ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Δεν ενοχλείται από τις χαμηλές επιδόσεις

Μεγάλα τα ποσοστά επιδόσεων κάτω από τη βάση σε Γ΄ και Β΄ Λυκείου. «Κινήθηκαν σε συνήθη και αναμενόμενα επίπεδα», δηλώνει το υπουργείο. Πτώση των βάσεων προμηνύουν τα αποτελέσματα

Ολο το μεγαλείο του «ενιαίου» λυκείου που έφτιαξε η «μεταρρύθμιση» ξεδιπλώνεται με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων. Χτες, το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία από τις επιδόσεις των μαθητών της Β΄ και Γ΄ Λυκείου στις εξετάσεις, από τα οποία προκύπτει για μια ακόμα φορά η χρεοκοπία του συστήματος, το οποίο αποψιλώνει το λύκειο.

Το υπουργείο Παιδείας για μια ακόμα φορά δε φαίνεται διατεθειμένο να δώσει στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία για την προαγωγή και απόλυση των μαθητών. Και η πλήρης εικόνα για το έγκλημα που διαπράχθηκε με τη «μεταρρύθμιση» σχηματίζεται αν λάβει κανείς υπόψη ότι αν προσθέσουμε τους μόλις 63.200 μαθητές της φετινής Γ΄ τάξης του Λυκείου και τους 26.675 τελειόφοιτους του Β΄ κύκλου των ΤΕΕ, διαπιστώνουμε ότι 30.525 μαθητές από τους 120.430 αποφοίτους Γυμνασίου της ίδιας τάξης (σχολική χρονιά 1997-'98) σταμάτησαν στο μεταξύ κάθε μορφής εκπαίδευση. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν πριν από την εφαρμογή του νόμου 2525 μόλις 2%. Και όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου, ο αριθμός αυτών που θα φτάσουν μέχρι το απολυτήριο θα μειωθεί ακόμα περισσότερο.

Τουλάχιστον 7.000 απορρίπτονται

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, επιδόσεις κάτω από τη βάση πέτυχαν σχεδόν οι μισοί περίπου μαθητές της Β΄ και Γ΄ Λυκείου, κάτι που θεωρεί ότι «κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα», ενώ σημειώνει ότι «υπήρξε κλιμάκωση της βαθμολογίας»!

Συγκεκριμένα, 37,6% ήταν ο μέσος όρος μαθητών που έγραψαν κάτω από τη βάση στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της Γ΄ Λυκείου ενώ η εικόνα ανά κατεύθυνση έχει ως εξής: Κάτω από τη βάση έγραψε το 48,19% των μαθητών της Θεωρητικής Κατεύθυνσης, το 20,2% των μαθητών της Θετικής Κατεύθυνσης, το 37% των μαθητών του Α΄ Κύκλου Τεχνολογικής Κατεύθυνσης και το 46% του Β΄ Κύκλου Τεχνολογικής Κατεύθυνσης. Με βάση τις παραπάνω επιδόσεις, το υπουργείο Παιδείας εκτιμά ότι θα υπάρξει γενικά πτώση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σε ό,τι αφορά όμως ειδικά στις λεγόμενες σχολές μεγάλης ζήτησης, εκτιμάται ότι οι βάσεις θα προσεγγίζουν τα περσινά υψηλά επίπεδα.

Αντίστοιχα στη Β΄ Λυκείου το ποσοστό μαθητών που έγραψαν κάτω από τη βάση έφτασε το 45%. Πρόκειται για το 49% των μαθητών Θεωρητικής Κατεύθυνσης, το 8,6% της Θετικής και το 57% της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης.

Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Παιδείας σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αποτυχία του συστήματος, την οποία δηλώνουν σαφώς και οι επιδόσεις των μαθητών στις πανελλαδικές εξετάσεις, έδωσε χτες στη δημοσιότητα τα ποσοστά μαθητών που απορρίπτονται σε ένα δείγμα 9% του συνόλου των μαθητών, που αντιστοιχεί σε 7.000 περίπου μαθητές. Και από αυτό προκύπτει ότι στη Β΄ τάξη απορρίπτεται το 6,75% ενώ στη Γ΄ τάξη το 2,2% περίπου, ενώ και από την περσινή εμπειρία φαίνεται ότι το ποσοστό αυτό θα κυμανθεί και αυτή τη χρονιά στο 10%. Αυτό επαναφέρει για μια ακόμα φορά την αναγκαιότητα του θεσμού των μετεξεταστέων, ο οποίος, υπενθυμίζεται, φέτος δε θα ισχύσει.

Από τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας και αφορούν στην επίδοση των μαθητών ανά μάθημα προκύπτουν εντυπωσιακά ποσοστά επιδόσεων κάτω από τη βάση αλλά και μεγάλες αποκλίσεις στις επιδόσεις των μαθητών από μάθημα σε μάθημα, κάτι που μαρτυρά και την αποσπασματικότητα των γνώσεων που προσφέρει το «ενιαίο» λύκειο. Ετσι, στη Γ΄ Λυκείου παρατηρούνται ποσοστά επιδόσεων κάτω από τη βάση που φτάνουν ακόμα και στο 70,48% στα Μαθηματικά Τεχνολογικής Κατεύθυνσης.

Στη Β΄ Λυκείου, τα μεγαλύτερα ποσοστά επιδόσεων κάτω από τη βάση εμφανίζονται στην Αλγεβρα Γενικής Παιδείας (64,24%), στα Μαθηματικά Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (75,38%) κλπ.

«Ψύχραιμο» το υπουργείο

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Θ. Τσουροπλής, δήλωνε ότι «κινήθηκαν στα συνήθη και αναμενόμενα επίπεδα». Πρόκειται για τη συνήθη λαθροχειρία του υπουργείου, να επιδιώκει σύγκριση με τις πανελλαδικές εξετάσεις με το σύστημα των δεσμών και όχι με τις ενδοσχολικές εξετάσεις για προαγωγή και απόλυση που γίνονταν πριν τη «μεταρρύθμιση». Και προδίδει και το πώς βλέπει συνολικά το λύκειο, ως μηχανισμό επιλογής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι ως σχολείο γενικής παιδείας. Μέσα και από τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χτες προβάλλει το δίκιο του αιτήματος για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου, για ένα λύκειο που καμία σχέση δε θα έχει με το σχολείο της εφήμερης αποσπασματικής γνώσης και επιβεβαιώνεται η αρνητική πορεία της εκπαίδευσης εξαιτίας της «μεταρρύθμισης».

27ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Βήμα προβολής της ερασιτεχνικής δημιουργίας

Προχωράνε οι Φεστιβαλικές δραστηριότητες της ΚΝΕ, που στήνονται σε γωνιές όλης της χώρας με το μεράκι και τον ενθουσιασμό των μελών της Οργάνωσης. Πέρα από τις καθιερωμένες εκδηλώσεις, όμως, φέτος απλώνεται ανά την Ελλάδα και η πρωτοβουλία της ΚΝΕ για τις συναντήσεις των Οργανώσεών της με νέους δημιουργούς κι ερασιτεχνικά σχήματα, με σκοπό τη βελτίωση της πολιτιστικής διάστασης του 27ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και την καλύτερη προβολή της δουλιάς των νέων καλλιτεχνών. Μια τέτοια συνάντηση πραγματοποιείται αύριο στη Χαλκίδα, στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες έχουν ως εξής:

Σήμερα, Παρασκευή

-- Αγιος Παντελεήμονας Αχαρνών, στις 8 μ.μ., για τον «τρομονόμο».

-- Νέα Φιλαδέλφεια, στις 8 μ.μ., για τα ναρκωτικά.

-- Αιγάλεω (Μπαρουτάδικο), στις 8 μ.μ., για τις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό.

-- Χολαργός (πάρκο Περικλέους), στις 8 μ.μ., για την Παιδεία.

-- Δάφνη (Σταθμός Μετρό), στις 8 μ.μ., για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

-- Καματερό (πλατεία Δημοκρατίας), στις 8 μ.μ., για τα ναρκωτικά.

-- Ελευσίνα (παραλία), στις 8:30 μ.μ., για το περιβάλλον και την κοινωνική ασφάλιση.

-- Χαλκίδα (στρογγυλό της παραλίας), στις 8 μ.μ., για το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στην Αλγερία

Αύριο, Σάββατο

-- Αγ. Παρασκευή (πλατεία Αϊ - Γιάννη), στις 8 μ.μ., για την Παιδεία και τη μάστιγα των ναρκωτικών.

-- Γουδί (πλατεία Αγίου Θωμά), στις 8 μ.μ., για τον «τρομονόμο».

-- Μεταμόρφωση (πλατεία), στις 8 μ.μ., για την Παιδεία.

-- Αμφιλοχία, στις 9 μ.μ., για τα δημοκρατικά δικαιώματα λαού και νεολαίας και την ειρήνη.

-- Αιτωλικό, στις 9 μ.μ., για την πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αναδεικνύεται ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της μεταρρύθμισης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

«Η φετινή σχολική χρονιά απέδειξε με τη σειρά της το βαθιά ταξικό αντιλαϊκό χαρακτήρα του εκπαιδευτικού συστήματος», συμπεραίνει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη χτεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων. Στην ανακοίνωση αναφέρονται επίσης τα εξής:

«Αν και το ΥΠΕΠΘ ούτε φέτος δίνει τα πλήρη στατιστικά στοιχεία, είναι χαρακτηριστικό ότι:

  • Οι μαθητές που παίρνουν απολυτήριο του Λυκείου, είναι οι μισοί όσων αποφοίτησαν από το Γυμνάσιο!
  • Απορρίπτεται ένας στους 10 μαθητές της Β' Λυκείου, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα επανεξέτασης!
  • Εντύπωση επίσης προκαλεί ο μικρός αριθμός των εξεταζόμενων αποφοίτων ΤΕΕ. Αν μάλιστα υπολογίσουμε και τη συνολική μαθητική διαρροή από την εκπαίδευση, τότε από το άθροισμα του μαθητικού πληθυσμού του Λυκείου και των ΤΕΕ προκύπτει ότι ο 1 στους 4 αποφοίτους του Γυμνασίου εγκαταλείπει πριν τα 18 κάθε μορφής εκπαίδευση.
  • Ωστόσο η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ περιορίζεται στις επιδόσεις των μαθητών στις πανελλήνιες εξετάσεις για να εκτιμήσει ότι "κινήθηκαν στα συνήθη και αναμενόμενα επίπεδα", συγκρίνοντας προφανώς με τις εισαγωγικές κι όχι με τις ενδοσχολικές εξετάσεις. Ομολογείται κατ' αυτόν τον τρόπο, ότι οι εξετάσεις δεν αφορούν σ' ένα σχολείο γενικής παιδείας, αλλά στην επιλογή για την Ανώτατη εκπαίδευση, γι' αυτό και η ηγεσία του υπουργείου δεν ενοχλείται που οι μισοί μαθητές κατά μέσο όρο βαθμολογούνται κάτω από τη βάση στα μαθήματα αυτά!

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής που αποβλέπει στην αυστηρότερη αναπαραγωγή μιας ελίτ και στην πρόωρη στροφή της πλειοψηφίας των νέων σε μορφές βραχυπρόθεσμης "κατάρτισης" κι "απασχολησιμότητας"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ