ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ
Συμπαραστέκεται στο βυρωνιώτη διαδηλωτή

Την απαίτηση να απελευθερωθεί ο νεαρός Ελληνας Βυρωνιώτης Π. Σιδεριάδης, ο οποίος βρίσκεται κρατούμενος σε νοσοκομείο της Γένοβας επειδή αντιστάθηκε στην καταστροφή, στον όλεθρο και στα σχέδια του G8, απαιτεί με ανακοίνωσή του ο Δήμος Βύρωνα.

«Οι δυνάμεις - τονίζεται - της παγκοσμιοποίησης της νέας τάξης έδειξαν για μια ακόμα φορά το αποκρουστικό τους απάνθρωπο και απόλυτα βάρβαρο πρόσωπό τους. Οι δολοφονίες, οι τραυματισμοί και οι καταστροφές στη Γένοβα δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν να κοιμάται ήσυχος, τη νέα εποχή που ευαγγελίζονται μια χούφτα ισχυροί της Γης».

Ο Βύρωνας - αναφέρεται επίσης - της προσφυγιάς και της πάλης στο πρόσωπο του νεαρού αγωνιστή Π. Σιδεριάδη, έδωσε το δικό του μερίδιο. «Παιδί αγωνιστών - υπογραμμίζεται - κρατείται αυτή τη στιγμή στις φυλακές με μοναδικό του έγκλημα ότι αντιστάθηκε μαζί με χιλιάδες άλλους νέους στην καταστροφή στον όλεθρο και στα σχέδια του G8 και των αφεντικών τους. Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει όλα τα μέτρα ώστε να απελευθερωθεί ο νεαρός Ελληνας Βυρωνιώτης αγωνιστής Π. Σιδεριάδης. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στην οικογένεια του, η Δημοτική Αρχή και ολόκληρος ο Δήμος».

ΕΣΗΕΑ - ΠΟΕΣΥ
Δε θα μπει φραγμός στην ενημέρωση

Τη βάρβαρη και αιματηρή εισβολή 200 πάνοπλων Ιταλών αστυνομικών στο κέντρο Τύπου του κοινωνικού φόρουμ της Γένοβας, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, χαρακτηρίζοντάς την ως απάνθρωπη και φασιστικού τύπου συμπεριφορά εναντίον των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών, κατά το διάστημα της συνόδου του G8.

Η ΠΟΕΣΥ, καταγγέλλει ακόμα στη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ως απαράδεκτα και αντιδημοσιογραφικά τα αιματηρά γεγονότα. Τέλος, χαιρετίζει «τα περήφανα νιάτα που γέμισαν τους δρόμους της Γένοβας, αψηφώντας τις σφαίρες, τις αύρες, τα γκλομπ, τα δακρυγόνα και τα οδοφράγματα, για να διαδηλώσουν εναντίον της συνόδου της G8».

Την αγανάκτησή της για την αιματηρή εισβολή των Ιταλών αστυνομικών στο κέντρο Τύπου εκφράζει σε ανακοίνωση της και η Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και καταγγέλλει «τη βαρβαρότητα της ιταλικής αστυνομίας και των πολιτικών της προϊσταμένων, δηλαδή της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι». Οπως σημειώνει η ΕΣΗΕΑ, μέλη της που βρίσκονταν εκεί, κατήγγειλαν ότι η συμπεριφορά των αστυνομικών θυμίζει φασιστικό καθεστώς λατινοαμερικάνικου τύπου. Καταλήγοντας τονίζει, ότι «οι σφαίρες, τα δακρυγόνα και τα γκλομπ δεν μπορούν να σταματήσουν τη δίκαιη εξέγερση εναντίον της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, ούτε να μπουν φραγμός στον αγώνα των δημοσιογράφων για την ακριβή και ουσιαστική ενημέρωση της κοινής γνώμης».

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ
Εκδήλωση για τη Γένοβα

Εκδήλωση αφιερωμένη στα όσα συνέβησαν τις προηγούμενες μέρες στη Γένοβα διοργανώνουν αύριο Παρασκευή οι ΚΟΒ και ΟΒ Αμπελοκήπων. Η εκδήλωση θα γίνει στα γραφεία της ΚΟΒ Αμπελοκήπων (Αλφειού 15) στις 7 το απόγευμα και θα μιλήσει σε αυτή στέλεχος του Κόμματος που παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις στη Γένοβας.

«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ»
Καταδίκη των βιαιοτήτων της ιταλικής αστυνομίας

ΠΑΡΙΣΙ.-

«Τις άνευ προηγουμένου βιαιότητες που σημειώθηκαν εναντίον των δημοσιογράφων» στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του «G8» στη Γένοβα, καταδίκασε προχτές η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSF), που εδρεύει στο Παρίσι και ανακοίνωσε παράλληλα την αποστολή προσεχώς στην Ιταλία μιας επιτροπής για τη διερεύνηση των γεγονότων που σημειώθηκαν στη Γένοβα, η οποία θα ζητήσει να γίνει δεκτή από τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον υπουργό Εσωτερικών Κλάουντιο Σκατζιόλα.

«Τουλάχιστον 16 δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν σοβαρά, το κέντρο Τύπου του "Κοινωνικού Φόρουμ της Γένοβας" λεηλατήθηκε, έγιναν συλλήψεις, κατασχέθηκε υλικό, εξαπολύθηκαν απειλές: η RSF καταδικάζει τις άνευ προηγουμένου βιαιότητες απέναντι στους δημοσιογράφους» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και συμπληρώνει: «Αυτό που συνέβη στη Γένοβα είναι άνευ προηγουμένου. Ορισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, ανήκουστης βίας, είχαν προγραμματιστεί και πραγματοποιήθηκαν στο εσωτερικό κτιρίων όπου οι διαδηλωτές και οι δημοσιογράφοι ξεκουράζονταν ή εργάζονταν μακριά από την αναταραχή». Τέλος, η RSF ζητεί από τις ιταλικές αρχές «την άμεση έναρξη έρευνας και την ταχεία απόδοση ευθυνών».

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Καταλύθηκαν απροκάλυπτα θεμελιώδη δικαιώματα

Στη Γένοβα καταλύθηκαν, απροκάλυπτα, θεμελιώδη και κατοχυρωμένα από αιώνων στη συνταγματική τάξη των ευρωπαϊκών χωρών δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης και της κυκλοφορίας των ιδεών και καταρρακώθηκαν θεμελιώδεις αρχές και αυτής ακόμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την καταγγελία αυτή κάνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, με χτεσινή ανακοίνωσή του, και ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να διατυπώσει τη σαφή διαφοροποίησή της από τις επιλογές της ιταλικής κυβέρνησης και να παρέμβει για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα όσων έχουν συλληφθεί και κρατούνται.

Παράλληλα, ο μεγαλύτερος δικηγορικός σύλλογος της χώρας καταδικάζει την απαγόρευση προσπέλασης στο ιταλικό έδαφος και απέλαση Ελλήνων πολιτών, καθώς και τις παράνομες κρατήσεις ειρηνικών διαδηλωτών, την άσκηση βίας εναντίον τους και δηλώνει την ανάγκη προσήλωσης στις αρχές του κράτους δικαίου.

Στην ανακοίνωσή του, ο ΔΣΑ αναφέρει, επίσης, ότι η εξαιρετικά βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη Γένοβα το τριήμερο 20-22 Ιουλίου και η επιβολή από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι κράτους τρόμου εναντίον χιλιάδων Ευρωπαίων πολιτών, προσδιόρισαν τα όρια των επιδιώξεων της αγοραίας παγκοσμιοποίησης και κατέδειξαν την κενότητα των περί δημοκρατικής λειτουργίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διακηρύξεων των ισχυρών του πλανήτη.

Τέλος, ο ΔΣΑ αναφέρει ότι από τη στυγνή δολοφονία του νεαρού διαδηλωτή ως την καταπάτηση υπερασπιστικών δικαιωμάτων και από την απαγόρευση προσπέλασης Ευρωπαίων πολιτών σε τμήμα του ευρωπαϊκού εδάφους ως τις νυκτερινές αιματηρές επιθέσεις βαριά οπλισμένων δυνάμεων καταστολής σε κοιτώνες, καταδείχτηκε η ευχέρεια, με την οποία η εξουσία των λίγων «ανεπτυγμένων» εξευτελίζει τις αρχές του Δικαίου, που η ίδια υποκριτικά διακηρύττει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ