ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Ιούνη 2024 - Κυριακή 16 Ιούνη 2024
Σελ. /40
ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Στελέχη δοκιμασμένα στο αντιλαϊκό έργο

Στάχτη στα μάτια του λαού μετά την εκλογική καταδίκη της ΝΔ και προσαρμογές στο κυβερνητικό σχήμα για να «τρέξει» πιο γρήγορα η αντιλαϊκή πολιτική

Από την ορκωμοσία των νέων υπουργών

Eurokinissi

Από την ορκωμοσία των νέων υπουργών
Ανακοινώθηκε την Παρασκευή η νέα σύνθεση της κυβέρνησης στον απόηχο των ευρωεκλογών. Οι εναλλαγές προσώπων στις οποίες κατέληξε το Μαξίμου ευθυγραμμίζονται με την απόφασή τους να επιταχύνουν αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις με δοκιμασμένα σε αυτήν τη δουλειά στελέχη.

Ενδεικτικά, ο Θοδωρής Λιβάνιος ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εσωτερικών, στη θέση της Νίκης Κεραμέως, η οποία μετακινήθηκε στο υπουργείο Εργασίας. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ανέλαβε το υπουργείο Ανάπτυξης, ο Κώστας Τσιάρας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Αμετακίνητοι στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ο Κωστής Χατζηδάκης, στο Υγείας ο Αδωνις Γεωργιάδης, στο Προστασίας του Πολίτη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο Δικαιοσύνης ο Γιώργος Φλωρίδης, στο Παιδείας ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Εκτός κυβέρνησης έμειναν, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Σκρέκας (μέχρι πρότινος υπουργός Ανάπτυξης), η Δόμνα Μιχαηλίδου (υπουργός Εργασίας), ο Δημήτρης Καιρίδης (υπουργός Μετανάστευσης) και ο Λευτέρης Αυγενάκης (υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης). Επίσης, τη «νύφη» για το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών φαίνεται ότι πλήρωσε ο Χάρης Θεοχάρης, τον οποίο διαδέχεται ο Χρίστος Δήμας ως νέος υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Η ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης έγινε το απόγευμα της Παρασκευής, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ το Σάββατο το πρωί ορίστηκε να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο υπό τη νέα σύνθεση και με σταθερό άξονα τις επόμενες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις.

Χαρακτηριστικά, στην ατζέντα είναι η αναδιάρθρωση του λεγόμενου Υπερταμείου, ο «εκσυγχρονισμός» των θυγατρικών του και η σύσταση νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, ώστε να υπηρετούνται καλύτερα ανάγκες και προτάγματα των επιχειρηματικών ομίλων.

Θα παρουσιαστεί επίσης το λεγόμενο ψηφιακό τέλος συναλλαγών, που θα αντικαταστήσει το χαρτόσημο. Με το νέο τέλος όλες οι συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά. Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση, η αλλαγή στοχεύει στο «να απλοποιήσει τη διαδικασία των συναλλαγών και να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία σε σειρά δικαιοπραξιών που κοστίζουν εργατοώρες για το Δημόσιο και αποτελούν τροχοπέδη για επενδύσεις και ιδιωτικές συναλλαγές». Οπότε το χαράτσι για τον λαό μένει, ενώ για τους επιχειρηματίες διευκολύνεται η διαδικασία καταβολής ώστε να μην καθυστερούν στις «επενδύσεις» τους.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ!
Η αποφασιστική στάση των λιμενεργατών έδιωξε καράβι φορτωμένο με όπλα για το Ισραήλ

Το πλοίο άλλαξε πορεία προς Ιταλία, όταν ενημερώθηκε ότι οι Ελληνες λιμενεργάτες αρνούνται να το ξεφορτώσουν

Eurokinissi

Συναγερμός σήμανε την Παρασκευή στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς σήμερα, πρωί Σαββάτου αναμενόταν να δέσει το πλοίο μεταφοράς κοντέινερ «MSC ALTAIR», το οποίο μεταφέρει πολεμικό υλικό που προορίζεται για το Ισραήλ.

Η Ενωση Εργαζομένων στις Προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) βρέθηκε επί ποδός, καλώντας τους λιμενεργάτες και όλο τον λαό του Πειραιά σε κινητοποίηση, προκειμένου να εμποδιστεί το πλοίο να ξεφορτώσει πολεμικό υλικό.

Το «MSC ALTAIR» ξεκίνησε το δρομολόγιό του από το Λιμάνι της Βαλέντσια, στην Ισπανία, και το φορτίο του θα χρησιμοποιούνταν μέσω Πειραιά από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, που κλιμακώνει τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, με πάνω από 37.000 νεκρούς έως σήμερα, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα.

Με την άμεση αντίδραση των λιμενεργατών, το πλοίο με το φορτίο του θανάτου πήρε το μήνυμα και άλλαξε προορισμό, οπότε δεν σκοπεύει να δέσει στον Πειραιά.

«Οι λιμενεργάτες στον Πειραιά δηλώνουμε από άκρη σε άκρη πως δεν θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση να ξεφορτώσουμε σε κανέναν προβλήτα του λιμανιού το εν λόγω πλοίο», ανέφερε η ανακοίνωση, που ξεκαθάριζε: «Δεν θα συμμετέχουμε στη σφαγή αθώων ανθρώπων για τα κέρδη των λίγων, εμείς τα παιδιά μας τα μεγαλώνουμε με ανθρωπιά και τους έχουμε δώσει μέσα από τους αγώνες μας το μάθημα της αλληλεγγύης, της αντίστασης και της περηφάνιας.

Να μην τολμήσει το πλοίο να δέσει στο λιμάνι του Πειραιά. Καλούμε όλους τους συναδέλφους από τα σωματεία του ΟΛΠ και όλους τους εργαζόμενους στους προβλήτες 2 και 3 να μην δεχτούμε να βάψουμε τα χέρια μας με αίμα παιδιών και γυναικών. Η ιστορία έχει μια σωστή πλευρά: Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά!».

Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο διάστημα, λιμενεργάτες και σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Ινδία, η Ιταλία, η Νότια Αφρική, η Αυστραλία και το Βέλγιο, έχουν αρνηθεί να φορτώσουν/ξεφορτώσουν πλοία με όπλα και πυρομαχικά για το Ισραήλ.

Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, το ΚΚΕ κατήγγειλε «την άφιξη του πλοίου MSC ALTAIR, στο λιμάνι του Πειραιά, που μεταφέρει μεταξύ άλλων και πολεμικό υλικό με τελικό προορισμό το Ισραήλ». Και σημείωνε ότι πρόκειται για «μία ακόμη απόδειξη των σχεδιασμών της ελληνικής κυβέρνησης για την ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και τη στήριξη του "κράτους - δολοφόνου" του Ισραήλ, σε βάρος του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού».

Το ΚΚΕ, στο πλευρό των λιμενεργατών απαίτησε να μην ξεφορτώσει το πλοίο πολεμικό υλικό σε καμία προβλήτα του λιμανιού. «Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας προς τον Παλαιστινιακό λαό. Να σταματήσει τώρα η γενοκτονία!», σημειώνει το ΚΚΕ.

ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΑ ΝΑΤΟΪΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
Από τα Βαλκάνια έως την Ουκρανία αναζητάει νέους ρόλους η κυβέρνηση

Στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας μεταβαίνει το Σάββατο 15/6 ο Κυρ. Μητσοτάκης για να συμμετάσχει στη λεγόμενη Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία.

Στο ίδιο πλαίσιο, την Παρασκευή ο Ν. Δένδιας μετείχε στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της οποίας έγινε άλλη μια συνάντηση του υπό αμερικανική καθοδήγηση «Ukraine Defense Contact Group» («Ομάδα Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας»), σχήμα όπου τα κράτη του ευρωατλαντικού άξονα δεσμεύονται και συντονίζουν νέες παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών στην κυβέρνηση του Κιέβου, συν όποια άλλη στήριξη μπορούν να προσφέρουν, στην κλιμάκωση της πολεμικής αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Η κυβέρνηση έχει ήδη παραδεχτεί την απευθείας παραχώρηση στο Κίεβο ή την πώληση μεγάλης ποσότητας όπλων και πυρομαχικών στην Τσεχία, με στόχο αυτά να καταλήξουν στην Ουκρανία, και έπεται συνέχεια. Στο «τραπέζι» βρίσκονται οι «Patriot» και οι S-300, όπως και άλλα αντιαεροπορικά συστήματα του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας, τα άρματα μάχης «Leopard 1Α5», τα μαχητικά αεροσκάφη «Mirage», η αποστολή εκπαιδευτών.

Ο ίδιος ο Δένδιας ανέφερε μετά τη Σύνοδο ότι εστίασαν στην προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής στην Ουάσιγκτον στις 9 - 11/7 (βλέπε αναλυτικά στη σελίδα 16), όπως και στην «ενδυνάμωση» και «εμβάθυνση του ΝΑΤΟ», το οποίο χαρακτήρισε «συμμαχία αξιών και αρχών».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης συμμετείχε στη Σύνοδο της «Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης» (SEECP) που έγινε στα Σκόπια. Από εκεί διαβεβαίωσε πως σε ό,τι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, η Ελλάδα δεν έχει σταματήσει από τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης το 2003 μέχρι σήμερα να υποστηρίζει την προώθηση της διαδικασίας διεύρυνσης.

Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτισε το «εκ νέου εντεινόμενο ενδιαφέρον και τη δέσμευση της ΕΕ για την ευρωπαϊκή προοπτική» των χωρών της περιοχής, τις κυβερνήσεις των οποίων προειδοποίησε βέβαια πως «θα πρέπει να καταδείξουν ότι αποδέχονται πλήρως και εφαρμόζουν όλες τις αρχές και αξίες, στις οποίες στηρίζονται οι ευρωατλαντικοί θεσμοί».

Τέλος, αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και στις υποδομές που έχει δημιουργήσει η Αθήνα, «προκειμένου να συμβάλει στην καταπολέμηση της έντονης ενεργειακής ανασφάλειας που αντιμετωπίζουν τα Δυτικά Βαλκάνια, ειδικά μετά από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλλαγές προσώπων, ίδια πολιτική

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός έρχεται ως συνέχεια της παρερμηνείας και διαστρέβλωσης του εκλογικού αποτελέσματος, που έκανε απ' την πρώτη στιγμή ο κ. Μητσοτάκης, ότι δήθεν "πήρε εντολή" να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι αντιλαϊκές "μεταρρυθμίσεις". Γι' αυτόν τον λόγο και σε κρίσιμες θέσεις και υπουργεία επιλέγονται δοκιμασμένα στο αντιλαϊκό έργο πρόσωπα, για να τρέξουν αυτές τις "μεταρρυθμίσεις" του κεφαλαίου και της ΕΕ σε βάρος των εργαζομένων και του λαού.

Το σίγουρο είναι ότι απάντηση στα κρίσιμα λαϊκά προβλήματα δεν μπορούν να δώσουν οι κυβερνητικοί ανασχηματισμοί και οι εναλλαγές προσώπων, όταν η πολιτική παραμένει η ίδια. Ούτε φυσικά αποτελούν διέξοδο οι διεργασίες και οι "ανασχηματισμοί" που επιχειρούνται στον άλλο πόλο του αστικού πολιτικού συστήματος, αυτού της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας.

Το κρίσιμο είναι να δυναμώσει ο καθημερινός εργατικός - λαϊκός αγώνας ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική και στους κάθε λογής εκπροσώπους της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ