ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 2024
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οχι στην εγκατάσταση των ΑΠΕ των επιχειρηματιών που καταστρέφουν το περιβάλλον

Σήμερα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη Σητεία της Κρήτης και στη Βυτίνα Αρκαδίας

Την καθολική αντίθεση των κατοίκων των χωριών Χανδρά και Αρμένων στην εγκατάσταση θηριώδους αιολικού πάρκου 11 ανεμογεννητριών, διπλάσιων σε ύψος από τις υφιστάμενες και δυναμικής 55 MW στην περιοχή τους, ήταν το μήνυμα που έστειλε η μαζική λαϊκή συνέλευση των κατοίκων που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Απριλίου στο Δημοτικό Σχολείο Χανδρά μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα κατοίκων.

Η δημοτική αρχή στον δήμο Σητείας υπερψήφισε σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο με fast track διαδικασίες την επένδυση, χωρίς καμία διαβούλευση και ενημέρωση των κατοίκων και χωρίς την ύπαρξη υδρογεωλογικής μελέτης στον φάκελο της Μελέτης Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), σε ρόλο «λαγού» για ενεργειακά συμφέροντα.

Αποκαλυπτική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Αρμένων για συναντήσεις πίσω από κλειστές πόρτες γραφείων με στελέχη των ενεργειακών ομίλων, στις οποίες συμφωνήθηκαν η επένδυση και τα όποια αντισταθμιστικά οφέλη υπάρξουν. Οσον αφορά την ενημέρωση των κατοίκων είπε ότι «ενημέρωσε κατοίκους του χωριού στο καφενείο».

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης πήραν τον λόγο κάτοικοι του χωριού και τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα. Με τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων να λένε ότι «δεν πρόκειται να παραδώσουν τη γη και τα βουνά στους ενεργειακούς ομίλους για να βγάλουν εκατομμύρια στις πλάτες τους. Δεν θα υποθηκεύσουμε τη ζωή μας και των παιδιών μας». Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα ανέλυσαν τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει το έργο αυτό. Προβλέπεται η διάνοιξη τεράστιων δρόμων περίπου 18 χιλιομέτρων. Ενώ για την τοποθέτηση της βάσης της καθεμίας ανεμογεννήτριας απαιτούνται το σκάψιμο και το μπάζωμα έκτασης ίσης με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Επίσης με την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών οι εκάστοτε περιοχές ερημοποιούνται σταδιακά. Επίσης επηρεάζονται η χλωρίδα, η πανίδα και ο υδροφόρος ορίζοντας, με αποτέλεσμα η κτηνοτροφία, η αγροτική παραγωγή και η μελισσοκομία να εξαφανίζονται σταδιακά.

Οσον αφορά τα περιβόητα αντισταθμιστικά οφέλη και τις θέσεις εργασίας οι κάτοικοι περιοχών που ήδη υπάρχουν ανεμογεννήτριες σημείωσαν: «Τα αντισταθμιστικά αποτελούν σκέτη κοροϊδία. Με λίγες χιλιάδες ευρώ θέλουν να μας εξαγοράσουν», ανέφεραν και «όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι η εταιρεία θα έχει κέρδη για να δίνει ακόμα και αυτά τα ψίχουλα. Με εμάς να πληρώνουμε πανάκριβο το ρεύμα και αυτοί να βγάζουν εκατομμύρια από την Ενέργεια που θα πουλάνε».

Παρών στη συνέλευση ήταν ο Σίμος Συμεωνίδης, Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Λασιθίου του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Σητείας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», που παίρνοντας τον λόγο σημείωσε: «Δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε από τη σημερινή συνέλευση όσοι δημοτικοί σύμβουλοι καταψηφίσαμε τη συγκεκριμένη επένδυση. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" από θέμα αρχών και με κρυστάλλινες θέσεις καταψηφίζουμε πάντα τον ενεργειακό σχεδιασμό των ομίλων που έχουν βάλει στο μάτι την περιοχή μας. Ηδη η περιοχή είναι υπερκορεσμένη από επενδύσεις "πράσινης ενέργειας". Χαρακτηριστικά είναι τα νούμερα των συνολικών MW από ΑΠΕ σε όλη την Κρήτη, που είναι 200, εκ των οποίων τα 100 είναι στον δήμο Σητείας. Αν γίνουν όλες αυτές οι επενδύσεις που σχεδιάζουν, θα φτάσουν τα 1.000 mw που θα παράγονται στην περιοχή μας. Δέκα φορές παραπάνω απ ό,τι είναι σήμερα. Το "φτάνει πια", "ως εδώ" είναι πραγματικότητα».

Στη συνέχεια το στέλεχος του ΚΚΕ ανέφερε: «Η συγκεκριμένη επένδυση αποτελεί κομμάτι του ενεργειακού σχεδιασμού μεγάλων ομίλων για να βγάλουν κέρδη και όχι η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες για φθηνό και επαρκές ρεύμα για τον λαό. Εδώ μιλάμε όμως για επέλαση των ενεργειακών ομίλων που θα σαρώσουν τα πάντα».

Η συνέλευση των κατοίκων ολοκληρώθηκε με ομόφωνο ψήφισμα ενάντια στην εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στην περιοχή, δίνοντας νέο αγωνιστικό ραντεβού σήμερα, Τετάρτη, στις 18.00 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας, για να απαιτήσουν από το Δημοτικό Συμβούλιο να αλλάξει τη στάση του.

Συγκέντρωση και στη Βυτίνα

Η Επιτροπή Αγώνα μαζί με τα εργατικά σωματεία και λαϊκούς συλλόγους και φορείς της περιοχής πραγματοποιούν συγκέντρωση στη Βυτίνα, σήμερα Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στο Πανταζοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, για να πουν ένα βροντερό «ΟΧΙ» στα κυβερνητικά και επιχειρηματικά σχέδια για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που θα καταστρέψουν πολλές από τις κορφές του Μαινάλου. Οπως καταγγέλλουν: «Τρεις επιχειρηματικοί όμιλοι των ΑΠΕ έχουν πάρει καταρχήν άδεια για εγκατάσταση 146 ανεμογεννητριών στο Μαίναλο, για κάλυψη με πάνελς - λαμπόγυαλα φωτοβολταϊκών σε πάνω από 7.000 στρέμματα. Θα ισοπεδώσουν βουνοκορφές στο Μαίναλο», σημειώνει η Επιτροπή και καταλήγει: «Εμείς λέμε ότι η Ενέργεια, το ρεύμα πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα για να πλουτίζουν κάποιοι λίγοι επιχειρηματικοί όμιλοι».

Να μην κλείσουν τα Ειρηνοδικεία

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κατάργηση δεκάδων δικαστικών υπηρεσιών, μέσω της αναμόρφωσης του δικαστικού χάρτη και του νομοσχεδίου που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Στο πλαίσιο αυτό, στην ΠΕ Πέλλας καταργούνται τα Ειρηνοδικεία Εδεσσας, Γιαννιτσών, Αριδαίας και Σκύδρας, ενώ το ίδιο γίνεται στη Λευκάδα και στη Βόνιτσα.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Σκύδρας αναδεικνύει ότι από τον συγκεκριμένο σχεδιασμό θα επιβαρυνθούν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα που συναλλάσσονται με τα δικαστήρια, οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι, οι δικαστές και οι δικαστικοί υπάλληλοι. «Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ και των κατευθύνσεών της, προωθούν μια Δικαιοσύνη που από τη μια μεριά να εξυπηρετεί με πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα και τις επενδύσεις τους, και από την άλλη να ορθώνει ακόμα μεγαλύτερα οικονομικά και δικονομικά εμπόδια στην πρόσβαση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων σε αυτή», σημειώνει.

Τονίζει επίσης τις ευθύνες της δημοτικής αρχής, του αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης σε δήμους και Περιφέρεια, που όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα καλλιέργησαν τον εφησυχασμό, διακινώντας τις ψευδείς - όπως αποδείχθηκε - διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών βουλευτών ότι τα Ειρηνοδικεία Σκύδρας και Αριδαίας θα διατηρηθούν.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Σκύδρας καλεί τον λαό της περιοχής να απαιτήσει με τη μαζική συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις τη συνέχιση της λειτουργίας του Ειρηνοδικείου Σκύδρας.

Στο ίδιο πνεύμα, και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας απαιτεί να μην κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο και να ενισχυθούν οι δικαστικές υπηρεσίες με προσωπικό, κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές.

Επίσης, ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας καταγγέλλει τον σχεδιασμό για το κλείσιμο των Ειρηνοδικείων στη Λευκάδα και στη Βόνιτσα.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Καταγγέλλει προϋπολογισμό - χαράτσωμα για τον λαό

Ως χαράτσωμα για τον λαό καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2024 που έφερε η διοίκηση στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου Εορδαίας.

Τις εισηγήσεις της δημοτικής αρχής καταψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση», τονίζοντας ότι ο προϋπολογισμός είναι μακριά από τις ανάγκες του λαού. Καταγγέλλει τη δημοτική αρχή που ενώ δεν κάνει κουβέντα για διεκδίκηση από την κυβέρνηση, επιβάλλει χαράτσια στον λαό, αυξάνοντας τα «ίδια έσοδα». Και καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, τους φορείς του λαϊκού κινήματος να αντισταθούν, να οργανωθούν και να βάλουν σε προτεραιότητα τη διεκδίκηση των δικών τους σύγχρονων αναγκών.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης για τον δήμο μας φτάνει μόλις για να καλύψει το 68,89% του ύψους της μισθοδοσίας των εργαζομένων του δήμου για το 2024! Αρα ο δήμος καλύπτει από δικά του έσοδα (τοπική φορολόγηση) τα υπόλοιπα.

Στα έξοδα του δήμου προστίθεται το χαράτσι του τέλους ταφής που ξεπερνά τα 2,5 εκατομμύρια, στη λογική "πληρώνω όσο πετάω", καθώς με τον νέο κανονισμό καθαριότητας αυξάνονται τα τέλη ταφής απορριμμάτων κλιμακωτά στα 55 ευρώ μέχρι το 2027, από 25 ευρώ τον τόνο που ήταν πέρσι.

Στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού αυξάνεται ο οικιακός συντελεστής σε 2,55 ευρώ το τ.μ. μέσα σε συνθήκες ακρίβειας και πληθωρισμού που καλπάζει. Μια αύξηση που σε ορισμένες δημοτικές ενότητες είναι τεράστια όπως π.χ. στο Μουρίκι 97,67% ή στο Βέρμιο 42,86%.

(...) Μέσα από τον προϋπολογισμό αποτυπώνεται ξεκάθαρα ότι έργα και υποδομές που έχουν σχέση με την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού δεν επιλέγονται γιατί δεν φέρνουν κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο». Γίνεται λόγος για την αντιπλημμυρική θωράκιση, την ανάγκη συντήρησης και αντισεισμικού ελέγχου σχολείων και την ανέγερση νέων, υποδομές αθλητισμού και πολιτισμού.

Νέα φωτιά στου Ζωγράφου

Για άλλη μια φορά, ξέσπασε φωτιά τη Δευτέρα σε περιοχή 17 στρεμμάτων στου Ζωγράφου, η οποία δεν επεκτάθηκε και ευτυχώς αντιμετωπίστηκε έγκαιρα.

Ωστόσο, αυτό το περιστατικό τα τελευταία χρόνια επαναλαμβάνεται. Μέσα στο 2022 σημειώθηκαν τουλάχιστον 4 πυρκαγιές στον ίδιο χώρο, κοντά στην Πανεπιστημιούπολη και δίπλα στον Υμηττό.

Οπως ανέφερε τότε η «Λαϊκή Συσπείρωση», η περιοχή των 17 στρεμμάτων αποτελεί ένα ξεχωριστό κομμάτι της περιοχής γιατί βρίσκεται ουσιαστικά στην άκρη και δίπλα στον πνεύμονα πρασίνου που αποτελεί μέρος του βουνού. Επειδή αποτελεί τέτοιας σημασίας χώρο, διάφοροι τον εποφθαλμιούν με σκοπό την εκμετάλλευση, ενώ θύμιζε προτάσεις που έχουν γίνει, όπως για συνεδριακό κέντρο της Εκκλησίας κ.ά.

Η νέα πυρκαγιά επαναφέρει μια σειρά από ερωτήματα, ενώ επιβεβαιώνει την ανάγκη, απέναντι στην ολιγωρία των δημοτικών αρχών, να προχωρήσουν η ανάπλαση και η προστασία του συγκεκριμένου χώρου ώστε να αποδοθεί στους κατοίκους της περιοχής.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Σεισμική δόνηση 4,1 Ρίχτερ χτες

Σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες περίπου στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, 3 χλμ. δυτικά της Αμφιλοχίας ή 246 χιλιόμετρα δυτικά - βορειοδυτικά της Αθήνας σύμφωνα με δεδομένα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Από τον σεισμό δεν αναφέρθηκαν προβλήματα ή ζημιές.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
Γενική Συνέλευση την Κυριακή 14 Απρίλη

Τη συμμετοχή του στην πανελλαδική πανεργατική απεργία της Τετάρτης 17 Απρίλη ανακοίνωσε ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας (μέλος της ΟΓΕ), που προχωρά και σε Γενική Συνέλευση των μελών του την Κυριακή 14 Απρίλη (6.30 μ.μ. στον 3ο όροφο του ΕΚΠ) με αφορμή και τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής, έξω από το ΑΤ των Αγίων Αναργύρων.

Ο Σύλλογος προγραμματίζει επιπλέον περιοδείες σε χώρους δουλειάς και κατοικίας, με το εξής πρόγραμμα:

Σήμερα, Τετάρτη:

-- 9 π.μ.: Στο τηλεφωνικό κέντρο του ΟΤΕ.

Παρασκευή 12 Απρίλη:

-- 10.30 π.μ.: Στη λαϊκή αγορά στα Προσφυγικά.

Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν περιοδείες στα Τμήματα του Πανεπιστημίου.

ΟΜΑΔΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΔΥΤ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΟΓΕ)
Δράση ενάντια στη βία κατά των γυναικών

Κινητοποίηση - ενημέρωση προγραμματίζουν σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ευόσμου, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών Δυτικής Θεσσαλονίκης (μέλη της ΟΓΕ), στο πλαίσιο των δράσεων ενάντια σε κάθε μορφής βία κατά των γυναικών στην εργασία, στην Εκπαίδευση, στην οικογένεια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ