ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Απρίλη 2024 - Κυριακή 14 Απρίλη 2024
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΥΛΗ
Ενταση της επιχειρηματικής δράσης στα νοσοκομεία

Ψηφίστηκε την Παρασκευή από τη ΝΔ το νέο άθλιο νομοσχέδιο για την Υγεία

Ψηφίστηκε, το απόγευμα της Παρασκευής, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Δράσεις δημόσιας Υγείας - Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», με το οποίο προστίθεται ένας ακόμα κρίκος στην ένταση της επιχειρηματικής δράσης στα δημόσια νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται ότι σημείο αιχμής του νομοσχεδίου είναι η δυνατότητα που δίνει στους γιατρούς των δημόσιων μονάδων Υγείας να ασκούν και ιδιωτικό έργο, ενώ λίγο πριν από την ψηφοφορία, σαν τον κλέφτη επιχείρησε η κυβέρνηση να περάσει και το ...αντίστροφο. Συγκεκριμένα, βάφτισε «νομοτεχνική βελτίωση» την προσθήκη ενός ακόμα άρθρου στο νομοσχέδιο, το οποίο προέβλεπε ότι ιδιώτες γιατροί θα συνάπτουν σχέση με τα δημόσια νοσοκομεία, δηλαδή να ασκούν έργο στο ΕΣΥ απευθείας από τον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για μέτρα που απογειώνουν την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία, μετατρέποντας τα δημόσια νοσοκομεία σε πεδίο άσκησης παντός είδους επιχειρηματικής δράσης, από όπου ιδιώτες θα αντλούν ασθενείς - πελατεία.

Την απαράδεκτη αυτή πρακτική κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει τη «νομοτεχνική» και να την φέρει σε επόμενο νομοσχέδιο ώστε να συζητηθεί διεξοδικά.

Τελικά, μετά την κατακραυγή που εισέπραξε η κυβέρνηση, ο υπουργός αναγκάστηκε να αποσύρει το συγκεκριμένο άρθρο, το οποίο σκοπεύει άμεσα να το φέρει με τη μορφή τροπολογίας.

Αναλυτική τοποθέτηση για το νομοσχέδιο έκανε στη δευτερολογία του εκ μέρους του ΚΚΕ ο ειδικός αγορητής του, Γιώργος Λαμπρούλης, ενώ νωρίτερα είχαν μιλήσει η Βιβή Δάγκα και ο Χρήστος Κατσώτης.

Ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί τα οξυμένα προβλήματα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, τα οποία δημιουργήθηκαν διαχρονικά στη βάση της πολιτικής που εφάρμοσαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή της εμπορευματοποίησης, της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα, και παρουσιάζει την ίδια πολιτική ως συνταγή λύσης.

Οπως σημείωσε, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συμφωνούν στη στρατηγική της ΕΕ που θέλει την Υγεία εμπόρευμα και την απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότησή της, για να πηγαίνουν αυτά τα χρήματα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αναγκάζοντας τον λαό να υπερχρεώνεται για να γιατρευτεί.

Απαντώντας στα περί «δικαιώματος επιλογής» που υποστήριξαν οι κυβερνητικοί βουλευτές, ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε ότι τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή δεν αποτελούν παρά έναν απάνθρωπο εκβιασμό και το δικαίωμα επιλογής είναι με το πιστόλι στον κρόταφο.

Απαντώντας και στο ερώτημα πού να βρεθούν τα χρήματα για να υλοποιηθούν οι προτάσεις του ΚΚΕ για το δημόσιο σύστημα Υγείας που στενάζει από τις ελλείψεις τόνισε: «Φορολογήστε το μεγάλο κεφάλαιο, το 95% των εσόδων είναι απ' τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, συνταξιούχους. Το μεγάλο κεφάλαιο που κατέχει τον πλούτο στη χώρα, πόσο του αναλογεί; Το 5%. 500 εισηγμένες ΑΕ - κολοσσοί, 20 με 22 δισ. κέρδη, φορολογήστε τους. ΝΑΤΟικές δαπάνες, είμαστε πρωτοπόροι, 8 δισ. πέρυσι, φέτος ακόμα περισσότερο για πολεμικές δαπάνες».

Στην ομιλία του αναφέρθηκε και στις ρυθμίσεις που δίνουν «ζεστό» χρήμα στους φαρμακοβιομήχανους, αλλά και στη μετακύλιση στα φαρμακεία ιατρικών πράξεων, όπως οι εμβολιασμοί, φυσικά κι εδώ με το αζημίωτο. «Η διατύπωση ότι τα φαρμακεία αποτελούν μονάδες ΠΦΥ είναι ανυπόστατη και ανοίγει τον δρόμο να εκτελούνται κι άλλες τέτοιες εργασίες, υποκαθιστώντας τη σχεδόν ανύπαρκτη ΠΦΥ, για τη διαλυτική κατάσταση της οποίας είστε κι εσείς υπεύθυνοι», επισήμανε.

Κλείνοντας ξεκαθάρισε ότι το δίκιο θα κριθεί στον δρόμο και κάλεσε τον λαό και τους υγειονομικούς να εντείνουν τον αγώνα για δημόσιο δωρεάν καθολικό σύστημα Υγείας και δωρεάν φάρμακα για τον λαό κατόπιν ιατρικής συνταγής.

Εκδηλώσεις Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Σάββατο 13 Απρίλη

-- Στις 7 μ.μ. στην Καλαμάτα, στο «Vino Banco Tapas Bar» η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη - συζήτηση με θέμα «Οι νέες αντιδραστικές αλλαγές στην Ποινική Δικαιοσύνη. Με το ΚΚΕ στον αγώνα για τις ελευθερίες, τα δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού». Θα μιλήσει η Μαρίνα Λαβράνου, δικηγόρος, υπεύθυνη του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Εκδήλωση με θέμα «η ΚΑΠ της ΕΕ, οι επιπτώσεις της και η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ» διοργανώνει η ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου στον Εξαπλάτανο. Θα μιλήσει ο Φάνης Κουτούφης, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ. στο Ηράκλειο Κρήτης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Τα κέρδη τους - οι ζωές μας. Ποιος είναι ο δημιουργός του τουριστικού θαύματος», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεγάρου Ντορέ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Στεφανάκης, στέλεχος του Κόμματος και πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

-- Επίσκεψη στο Πλανητάριο της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν οι μαθητικές ΟΒ Γυμνασίων της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ στις 4.30 μ.μ., στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων πριν τα Μαθητικά Φεστιβάλ.

Την Κυριακή 14 Απρίλη

-- Στα Χανιά, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, με το ίδιο θέμα και τον ίδιο ομιλητή.

-- Στις 11 π.μ. η ΚΟ Μελισσίων - Πεντέλης διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Πεντελικό Ορος: Ανάσα για τον λαό της Αττικής ή βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα; Οι τελευταίες εξελίξεις και η θέση του ΚΚΕ», στην αίθουσα του πρώην δημαρχείου Πεντέλης (Μακρυγιάννη 2, Παλαιά Πεντέλη). Θα μιλήσουν ο Αντώνης Ραλλάτος, μέλος της ΚΕΟΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ, και η Γεωργία Κουρή, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μελισσίων - Πεντέλης.

-- Στις 6 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς η ΚΟ Κιλκίς παρουσιάζει την έκδοση της Τομεακής Οργάνωσης Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας «Εργάσιμος Χρόνος - μια πάλη επίκαιρη όσο ποτέ». Θα μιλήσει ο Κώστας Ιωσηφίδης, μέλος του ΓΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Συνάντηση με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Τέχνης διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Σερρών της ΚΝΕ, στις 8 μ.μ., στο Fuzzy Logic (Ζακύνθου 7). Θα προβληθούν επίκαιρα έργα τέχνης και θα γίνει συζήτηση για ζητήματα που απασχολούν τους νέους και τις νέες όπως το έγκλημα στα Τέμπη, ο πόλεμος στην Παλαιστίνη, η βία κατά των γυναικών. Θα ακολουθήσει Acoustic Live.

Δευτέρα 17 Απρίλη

-- Στις 7 μ.μ. εκδήλωση με θέμα «Yγεία σε ένα σύστημα που νοσεί - ποια είναι η λύση» διοργανώνει η ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ξάνθης, με ομιλητή τον Θανάση Τασιούδη, υγειονομικό, στέλεχος του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις υγειονομικών και εκπροσώπων φορέων.

ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ 2024
Σε ρυθμούς προετοιμασίας οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αττική

Με σύνθημα «Πολεμάμε το άδικο, χτίζουμε το αύριο... Με το ΚΚΕ αλλάζουμε τα δεδομένα!», τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα διοργανώνουν τους μήνες Απρίλη και Μάη τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Οι μαθητές, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, έχουν βάλει αυτήν την περίοδο «μπροστά τις μηχανές», συζητούν, κάνουν πρόβες και σχεδιάζουν το περιεχόμενο των Φεστιβάλ τους, βάζοντας στο επίκεντρο όλα τα πυκνά πολιτικά γεγονότα που σημάδεψαν τη σχολική χρονιά μέχρι τώρα. Στις γειτονιές της Αττικής δημιουργούνται ομάδες εργασίας για ζητήματα που απασχολούν τους μαθητές και θα αποτυπωθούν με διάφορες μορφές: Γυναικεία ανισοτιμία, πόλεμος, το σχολείο σήμερα και οι αγώνες που έχουν δώσει οι ίδιοι οι μαθητές, αθλητισμός, περιβάλλον κ.ά. Ετοιμάζουν εκθέσεις, παιχνίδια, μουσικοαφηγηματικά αφιερώματα κ.λπ.

Οι πρώτες τέτοιες μεγάλες μαθητικές γιορτές στην Αττική είναι προγραμματισμένες για το Σάββατο 20 Απρίλη στα Πατήσια, στα Πετράλωνα, στο Μπραχάμι, στο Αιγάλεω, στην Πετρούπολη, στην Ηλιούπολη και την Ελευσίνα, και την Κυριακή 21 Απρίλη στην Πεύκη.

Παράλληλα, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ προετοιμάζουν μια σειρά προφεστιβαλικων εκδηλώσεων και δράσεων πριν τα Μαθητικά τους Φεστιβάλ:

Στον Πειραιά οργανώνονται τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 και τουρνουά βόλεϊ, με σύνθημα «Ο αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια για λίγους αλλά δικαίωμα για όλους», το Σάββατο 13 Απρίλη στις 11 π.μ. στο 4ο ΓΕΛ Νίκαιας (Μπελογιάννη 132Α).

Στην Πετρούπολη οργανώνονται τουρνουά βόλεϊ, ποδοσφαίρου και μπάσκετ την Κυριακή 14 Απρίλη.

Την ίδια μέρα οι μαθητές από το Πόρτο Ράφτη οργανώνουν τουρνουά μπάσκετ, στις 12 μ. στο 2ο ΓΕΛ Μαρκόπουλου.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το Σάββατο 13/4 το 2ο Φεστιβάλ

Το 2ο Φεστιβάλ Σπουδαστικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης, με σύνθημα «Στην οργάνωση βρίσκεται η δύναμη, στον αγώνα βρίσκεται η λύση», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Απρίλη στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους. Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ συμμετέχουν μουσικά και καλλιτεχνικά σχήματα από τα ΙΕΚ της πόλης. Ξεχωριστή γωνιά στον χώρο θα έχουν και τα σωματεία της πόλης που βρίσκονται με τον αγώνα τους καθημερινά στο πλάι των σπουδαστών. Οι Σύλλογοι Δημόσιων και Ιδιωτικών ΙΕΚ, μαζί με τους σπουδαστές, εδώ και μήνες, δίνουν μεγάλες μάχες, κόντρα στην απλήρωτη πρακτική άσκηση, στην υποβάθμιση των ΙΕΚ μέσα και από το νέο νομοσχέδιο - κοροϊδία που ψήφισε η κυβέρνηση. Καλούν όλους τους σπουδαστές να δώσουν το «παρών» και στη μεγάλη αυτή εκδήλωση.

Για τη γυναικεία ανισοτιμία

Εκδήλωση την Κυριακή 14 Απρίλη στις 11 π.μ. διοργανώνει ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ζωγράφου (μέλος της ΟΓΕ), στον κινηματογράφο «Αλέκα» (3ης Ορεινής Ταξιαρχίας 13, πλατεία Γαρδένιας). Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η Βάσω Λύρρου, πρόεδρος του Συλλόγου. Θα ακολουθήσουν απαγγελία ποιημάτων και θεατρικό μονόπρακτο από τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου.

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Εκδήλωση για τα παιδιά και όχι μόνο

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης πραγματοποιεί το Σάββατο 20 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο «Διπλό Καφέ» (Θεμιστοκλέους 70, πλ. Εξαρχείων) εκδήλωση για μικρούς (από 6 ετών) και μεγάλους! Τρία λαϊκά παραμύθια της Κούβας και δύο στιγμιότυπα από την Επανάσταση - σαν παραμύθια! Με ζωντανή μουσική και τραγούδια... Συντελεστές: Αφήγηση παραμυθιών: Ανεζούλα Κατσιμπίρη. Επιμέλεια κειμένων και αφήγηση ιστοριών της Επανάστασης: Σαπφώ Διαμαντή. Μουσική και τραγούδια από μέλη του συγκροτήματος της ΣΕΑΑΝ.

Για τη μόλυνση της περιοχής του Ασωπού

Εκδήλωση με θέμα «Η θέση του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση της μόλυνσης της περιοχής του Ασωπού και τη διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων» διοργανώνει η ΚΟ Τανάγρας του ΚΚΕ την Κυριακή 14 Απρίλη, στις 11 π.μ. στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Σχηματαρίου.

Στην εκδήλωση θα κάνουν θεματικές ομιλίες:

  • Ο Ευάγγελος Β. Χριστοφόρου, καθηγητής του ΕΜΠ, με θέμα «Τεχνικές απορρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα».
  • Ο Αντώνης Τουλουμάκος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Θήβας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», με θέμα «Η θέση του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση της μόλυνσης της περιοχής του Ασωπού και τη διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων».
  • Ο Μιχάλης Γιαλούρης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Τανάγρας, με θέμα «Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Οινοφύτων - Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Βιομηχανικών Αποβλήτων. Εκατομμύρια ευρώ για την κερδοφορία των ομίλων, ψίχουλα για την αντιμετώπιση της μόλυνσης».

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από εκπροσώπους τοπικών συλλόγων και φορέων.

Εκλογές μηχανολόγων - ηλεκτρολόγων μηχανικών

Την Κυριακή 14 Απρίλη οι εκλογές του ΠΣΔΜ-Η

Η «Πανεπιστημονική» καλεί όλους τους φίλους της, διπλωματούχους μηχανολόγους, ηλεκτρολόγους, ναυπηγούς, ηλεκτρονικούς, μηχανικούς και μηχανικούς παραγωγής και διοίκησης σε αγωνιστική στήριξη των ψηφοδελτίων της, στις εκλογές του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων - Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (ΠΣΔΜ-Η) που γίνονται την Κυριακή 14 Απρίλη στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της χώρας, με κεντρικό σύνθημα «Γυρίζουμε σελίδα. Ενισχύουμε την "Πανεπιστημονική". Καταδικάζουμε όλους τους ενόχους για την αδράνεια του ΠΣΔΜ-Η. Οργανώνουμε την αντεπίθεση ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - επιχειρηματικών ομίλων».

Λεπτομέρειες για τις εκλογές στην ιστοσελίδα http://www.dpk.tee.gr.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ