ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
«Αγωνιώδης» αναμονή

ΣΚΟΠΙΑ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ και ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-

Εντελώς αντιφατικές πληροφορίες «διέρρεαν» χτες το απόγευμα οι συμμετέχοντες στην πολυμερή «διαπραγμάτευση» για το μέλλον της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Από τη μια πλευρά, ανώνυμα κάποιοι εκ των συμμετεχόντων δήλωναν στο Ασοσιέιτεντ Πρες ότι υπήρχε «πρόοδος» σε αυτό που περιέγραφαν ως μια προσπάθεια να «αποφευχθεί ο πόλεμος διαμέσου υποχωρήσεων προς τη μειονότητα» των Αλβανών - την ώρα που ένα πλήθος σλαβομακεδόνων διαδήλωνε στα Σκόπια ακριβώς εναντίον των «υποχωρήσεων» της κυβέρνησης.

Από την άλλη, κορυφαίο στέλεχος της σλαβομακεδονικής πλευράς έλεγε χτες το απόγευμα, επίσης ανώνυμα, προς το πρακτορείο Ρόιτερς, ότι «οι συνομιλίες έχουν περιέλθει σε πλήρες αδιέξοδο... δεν υπάρχει συμφωνία στα βασικά ζητήματα». Η ίδια πηγή περιέγραψε τη διαπραγμάτευση από τη σλαβομακεδονική πλευρά σαν «να χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο», όπου ο τοίχος είναι η «αδιάλλακτη» αλβανική στάση.

Από την αλβανική πλευρά ο Μεντού Τάτσι έβλεπε «προοδεύουσες» τις συνομιλίες την Κυριακή, χτες όμως άλλος ένας Αλβανός πολιτικός, ο Ζεχίρ Μπεκτέσι, παραδεχόταν πως «οι υπάρχουσες διαφορές δεν μπορούν να λυθούν σε μια μέρα».

Το γεγονός είναι ότι παρά τις ασφυκτικές πλέον πιέσεις εκ μέρους των απεσταλμένων ΗΠΑ και ΕΕ Πέρντιου και Λεοτάρ, «πολιτική συμφωνία» δεν υπήρχε ούτε χτες. Δυτικοί διπλωμάτες αρνούνταν πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ένα βήμα από την «κατάρρευσή» τους, ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον εκτίμησε ότι «η διαδικασία βρίσκεται σε σταυροδρόμι». Ενώ, σύμφωνα με την Ντόιτσε Βέλλε, κύκλοι της ΕΕ στις Βρυξέλλες εξέφραζαν «την ανησυχία τους» για το «αδιέξοδο» στα Σκόπια.

Το βασικό σημείο διαφωνίας παραμένει η αξίωση των αλβανικών κομμάτων να διαθέτουν δυνατότητα αρνησικυρίας (veto) για οποιαδήποτε απόφαση αφορά τη μειονότητα. «Αν οι διαπραγματεύσεις μείνουν έτσι όπως είναι, φοβάμαι ότι η εκεχειρία δε θα αντέξει... ο πόλεμος θα συνεχιστεί, χειρότερα από ό,τι ήταν πριν», έλεγε η κυβερνητική πηγή.

Στα Σκόπια εκατοντάδες Σλαβομακεδόνες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, διαδηλώνοντας εναντίον των σχεδιαζόμενων «υποχωρήσεων» προς την αλβανική μειονότητα. Φωνάζοντας συνθήματα όπως «ΕΕ, πού είναι η συνείδησή σου;», οι διαδηλωτές πέρασαν από τα γραφεία του ΟΑΣΕ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ενας από τους διοργανωτές της διαδήλωσης, ο Τόμισλαβ Στογιανόφσκι, δήλωσε πως «θέλουμε να πούμε σε αυτούς που υπαγορεύουν τους όρους της ειρήνης ότι χρειαζόμαστε προστασία από αυτούς που ξεκίνησαν τον πόλεμο».

Σε ό,τι αφορά την εκεχειρία των 12 ημερών, οι Δυτικοί επέμεναν ότι «κρατάει», αν και το υπουργείο Αμύνης εξακολουθούσε να αναφέρει σποραδικά πυρά στη Σιπκόβιτσα, το Μπρόντετς, το Ντρένοβετς του Τετόβου, και αλλού, το βράδυ της Κυριακής και το πρωί χθες. Δεν αναφέρθηκαν θύματα. Δεν επιβεβαιώθηκαν εξ άλλου επισήμως πληροφορίες που λένε ότι ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός ανακήρυξε «ελεύθερες περιοχές» χωριά γύρω από το Τέτοβο.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Σημεία των καιρών...

Τρεις στρατιωτικοί στέκονται μπροστά σε βασκικό γκράφιτι, λίγο μετά το θάνατο του Μουχίκα, που πέθανε όταν εξερράγη βόμβα στο αυτοκίνητό του, στις 14 Ιούλη

Associated Press

Τρεις στρατιωτικοί στέκονται μπροστά σε βασκικό γκράφιτι, λίγο μετά το θάνατο του Μουχίκα, που πέθανε όταν εξερράγη βόμβα στο αυτοκίνητό του, στις 14 Ιούλη
ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Χιλιάδες Ισπανοί ανταποκρίθηκαν και πάλι στο κάλεσμα των ΜΜΕ και των πολιτικών κομμάτων και συγκεντρώθηκαν χτες έξω από τα δημαρχεία των πόλεων σε όλη την ισπανική επικράτεια για να διαμαρτυρηθούν σιωπηρά για τις δύο δολοφονικές επιθέσεις του Σαββάτου που αποδόθηκαν αμέσως στην οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών, την ΕΤΑ.

Ουσιαστικά, το Σάββατο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «θανατηφόρο», καθώς το πρωί έχασε τη ζωή του ο Χοσέ Χαβιέρ Μουχίκα, 59χρονος δημοτικός σύμβουλος κόμματος, πολέμιου της ανεξαρτησίας της χώρας των Βάσκων, όταν το εξερράγη βόμβα στο αυτοκίνητό του, στη βόρεια επαρχία της Ναβάρα. Δέκα ώρες αργότερα, άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν εξ επαφής στην πόλη Λιμπούρου τον Μικέλ Ουρίκε, 44 χρονών, επικεφαλής εσωτερικής ασφαλείας της Βασκικής αστυνομίας στην επαρχία της Χιπούκθοα, στη χώρα των Βάσκων.

Σύμφωνα με την ισπανική αστυνομία, οι δύο επιθέσεις φέρουν τη σφραγίδα της ΕΤΑ και μάλιστα θεωρούνται «μήνυμα» προς τον πρόεδρο της βασκικής τοπικής κυβέρνησης, το Χουάν Χοσέ Ιμπαρέτξε, ο οποίος ορκίστηκε το Σάββατο για τη δεύτερη συνεχόμενη θητεία του. Πάντως, παρά τη «βεβαιότητα» που εκφράζουν οι ισπανικές αρχές η ΕΤΑ, εξαιρετικά σπάνια επιχειρεί δύο επιθέσεις μέσα σε μία μέρα, ενώ ακόμη πιο σπάνια επιτίθεται σε μέλη ή στελέχη της τοπικής αστυνομίας, καθώς η σύνθεσή της είναι αποκλειστικά από Βάσκους.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέο κρούσμα φυλετικής βίας

ΣΤΟΟΥΚ ΟΝ ΤΡΕΝΤ.-

Μορφή επιδημίας τείνει να προσλάβει το φαινόμενο της φυλετικής βίας, αφού η μία μετά την άλλη διάφορες πόλεις της Αγγλίας «προσβάλλονται από την ασθένεια του φυλετικού μίσους».

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Στόουκ ον Τρεντ, στην Κεντρική Βρετανία, να παραδοθεί στη βία, όταν οργισμένες ομάδες νεαρών Ασιατών συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Αφορμή και πάλι η ανακοινωμένη πορεία του ακροδεξιού και νεοφασιστικού Βρετανικού «Εθνικού Κόμματος», η οποία τελικά δεν έγινε.

Ομως η σπορά του μίσους έχει ήδη φυτευτεί και έτσι οι εξαθλιωμένοι και άνεργοι Ασιάτες επιτέθηκαν στην αστυνομία με μπουκάλια, τούβλα και σπασμένες πλάκες. Από τις συγκρούσεις δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί, αλλά συνελήφθησαν περίπου 50 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 31 ανήκουν στη λευκή κοινότητα, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της πόλης. Από αυτούς, οι μισοί θα διωχτούν για διατάραξη δημόσιας τάξης και φθορά ξένης περιουσίας, διευκρίνισαν αστυνομικές πηγές.

Την περασμένη βδομάδα περισσότεροι από 200 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε ταραχές που σημειώθηκαν στο Μπράντφορντ, στο δυτικό Γιορκσάιρ.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Επιβεβαιώθηκε το αδιέξοδο

ΓΟΥΕΣΤΟΝ ΠΑΡΚ.-

Το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρειο Ιρλανδία απλά επιβεβαιώθηκε καθώς οι συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών έληξαν το Σάββατο άκαρπες.

Σε κοινό ανακοινωθέν το απόγευμα του Σαββάτου του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και του Ιρλανδού ομολόγου του Μπέρντι Αχερν, υπό την αιγίδα των οποίων διεξάγονταν οι συνομιλίες, δήλωσαν ότι παρά τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων η ειρήνη είναι ακόμη δυνατή και ότι έχει υπάρξει πρόοδος. Ανακοίνωσαν μάλιστα ότι ένα νέο ειρηνευτικό σχέδιο, που περιλαμβάνει τα βασικά αιτήματα των δύο πλευρών, βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας. Νωρίτερα το απόγευμα ο ηγέτης των προτεσταντών, Ντέιβιντ Τριμπλ, ο οποίος την 1η Ιουλίου είχε παραιτηθεί από πρωθυπουργός της Β. Ιρλανδίας, διαμαρτυρόμενος για την καθυστέρηση του αφοπλισμού του ΙΡΑ, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το τραπέζι του διαλόγου, καθώς είχε ήδη αποκλειστεί το ενδεχόμενο θετικών εξελίξεων στις συνομιλίες. Από την πλευρά του Σιν Φέιν ανακοινώθηκε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν προέβη σε ικανές υποχωρήσεις όσον αφορά στην αναδιάρθρωση της αστυνομίας, η οποία στελεχώνεται από Προτεστάντες, και στην απομάκρυνση των βρετανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Παράπλευρη» επίσκεψη Μπους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους πρόκειται να επισκεφθεί το Κοσσυφοπέδιο την 24η Ιουλίου, αμέσως μετά τη Σύνοδο του «G8» στη Γένοβα, ανακοίνωσαν χτες πηγές της KFOR. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές ο Αμερικανός Πρόεδρος θα επισκεφθεί δύο αμερικανικά στρατόπεδα.

Σε μια ακόμη εξέλιξη από την Πρίστινα, η KFOR ανακάλυψε τρεις αποθήκες όπλων του UCK κοντά στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, στη διάρκεια έρευνάς της. Στις αποθήκες βρίσκονταν νάρκες κατά αρμάτων μάχης, πυροκροτητές, δεκάδες οβίδες όλμων, μεγάλη ποσότητα δυναμίτιδας και πυρομαχικών, ιματισμός και άλλο υλικό. Η KFOR θεωρεί ότι πρόκειται για μέρος του δικτύου ανεφοδιασμού του «νέου» UCK, ο οποίος επιχειρεί στην ΠΓΔΜ.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Απέτυχε» η Σύνοδος Κορυφής

ΑΓΚΡΑ - ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-

Ενώ αργά χθες βράδυ ο στρατηγός - Πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσαράφ αναμενόταν να ολοκληρώσει το 3ήμερο ταξίδι του στην Ινδία, δεν είχε υπάρξει κοινό τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής. Σχετικά μ' αυτό, γίνονταν απανωτές συναντήσεις του Π. Μουσαράφ με τον Ινδό πρωθυπουργό Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ.

Βασικό εμπόδιο, σύμφωνα με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών που επικαλούνταν το Γαλλικό Πρακτορείο, στη σύνταξη της ανακοίνωσης, παρέμενε το ζήτημα του Κασμίρ. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, καθώς μεσούσης της Συνόδου, το Σαββατοκύριακο, καταγράφονταν συνολικά 49 νεκροί σε συγκρούσεις στρατού και αυτονομιστών; Διπλωμάτες χαρακτήριζαν «αποτυχημένη» ως προς αυτό τη Σύνοδο, αν και επισήμαιναν την «επανέναρξη του διαλόγου» ως θετικό στοιχείο.

ΚΡΟΑΤΙΑ
«Επέζησε» η κυβέρνηση Ράτσαν

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-

Η κυβέρνηση της Κροατίας κέρδισε, το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, την ψήφο εμπιστοσύνης που ζητούσε ο πρωθυπουργός Ιβισα Ράτσαν για να μπορέσει να υλοποιήσει τα σχέδιά του να εκδώσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης δύο Κροάτες «υπόπτους για εγκλήματα πολέμου». Η κυβέρνηση εξασφάλισε την Κυριακή την υποστήριξη 93 από τους 151 βουλευτές, ενώ την καταψήφισαν 36. Οι υπόλοιποι Κροάτες βουλευτές απείχαν της ψηφοφορίας.

Η πολύωρη διαδικασία στη Βουλή έμοιαζε με συζήτηση κωφών, καθώς από τη μια ο Ράτσαν μίλαγε για «διεθνή σεβασμό» και «αναζήτηση της αλήθειας», ενώ από την άλλη το χαρακτηριζόμενο ως «εθνικιστικό» HDZ δήλωνε ότι «θα συνεχίσουμε τη μάχη για τα πιστεύω μας όσο κι αν χρειαστεί».

Η κοινή γνώμη στην Κροατία παραμένει διχασμένη όσον αφορά το ζήτημα. Ακόμη και ο ίδιος ο Ράτσαν θεωρεί «υπερβολικές» κάποιες από τις αξιώσεις της Κάρλα ντελ Πόντε, της εισαγγελέα του ΔΠΔ, και δεσμεύεται ότι θα τις «αντικρούσει». Αλλά «θα το κάνουμε στην αίθουσα του δικαστηρίου της Χάγης», είπε.

Ο ένας από τους υπόπτους, ο στρατηγός Ραχίμ Αντέμι, δήλωσε ότι θα προσέλθει οικειοθελώς στη Χάγη την επόμενη βδομάδα, ενώ για τον στρατηγό Αντε Γκοτόβινα έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ