ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούλη 2001
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Πληθαίνουν οι ανησυχητικές ενδείξεις

Η «τρόικα», σε μια από τις συναντήσεις της με τον Πρόεδρο Τράικοφσκι. Ο διάλογος Αλβανών - Σλαβομακεδόνων, πάντως, δεν άρχισε

Associated Press

Η «τρόικα», σε μια από τις συναντήσεις της με τον Πρόεδρο Τράικοφσκι. Ο διάλογος Αλβανών - Σλαβομακεδόνων, πάντως, δεν άρχισε
ΣΚΟΠΙΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Στο σύνολό τους, τα διεθνή ΜΜΕ και ειδησεογραφικά πρακτορεία πρόβαλαν χθες τις «ελπίδες» που δημιουργεί η δυνάμει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας «πολιτικής συμφωνίας» μεταξύ των σλαβομακεδονικών και των αλβανικών κομμάτων (μετά την παρέμβαση της τρόικας Ρόμπερτσον, Σολάνα και Τζοάνα, που απέσπασαν τη συναίνεση του Προέδρου Τράικοφσκι στην αποδοχή, από πλευράς κυβέρνησης της ΠΓΔΜ της νέας συμφωνίας εκεχειρίας ΝΑΤΟ και Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού). Αλλά πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι, παρά τα όσα λέει, η Δύση μοιάζει να υπολογίζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο ανοιχτού εμφυλίου.

Η πρώτη και σημαντικότερη ένδειξη είναι οι οδηγίες που έστειλε στο διπλωματικό προσωπικό των ΗΠΑ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις πρώτες πρωινές ώρες χθες. Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Ρόιτερς, επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας για το αμερικανικό διπλωματικό και τεχνικό προσωπικό στο κέντρο των Σκοπίων, μετά τις οκτώ το βράδυ, λόγω των «αυξανόμενων επιθέσεων εναντίον Αμερικανών εν μέσω ενός αντιδυτικού κλίματος» και - ακόμη χειρότερα - διατάχθηκε το «μη αναγκαίο» προσωπικό να αποχωρήσει πάραυτα από τη χώρα, μαζί με όσες οικογένειες στελεχών της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής βρίσκονται στη χώρα.

Το πόσο προσωπικό αφορά η συγκεκριμένη οδηγία δεν έγινε γνωστό «για λόγους ασφαλείας», ωστόσο είναι χαρακτηριστικό ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε δύο οδηγίες, με την πρώτη να τους «καλεί» και τη δεύτερη να τους διατάσσει να αποχωρήσουν. Οπότε το ερώτημα που προκύπτει είναι αν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξέρει κάτι που οι Δυτικοί «μεσολαβητές» - που, κατά τα άλλα, εκφράζουν την εκτίμηση ότι οι διαφορές αλβανικής μειονότητας και σλαβομακεδονικής πλειοψηφίας «έχουν γεφυρωθεί κατά το 95%» - αποκρύπτουν...

Χθες οι παραμένοντες στα Σκόπια Ρόμπερτσον, Σολάνα και Τζοάνα πραγματοποιούσαν απανωτές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Τράικοφσκι, τον πρωθυπουργό Γκεοργκίεφσκι και τους ηγέτες των κομμάτων της ΠΓΔΜ, μαζί με τους απεσταλμένους ΕΕ και ΗΠΑ, Λεοτάρ και Πέρντιου, αντίστοιχα. Ο πρεσβευτής της Βρετανίας Μαρκ Ντίκενσον, που παρακολούθησε από κοντά τις συζητήσεις, είπε στο Ασοσιέιτεντ Πρες ότι ήταν «θετικές». Πάντως, οι συνομιλίες ανάμεσα στα αλβανικά και τα σλαβομακεδονικά κόμματα δεν ξανάρχισαν χθες, αφού η δυτική ιδέα (αρχικά αλβανική πρόταση) να γίνουν οι συνομιλίες στο Τέτοβο, μετά την «υποχώρηση» του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού, δεν έπιασε τόπο. Τόσο οι αμφιβολίες για την κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια των συμμετεχόντων στη διαπραγμάτευση, όσο και η εγγύτητα της πόλης με πεδία όπου οι δύο αντίπαλες πλευρές διατηρούν αξιοσημείωτη δύναμη πυρός αποτέλεσαν ανυπέρβλητα εμπόδια - εξάλλου μόλις χθες το απόγευμα άνδρες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού πυροβόλησαν εναντίον φυλακίου του στρατού, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ανταλλαγή πυροβολισμών επί μισή ώρα, χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Κατά κυβερνητική πηγή, «οι τρομοκράτες δεν έχουν υποχωρήσει τελείως από τις πιο προωθημένες θέσεις τους» στο Τέτοβο, αντίθετα με όσα προέβλεπε η «συμφωνία» που επιτεύχτηκε την Τετάρτη το βράδυ. Πολλοί από τους κάπου 8.000 Σλαβομακεδόνες κατοίκους του Τετόβου είχαν αρχίσει την επιστροφή τους στην περιοχή, παρ' όλα αυτά.

Από την άλλη πλευρά της χώρας, στα σύνορα Αλβανίας - ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση των Τιράνων ανακοίνωνε την «ένταση των μέτρων ασφαλείας».

Ο Τόνι Κάρον έγραφε στο μεταξύ προχθές στο περιοδικό ΤΙΜΕ ότι η «κλιμάκωση των μαχών στην ΠΓΔΜ θέτει το δίλημμα στο ΝΑΤΟ», όχι αν θα στείλει κι άλλα στρατεύματα, όπως έκανε μέχρι τώρα στα Βαλκάνια, αλλά τι θα κάνει με αυτά που ήδη σταθμεύουν εκεί: «Τι διαταγές θα δώσουν εάν ξεσπάσει ολοκληρωτικός πόλεμος»...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Βουλευτές του ΚΟΔΗΣΟ: Επαναλαμβάνεται ο πόλεμος όπως στο Κόσσοβο

Την αντίθεσή τους στην αποστολή γερμανικού στρατιωτικού τμήματος στην ΠΓΔΜ εκφράζουν σε κοινή δήλωσή τους 21 σοσιαλδημοκράτες βουλευτές, διατυπώνοντας την πεποίθηση ότι το ΝΑΤΟ είναι «ακατάλληλο για εξομάλυνση της σύγκρουσης, δεδομένου ότι στη Μακεδονία δεν του έχουν καμιά εμπιστοσύνη». Κατά τη γνώμη τους, η σύγκρουση μπορεί να λυθεί «μόνο με πολιτικά μέσα με συμμετοχή του ΟΗΕ και της ΟΑΣΕ». Οι βουλευτές εκφράζουν ανησυχία ότι οι συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ μπορεί να αποτελέσουν μια επανάληψη του πολέμου όπως στο Κόσσοβο. Εκτός από τους σοσιαλδημοκράτες, αντιτίθενται στην αποστολή και ορισμένοι βουλευτές των Πρασίνων.

Ηγετικό κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΚΟΔΗΣΟ δήλωσε ότι το κόμμα του αντιτίθεται επίσης στην αποστολή χωρίς εντολή του ΟΗΕ. Υπ' αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση δε θα συγκέντρωνε την απαιτούμενη πλειοψηφία για την κοινοβουλευτική έγκριση της αποστολής. Ηγετικό στέλεχος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι αντιρρησίες θα μεταπειστούν και δε θα καταψηφίσουν την απόφαση αποστολής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στα Σκόπια, Αντόνιο Μιλοσόσκι, δήλωσε στην «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (27/7) ότι το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και η ΟΑΣΕ υποστηρίζουν ως τώρα τον Ουτσεκά: «Αν συνεχίσουν να το κάνουν αυτό αποδείχνει ότι είναι με το μέρος εκείνων που θέλουν τον πόλεμο».

Ο Μιλοσόσκι υπογράμμισε ότι υπάρχουν «βιντεοταινίες και αυτόπτες μάρτυρες για τη ρίψη από αμερικανικό ελικόπτερο σε θέσεις κοντά στο UCK κιβωτίων με εφοδιασμό». Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οι προτάσεις του Αμερικανού μεσολαβητή Τζέιμς Παρντιέ για αναγνώριση σαν δεύτερης επίσημης γλώσσας της αλβανικής είναι απαράδεκτες: «Αν ο κύριος Παρντιέ πιστεύει ότι αυτό γίνεται, ας προτείνει στην κυβέρνησή του να αναγνωρίσει σαν δεύτερη επίσημη γλώσσα στις ΗΠΑ τα ισπανικά. Οι Αλβανοί περνάνε τώρα κιόλας δυο φορές καλύτερα από τους μαύρους στην Αμερική».

Το γεγονός αυτό αναγκάζεται να το αναγνωρίσει και μια δεξιά εφημερίδα του Βερολίνου, η «Μπερλίνερ Μόργκενποστ» (26 του Ιούλη) υπογραμμίζοντας ότι οι Αλβανοί απολαμβάνουν «αξιοπρόσεκτα μειονοτικά δικαιώματα - μεταξύ άλλων δικά τους σχολεία, εφημερίδες, ραδιοσταθμούς, κόμματα και βουλευτές», αλλά ο UCK ενδιαφέρεται να ενώσει το βορειοδυτικό τμήμα της Μακεδονίας με το Κόσσοβο και μελλοντικά με την Αλβανία, για (τη δημιουργία) μιας Μεγάλης Αλβανίας.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΙΣΠΑΝΙΑ
«Θερινό πρόγραμμα» της ΕΤΑ;

ΒΙΤΟΡΙΑ - ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.-

Εκπληρούμενη προφητεία θα μπορούσαν να θεωρηθούν οι πρόσφατες εκτιμήσεις της ισπανικής κυβέρνησης, ότι η «ΕΤΑ θα αρχίσει τις επιθέσεις της στα τουριστικά θέρετρα». Μία εκτίμηση, η οποία διατυπώθηκε μετά την έκρηξη της Τρίτης που σημειώθηκε στο διαμέρισμα της πόλης του νότου, Τορεβιάχε, όπου, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, η Ολάια Καστρεσάνα, «μέλος της ΕΤΑ», έχασε τη ζωή της από έκρηξη βόμβας, την ώρα που «προσπαθούσε να τη συναρμολογήσει, είτε όταν την επεξεργαζόταν».

Από εκείνη τη στιγμή, οι επιθέσεις δεν έχουν σταματήσει... Χθες εξερράγη βόμβα στην πόλη Βιτόρια, στη χώρα των Βάσκων, μπροστά στο διαμέρισμα ανθυπολοχαγού του ισπανικού στρατού, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, όπως ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές της πόλης. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί στο διάδρομο του τετάρτου ορόφου της πολυκατοικίας και εξερράγη στις 9.20 το πρωί - τοπική ώρα - με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου της αστυνομίας, η επίθεση φέρει τη σφραγίδα της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών.

Στο μεταξύ, λίγο νοτιότερα και ανατολικότερα, στην καταλωνική πρωτεύουσα, έκρηξη σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στο υποκατάστημα της τράπεζας La Caixa, στο κέντρο της Βαρκελώνης. «Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, αλλά, όπως φαίνεται, κανένας δεν είναι σε σοβαρή κατάσταση», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της δημοτικής αστυνομίας της Βαρκελώνης, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο, η έκρηξη προκλήθηκε από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην τράπεζα σε μια σακούλα. Μέχρι στιγμής, ούτε η αστυνομία απέδωσε την ευθύνη στην ΕΤΑ, καθώς ερευνάται. Υποψίες πέφτουν στη μαρξιστική εκτός νόμου ομάδα GRAPO (Ομάδα Αντιφασιστικής Αντίστασης Πρώτη Οκτωβρίου), που της έχουν αποδοθεί και στο παρελθόν επιθέσεις με βόμβες μικρής ισχύος σε τράπεζες.

Τέλος, την Πέμπτη, η αστυνομία απενεργοποίησε βόμβα με 60 κιλά εκρηκτικά σε παγιδευμένο αυτοκίνητο που βρισκόταν στο πάρκιν του αεροδρομίου της Μάλαγα, μετά από προειδοποιητικό τηλεφώνημα αγνώστου, που υποστήριξε ότι επρόκειτο για ενέργεια της ΕΤΑ.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Δολοφονία δημοσιογράφου

ΤΙΦΛΙΔΑ.-

Ο 25χρονος δημοσιογράφος Γκεόργκι Σανάγια, στέλεχος του ανεξάρτητου τηλεοπτικού δικτύου «Rustavi-2» και παρουσιαστής πολιτικής εκπομπής στο ίδιο κανάλι, βρέθηκε δολοφονημένος με πυροβόλο όπλο αργά την Πέμπτη το βράδυ στο διαμέρισμά του, όπου τον αναζήτησαν συνάδελφοί, του ανήσυχοι, διότι δεν είχε εμφανιστεί στη δουλιά, μετέδωσε το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι». Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας της Τιφλίδας, στον τόπο του εγκλήματος δε βρέθηκε όπλο, απέκλεισε, πάντως, την εκδοχή κίνητρο της δολοφονίας να ήταν η ληστεία. Στο μεταξύ, χτες πολυάριθμοι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες δημοσιογράφοι και πολιτικοί, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Τιφλίδας, αξιώνοντας τη διαλεύκανση της δολοφονίας του Σενάγια, ενός από τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους της χώρας, και τη σύλληψη των ενόχων.

Ο Πρόεδρος της Γεωργίας, Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε, μόλις πληροφορήθηκε τη δολοφονία του δημοσιογράφου, ανέβαλε προγραμματισμένη επίσκεψή του στο γειτονικό Αζερμπαϊτζάν και προέβη σε δηλώσεις από την τηλεόραση, υποσχόμενος ότι «η δολοφονία θα διαλευκανθεί». «Η δολοφονία του Σανάγια με συγκλόνισε. Πιστεύω ότι όλοι οι Γεωργιανοί συμμερίζονται αυτό το συναίσθημα, διότι ήταν ένας μετριοπαθής εκπρόσωπος της νέας γενιάς, ένας λαμπρός δημοσιογράφος», δήλωσε ο Γεωργιανός Πρόεδρος. Από τη μεριά της, η πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος της Γεωργίας Ιρίνα Σαρκισβίλι δήλωσε ότι «πρόκειται για μία δολοφονία κατά παραγγελίαν, μία πολιτική δολοφονία με στόχο την τρομοκράτηση του ελεύθερου Τύπου, του μοναδικού θεσμού τον οποίον εμπιστεύεται ο λαός».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ