ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Απεργία χτες και συνεχίζουν

Στάση εργασίας και στο Νεώριο

«Φουντώνει» ο αγώνας των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης ενάντια στην επιδίωξη των εργολάβων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά να τους μετατρέψουν σε σύγχρονους δούλους, «βγάζοντας» τσάμπα τις εργασίες που έχει αναλάβει το ναυπηγείο, όπως αυτές των μετασκευών των βαγονιών του ΟΣΕ και των ΗΣΑΠ. Χτες οι εργατοτεχνίτες των συνεργείων που δουλεύουν στο ναυπηγείο πήραν σύσσωμοι μέρος στην 24ωρη απεργία που κήρυξε το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, απαιτώντας την ανάκληση της τρομοκρατικής απόλυσης του συναδέλφου τους Σπ. Σκανιακού, που συναποφάσισαν ο εργολάβος Δ. Λαγόγιαννης με τη διοίκηση του ναυπηγείου, επειδή «σήκωσε κεφάλι» και ζήτησε την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας τους.

Τους εργατοτεχνίτες των συνεργείων του ναυπηγείου έβγαλε στο δρόμο του αγώνα η άγρια εκμετάλλευση που βιώνουν. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του εργολάβου Λαγόγιαννη. Κολλάει στους εργατοτεχνίτες απλά ένσημα, τους δίνει λιγότερο μεροκάματο από αυτό που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση, ενώ ένα μέρος των εργατοτεχνιτών είναι ανασφάλιστοι! Ο συνδικαλιστής Σπ. Σκανιακός που δουλεύει στου Λαγόγιαννη απολύθηκε από τον εργολάβο με προτροπή της διοίκησης του ναυπηγείου, επειδή διεκδίκησε την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Η χτεσινή απεργία αποτελεί ένα μέρος του αγωνιστικού προγράμματος, που έχουν αποφασίσει οι εργατοτεχνίτες με το Συνδικάτο τους γι' αυτή την εβδομάδα. Οπως επισημαίνεται σε χτεσινή επιστολή του Συνδικάτου Μετάλλου προς τη διοίκηση του ναυπηγείου, οι εργατοτεχνίτες δεν πρόκειται να κάνουν πίσω, αν δεν ανακληθεί η απόλυση και δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Ειδικότερα, το Συνδικάτο έστειλε την επιστολή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά κ. Εμμανουήλ, ζητώντας του συνάντηση για σήμερα το πρωί, «προκειμένου - όπως αναφέρεται - να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δεν υπάρξει ανάκληση της απόλυσης, η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης θα βαραίνει στο ακέραιο την εργοδοτική πλευρά».

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εργατοτεχνίτες των συνεργείων, που βρίσκονται στο ναυπηγείο του Νεωρίου Σύρου. Αυτό διαπίστωσε η αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, που βρίσκεται στο Νεώριο εδώ και δύο μέρες. Χτες οι εργατοτεχνίτες με απόφαση του Συνδικάτου σταμάτησαν τη δουλιά για 3 ώρες, απαιτώντας την εφαρμογή των Συλλογικών τους Συμβάσεων. Να σημειωθεί ότι ιδιοκτήτης του Ναυπηγείου του Νεωρίου είναι ο κ. Ταβουλάρης. Ο ίδιος έχει παραλάβει από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το Ναυπηγείο της Ελευσίνας, ενώ αποτελεί επίδοξο μνηστήρα και για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

ΔΙΚΗ «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»
Προσπαθούν να σώσουν τον Μελισσηνό

Μία κερδοσκοπική εταιρία και μόνο, που κερδίζει σε βάρος της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, βγάζοντας αξιόπλοα τα σαπάκια των Ελλήνων εφοπλιστών, είναι ο «Ελληνικός Νηογνώμονας». Η ...ταυτότητα του «Ελληνικού Νηογνώμονα» σκιαγραφήθηκε ανάγλυφα χτες στο Εφετείο Πειραιά, όπου διεξάγεται η δίκη για το ναυάγιο του φορτηγού πλοίου «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ», που από το απόγευμα της 3ης Σεπτέμβρη βρίσκεται στον πάτο του Ατλαντικού μαζί με τους 24 ναυτεργάτες του πληρώματός του και τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας που του εξέδωσε ο «Ελληνικός Νηογνώμονας». Το ...ενδιαφέρον του «Ελληνικού Νηογνώμονα» για την ανθρώπινη ζωή το έδειξε η χτεσινή κατάθεση του Κ. Χίου (πτέραρχος εν αποστρατεία), ο οποίος την εποχή του ναυαγίου ήταν προϊστάμενος των διοικητικών υπηρεσιών και προ ημερών ανέλαβε τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή του «Νηογνώμονα», αντικαθιστώντας τον Δ. Μελισσηνό, ο οποίος είναι ο κατηγορούμενος στη δίκη.

Ο Κ. Χίου, όχι μόνο δεν κατάφερε να προσφέρει κάλυψη στον «Ελληνικό Νηογνώμονα», αλλά, αντίθετα, αύξησε τις εγκληματικές του ευθύνες, όχι μόνο για το ναυάγιο του «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ», αλλά και για μια σειρά άλλα ναυάγια, όπως του τσιμεντάδικου «ΔΥΣΤΟΣ». Συγκεκριμένα, αποκάλυψε ότι ουδέποτε τηρήθηκαν οι κανονισμοί λειτουργίας του «Νηογνώμονα» και οι συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου γίνονται ...τηλεφωνικώς και ...εκ περιτροπής! Οσον αφορά την υπόθεση του ναυαγίου, προσπάθησε να εμφανίσει τελείως ανεύθυνο τον Δ. Μελισσηνό, αναφέροντας ότι για το γεγονός ότι δεν έγιναν οι κατάλληλες επιθεωρήσεις στο «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ», ώστε να διαπιστωθεί ότι ήταν αναξιόπλοο, την ευθύνη φέρουν οι προϊστάμενοι του κ. Παχή, του επιθεωρητή, δηλαδή, που έλεγξε το πλοίο.

Οσο για το τι δουλιά έχει ο ίδιος στον «Ελληνικό Νηογνώμονα», αφού δεν έχει σχέση με τη θάλασσα, κατέθεσε ότι προσλήφθηκε το 1993 για να εγκαταστήσει στο «Νηογνώμονα» το σύστημα αξιοπιστίας ISO 9001. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στο διοικητικό συμβούλιο, εκτός από τον Κ. Χίου, συμμετέχουν μια σειρά απόστρατοι και υποναύαρχοι του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού, όπως είναι ο Ν. Καλύβας, υποναύαρχος εν αποστρατεία του ΛΣ, ο Ν. Παπάς ναύαρχος εν αποστρατεία του ΠΝ, πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ και άλλοι.. Πρόκειται για ανθρώπους, που στο τέλος της καριέρας τους καταδέχτηκαν να προσληφθούν από τον «Ελληνικό Νηογνώμονα» για να του προσδίδουν με τους τίτλους που φέρουν το ...απαιτούμενο κύρος.

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Σε δίκη το δικαίωμα στην απεργία

Κρίσιμη είναι η σημερινή μέρα για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Δήμο Ανω Λιοσίων, αφού στις 12 το μεσημέρι εκδικάζεται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του δημάρχου Ν. Παπαδήμα για να κριθούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Νωρίτερα, στις 9 το πρωί, οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στο δημαρχείο όπου και θα εξετάσουν με γενική συνέλευση τη στάση που θα κρατήσουν με βάση τις νέες εξελίξεις.

Οι εργαζόμενοι στο δήμο βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και δεκαπέντε μέρες, ενώ στην τελευταία γενική συνέλευση αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 48ωρη απεργία, που θα λήξει αύριο και από εκεί και πέρα σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες. Παράλληλα, καταγγέλλουν την απαράδεκτη τακτική του δημάρχου, ο οποίος «εμπαίζει τους εργαζόμενους». Τα αιτήματα της απεργίας είναι: «Να πληρωνόμαστε κάθε 1η και 16η του μηνός και όχι όποτε θέλει ο δήμαρχος. Να δοθούν τα γάλατα που ανέρχονται σε 1.500 κούτες. Να δοθεί η δεύτερη και η τρίτη δόση από τα αναδρομικά των υπερωριών», όπως σημειώνονται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων Α. Λιοσίων, Καματερού και Πετρούπολης.

Οπως σημείωσε στο «Ρ» ο Γ. Παπαπαναής, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων: «Θέλουν να βγάλουν παράνομη και καταχρηστική την απεργία μας, έχοντας, φυσικά, στο πλευρό τους την κυβέρνηση και την αντεργατική πολιτική της. Επί της ουσίας, πρόκειται για μια φόρμουλα να σταματήσουν οι όποιες απεργιακές κινητοποιήσεις όπου με νομιμοφανή τρόπο επιδιώκουν να καταργήσουν το νόμιμο δικαίωμα των εργαζομένων». Επισήμανε, παράλληλα, ότι «οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις στα δίκαια αιτήματά μας».

Με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Υπαλλήλων υπογραμμίζει: «Καλούμε τη διοίκηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της προς όφελος των εργαζομένων αλλά και του δήμου γενικότερα και να μην λειτουργούν σαν τσιφλικάδες. Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, τη δημοκρατία, τη διαφάνεια. Τέτοιο ζήτημα είναι και η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δήμου».

ΛΑΡΙΣΑ
Ταξική πλειοψηφία στους μαραγκούς

Στις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος περιήλθε το «τιμόνι» της διοίκησης στην Ενωση Μηχανοξυλουργών - Επιπλοποιών και Εργατοτεχνιτών Επεξεργασίας Ξύλου Νομού Λάρισας, που μέχρι πριν λίγο καιρό κατείχαν οι συναινετικές παρατάξεις που στηρίζονται από την ΠΑΣΚΕ και το ΣΥΝ. Συγκεκριμένα, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις του κλάδου, πέτυχαν τη νίκη στις εκλογές που έγιναν για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης, της Εξελεγκτικής Επιτροπής και των αντιπροσώπων της στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας και στην Ομοσπονδίας Οικοδόμων. Αξίζει να σημειωθεί πως παρά το γεγονός ότι οι εκλογές έγιναν μέσα στην «καρδιά» του καλοκαιριού, η συμμετοχή σ' αυτές ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, καθώς ψήφισαν 142 άτομα, ενώ την προηγούμενη τριετία είχαν ψηφίσει 92.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι οι: Ν. Γκουτζαμάνης, Ελένη Μπουρσιάνη, Δ. Γάνος, Ν. Τούλας, Ν. Πάτσιος, Ι. Πάτσιος, Κ. Χατζηλάζαρος. Για την Εξελεγκτική Επιτροπή στις εκλογές αναδείχτηκαν οι Κ. Καραμούζας, Απ. Κουτίνας, Δ. Πατσιούρας. Επίσης, οι αντιπρόσωποι που εκλέχτηκαν για το Εργατικό Κέντρο Λάρισας είναι οι Ν. Γκουτζαμάνης, Κ. Χατζηλάζαρος, Κ. Πούλιος, Ν. Τούλας και για την Ομοσπονδία Οικοδόμων ο Ν. Γκουτζαμάνης.

ΟΤΟΕ
Δε γίνεται δεκτή η απόλυση

Να εγκαταλείψει την αυταρχική της πολιτική και να αναστείλει οριστικά και αμετάκλητα την πολιτική των απολύσεων, καλεί τη διοίκηση της τράπεζας «Γιούρομπανκ - Εργασίας» η ΟΤΟΕ, καθώς και τα διοικητικά συμβούλια των Συλλόγων των εργαζομένων στην τράπεζα. Μετά από την αδικαιολόγητη απόλυση εργαζόμενου, επειδή δεν υπέκυψε στον εκβιασμό της «εθελούσιας εξόδου», η ΟΤΟΕ κάλεσε τα ΔΣ των συλλόγων και μετά από διεξοδική συζήτηση κατέληξε στα παρακάτω: Καταδικάζει την προκλητική και αυθαίρετη ενέργεια της διοίκησης της «Γιούρομπανκ - Εργασίας» να απολύσει έναν εργαζόμενο. Απαιτεί την άμεση επαναπρόσληψή του και άμεση ανάκληση κάθε άλλης παρόμοιας ενέργειας από την πλευρά της Τράπεζας. Ζητάει τριμερή συνάντηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Αξιώνει την παρέμβαση του προεδρείου της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών για το ζήτημα. Ζητά την τοποθέτηση και παρέμβαση των κομμάτων. Τέλος, αποφάσισε σε συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα σωματεία την πραγματοποίηση μαζικών διαβημάτων και απεργιακών κινητοποιήσεων εάν η διοίκηση της Τράπεζας μείνει αμετακίνητη στις θέσεις της.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕΤΡΟ
Χωρίς συμφωνία η συνάντηση με την εταιρία

Κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στην κατεύθυνση ικανοποίησης των αιτημάτων των εργαζομένων του «ΜΕΤΡΟ» δεν προέκυψε από τη χτεσινή συνάντηση που είχε το Διοικητικό Συμβούλιο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό με το πρόεδρο της εταιρίας «Αττικό Μετρό» κ. Κίκηρα. Παρότι κάτω από την πίεση των απεργιακών κινητοποιήσεων η εταιρία αναγκάστηκε να δεσμευτεί ότι θα καταθέσει νέες βελτιωμένες προτάσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κατά τη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης στα βασικά αιτήματα που προέβαλε το σωματείο δε δεσμεύτηκε. Επιπλέον, σε όσα δεσμεύτηκε - τουλάχιστον «στα λόγια» - τα περισσότερα δε θέλει να ενταχθούν στη ΣΣΕ. Επιμένει στην υπογραφή διετής σύμβασης με αυξήσεις 5% για φέτος και 4,5% για τον επόμενο χρόνο.

Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι οι δεσμεύσεις της εταιρίας δε λύνουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, με ευθύνη της πλειοψηφίας του ΔΣ κατά τη χτεσινή συνεδρίαση δεν πήρε καμία απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων μετά την αρνητική εξέλιξη της συνάντησης. Αυτό παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι πιέζουν στην κατεύθυνση της αγωνιστικής διεκδίκησης των αιτημάτων τους. Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση μεταξύ του ΔΣ του σωματείου και της διοίκησης της εταιρίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ