τα στοιχεία και όπως χαρακτηριστικά τόνιζε και η ίδια η γενική εισαγγελέας του ΔΠΔ, Κάρλα ντελ Πόντε, «κανείς δεν μπορεί να είναι πάνω από το νόμο», καθώς ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ήταν ο πρώτος αρχηγός κράτους που διωκόταν. Μήπως όμως η ίδια η εισαγγελέας, στην προσπάθειά της να εξυπηρετήσει τους πολιτικούς σκοπούς των μεγάλων Δυνάμεων, ερμηνεύει - επιεικώς ο χαρακτηρισμός - κατά το δοκούν το Διεθνές Δίκαιο ή επιχειρεί να προσδώσει νομική διάσταση στα στοιχεία ή και στις φήμες, που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών και να τα παρουσιάσει ως «αδιάσειστα», που θα επιφέρουν τη «σίγουρη καταδίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς»;

«Πολιτική Διατριβή»

Κατ' αρχήν, όλη η δίωξη του Γιουγκοσλάβου πρώην Προέδρου είναι γεμάτη νομικές αντιφάσεις. Εννοοείται ότι για πολιτικές αντιφάσεις δεν μπορεί να γίνεται λόγος, καθώς όλα είναι ξεκάθαρα.

Πρώτα και κύρια, το κατηγορητήριο του ΔΠΔ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα «σοβαρό νομικό ντοκουμέντο», από τη στιγμή που όλα τα στοιχεία κατηγορίας έχουν δοθεί στο ΔΠΔ από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, δύο από τις ηγέτιδες δυνάμεις που επέβαλαν τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς.

Επίσης, αγνοεί εντέχνως το ρόλο των ΝΑΤΟικών αεροπορικών βομβαρδισμών, στο κύμα προσφύγων που οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν και το αποδίδει αποκλειστικά στις σερβικές Ενοπλες Δυνάμεις. Αγνοεί παντελώς το ρόλο του UCK και κυρίως το ρόλο της CIA και των ευρωπαϊκών μυστικών δυνάμεων σε όσα έλαβαν χώρα στο Κοσσυφοπέδιο κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, όταν σύσσωμος ο ευρωπαϊκός Τύπος έβριθε από δημοσιεύματα για τη δράση Βρετανών, Γάλλων και Αμερικανών πρακτόρων.

Οσο για τις «γενοκτονίες», όλο το μελάνι που χύθηκε για το Ρατσάκ και άλλες σερβικές ακρότητες, μέχρι σήμερα, δύο χρόνια μετά, και παρά το «όργωμα» που έχουν κάνει οι ΝΑΤΟικές Δυνάμεις της KFOR τίποτα ουσιαστικό και αδιάσειστο δεν έχει παρουσιαστεί, ενώ τα «10.000 θύματα», που αρχικά είχε ανακοινώσει η Κάρλα ντελ Πόντε, έχουν φτάσει στους 3.000 αγνοούμενους, ενώ στο κατηγορητήριο στοιχεία και αναφορές υπάρχουν μόνο για 340 θανάτους αμάχων, χωρίς και πάλι ποτέ να αναφέρεται ούτε ένα επεισόδιο που έχει ανάμειξη ο UCK.

Εννοείται ότι καμία αναφορά δε γίνεται για το ρόλο των μεγάλων Δυνάμεων και του ΝΑΤΟ, που, έστω και ως εξωγενείς παράγοντες, εξαιτίας των παράπλευρων απωλειών, ευθύνονται για το θάνατο χιλιάδων αμάχων. Θανάτους που έχει επιβεβαιώσει και η ίδια η Βορειοατλαντική Συμμαχία!

Εν συνόλω, το κατηγορητήριο που απαγγέλθηκε περισσότερο προσομοιάζει με πολιτική διατριβή παρά με νομικό κείμενο, αποκαλύπτοντας τον πραγματικό ρόλο του ΔΠΔ. Ρόλο, που είναι εξόφθαλμος πια ακόμη και για τους διάφορες παράγοντες, την καθεστηκυία τάξη και τα δυτικά ΜΜΕ, που κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για ένα πολύ πιθανό σοβαρό πλήγμα της «αξιοπιστίας» του δικαστηρίου.

ΠΓΔΜ
«Διπλωματικοί» εκβιασμοί και έμμεσες απειλές από ΝΑΤΟ

Λεοτάρ - Πέρντιου. Οι απεσταλμένοι της Δύσης συνεχίζουν τις πιέσεις

Associated Press

Λεοτάρ - Πέρντιου. Οι απεσταλμένοι της Δύσης συνεχίζουν τις πιέσεις
ΣΚΟΠΙΑ & ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Συνεχίζονταν χτες το απόγευμα, για μια ακόμη ημέρα, οι πυρετώδεις συζητήσεις των τεσσάρων κομμάτων της κυβέρνησης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας υπό την επίβλεψη του προέδρου της χώρας Μπόρις Τράικοφσκι και την «αρωγή» των απεσταλμένων ΗΠΑ και ΕΕ, Τζέιμς Πέρντιου και Φρανσουά Λεοτάρ, καθώς και του Ολλανδού απεσταλμένου του ΟΑΣΕ Μαξ βαν ντερ Στουλ. Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, MIA, ο Γάλλος απεσταλμένος Λεοτάρ εκτίμησε πριν μπει στη συνάντηση ότι «πιθανότατα θα υπάρξουν καλές ειδήσεις τις επόμενες ημέρες», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επίτευξη «πολιτικής συμφωνίας» μεταξύ της σλαβομακεδονικής και της αλβανικής πλευράς δεν απέχει πολύ. Από την πλευρά του ο Πέρντιου δήλωσε ότι χτες επρόκειτο να παρουσιαστούν τα «τελευταία δύο κεφάλαια» στην προταθείσα συμφωνία συνταγματικών, θεσμικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων που -υποτίθεται...- θα οδηγήσουν στην παγίωση της εκεχειρίας και την είσοδο δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο έδαφος της χώρας για τον «αφοπλισμό» του UCK.

Η εκτίμηση του ΜΙΑ είναι ότι η συζήτηση παραμένει «στο πλαίσιο» των αρχικών προτάσεων Λεοτάρ - Πέρντιου, ωστόσο οι πληροφορίες και οι δηλώσεις των Αλβανών πολιτικών και των Δυτικών απεσταλμένων των τελευταίων ημερών δε συμφωνούν με αυτήν την εικόνα. Το πρώτιστο μέλημα της αλβανικής πλευράς είναι να εγκαθιδρυθεί θέση αντιπροέδρου και να παραχωρηθεί στη μειονότητα δικαίωμα αρνησικυρίας (veto) για οποιαδήποτε απόφαση της κυβέρνησης επηρρεάζει τα «συμφέροντα» των Αλβανών στην ΠΓΔΜ. Από πουθενά δεν προέκυπτε χτες ότι είχε επέλθει συμφωνία όσον αφορά τα δύο αυτά ζητήματα, που είναι τα κορυφαία μιας σειράς ακανθωδών προβλημάτων στη «διαπραγμάτευση» υπό την πίεση των Δυτικών. Αντίθετα, υπήρχε η πληροφορία ότι ίσως η διαπραγμάτευση αυτή σταματήσει για μερικές ημέρες, ώστε τα τέσσερα κόμματα να «επεξεργαστούν» το περιεχόμενο της συμφωνίας. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι Αλβανοί πολιτικοί ηγέτες, Αρμπέν Τζαφέρι και Ιμέρ Ιμέρι, θέλουν να αναβάλουν την όλη διαδικασία ως την 17η Νοέμβρη, ημέρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένες οι «εκλογές» στο, υπό ΝΑΤΟική κατοχή, Κοσσυφοπέδιο...

Εάν όντως οι πιθανότητες επίτευξης πολιτικής συμφωνίας αποδειχθούν φρούδες και η διαδικασία παραταθεί, το ΜΙΑ εκτιμά ότι θα ξαναρχίσουν γενικευμένες συγκρούσεις μεταξύ του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού από τη μια και από την άλλη του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ.

Στην Ουάσιγκτον, όπου η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ιλινκα Μίτρεβα συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό της Κόλιν Πάουελ, δεν ανακοινώθηκε τίποτε το ουσιαστικό πέρα από τις γνωστές αμερικανικές «δεσμεύσεις» περί σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της ΠΓΔΜ και της θέσης περί μη - αλλαγής συνόρων. Μια «πολιτική συμφωνία», είπε ο Πάουελ, είναι ο «μόνος τρόπος εξόδου από την κρίση». Μένει πάντως να φανεί κατά πόσον η αμερικανική διπλωματία λέει αυτά που σκέφτεται ή εννοεί άλλα. Αξιοσημείωτη, από αυτήν την πλευρά, ήταν η χθεσινή δήλωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, από τα Τίρανα, όπου τόνισε την ανάγκη «ευελιξίας και συμβιβαστικής διάθεσης» στην τρέχουσα διαπραγμάτευση στην ΠΓΔΜ, διότι «έτσι μπορεί να επέλθει μακροπρόθεσμη σταθερότητα». Για ποια «σταθερότητα» μιλάει ο Βρετανός γραμματέας της «Συμμαχίας» και το πόσο «μακροπρόθεσμη» θα αποδειχθεί αυτή, πολλοί διατηρούν βεβαίως τις αμφιβολίες τους...

Αρκετά αστεία για τους γνωρίζοντες εξάλλου ήταν η δήλωση του Ρόμπερτσον περί της ανάγκης να σταματήσουν αυτοί που «εξάγουν τη βία στη Μακεδονία» (σ.σ. μπα; δηλαδή οι άνδρες του UCK που περνούν από το υπό ΝΑΤΟϊκή φύλαξη Κοσσυφοπέδιο, για καλοκαιρινές διακοπές πάνε στην ΠΓΔΜ;).

Την προσπάθεια εμφάνισης ενός ΝΑΤΟ - «μεσσία» της ΠΓΔΜ προσπάθησαν χτες να προβάλλουν αμερικανικά ΜΜΕ προβάλλοντας το γεγονός της διάσωσης ενός Σλαβομακεδόνα λοχία που τραυματίστηκε σοβαρά σε ανταλλαγή πυροβολισμών με άνδρες του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού». Ο υπαξιωματικός ζήτησε βοήθεια από τους άνδρες της KFOR και μεταφέρθηκε σε παρατηρητήριο του ΝΑΤΟ, και κατόπιν με ελικόπτερο σε νοσοκομείο στα Σκόπια, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» και το «MakFax».

Πολεμικές προετοιμασίες

Ενώ χτες δυτικά πρακτορεία ειδήσεων έκαναν λόγο για «ανεπίσημες εκτιμήσεις» του ΝΑΤΟ που αναφέρουν ότι και οι δύο πλευρές στην ΠΓΔΜ έχουν «προετοιμαστεί για ένα νέο γύρο συγκρούσεων», το υπουργείο Αμυνας της χώρας διέψευδε πληροφορίες εφημερίδων των Σκοπίων περί προώθησης 2.000 ανδρών του UCK στο Ορος Σαρ, με απώτερο σκοπό την κατάληψη του Τέτοβο Κάλε. Πληροφορίες περί «εξαναγκασμού των κατοίκων χωριών του Τετόβου και της περιοχής του Γκόστιβαρ να εγκαταλείψουν τις εστίες τους» και δολοφονίας ενός από αυτούς επειδή αρνήθηκε να φύγει, δεν ήταν, επίσης, δυνατό να εξακριβωθούν από ανεξάρτητες πηγές. Πάντως το υπουργείο Αμυνας έκανε λόγο περί «απόπειρας εθνικής εκκαθάρισης» την οποία «καταδίκασε».

Αν αυτές οι πληροφορίες ισχύουν, δεν αποκλείεται να προετοιμάζεται ήδη η de facto «καντονοποίηση» της ΠΓΔΜ...

Κορυφαία πράξη διεθνούς τρομοκρατίας η σύλληψη Μιλόσεβιτς

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις ελληνικών μαζικών φορέων για τη δίκη του πρώην Γιουγκοσλάβου Προέδρου στη Χάγη

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών σε ψήφισμά του αναφέρει: «Πριν δύο χρόνια ο ελληνικός λαός σύσσωμος καταδίκασε τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Πριν ενάμιση χρόνιο οι Ελληνες Ηθοποιοί στο Σύνταγμα έκαναν το ίδιο με τον τρόπο τους. Σήμερα υπονομεύεται ξανά το παρόν και το μέλλον αυτών που με έναν στόχο πάνω στο στήθος αντιστέκονταν. Αμαχοι νεκροί, γυναίκες, παιδιά και γέροντες. Η υποδομή ολόκληρη της χώρας διαλύθηκε, στο όνομα μιας επέμβασης που έγινε για "ανθρωπιστικούς λόγους"!!! Σήμερα ο λαός που αντιστάθηκε σ' αυτή τη βαρβαρότητα "ξαναδικάζεται" στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, μέσω του ηγέτη του. Η παράδοση του οποίου έγινε για μια χούφτα δολάρια...».

Η ανακοίνωση του ΣΕΗ συνεχίζει: «Σήμερα μαθαίνουμε με τον πιο ωμό και κατηγορηματικό τρόπο πως στους λαούς που αντιστέκονται στη νέα παγκοσμιοποιημένη τάξη πραγμάτων, που θέλουν ελεύθερη τη χώρα τους, θα επιβάλλεται η ίδια μεταχείριση. Η διατεταγμένη διεθνής "δικαιοσύνη" παρούσα κι εδώ όπως στην Κύπρο, τη Χιλή, την Παλαιστίνη, την Κολομβία, το Κουρδιστάν και όπου αλλού. Η γειτονιά μας στο έλεος των "συμμάχων" μας. Με τα όπλα να μπαινοβγαίνουν ελεύθερα. Με τον κίνδυνο μιας μεγαλύτερης ανάφλεξης ολοένα να πλησιάζει. Οι Ελληνες Ηθοποιοί υιοθετούν για άλλη μια φορά τη θέση - ρήση του Μπρεχτ: "Σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς, όποιος δεν αντιστέκεται είναι λάθος"».

Ο Δήμος Πετρούπολης

«Θεωρούμε εξοργιστικό να συλλαμβάνονται και να δικάζονται ηγέτες που υπερασπίστηκαν την εθνική ανεξαρτησία της χώρας τους, ενώ οι πραγματικοί υπαίτιοι αυτού του πολέμου μένουν ελεύθεροι. Η παράδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είναι ένα πολιτικό γεγονός πλατιάς εμβέλειας». Τα παραπάνω σημειώνει το Δημοτικό Συμβούλιο Πετρούπολης, με ομόφωνο ψήφισμά του, στο οποίο καταγγέλλει την έκδοση του Σέρβου ηγέτη στο ΝΑΤΟικό Δικαστήριο της Χάγης - που προχώρησε με πραξικοπηματικό τρόπο η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση - έναντι «πινακίου φακής».

Τονίζει, δε, ότι το παραπάνω γεγονός συνιστά «κορυφαία πράξη διεθνούς τρομοκρατίας και τη ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Πρόκειται για την εφαρμογή ενός διεθνούς "τρομονόμου" που τιμωρεί τους αντιπάλους της "νέας τάξης πραγμάτων", που τιμωρεί όσους δε σκύβουν το κεφάλι». Αλλωστε, μόνο η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να αποφασίσει την εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έγινε, σημειώνει το ψήφισμα.

«Αυτό το "δικαστήριο" είναι μια παραγγελία των "χασάπηδων" του ΝΑΤΟ, που μοναδικό στόχο έχουν την καθυπόταξη των συνειδήσεων όσων αντιστέκονται», επισημαίνεται σε άλλο σημείο. Και καταλήγει: «Στη συνείδηση των λαών των Βαλκανίων και όλου του κόσμου, οι πραγματικοί ένοχοι για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Γιουγκοσλαβία είναι οι Αμερικανοί, το ΝΑΤΟ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους. Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση Μιλόσεβιτς, καλώντας τους Πετρουπολιώτες μαζί με όλους τους Ελληνες να αντισταθούν με οποιονδήποτε τρόπο σ' αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια».

Διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών - Πειραιώς

Από την πλευρά του το Διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών -Πειραιώς σημειώνει: «Τόσο το κατηγορητήριο, όσο και όλη η διαδικασία παραπομπής παραβιάζουν κάθε έννοια Εθνικής Κυριαρχίας και Διεθνούς Δικαίου. Αποτελούν καρπό αφόρητων πιέσεων των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, οι ηγέτες των οποίων θα έπρεπε στην πραγματικότητα να είναι κατηγορούμενοι, γιατί με το πρόσχημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έσπειραν το θάνατο και την καταστροφή στην πρώην Γιουγκοσλαβία, παραβιάζοντας ωμά και κυνικά τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και υποθηκεύοντας την υγεία των βαλκανικών λαών για τις επόμενες δεκαετίες».

Και καταλήγει: «Καλούμε τον ελληνικό λαό να αγωνιστεί, ώστε να παύσουν τέτοιες νομικά και πολιτικά απαράδεκτες διαδικασίες, που καμία σχέση δεν έχουν με απόδοση δικαιοσύνης, αλλά αποτελούν την πιο επαίσχυντη πλευρά της προσπάθειας επιβολής της ειδεχθούς και απάνθρωπης "νέας τάξης πραγμάτων"».

Η ΠΕΑΕΑ Αιγάλεω

Η ΠΕΑΕΑ Αιγάλεω και οι φίλοι της Εθνικής Αντίστασης με δική τους ανακοίνωση «εκφράζουν την έντονη αγανάκτηση και οργή για την απαγωγή του Σλ. Μιλόσεβιτς και την προσαγωγή του στο ΝΑΤΟικό Δικαστήριο της Χάγης, ενώ θα έπρεπε να βρεθούν κατηγορούμενοι οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους», ενώ καλείται ο λαός του Αιγάλεω «να διαδηλώσει την αντίθεσή του και να επαγρυπνεί για τα ύποπτα και επικίνδυνα σχέδια που ετοιμάζει το ΝΑΤΟ για τα Βαλκάνια».

ΗΠΑ ΚΑΙ ΔΠΔ
Προστασία των Αμερικανών εγκληματιών πολέμου

Οι κυβερνήτες των ΗΠΑ και οι συνεταίροι τους στο ΝΑΤΟ παραπέμπουν στο δικαστήριο της Χάγης - κατ' επιλογήν - στρατιωτικά ηττημένους πολιτικούς άλλων χωρών, όμως ετοιμάζουν νόμο για προστασία των δικών τους πραγματικά εγκληματιών πολέμου.

Η συντηρητική εφημερίδα του Βερολίνου «Ντερ Ταγκεσπίγκελ» (9 Ιούλη) πληροφορεί σχετικά: «Οι αντιπρόσωποι 139 κρατών υπέγραψαν το 1998 τη συμφωνία για την ίδρυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, μεταξύ αυτών και ο Μπιλ Κλίντον. Ομως το δικαστήριο μπορεί να αρχίσει να εργάζεται αν πρώτα το επικυρώσουν 60 κράτη. Μέχρι τώρα αυτό το έκαναν 36 (κράτη), ανάμεσά τους και η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία (Γερμανία).

Αντίθετα, στις ΗΠΑ η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε πριν δυο μήνες με μεγάλη πλειοψηφία το "Νόμο για προστασία των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων". Ο νόμος αυτός πρόκειται "να προστατεύσει στρατιώτες των ΗΠΑ, υπαλλήλους και μέλη της (αμερικανικής) κυβέρνησης από την αρπάγη του διεθνούς δικαστηρίου. Ταυτόχρονα απαγορεύεται στους εισαγγελείς του δικαστηρίου να κάνουν έρευνες στο αμερικανικό έδαφος. Και απ' όλα τα κράτη, που μετέχουν στο παγκόσμιο δικαστήριο, θα διαγράφεται η (αμερικανική) στρατιωτική βοήθεια. Απ' αυτό θα εξαιρούνται μόνο οι σύμμαχοι».

Ο νόμος αυτός πρέπει μεν να εγκριθεί και από τη Γερουσία αλλά ο γνωστός και με επιρροή ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Jesse Helms, που είχε την πρωτοβουλία του νόμου, εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Η γερμανική εφημερίδα συνεχίζει: «Ο Χελμς λέει ότι το διεθνές ποινικό δικαστήριο είναι "ένα τέρας" και είναι καθήκον μας να εξοντώσουμε το τέρας πριν μεγαλώσει και άλλο». Η εφημερίδα σχολιάζει: Η παράδοση του Μιλόσεβιτς εορτάζεται (στην Αμερική) σαν μια μεμονωμένη περίπτωση, που δε μεταφέρεται ούτε έχει επίδραση συνθήματος. Αλλά αυτές οι διαβεβαιώσεις επιδρούν σαν το σφύριγμα ενός φοβισμένου μέσα σε δάσος. Με τη στάση της απέναντι στο διεθνές δικαστήριο η Αμερική περιήλθε η ίδια στην παγίδα.

Στο άρθρο με τον τίτλο «Να τιμωρείς, χωρίς να τιμωρείσαι», ο «Ταγκεσπίγκελ» αναφέρει στην αρχή περιπτώσεις Αμερικανών και συμμάχων τους, που κατηγορούνται για διάπραξη διεθνών εγκλημάτων. «Π.χ. ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέφυγε να επισκεφθεί προ ημερών το Βέλγιο, επειδή η βελγική δικαιοσύνη τον κατηγορεί για συμμετοχή σε μακελειό (πριν 19 χρόνια) σε στρατόπεδο Παλαιστινίων στο Λίβανο. `Η ο πρώην γερουσιαστής Bob Kerrey, κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στο Βιετνάμ. `Η τι γίνεται με τον Χένρι Κίσινγκερ και την υποτιθέμενη ευθύνη του για κάποιες πολιτικές βρωμιές, για να το διατυπώσουμε αυτό ευγενικά;».

Κρίσιμες εξελίξεις

Σχολιογράφος της «Γιούνγκε Βελτ» (5 Ιούλη) στηρίζεται σε ανάλυση της «Stratfor» (αμερικανικό δελτίο υπηρεσιών προς ιδιωτικούς επιχειρηματίες) για να συμπεράνει ότι «η Γιουγκοσλαβία βρίσκεται μπροστά στο οριστικό τέλος της - Κέρδος θα έχει η Δύση». Κατά την εκτίμηση του Γερμανού σχολιογράφου: «Στις προσεχείς βδομάδες και μήνες θα προετοιμαστεί πιθανώς με βοήθεια της Δύσης πραξικόπημα ανατροπής του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Κοστούνιτσα. Γιατί ο Κοστούνιτσα που τόσο πολύ επαινέθηκε στην αρχή από τη Δύση, αρνήθηκε ως τώρα επίμονα να υποκύψει στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ». Ο Τζίντζιτς στο μεταξύ προσπαθεί να γίνει αρεστός στον πληθυσμό με τα υπεσχημένα δισεκατομμύρια των δολαρίων. Ποιος όμως θα ωφεληθεί απ' αυτά; Την απάντηση τη δίνει το πρόσφατο τεύχος του «Stratfor», που αναφέρει ότι «οικονομικά θα ωφεληθούν» από την οριστική καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Το ΝΑΤΟ θα έχει και μια πρόσθετη ωφέλεια από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, γράφει το αμερικανικό περιοδικό: Η Μόσχα θα χάσει έναν πιστό σύμμαχο στα Βαλκάνια «και έτσι η Ρωσία θα αποκλειστεί μελλοντικά από την πολιτική στην περιοχή».

Ακούγονται και γνώμες - κατά το σχολιογράφο της «Γιούνγκε Βελτ» - ότι με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας «λύνεται αυτομάτως» και το ζήτημα της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου γιατί αυτό δεν είναι τμήμα της Σερβίας, αλλά της Γιουγκοσλαβίας. Ετσι δε θα παραβιαζόταν η απόφαση 1244 του ΟΗΕ ούτε και η αρχή του Ελσίνκι για τη μη βίαιη αλλαγή των κρατικών συνόρων.

Αν ωστόσο ο γιουγκοσλαβικός λαός αφήσει να εξαπατηθεί από τις οικονομικές υποσχέσεις της Δύσης, οι ελπίδες του θα αποδειχθούν μάταιες. Πάλι τσιτάτο από τη «Stratfor»:... «Είναι πιθανότερο ότι τόσο η Σερβία όσο και το Μαυροβούνιο θα γίνουν απομονωμένες οφειλέτριες χώρες. Χωρίς το λιμάνι του Μαυροβουνίου, η οικονομία της Σερβίας θα γίνει μάλλον βάρος παρά ωφέλεια για την Ευρώπη. Ενας εξασθενημένος γιουγκοσλαβικός στρατός δε θα τα βγάλει πέρα με τους Αλβανούς εξτρεμιστές, και το ΝΑΤΟ θα διαπιστώσει ότι η Σερβία και το Μαυροβούνιο χρειάζονται την προστασία της συμμαχίας».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ