ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μια φιέστα την ημέρα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ευκαιρία για μικροπολιτικές κορόνες βρήκε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, κατά τη διάρκεια της φιέστας που οργανώθηκε για τα εγκαίνια του φράγματος του Εύηνου ποταμού. Θέλοντας, προφανώς, να ξεχάσει την εσωκομματική τρικυμία που αντιμετωπίζει, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να προβάλει το έργο της κυβέρνησής του και να στρέψει την προσοχή των αλληλοϋπονομευόμενων στελεχών του κόμματός του στη ΝΔ, προς την οποία επιτέθηκε κατά την ομιλία του στην τελετή των εγκαινίων.

«Σήμερα, είπε ο Κ. Σημίτης, παραδίδουμε ένα έργο ιστορικής σημασίας. Ενα έργο που διασφαλίζει με επάρκεια μέχρι το 2030 την υδροδότηση της μητροπολιτικής περιοχής της Αττικής και απομακρύνει τον εφιάλτη της λειψυδρίας. Ενα έργο που δημιουργεί συγχρόνως τις προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ορεινής Αιτωλοακαρνανίας. Για μας, Ελλάδα δεν είναι μόνον η Αθήνα. Προτεραιότητά μας παραμένει η περιφερειακή ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας τους ο πρωθυπουργός μίλησε για «άλματα» που έχει πραγματοποιήσει η χώρα στον τομέα των υποδομών «που λαμβάνουν υπ' όψιν το περιβάλλον, σέβονται τις οικολογικές ισορροπίες, δε διαταράσσουν τα παραδοσιακά οικοσυστήματα. Υποδομές - κλειδιά για τη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας. Υποδομές καίριες για τις μεταφορές. Υποδομές στην υπηρεσία του πολίτη».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τα έργα της κυβέρνησής του που «απαιτούν σκληρή δουλιά, σύστημα, μεθοδικότητα και προ πάντων ορθολογική αξιοποίηση των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων» Σε κάποιο σημείο της ομιλίας του μάλιστα, σημείωσε αυτάρεσκα, λες και απευθύνονταν σε πολίτες άλλης χώρας, ότι «θα συνεχίσουμε να επιτυγχάνουμε».

Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, υποστήριξε ακόμη ότι «η Ελλάδα αλλάζει εικόνα μέρα με τη μέρα. Η Ελλάδα του 2004 θα είναι τελείως διαφορετική από την Ελλάδα του 2000. Συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς την εντυπωσιακή πρόοδο που σημειώσαμε την τελευταία επταετία σε όλους τους τομείς. Η απόσταση που μας χώριζε από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες μειώνεται. Μειώνεται θεαματικά. Αυτή είναι η απάντησή μας σ' αυτούς που εμμένουν σε οικονομικές αναλύσεις της τριακονταετίας '50 - '80, θέλοντας να εφαρμόσουν σήμερα λύσεις του παρελθόντος. Σ' αυτούς που ατεκμηρίωτα αμφισβητούν, δυσπιστούν και κατ' επάγγελμα μεμψιμοιρούν».

Στο τέλος της ομιλίας του ο Κ.σημίτης, υπογράμμισε, θέλοντας ίσως να ακουστεί και στην εσωκομματική αντιπολίτευση, ότι «εμείς πάντοτε ένα αντιτάσσουμε σε στάσεις άρνησης: Τη συνεχή, την αδιάκοπη, τη χωρίς συμβιβασμούς ενασχόληση με τα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα, την κοινωνία, τους πολίτες. Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα την πορεία μας. Με πίστη στις αρχές μας, τις αξίες μας, την ιδεολογία μας. Ο λαός θα κρίνει στο τέλος της 4ετίας: Θα κρίνει με βάση τη συμβολή του καθενός. Θα κρίνει εμάς με βάση το έργο μας».

Η παράσταση στον Εύηνο...

Με μια φιέστα στον Εύηνο συνέχισε χτες ο περιοδεύων θίασος της κυβέρνησης, με πρωταγωνιστές τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και Μεταφορών Χρ. Βερελή, τις... θερινές του παραστάσεις!

Αφορμή, τα εγκαίνια του φράγματος του Εύηνου, ένα έργο που άρχισε να κατασκευάζεται το 1992 και ολοκληρώθηκε, ύστερα από 9 χρόνια, σημειώνοντας ένα ακόμη πανελλήνιο ρεκόρ καθυστερήσεων, αλλά και οικονομικών υπερβάσεων, αφού ξεκίνησε με προϋπολογισμό 38 δισ. δρχ. για να φτάσει το κόστος του τελικά στα 110 δισ. δρχ. - υπέρβαση, δηλαδή, 190%!

Το έργο αποτελείται από μία σήραγγα 30 χιλιομέτρων που μεταφέρει το νερό από τον Εύηνο στον ταμιευτήρα του Μόρνου και ένα φράγμα ύψους 127 μέτρων που δημιουργεί έναν ταμιευτήρα (τεχνητή λίμνη) 3,5 χιλιάδων στρεμμάτων.

Σύμφωνα με τις μελέτες του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο συνδυασμός Εύηνου - Μόρνου και Υλίκης θα μπορεί να τροφοδοτεί κάθε χρόνο το Λεκανοπέδιο με 600 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ποσότητα που διασφαλίζει την υδροδότηση της Αττικής μέχρι το 2030. Καθώς όμως ο εφιάλτης της λειψυδρίας είναι και στη χώρα μας ένα φαινόμενο επαναλαμβανόμενο, το μεγάλο ζητούμενο είναι η εφαρμογή, επιτέλους, σωστής και ολοκληρωμένης πολιτικής διαχείρισης του υδατικού πλούτου, κάτι που ασφαλώς δε συνάδει με μέτρα όπως η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Αλλιώς, αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική, μετά το 2030 - ή ίσως και νωρίτερα - μπορεί να χρειαστεί για την υδροδότηση της πρωτεύουσας να μεταφερθεί νερό από τον ...Στρυμόνα!

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Δε θα επιστρέψουμε στις προ του '74 ημέρες»

Προκλητική δήλωση του Τούρκου Προέδρου

Η Τουρκία δε θα επιτρέψει ποτέ «να ξαναγυρίσει η Κύπρος στις ημέρες πριν από το 1974», λέει ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ και επαναλαμβάνει ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να εγγυάται την ειρήνη και την ευημερία στο νησί και να προστατεύει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού».

Μια βιώσιμη λύση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες στην Κύπρο και την κυρίαρχη ισότητα των δύο λαών στο νησί, αναφέρει μήνυμα του Τούρκου Προέδρου προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ραούφ Ντενκτάς, για την 27η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Στο μήνυμά του, που ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου της προεδρίας, ο κ. Σεζέρ χαρακτηρίζει την Τουρκία ως «σύμβολο ανεξαρτησίας και ελευθερίας για τον τουρκοκυπριακό λαό» και επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξη της Αγκυρας στην «ΤΔΒΚ».

Φέτος, οι τόνοι των εκδηλώσεων για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο είναι ιδιαίτερα ήπιοι.

Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου, την Αγκυρα εκπροσωπούν ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για το Κυπριακό, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Κεμάλ Νεχρόζογλου και ο αρχηγός του τουρκικού στρατού στρατηγός Σενέρ Ερουϊγκούρ. Στο λιμάνι της Κυρήνειας βρίσκεται μοίρα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις.

Δηλώσεις Ετσεβίτ

Σε δηλώσεις του στην Αγκυρα ο κ. Ετσεβίτ σημείωσε ότι ο κ. Ντενκτάς αναμένεται να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν, και πρόσθεσε ότι «ο διάλογος πρέπει να διατηρηθεί και είμαι σίγουρος ότι ο κ. Ντενκτάς θα υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση».

Ο κ. Ετσεβίτ σημείωσε επίσης ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές δε θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε μια τρίτη χώρα, γιατί δεν είναι ρεαλιστικό ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκος Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Ραούφ Ντενκτάς να λείπουν από τη χώρα τους για πολλές βδομάδες. Απαντώντας σε ερωτήσεις για το αν η οικονομική κρίση κάνει την Τουρκία ευάλωτη σε πιέσεις για το Κυπριακό, ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι «καμία τέτοια απόπειρα δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής». «Η ΕΕ γνωρίζει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στο Κυπριακό και δεν ανησυχούμε», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός. «Παρόλο που η ΕΕ δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο, έχει συνειδητοποιήσει ότι οι ελληνοκύπριοι δεν έχουν καμία επιρροή στη βόρεια Κύπρο», υποστήριξε ο κ. Ετσεβίτ.

Πρόσκληση για κατάταξη στο Πολεμικό Ναυτικό

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι με πρόσκληση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας καλούνται να καταταγούν από 17 Σεπτεμβρίου 2001 μέχρι 20 Σεπτεμβρίου 2001 στο ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ οι στρατεύσιμοι κλάσεως 2003, δηλαδή αυτοί που γεννήθηκαν το έτος 1982 και είναι γραμμένοι στα μητρώα αρρένων των Νομών Ηλείας, Αργολίδας, Κερκύρας, Κιλκίς, Πέλλης, Δράμας, Δωδεκανήσου, Καστοριάς, Κορίνθου και Λευκάδας.

Με την ίδια πρόσκληση καλούνται και οι στρατεύσιμοι κλάσεως 2002 και παλαιοτέρων, απ' όλη την Ελλάδα, που είχαν αναβολή σπουδών και οι λόγοι αναβολής τους έπαυσαν να υπάρχουν από 11 Μάη 2001 μέχρι και 30 Ιούνη 2001.

Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν από τα κατά τόπους στρατολογικά γραφεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ