ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ετοιμη για «συγκατοίκηση» με Μακρόν η Λεπέν

Την ετοιμότητά της να υπηρετήσει από κάθε θέση τα συμφέροντα του γαλλικού μεγάλου κεφαλαίου διαμηνύει η «Εθνική Συσπείρωση» (RN) της Μαρίν Λεπέν, η οποία δύο βδομάδες πριν από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών διαμήνυσε ότι «σέβομαι τους θεσμούς. Δεν αναζητώ θεσμικό χάος».

Με φόντο τις πυκνές διεργασίες σε όλο το εύρος των αστικών δυνάμεων, μετά και από τη νέα, ιδιαίτερα ενισχυμένη, πρωτιά της RN στις πρόσφατες ευρωεκλογές, την οποία ακολούθησε η προκήρυξη έκτακτων εκλογών για τη 577μελή Εθνοσυνέλευση (ο α΄ γύρος θα γίνει στις 30 Ιούνη και ο β' γύρος στις 7 Ιούλη), η σημερινή επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) της RN, Μαρίν Λεπέν, μιλώντας στη «Φιγκαρό», δήλωσε πανέτοιμη για συνεργασία με την προεδρική πλειοψηφία του (σημερινού Προέδρου της χώρας) Εμ. Μακρόν, με κορμό το κόμμα του «Αναγέννηση», αναφέροντας ότι δεν θα ζητήσει την παραίτησή του σε περίπτωση επικράτησης της RN και ότι «απλώς θα υπάρξει συγκατοίκηση».

Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «(εμείς από την πλευρά μας) ενσαρκώνουμε την τάξη και την ηρεμία», προσθέτοντας πως «η RN δεν διοργάνωσε ποτέ διαδήλωση ενάντια στα αποτελέσματα των εκλογών, ποτέ δεν εμπόδισε τη διεξαγωγή συνάντησης αντιπάλου, ποτέ δεν μετέτρεψε την Εθνοσυνέλευση σε ZAD (σ.σ. Zone a Defendre = "Ζώνη υπεράσπισης" από διαδηλωτές κ.λπ.)»...

Στο μεταξύ, τις εντεινόμενες διεργασίες επιβεβαιώνει και το ότι η κυβερνητική παράταξη της «Αναγέννησης» δεν θα «κατεβάσει» υποψηφίους σε σχεδόν 60 εκλογικές περιφέρειες όπου εκτιμάται ότι προηγούνται έναντι της RN υποψήφιοι άλλων κομμάτων, όπως και των συνιστωσών που συγκρότησαν το λεγόμενο «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», όπου συμμετέχουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), το οπορτουνιστικό μόρφωμα της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του Μελανσόν, το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας, οι Οικολόγοι, επιβεβαιώνοντας μια πυρετώδη προσπάθεια αναμόρφωσης της σοσιαλδημοκρατίας, που είναι σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια.

Πάντως, ενδεικτική του προσανατολισμού του «Μετώπου» είναι η στάση του σε κρίσιμες εξελίξεις όπως π.χ. ο πόλεμος στην Ουκρανία, για τον οποίο στις θέσεις του δεσμεύεται «να υπερασπιστεί σθεναρά την κυριαρχία και την ελευθερία του ουκρανικού λαού» και να διασφαλίσει την αποστολή των «απαραίτητων» όπλων προς το Κίεβο.

Εξίσου αποκαλυπτικό είναι και το ότι στους υποψήφιους βουλευτές που θα στηρίξει το «Μέτωπο» ανακοινώθηκε πως θα είναι και ο πρώην Πρόεδρος της χώρας και πρώην επικεφαλής του PS, Φρανσουά Ολάντ, του οποίου το κυβερνητικό σχήμα πρωτοστάτησε στα αντιλαϊκά σχέδια εντός (π.χ. σειρά αντεργατικών μέτρων για υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων, επέκταση των «ελαστικών» μορφών απασχόλησης) αλλά και εκτός συνόρων (με τη Γαλλία να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια σειρά από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΕΕ και ΝΑΤΟ).

Την επιχείρηση αναβάπτισης δυνάμεων πολλαπλά δοκιμασμένων στην αντιλαϊκή - αντεργατική επίθεση βεβαιώνουν και οι παρεμβάσεις διαφόρων πρώην και νυν κυβερνητικών αξιωματούχων από το επιτελείο Μακρόν, όπως του πρώην πρωθυπουργού του, Εντουάρ Φιλίπ, που επέκρινε τις συνιστώσες του «Μετώπου» επειδή προχώρησαν βιαστικά σε μια επανένωση που - όπως εκτίμησε - δεν θεωρεί διατηρήσιμη.

Ο δε σημερινός πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ, μίλησε για «μία καταστροφή για την οικονομία και την απασχόληση» που θα έρθει αν ψηφιστούν τα «άκρα».

Παρέμβαση έκανε και ο επικεφαλής της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, Κιλιάν Εμπαπέ, που μίλησε για κατάσταση που «δεν έχω ξαναδεί» και απευθυνόμενος «στο σύνολο του γαλλικού λαού, αλλά και στη νεολαία» είπε ότι «είμαστε μια γενιά που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Βλέπουμε τα άκρα να χτυπούν την πόρτα της εξουσίας και έχουμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε το μέλλον της χώρας μας».

Την ίδια στιγμή, διεργασίες εντείνονται και στην κεντροδεξιά, μετά και και τη δικαστική απόφαση που - τουλάχιστον προσωρινά - έκρινε παράτυπη την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου των Ρεπουμπλικάνων να διαγράψουν τον πρόεδρο του κόμματος, Eρίκ Σιοτί, ύστερα από τις διαφωνίες που δυναμώνουν για το αν το κόμμα πρέπει ή όχι να συνεργαστεί επίσημα και κεντρικά με την RN.

Ο Σιοτί επιμένει ότι σε 60 εκλογικές περιφέρειες, τους υποψηφίους των Ρεπουμπλικάνων θα στηρίξει και η RN, αν και η πλειοψηφία της ηγεσίας ανακοίνωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα «κατεβάσουν» δικούς τους υποψηφίους σε περίπου 400 εκλογικές περιφέρειες.

Τέλος, ας καταγραφεί ότι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, εξέφρασε ανησυχία «για τις ανελεύθερες κινήσεις που θέτουν υπό αμφισβήτηση τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», ενώ η επικεφαλής της, Κριστίν Λαγκάρντ, πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη Γαλλία.

SIPRI - ICAN
Η πυρηνική απειλή μεγαλύτερη από ποτέ

Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί περισσότερες κεφαλές κατά Ρωσίας και Κίνας

Εν μέσω κλιμάκωσης των γεωπολιτικών ανταγωνισμών μεταξύ των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και των Ρωσίας - Κίνας και άλλων «εταίρων» τους σε όλο τον χάρτη, τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα όχι μόνο οξύνουν την πυρηνική ρητορική τους και τις απειλές, αλλά αναπτύσσουν και εκσυγχρονίζουν το οπλοστάσιό τους.

«Ζούμε σήμερα σε μια από τις πιο επικίνδυνες περιόδους στην ιστορία της ανθρωπότητας», προειδοποιεί ο διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Μελετών για την Ειρήνη με έδρα τη Στοκχόλμη (SIPRI), ενώ η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Οπλων (ICAN) τονίζει ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επενδύουν όλο και πιο μαζικά «στον Αρμαγεδδώνα».

Οι δαπάνες για πυρηνικούς εξοπλισμούς αυξήθηκαν κατά 1/3 τα τελευταία 5 χρόνια, καταγράφουν δύο εκθέσεις που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με έκθεση της ICAN, τα εννέα κράτη που διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ινδία, Κίνα, Ισραήλ, Ηνωμένο Βασίλειο, Πακιστάν, Βόρεια Κορέα) δαπάνησαν συνολικά την περασμένη χρονιά 91 δισ. δολάρια (85 δισ. ευρώ) γι' αυτό. Οι χώρες αυτές αύξησαν σημαντικά τις δαπάνες τους, καθώς προχωρούν σε εκσυγχρονισμό των όπλων τους και αναπτύσσουν νέα.

Ο Γουίλφρεντ Γουάν, διευθυντής του προγράμματος για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο SIPRI, υπογραμμίζει ότι «είχαμε να δούμε τα πυρηνικά όπλα να διαδραματίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις από τον Ψυχρό Πόλεμο».

Κατά τα δεδομένα του SIPRI, ο εκτιμώμενος συνολικός αριθμός των πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο μειώθηκε σε 12.121 στην αρχή της χρονιάς, από 12.512 στις αρχές της περασμένης. Μέρος τους καταστράφηκε, όμως οι 9.585 ήταν έτοιμες να χρησιμοποιηθούν δυνητικά.

Από αυτές, οι 2.100 διατηρούνταν σε κατάσταση «υψηλού επιχειρησιακού συναγερμού», τοποθετημένες σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Σχεδόν όλες αυτές οι πυρηνικές κεφαλές ανήκουν στη Ρωσία και στις ΗΠΑ, τις δύο χώρες που κατέχουν το 90% των πυρηνικών όπλων σε παγκόσμια κλίμακα.

Για πρώτη φορά, ωστόσο, τονίζει το SIPRI, η Κίνα έθεσε «ορισμένες κεφαλές σε κατάσταση υψηλού επιχειρησιακού συναγερμού», που σημαίνει έτοιμες να εκτοξευθούν αμέσως.

Σύμφωνα με την ICAN, οι παγκόσμιες δαπάνες για τα πυρηνικά όπλα αυξήθηκαν κατά 10,8 δισ. δολάρια το 2023 σε ετήσια βάση, με το 80% αυτής της αύξησης να αναλογεί στις ΗΠΑ.

Ακολουθούν η Κίνα (11,8 δισ. δολάρια) και η Ρωσία (8,3 δισ. δολάρια). Η Βρετανία αύξησε κατά πολύ τις δαπάνες της (17%, στα 8,1 δισ. δολάρια) για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει περισσότερα πυρηνικά

Οσο κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία η Μόσχα διεξάγει γυμνάσια με τακτικά πυρηνικά όπλα στα σύνορα με την Ουκρανία, στα οποία συμμετέχει και η Λευκορωσία, ενώ τα επέκτεινε στην Αρκτική και στη Μαύρη Θάλασσα.

Τις τελευταίες μέρες Ρώσοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, προειδοποίησαν ότι το πυρηνικό δόγμα μπορεί να αλλάξει, ενώ ΗΠΑ και Ρωσία δεν αποκλείουν να ξαναρχίσουν πυρηνικές δοκιμές.

Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε εσωτερικές διεργασίες για την ανάπτυξη περισσότερων πυρηνικών όπλων, δηλαδή την έξοδό τους από συνθήκες αποθήκευσης και τη θέση τους σε ετοιμότητα, ενόψει μιας αυξανόμενης απειλής από τη Ρωσία και την Κίνα, δήλωσε χτες ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Νέο επεισόδιο Κίνας - Φιλιππίνων

Νέο επεισόδιο σημειώθηκε χτες ανάμεσα σε πλοία Κίνας και Φιλιππίνων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου οι δύο πλευρές διεκδικούν εδώ και πολλά χρόνια την κυριότητα περιοχών, και τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί μια σειρά στρατιωτικά γυμνάσια που επιβεβαιώνουν και τη γεωστρατηγική σημασία της περιοχής.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας υποστήριξε ότι στο σύμπλεγμα Σπράτλι (Νάανσα στα Κινεζικά) «ένα πλοίο ανεφοδιασμού των Φιλιππίνων, αδιαφορώντας για επανειλημμένες αυστηρές προειδοποιήσεις από την κινεζική πλευρά, προσέγγισε σκόπιμα και επικίνδυνα κινεζικά πλοία που πλέουν κανονικά στα παρακείμενα ύδατα του Ren'ai Jiao (σ.σ. όπως αποκαλείται ο κοντινότερος στο συμβάν ύφαλος)», παραβιάζοντας τους «διεθνείς κανονισμούς για την Αποτροπή Συγκρούσεων στη Θάλασσα» και «η πράξη οδήγησε σε μια ελαφριά σύγκρουση, για την οποία την ευθύνη φέρει εξολοκλήρου η πλευρά των Φιλιππίνων».

Από την πλευρά της Μανίλα, ο Ξέρξης Τρινιδάδ, επικεφαλής του γραφείου δημοσίων υποθέσεων των φιλιππινέζικων Ενόπλων Δυνάμεων, ανέφερε ότι δεν θα προβεί σε συζήτηση επιχειρησιακών λεπτομερειών για τις αποστολές ανεφοδιασμού και κατηγόρησε το Πεκίνο για «συνεχιζόμενες επιθετικές ενέργειες» που «κλιμακώνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Σημειωτέον ότι το νέο επεισόδιο ανάμεσα σε Κίνα και Φιλιππίνες καταγράφεται ενώ ολοκληρώθηκαν νέα στρατιωτικά γυμνάσια των ΗΠΑ και των Φιλιππίνων στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Συγκεκριμένα, αυτά έγιναν στις 16 και 17 Ιούνη, με τη συμμετοχή και στρατιωτικών δυνάμεων από την Ιαπωνία και τον Καναδά, σε περιοχή που σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) των Φιλιππίνων, με αντικείμενο την «υποστήριξη της ελευθερίας ναυσιπλοΐας και υπερπτήσεων, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση των τεσσάρων εθνών για ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».

Να τονιστεί ότι στο Ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την πρόσφατη Σύνοδο του G7, τονιζόταν ότι «συνεχίζουμε να εναντιωνόμαστε στην επικίνδυνη χρήση από την Κίνα των ακτοφυλακών της και ναυτικών πολιτοφυλακών στη Νότια Σινική Θάλασσα και στα εμπόδια που θέτει κατ' επανάληψη στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας των χωρών στην ανοιχτή θάλασσα...».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Πρόεδρος της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ - τε απευθυνόμενος σε στρατιωτικά στελέχη υποστήριξε ότι «η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να αντιμετωπίσουμε την ισχυρή άνοδο της Κίνας, που καταστρέφει το "status quo" στο Στενό της Ταϊβάν». Στο μεταξύ, το στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος της Κίνας, Ουάνγκ Χουνίνγκ, δήλωσε σε Φόρουμ που έγινε στην Κίνα για τις σχέσεις με την Ταϊβάν ότι «η επανένωση είναι ιστορική αναγκαιότητα για τη μεγάλη αναζωογόνηση του κινεζικού έθνους», μεταφέροντας ξανά τη δέσμευση του Πεκίνου να «διαλύσει κάθε αυτονομιστική συνωμοσία».

ΗΠΑ
Μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Καλιφόρνια

Μεγάλη δασική πυρκαγιά που μαίνεται από την Κυριακή, βορειοδυτικά του Λος Αντζελες στη νότια Καλιφόρνια, ανάγκασε πάνω από 1.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν από δημοφιλή υπαίθρια περιοχή αναψυχής και έχει ήδη κάψει πάνω από 48.000 στρέμματα. Η υπηρεσία δασών και δασοπροστασίας της Καλιφόρνια σημείωσε ότι οι προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς παρεμποδίζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες, τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας και τους ισχυρούς ανέμους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ