ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΝΟΒΑ
Δολοφόνοι!

Ενας διαδηλωτής νεκρός, μία διαδηλώτρια κλινικά νεκρή, εκατοντάδες τραυματίες, δύο σοβαρά και πάνω από 70 συλλήψεις

Αστυνομικός κλοιός γύρω από το νεκρό διαδηλωτή

Associated Press

Αστυνομικός κλοιός γύρω από το νεκρό διαδηλωτή
ΓΕΝΟΒΑ.-

Τα μάτια μισάνοιχτα, μία τεράστια κηλίδα αίμα, κατακόκκινη, να πλαισιώνει το γερμένο στο πλάι και στην άσφαλτο κεφάλι, σαν σκοτεινό φωτοστέφανο. Η ηλικία του 19 χρονών...

Αυτή τη φορά το γεγονός ότι ο διαδηλωτής έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών ανακοινώθηκε και επισήμως από την ιταλική αστυνομία, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στο Γκέτεμποργκ, που κανείς δεν έμαθε ποτέ τι απέγινε αυτό το παλικάρι των 20 ετών, που είχε πυροβοληθεί κατάστηθα και είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι είναι νεκρός, αλλά για λόγους «τακτ» η ανακοίνωση ανακατασκευάστηκε. Είναι μακάβριο, αλλά μάλλον στάθηκε τυχερός αφού ένας φωτογράφος του πρακτορείου «Ρόιτερς», που ήταν μπροστά, κατέγραψε καρέ - καρέ το συμβάν.

Αρχικά, είδε μία ομάδα διαδηλωτών εναντίον της «παγκοσμιοποίησης» να επιτίθενται με πέτρες εναντίον ενός φορτηγού των καραμπινιέρων. Ο διαδηλωτής δέχτηκε δύο πυροβολισμούς μέσα από το φορτηγό, αφού έριξε έναν πυροσβεστήρα εναντίον του αστυνομικού οχήματος. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο αστυνομικός πανικοβλήθηκε γι' αυτό πυροβόλησε!

Ο ...τρόμος μάλλον τον ώθησε να σημαδέψει με απόλυτη ακρίβεια στο κεφάλι του νεαρού - που σύμφωνα με τις συγκλίνουσες πληροφορίες είναι Ιταλός από τη Φαβία - με το αυτόματο όπλο που έφερε, δύο μάλιστα φορές. Ο ...τρόμος και πάλι των Καραμπινιέρων έκανε, όταν ο διαδηλωτής έπεσε στην άσφαλτο, το φορτηγό της αστυνομίας να περάσει πάνω από το ισχνό και αδιαμόρφωτο σώμα που ξεψύχαγε και να το συνθλίψει.

Εκπρόσωπος στης αστυνομίας στη Γένοβα επιβεβαίωσε ότι ο άνδρας πέθανε, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. Μια γιατρός, που ακολουθούσε τους διαδηλωτές στους δρόμους της Γένοβας κατά τη διάρκεια της ημέρας, δήλωσε ότι ο διαδηλωτής πυροβολήθηκε δύο φορές στην Πιάτσα Αλιμόντα, περίπου δύο χιλιόμετρα από το αναγεννησιακό παλάτι όπου συναντιούνται οι ηγέτες της «Ομάδας των Οκτώ». «Πυροβολήθηκε δύο φορές, τη μία στο μέτωπο και την άλλη στο αριστερό μάγουλο», δήλωσε στο «Ρόιτερς» η Βαλέρια Βαλέριο, γιατρός του Κοινωνικού Φόρουμ της Γένοβας. «Το αίμα έτρεχε από το στόμα του». Ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο πρώτος που έκανε δηλώσεις για το γεγονός: «Συγκλονισμένος» δήλωσε...

«Τσακίστε τους»!

Συγκλονισμένη και η οικουμένη που δεν μπορούσε να πιστέψει τι συνέβαινε και τι εξακολουθεί να συμβαίνει στους δρόμους της Γένοβας. Συγκλονισμένη που βλέπει μέρες τώρα το σχέδιο της αστυνομίας να ξεδιπλώνεται, με τις προκλήσεις, με την τρομοκρατία, με την καλλιέργεια τεχνητού κλίματος έντασης ώστε να μπορέσει να δώσει το τελικό χτύπημα, ώστε να μη μείνει τίποτα! Να τους συνθλίψουν! Να τους τσακίσουν. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε μείνουν στα αχρείαστα τόσοι ειδικοί σάκοι για πτώματα που παρήγγειλε!

Αυτή φαίνεται να ήταν και η διαταγή που είχαν οι αστυνομικοί εξ αρχής, αφού σύμφωνα με τους εκπροσώπους, τόσο του «Κοινωνικού Φόρουμ της Γένοβας», όσο και σύσσωμων των διεθνών μέσων ενημέρωσης, είναι η στάση της αστυνομίας που τελικά προκάλεσε τα επεισόδια, τις συγκρούσεις και τα όσα συνέβησαν που μετέτρεψαν την πόλη σε πεδίο μάχης.

Ετσι, χτες - που αναμενόταν από όλες τις πλευρές, διαδηλωτές και αστυνομία, ότι ενδέχεται να υπάρξουν αψιμαχίες ή ακόμη και συγκρούσεις καθώς είχε ανακοινωθεί η πρόθεση των διαδηλωτών να προσεγγίσουν ή και να διασπάσουν την απαγορευμένη «κόκκινη ζώνη» - όταν οι πορείες, εν συνόλω πάνω από 9, με μία κεντρική μαζική πορεία όπου συμμετείχε και η ελληνική αποστολή ξεκίνησαν κατά τις 2.30 το μεσημέρι με σφυρίχτρες, μουσικά όργανα και ταμπούρλα, περίπου 2.000 ανεξάρτητοι διαδηλωτές βρέθηκαν σε μία από τις πύλες εισόδου της «κόκκινης ζώνης» και προσπάθησαν να διασπάσουν τον σιδερένιο κλοιό και να εισέλθουν. Για περίπου μία ώρα το κλίμα ήταν πανηγυρικό και τίποτα δεν έδειχνε ότι η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που επικρατούσε θα προκαλούσε αυτή την έκρηξη.

Οργανωμένο σχέδιο επίθεσης

Ομως οι αστυνομικοί μέσα από την «κόκκινη ζώνη» άρχισαν να επιτίθενται με κανόνια νερού με απίστευτη πίεση προς τους μεμονωμένους διαδηλωτές. Ηταν η σπίθα που προκάλεσε την έκρηξη...

Αστυνομικοί μυστικοί που είχαν εισέλθει με πολιτικά στη μεγάλη πορεία του «Κοινωνικού Φόρουμ της Γένοβας» έβαλαν τα κράνη τους και έβγαλαν τα γκλομπ και άρχισαν να χτυπούν προς όλες τις κατευθύνσεις, προκαλώντας απίστευτη σύγχυση και πανικό, διμοιρίες των ειδικών δυνάμεων έριχναν συνεχώς δακρυγόνα, ενώ χημικά ρίχνονταν ακόμη και από ελικόπτερα που ίπταντο πάνω από την πόλη.

Οι μάχες γενικεύτηκαν ενώ τα φορτηγάκια των Καραμπινιέρων με απίστευτη ταχύτητα έτρεχαν στα σοκάκια της πόλης ανάμεσα στους διαδηλωτές, παρασέρνοντας κάβους απορριμμάτων στο διάβα τους και με στόχο πιθανά να παρασύρουν και διαδηλωτές.

Κλινικά νεκρή!

Αποτέλεσμα αυτής της μέρας της έντονης αστυνομικής καταστολής: Εκτός από τον ένα επιβεβαιωμένο νεκρό, πιθανόν και να υπάρξει και ένας δεύτερος. Οι τραυματίες δεκάδες ή και εκατοντάδες και οι συλλήψεις μέχρι στιγμής 70, αν και όλες οι πληροφορίες μιλούν για πολλαπλάσιο αριθμό, αφού όλοι οι δημοσιογράφοι έγιναν μάρτυρες συλλήψεων δέκα δέκα διαδηλωτών.

Το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και ότι μία γυναίκα διαδηλωτής και ένας Καραμπινιέρος τραυματίστηκαν σοβαρά. Μάλιστα λίγο αργότερα, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η κοπέλα είναι κλινικά νεκρή...

Η Τζοβάνα Σιάντσι, εκπρόσωπος του νοσοκομείου Σαν Μαρτίνο, δήλωσε ότι η νεαρή γυναίκα που τραυματίστηκε δε νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της, όμως πρόσθεσε ότι στο νοσοκομείο Σαν Μαρτίνο, που είναι το κυριότερο της Γένοβας, βρίσκονται 27 καραμπινιέροι, 12 αστυνομικοί, 50 διαδηλωτές και επτά δημοσιογράφοι που τραυματίστηκαν κατά τις χτεσινές διαδηλώσεις, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της «ομάδας των Οκτώ» (G8).

Στον απολογισμό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι πολλοί διαδηλωτές που έχουν τραυματιστεί ελαφρά, τους οποίους είδαν οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στους χώρους των διαδηλώσεων. Σύμφωνα πάντα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που μεταφέρει τις πληροφορίες των πρώτων βοηθειών, υπάρχουν περίπου 100 τραυματισμένοι, με ελαφρά τραύματα ως επί το πλείστον. Σύμφωνα με διαδηλωτές, που ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο, η νεαρή γυναίκα - τώρα πια θεωρείται κλινικά νεκρή - που τραυματίστηκε σοβαρά, πιθανώς να είναι Γερμανίδα και δέχτηκε και αυτή τις σφαίρες των αστυνομικών.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δυνάμωμα της πάλης κόντρα στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κόμματος στη Γένοβα μεταφέρει στο «Ρ» την εμπειρία από τη συμμετοχή στην πρώτη γραμμή της χτεσινής διαδήλωσης

Διαδηλώτρια διαμαρτύρεται έντονα σε αστυνομικό για τις βιαιοπραγίες των ομάδων καταστολής

Associated Press

Διαδηλώτρια διαμαρτύρεται έντονα σε αστυνομικό για τις βιαιοπραγίες των ομάδων καταστολής
«Απαιτείται το δυνάμωμα της πάλης του ελληνικού λαού ενάντια στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, όχι μόνο σε διεθνές επίπεδο, αλλά να δυναμώσει η πάλη του και άλλων λαών, σε κάθε χώρα, να δημιουργηθούν λαϊκά αντιιμπεριαλιστικά μέτωπα, στην κατεύθυνση ανατροπής του καθεστώτος των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού με προοπτική το σοσιαλισμό». Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει, όπως μας δήλωσε ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που βρίσκεται στη Γένοβα, από την τρομακτική βαρβαρότητα που βιώνουν οι χιλιάδες διαδηλωτές στη Γένοβα.

Ο Δ. Αρβανιτάκης, όπως και άλλα στελέχη του ΚΚΕ, βρίσκονται εδώ και μέρες στη Γένοβα και παίρνουν μέρος στις διαδηλώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη από προχτές. Συζητώντας με το στέλεχος του ΚΚΕ για τη χτεσινή δεύτερη μέρα των μεγάλων διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην πόλη - «κλουβί», μας περιέγραψε τη γενικότερη κατάσταση που επικρατούσε από τις 10 το πρωί και μέχρι αργά το απόγευμα, όπου βρίσκονταν σε εξέλιξη διαδηλώσεις σε διάφορα μέρη της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχε στην περικύκλωση που πραγματοποίησε η Κομμουνιστική Επανίδρυση στην «πιάτσα Ντάντε». Οπως περιέγραψε ο Δ. Αρβανιτάκης, κατά τη διάρκεια της περικύκλωσης: «Εκεί που βρεθήκαμε, υπάρχει ένα τμήμα της πλατείας, το οποίο είναι περιφραγμένο με ογκόλιθους και σιδερένια πλέγματα και εκεί έγινε περικύκλωση από το κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης. Οι δυνάμεις του Κόμματος παρατάχτηκαν απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις και στα πλέγματα. Φώναζαν συνθήματα, τραγούδια, έπαιζαν θέατρο δρόμου, ενώ χρησιμοποιούνται και πολύ πρωτότυπες μορφές διαδήλωσης. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούν μεγάλους καθρέφτες, που στέλνουν τον ήλιο στις κάμερες που έχουν στήσει στα γύρω κτίρια για να παρακολουθούν τους διαδηλωτές οι αστυνομικές δυνάμεις της Ιταλίας».

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν χτες στη Γένοβα τη θέλησή τους να πάψουν να υπακούουν στις αποφάσεις των εκπροσώπων του καπιταλισμού

Associated Press

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν χτες στη Γένοβα τη θέλησή τους να πάψουν να υπακούουν στις αποφάσεις των εκπροσώπων του καπιταλισμού
Γενικότερα, όπως μας είπε, χτες είχαν προγραμματιστεί να γίνουν σε πέντε, κατά βάση, σημεία της πόλης διάφορες εκδηλώσεις «κοινωνικής απειθαρχίας στη νέα τάξη πραγμάτων», που περιλάμβαναν περικυκλώσεις, προσπάθειες να σπάσει η κόκκινη ζώνη. «Αυτές οι διαδηλώσεις - συνέχισε - αντιμετωπίστηκαν από τις δυνάμεις της αστυνομίας με τον πιο βάρβαρο τρόπο. Ολη η Γένοβα αποκόπηκε, έκλεισαν και τους αυτοκινητόδρομους, πέρα από τα τρένα και σε όλους τους δρόμους έξω από την κόκκινη ζώνη παρέταξαν αστυνομικές δυνάμεις πάνοπλες, ακόμα και μικρά τανκς που διαθέτει η ιταλική αστυνομία. Η πόλη όλο το πρωί ήταν σκεπασμένη από ένα πλέγμα καπνού από χημικά και δακρυγόνα, ενώ υπάρχουν αρκετοί τραυματίες. Μάλιστα, οι ιταλικές αστυνομικές δυνάμεις έκαναν επίθεση μέσα στο κέντρο στο "φόρουμ", έσπασαν την είσοδο με ένα μικρό τανκ και έριξαν χημικά, μερικά από τα οποία δεχτήκαμε και εμείς».

Σχολιάζοντας, μετά από ερώτησή μας, αυτήν την κατάσταση, ο Δ. Αρβανιτάκης τόνισε: «Αυτή η μετατροπή της Γένοβας σε ένα σιδερόφραχτο κλουβί από τις δυνάμεις καταστολής του ιταλικού κράτους είναι το πραγματικό πρόσωπο της "νέας τάξης πραγμάτων" και του ιμπεριαλισμού. Ενός καθεστώτος καταπίεσης, βίας, τρομοκρατίας, αλλά ταυτόχρονα δείχνουν την ανησυχία που έχει το σύστημα από την ογκούμενη αμφισβήτηση του λαϊκού κινήματος, γενικότερα των λαϊκών κινημάτων. Ανεβαίνει στις συνειδήσεις των λαών ότι είναι αναγκαία η πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, στους Αμερικάνους και την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Υπογράμμισε, δε, ότι αυτό το συμπέρασμα προκύπτει και από το ότι «σε αντίθεση με το γεγονός ότι ορισμένες δυνάμεις, που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, συμμετέχουν με τη γραμμή ότι το σύστημα πρέπει να γίνει πιο ανθρώπινο - όπως, για παράδειγμα, και ο Συνασπισμός από τη χώρα μας, ο οποίος εδώ στη Γένοβα, με τις τοποθετήσεις του, αυτό που προπαγανδίζει είναι να εξανθρωπιστεί το σύστημα - η μεγάλη πλειοψηφία των διαδηλωτών αγνοεί τις διαχειριστικές προτάσεις και με τα συνθήματά τους και τα πανό τους εκφράζουν μια γενική αντίθεση απέναντι στη "νέα τάξη πραγμάτων". Κατά συνέπεια, επιβεβαιώνεται, κατά τη γνώμη μας, ότι η πάλη των λαών πρέπει να κινηθεί σ' αυτήν τη γραμμή, ανατροπής αυτού του συστήματος, να συγκροτούνται λαϊκά μέτωπα ενάντια στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, σε μια γραμμή ανατροπής, με προοπτική τον σοσιαλισμό. Γιατί, πραγματικά, αυτό που φαίνεται εδώ αυτές τις μέρες, η απάντηση στη βαρβαρότητα της "νέας τάξης πραγμάτων" είναι μόνον ο σοσιαλισμός, στις μέρες μας ο σοσιαλισμός είναι επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε. Η πείρα δείχνει ότι χρειάζεται κοινή πάλη σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά χρειάζεται να ενταθεί η πάλη σε εθνικό επίπεδο πρώτα από όλα».

Νωρίτερα το πρωί, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, ο Δ. Αρβανιτάκης κατήγγειλε: «Κατά τη γνώμη μας, έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ ελληνικής και ιταλικής κυβέρνησης να μπουν εμπόδια στο να περνούν διαδηλωτές από τα σύνορα. Είναι συγκεκριμένη απόφαση που έχει πάρει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Προκύπτει, εξάλλου, και από αυτά που έχει γράψει και ο ιταλικός Τύπος, ότι έχει υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας δήλωσε χτες ότι με τις χώρες που συνορεύει η Ιταλία υπάρχει μια συμφωνία, ώστε να παρεμποδίζονται διαδηλωτές ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ να περνούν τα ιταλικά σύνορα.

Τα γεγονότα εδώ στη Γένοβα επιβεβαιώνουν ότι δεν εξανθρωπίζεται ο ιμπεριαλισμός, δεν μπορεί το ΝΑΤΟ και η ΕΕ να γίνουν ανθρώπινοι οργανισμοί. Το μέλλον του κόσμου και της χώρας μας δεν είναι η παγκοσμιοποίηση, αλλά τα λαϊκά αντιιμπεριαλιστικά μέτωπα, προοπτική είναι ο σοσιαλισμός».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΗΓΕΤΩΝ ΤΟΥ G7 ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Από ελάχιστους... για ολίγους!

Οι G7 χαριεντίζονται σε κάποια φάση της χτεσινής τους συνεδρίασης. Ο νεκρός διαδηλωτής ήταν έξω, όχι μόνο από την αίθουσα αλλά και από το κόσμο τους
Οι G7 χαριεντίζονται σε κάποια φάση της χτεσινής τους συνεδρίασης. Ο νεκρός διαδηλωτής ήταν έξω, όχι μόνο από την αίθουσα αλλά και από το κόσμο τους
«Ανεπαισθήτως με έκλεισαν από τον κόσμο έξω...».

Κωνσταντίνος Καβάφης

Ξεκίνησαν χτες οι Εργασίες της Συνόδου των επτά ισχυροτέρων κρατών του πλανήτη και με τη Συμμετοχή της Ρωσίας, στο Παλάτσο Ντουκάλε, πίσω από τα οδοφράγματα, πίσω από τα σιδερένια, τσιμεντένια τείχη που είχαν ορθώσει οι ιταλικές αρχές προκειμένου να αποκλείσουν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν. Τη στιγμή που οι ισχυροί ήταν αποκλεισμένοι στο μικρόκοσμό τους, έξω στους δρόμους της Γένοβας, στην πραγματική ζωή, η ιταλική αστυνομία αφαιρούσε ζωές, ζωές ανυπότακτες και θυμώδεις.

Είναι απίθανο να κατάλαβαν κάτι οι ηγέτες της από το αίμα που κυλούσε στους δρόμους. Ακόμη πιο απίθανο είναι εάν στα ώτα των ισχυρών έφτασε κάτι από τις φωνές και τα τραγούδια, τα συνθήματα, την αγωνία των διαδηλωτών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν κατάλαβαν τίποτα. Γιατί δεν έπρεπε να καταλάβουν τίποτα και δεν ήθελαν εξαρχής να καταλάβουν τίποτα.

Ετσι αποκομμένοι στο μικρόκοσμό τους, οχυρωμένοι μέσα στους τόνους μπετόν και σίδερου κατ' αρχήν, οι ηγέτες της G7, οι ηγέτες των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, του Καναδά Ζαν Κρετιέν, της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, της Ιαπωνίας, Τζουνιτσίρο Κοϊζούμι και του οικοδεσπότης της συνάντησης, μίστερ ΤV, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και χωρίς τη συμμετοχή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά με τη συμβολή του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, τον πρόεδρο της ΕΕ Ρομάνο Πρόντι και του Ευρωκοινοβουλίου Γκι Βέρχοφσταντ, συζήτησαν επί ώρες την ειδική ατζέντα όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία, το χρέος των φτωχότερων κρατών και ειδικότερα τους όρους παραγραφής του.

«Αισιοδοξία» για έξοδο από την ύφεση

Πιο συγκεκριμένα, στις ατζέντα του G7, όπως ήδη έχουν διαμορφωθεί και ανακοινωθεί από την ιταλική προεδρία, όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία, πέρα από τις ανησυχίες που υφίστανται αυτή τη στιγμή για την ύφεση που διέρχεται, οι εκτιμήσεις τους είναι αισιόδοξες, αν και σύμφωνα με το βρετανικό BBC, το τελικό ανακοινωθέν άργησε να βγει καθώς οι ηγέτες της G7 ήταν συνέχεια σε επαφή με τον Πρόεδρο της Αργεντινής, Φερνάντο ντε λα Ρούα, καθώς η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης.

Τελικά, στο κοινό ανακοινωθέν οι ηγέτες φάνηκαν αισιόδοξοι, τονίζοντας ότι «οι φορολογικές περικοπές τις οποίες σχεδιάζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ καθώς και η επιθετική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, της Fed, όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων, καταδεικνύουν ότι οι «η κυβερνητική πολιτική είναι προσανατολισμένη ενεργά στην καταπολέμηση της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας», ενώ προέβλεψαν ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες για να «επιτευχθεί μία υποβοηθούμενη ανάπτυξη» τους ερχόμενους μήνες.

Ενα ακόμη καυτό ζήτημα ήταν το θέμα του χρέους των χωρών του Τρίτου Κόσμου, ουδεμία επί της ουσίας πρόοδος δεν έχει γίνει αν και από τις 37 χώρες που έχουν κριθεί ικανές για παραγραφή μόνο 23 έχουν φτάσει στο «σημείο απόφασης» και άλλες τρεις ενδέχεται να φτάσουν ως το τέλος του χρόνου, ενώ μόνο μία, η Ουγκάντα, έχει φτάσει στο «σημείο ολοκλήρωσης».

Ωθηση στο «Παγκόσμιο Ταμείο για την Υγεία»

Επίσης, στη συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της λήξης της πρώτης μέρας των συνομιλιών αποκλειστικά του G7, ο οικοδεσπότης και Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ανακοίνωνε μάλλον ευχαριστημένος ότι το Παγκόσμιο Ταμείο για την Υγεία «ξεκινάει έχοντας σήμερα περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια». «Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έκρινε ότι χρειάζονται 7 δισεκατομμύρια δολάρια για να δοθεί μια απάντηση στη μάστιγα του AIDS. Αρχίζουμε σήμερα με περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Μπερλουσκόνι, προσθέτοντας ότι οι συνεισφορές θα αυξηθούν στη συνέχεια. «Απευθύνουμε επίσης έκκληση στις ιδιωτικές εταιρίες, στα ιδρύματα και στους ιδιώτες... για να μπορέσει αυτό το ταμείο να δει το φως της μέρας και να μπορέσει να δώσει μιαν απάντηση σε αυτή τη μάστιγα», πρόσθεσε.

Ο Κόφι Ανάν δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι το Ταμείο αυτό έλαβε τη σαφή υποστήριξη των οκτώ επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων του G8 και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να λειτουργήσει πριν από το τέλος της χρονιάς, αφού το Παγκόσμιο Ταμείο για την Υγεία - το οποίο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Ανάν - έχει κάνει έκκληση για εισφορές επτά με δέκα δισ. δολαρίων το χρόνο για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το AIDS - αποσκοπεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας.

«Η Ρωσία υποσχέθηκε ότι θα δώσει 600 εκατομμύρια ρούβλια, δηλαδή περίπου είκοσι εκατομμύρια δολάρια», διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Αλεξέι Κούντριν.

Επί της ουσίας, η ανακοίνωση αυτή, φέρνει με ομαλό τρόπο στο τραπέζι και την ατζέντα των διήμερων εργασιών της Συνόδου του G8, που ξεκινά σήμερα και περιλαμβάνει εκτός από το ζήτημα του Παγκόσμιου Ταμείου Υγείας, τη στρατηγική για την καταπολέμηση της φτώχειας στον πλανήτη(!), τη στρατηγική για τη γεφύρωση του τεχνολογικού χάσματος (Dot.force), τις προσπάθειες για τις ανανεωμένες πηγές ενέργειας, την αγορά εργασίας, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος που ξεπερνά τα σύνορα των χωρών, το περιβάλλον, καθώς και την ασφάλεια των τροφίμων.

Απάντηση στο έγκλημα με λαϊκά αντιιμπεριαλιστικά μέτωπα

Δήλωση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στη Γένοβα

«Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στη Γένοβα καταγγέλλει τη βάρβαρη επίθεση που οργάνωσε η ιταλική κυβέρνηση ενάντια στους διαδηλωτές στη Γένοβα και είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία από τις δυνάμεις καταστολής ενός διαδηλωτή και το βαρύ τραυματισμό δεκάδων άλλων. Ο τρόπος που οργανώθηκαν αυτές οι επιθέσεις σε βάρος των διαδηλωτών δείχνει ότι ήταν συνειδητή επιλογή, που οδήγησε σ' αυτό το τραγικό αποτέλεσμα. Υπεύθυνη είναι η ιταλική κυβέρνηση. Ευθύνες έχουν, επίσης, οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που μαζί με την ιταλική κυβέρνηση σχεδίασαν μέτρα ενάντια στις λαϊκές κινητοποιήσεις, ενόψει της συνόδου των ιμπεριαλιστών (G8). Στον εγκληματικό χαρακτήρα της "Νέας Τάξης Πραγμάτων", του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η απάντηση για τους λαούς είναι: Αντεπίθεση, λαϊκά αντιιμπεριαλιστικά μέτωπα για την ανατροπή του καθεστώτος των μονοπωλίων για τη λαϊκή εξουσία».

Η «οπτική» του Πρετεντέρη

Είναι ο μοναδικός ανταποκριτής στη Γένοβα, που έγραψε, ότι ο λόγος, που διώχτηκαν βίαια από την Ιταλία, οι 150 περίπου Ελληνες διαδηλωτές, ήταν το γεγονός, πως δε διέθεταν δήθεν όλα τα απαιτούμενα ταξιδιωτικά έγγραφα (χτεσινό «Βήμα»), ενώ, ακόμη και η ελληνική κυβέρνηση παραδεχόταν, ότι οι ιταλικές αρχές δεν προέβαλαν καμία τυπική δικαιολογία.

Είναι ο μοναδικός ανταποκριτής στη Γένοβα, που μετέδωσε, χτες, ότι τα επεισόδια στην πόλη είναι μικρής έκτασης, δε δικαιολογούν το θάνατο του άτυχου διαδηλωτή, οι τραυματίες είναι ελάχιστοι, εφτά αστυνομικοί και έξι διαδηλωτές, ενώ απέδωσε το τραγικό γεγονός στην «κακιά ώρα»..! («Μέγκα»)

Δε μας παραξενεύει η... οπτική του, όσο κι αν είναι πρωτοφανής. Αλλωστε, είναι γνωστός και θερμός θιασώτης της «ελεύθερης αγοράς» και της λεγόμενης «παγκοσμιοποίησης», όπως κι ένας από τους ελάχιστους Ελληνες δημοσιογράφους, που συντάχθηκε με το ΝΑΤΟ, την περίοδο των βομβαρδισμών ενάντια στη Γιουγκοσλαβία.

Γιάννης Πρετεντέρης τ' όνομά του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ