ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΟ
Βιτρίνα του προγράμματος «Πολιτεία»

Στη συνήθη πρακτική της να καλύπτει την ουσία της αντιλαϊκής της πολιτικής με την κατάλληλη δελεαστική βιτρίνα ασκήθηκε για μια ακόμη φορά, χτες, η κυβέρνηση, όταν με κοινή τους συνέντευξη η υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Β. Παπανδρέου, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσής και ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Βερελής επιχείρησαν να εμφανίσουν ένα δήθεν φιλολαϊκό πρόσωπο επικαλούμενοι μια σειρά απλουστεύσεις διαδικασιών στο δημόσιο τομέα. Απέφυγαν όμως να πάρουν την παραμικρή ευθύνη για το γεγονός ότι οι απλουστεύσεις διαδικασιών στις οποίες αναφέρθηκαν, όπως και αυτές που αναμένεται να προκύψουν, ή είναι δευτερεύουσας σημασίας ή έπρεπε να είχαν λάβει σάρκα και σωστά εδώ και δεκαετίες και όχι φυσικά να γίνονται σήμερα το προπέτασμα καπνού για να περνάει απαρατήρητη η νεοφιλελεύθερη κυβερνητική λαίλαπα μέτρων ιδιωτικοποίησης, ουσιαστικά, του δημοσίου τομέα. Βέβαια, σε μια αποστροφή του λόγου της η Β. Παπανδρέου ανέφερε το γνωστό στους μυημένους, ότι οι απλουστεύσεις διαδικασιών στο δημόσιο είναι «ένα μέρος του προγράμματος Πολιτεία». Ομως δεν έδωσε συνέχεια, ούτε αυτή ούτε οι συνάδελφοί της, αν και εδώ βρίσκεται η ουσία: στο πρόγραμμα «Πολιτεία» και στο κόστος που θα έχει για τα λαϊκά συμφέροντα η εφαρμογή του.

Οι κυριότερες, πάντως, απλουστεύσεις διαδικασιών που ανακοίνωσαν οι τρεις υπουργοί εν συντομία έχουν ως εξής:

Μειώνονται - από τρεις - σε δύο οι μήνες για τη χορήγηση σύνταξης από το ΝΑΤ και στον ενάμιση μήνα ο χρόνος καταβολής νοσηλίων από τον Οίκο του Ναύτου. Καταργείται ο έλεγχος για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων από τα ΚΤΕΟ. Από την 1η Σεπτεμβρίου καταργείται η χορήγηση ανταλλακτικών πινακίδων για τα Ι.Χ. σε περιπτώσεις απώλειας, κλοπής, φθοράς ή και καταστροφής γιατί θα χορηγούνται νέες με καινούριο αριθμό κυκλοφορίας.

Σε ό,τι αφορά το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, έχουν προστεθεί 21 νέες διαδικασίες, όπως: Χορήγηση αντίγραφου βεβαίωσης ισοτιμίας ΔΙΚΑΤΣΑ, χορήγηση και ανανέωση άδειας οδήγησης μοτοποδηλάτου έως 50 κυβικών εκατοστών, χορήγηση αντίγραφου άδειας οδήγησης λόγω κλοπής και άδειας οδήγησης ισχύος εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, έκδοση και ανανέωση άδειας κυκλοφορίας μοτοποδηλάτου έως 50 κυβικά εκατοστά, μεταβίβαση μοτοποδηλάτου έως 50 κυβ. εκατ., αντικατάσταση άδειας οδήγησης κοινοτικού τύπου σε ελληνική, χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος BAR και άδειας ασκήσεως επαγγέλματος καφετερίας, χορήγηση άδειας εργασίας σε BAR - καφετερία, χορήγηση άδειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας και «επάρκεια» διδασκαλίας ξένης γλώσσας, εξασφάλιση ασφαλιστικού συμβούλου, χορήγηση πιστοποιητικού περί μη αμφισβητήσεως κληρονομικού δικαιώματος, πιστοποιητικού εγγραφής στα μητρώα Αρρένων, χορήγηση άδειας λειτουργίας ψητοπωλείου - οβελιστηρίου, άδειας λειτουργίας κομμωτηρίου, κρεοπωλείου και γυμναστηρίου.

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Εκρηκτικά προβλήματα...

Τα εκρηκτικά προβλήματα του νομού της Ευρυτανίας διατυπώθηκαν στη διάρκεια του τριήμερου 1ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ευρυτάνων που διοργάνωση η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση του νόμου, με θέμα «Ευρυτανία - Προοπτικές Ανάπτυξης». Η πλήρης εγκατάλειψη από την πολιτεία, η ανεργία, οι ελλιπείς υποδομές, το δημογραφικό, είναι μόνο η μια όψη της καθημερινότητας των κατοίκων του φτωχότερου νομού της χώρας. Η άλλη όψη, είναι αυτή της συνεχούς ερήμωσης, η οποία και τονίστηκε από όλους τους ομιλητές.

Την ίδια στιγμή, οι δημιουργοί των προβλημάτων - που με την πολιτική τους έχουν οδηγήσει την Ευρυτανία σε μια συνεχή πορεία υπανάπτυξης - προσπαθούν να ωραιοποιήσουν την υπάρχουσα εκρηκτική κατάσταση. Από την πλευρά της, η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση του νομού «με τα χέρια δεμένα» ισχυρίζεται ότι προσπαθεί να δώσει κάποιες βιώσιμες λύσεις - επενδύοντας κυρίως στον τουρισμό. Από την άλλη όμως, η όποια ανάπτυξη του τουρισμού, δεν μπορεί να γίνει χωρίς την απαραίτητη υποδομή και των υπόλοιπων τομέων της παραγωγής - π.χ. κτηνοτροφία, βιομηχανία, βιοτεχνία κλπ. - εφόσον αποτελεί εποχιακή κυρίως απασχόληση. Γεγονός, που προβλημάτισε έντονα τους συνέδρους.

Ετσι, μέσα σε ένα διάστημα λίγων μηνών, έκλεισαν τα δύο εργοστάσια που έδιναν ζωή στο νομό, η ΔΑΒΥΕ και η «ΠΕΙΡΑΪΚΗ - ΠΑΤΡΑΪΚΗ». Η κτηνοτροφία, έχει μπει πλέον σε μεγάλη κρίση, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων να καταφύγει στη λεγόμενη «εσωτερική μετανάστευση» προς τα γύρω αστικά κέντρα. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν από τους συνέδρους, μόλις ένας στους δύο νέους βρίσκει δουλιά στο νομό της Ευρυτανίας.

Η ερήμωση αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό του νομού. Μέσα σε 50 χρόνια (από το 1940 μέχρι το 1991) ο πληθυσμός της Ευρυτανίας μειώθηκε κατά 50,49%, απόρροια της εγκατάλειψης της περιοχής από την πολιτεία και της ολοένα και αυξανόμενης ανεργίας. Οι μαθητές των δημοτικών σχολείων, στην ίδια περίοδο, μειώθηκαν κατά 5.800, δηλαδή σε ποσοστό περίπου 50%. Ειδικότερα, για την κτηνοτροφία - η οποία μέχρι πριν λίγα χρόνια αποτελούσε την κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή του νομού - σημειώθηκε ότι έχει συρρικνωθεί, αν και θα μπορούσαν να υπάρχουν - κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες - περισσότερα από 100.000 οικόσιτα αιγοπρόβατα ή 13.000 αγελάδες.

Επί της ουσίας, πάντως, οι ίδιοι που με τις πολιτικές τους έχουν οδηγήσει όλα αυτά τα χρόνια την Ευρυτανία μπροστά στα παραπάνω προβλήματα, προσφέρουν «λύσεις» χωρίς προοπτική με μόνο γνώμονα το κέρδος. Η ουσιαστική ανάπτυξη της περιοχής, προφανώς δεν τους απασχολεί, από τη στιγμή που όλα αυτά τα προβλήματα - αλλά και οι λύσεις που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο - δεν ήταν κάτι το καινούριο, αλλά αντιθέτως, «δε διεκδικούν κανένα μερίδιο πρωτοτυπίας» - όπως εύστοχα παρατήρησε ένας σύνεδρος. Αυτό και μόνο το γεγονός θα πρέπει να προβληματίσει τους απανταχού Ευρυτάνες.

ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ
Για ένατη μέρα τα σκουπίδια στους δρόμους

Ουσιαστική πρόταση της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Πύργου, για να βγει η πόλη από το αδιέξοδο

Για ένατη συνεχόμενη μέρα σήμερα παραμένουν συσσωρευμένα τα σκουπίδια στους δρόμους του Πύργου της Ηλείας. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τη στιγμή που έκλεισε οριστικά η χωματερή του Επιταλίου στις 19 του Ιούνη. Εως τότε μεταφέρονταν εκεί τα σκουπίδια όχι μόνο του Πύργου, αλλά και των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας, Ωλένης, Ζαχάρως και Βώλακα.

Η απόφαση για το κλείσιμο της Χωματερής του Επιταλίου από το Δήμο Βώλακα έγινε ύστερα από την προσφυγή του δήμου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Πριν το οριστικό κλείσιμο είχαν πραγματοποιηθεί κατ' επανάληψη προειδοποιητικές διακοπές της λειτουργίας της χωματερής.

Για το λόγο αυτό η «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) Πύργου, τονίζει ότι οι συναρμόδιοι φορείς (ΥΠΕΧΩΔΕ, Νομαρχία, ΤΕΔΚ) έπρεπε εγκαίρως να είχαν συντονιστεί και συναποφασίσει για την εξεύρεση του κατάλληλου χώρου για υγειονομική ταφή των απορριμμάτων και τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ).

Οπως προτείνει η ΔΑΣ σε σχετική ανακοίνωσή της, «το ΥΠΕΧΩΔΕ πρέπει επιτέλους να αξιοποιήσει τις μελέτες που έχει στα συρτάρια του και να προτείνει χώρους σύγχρονης υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων, με τη σύμφωνη γνώμη της Νομαρχίας και των Δήμων. Η δημιουργία και λειτουργία των ΧΥΤΑ να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από το ΥΠΕΧΩΔΕ και να μην επιβαρύνει τους δημότες. Τέλος, να οριστεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου που να μην επαναλαμβάνει τις προηγούμενες αναβολές».

Στη μνήμη της Ηλέκτρας

Στη μνήμη της Ηλέκτρας Αποστόλου, αλλά και όλων των ηρωίδων της Εθνικής Αντίστασης, που έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες για τη λευτεριά, τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία της χώρας, οργανώνεται η εκδήλωση που θα γίνει την Πέμπτη 26 Ιουλίου και ώρα 7.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» (οδός Κουντουριώτου και Νεότητας) στο Νέο Ηράκλειο. Την εκδήλωση, που περιλαμβάνεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ και των 56 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, συνδιοργανώνουν ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής, η ΠΕΑΕΑ, η Επιτροπή Γυναικών της ΠΕΑΕΑ, η ΠΟΑΕΑ και η ΠΣΑΕΕΑ.

Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση

Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο ασκήθηκε εναντίον του αστυφύλακα της Αμεσης Δράσης Αστρινού Λυρώνη. Ο εισαγγελέας που μελέτησε τη δικογραφία, έκρινε ότι ο νεαρός οδηγός του περιπολικού, με την ενέργειά του να παραβιάσει τον ερυθρό σηματοδότη «ουσιαστικά γνώριζε ότι μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο ανθρώπινης ζωής και αποδέχτηκε αυτό το ενδεχόμενο».

Να υπενθυμίσουμε ότι ο αστυφύλακας Αστρινός Λυρώνης έστριψε απότομα αριστερά περνώντας το κόκκινο φανάρι στη μεγάλη διασταύρωση της λεωφόρου Βουλιαγμένης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν θανάσιμα οι Ε. Γκόρτσας, 21 ετών και ο φίλος του Δ. Παπαδημητρίου, 18 ετών που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Αποζημίωση και για το αγέννητο παιδί

Με μια σημαντική απόφαση ο Αρειος Πάγος επιδίκασε αποζημίωση για τροχαίο ατύχημα ακόμη και στο αγέννητο παιδί, για ψυχική οδύνη που θα αισθανθεί αργότερα, όταν πλέον αρχίσει να ενηλικιώνεται και αισθανθεί την έλλειψη του πατέρα του.

Η υπόθεση αφορά τροχαίο δυστύχημα που συνέβη προ πενταετίας στη Βόρεια Ελλάδα, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, όταν πεζός προσπάθησε να διασχίσει το δρόμο.

Ειδικότερα, ο Αρειος Πάγος επικύρωσε εφετειακή απόφαση με την οποία είχε γίνει δεκτό ότι δικαιούνται αποζημίωση όλα τα μέλη της οικογένειας ενός ατόμου που θανατώθηκε στο τροχαίο. Το Εφετείο τότε είχε αναγνωρίσει δικαίωμα αποζημίωσης και στο κυοφορούμενο αγέννητο κοριτσάκι, επιδικάζοντας ποσό 10 εκατ. δραχμών.

Στη συνέχεια ως προς αυτό το σκέλος κατατέθηκε αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο, αλλά το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα, κρίνοντας ότι θα πρέπει να καταβληθεί η αποζημίωση, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ηθική παρηγοριά και ψυχική ανακούφιση στα μέλη της οικογένειας του θανόντος.

Ο Αρειος Πάγος στην απόφασή του δέχεται ότι για την επιδίκαση της αποζημίωσης πρέπει ο ενάγων να έχει σχηματισμένη ηθική προσωπικότητα και συναισθηματικό κόσμο και πως το δικαστήριο μπορεί να αποκαταστήσει και τη μέλλουσα περιουσιακή ζημιά.

Συνεπώς, αν το κυοφορούμενο γεννήθηκε ζωντανό μπορεί να επιδικαστεί χρηματική ικανοποίηση για ψυχική οδύνη που θα δοκιμάσει, κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων, όταν φθάσει σε ηλικία που θα αντιληφθεί τον ψυχικό πόνο από την έλλειψη του πατέρα.

Ανεβαίνει σήμερα το θερμόμετρο

Ο καύσωνας κάνει πάλι την εμφάνισή του σήμερα, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 39 και 40 βαθμούς Κελσίου στην Αττική, την Ηπειρωτική Ελλάδα και το Ιόνιο. Από την Πέμπτη το βράδυ όμως αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα κρατηθεί σε κανονικά, για την εποχή, επίπεδα μέχρι και τις 26 Ιουλίου, οπότε θα έρθει και ο νέος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού. Ετσι από σήμερα συνίσταται ελαφρύς ρουχισμός, άφθονα υγρά και καλά αλατισμένες τροφές. Επίσης πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο και οι άσκοπες μετακινήσεις τις μεσημεριανές κυρίως ώρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ