ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Ιούλη 2001
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιθέσεις και αντεπιθέσεις επιβαρύνουν την κατάσταση

Πικετοφορία Ισραηλινών φιλειρηνιστών στην Ιερουσαλήμ

Associated Press

Πικετοφορία Ισραηλινών φιλειρηνιστών στην Ιερουσαλήμ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΓΑΖΑ.-

Ισραηλινά τεθωρακισμένα εισέβαλαν στη ζώνη γύρω από τη Ραμάλα και κατέστρεψαν τρία φυλάκια της επίλεκτης δύναμης Force 17 του Γιάσερ Αραφάτ, σε αντίποινα για τη δολοφονική επίθεση, που σημειώθηκε, λίγες ώρες νωρίτερα, εναντίον Εβραίου εποίκου. Τα πνεύματα παραμένουν εξαιρετικά οξυμένα, ενώ, για άλλη μια φορά, η ισραηλινή ηγεσία μοιάζει διχασμένη, καθώς ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες επανέλαβε τη θέση του για αναγκαιότητα άμεσης επανάληψης των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων, ως μοναδικό τρόπο αποκλιμάκωσης της βίας.

Ωρες κράτησε ο βομβαρδισμός τριών φυλακίων της F-17 από τα ισραηλινά τεθωρακισμένα, χθες το πρωί, στην περίμετρο της Ραμάλα. Τα δύο από τα κατεστραμμένα φυλάκια βρίσκονται στην περιοχή Σούτντα, στη βόρεια Ραμάλα και το τρίτο στην περιοχή Μπεϊτούνια, στα δυτικά της παλαιστινιακής πόλης. Δημοσιογραφικές πηγές διαβεβαίωναν ότι τα ισραηλινά τεθωρακισμένα εισέβαλαν για αρκετή ώρα εντός των αυτόνομων εδαφών, ενώ, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, από τα πυρά που ανταλλάχτηκαν καταστράφηκαν, επίσης, 3 κατοικίες, ένα κατάστημα και ένα ξενοδοχείο.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η επιδρομή δεν ήταν, παρά «μια δίκαιη απάντηση αυτοάμυνας για την τρομοκρατική δολοφονία του Εβραίου εποίκου, αργά το βράδυ της Πέμπτης». Ο 17χρονος Ρόνεν Λαντάου επέστρεφε στο σπίτι του με τον πατέρα του, στον εποικισμό Γκιβάτ Σεέβ, όταν δέχτηκαν τα πυρά αγνώστων που επέβαιναν σε διπλανό αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα ο 17χρονος να χάσει τη ζωή του. Βέβαια, τα φυλάκια που επλήγησαν δεν ήταν από την πλευρά του εποικισμού. Ο Αμπού Σουφιάν, διοικητής της F-17 στη Ραμάλα, τόνιζε ότι οι άνδρες της δύναμης έχουν ρητές εντολές να υπερασπίζουν το παλαιστινιακό έδαφος, αλλά να μην πλήττουν Ισραηλινούς.

Ενταση επικρατεί και σε όλα τα υπόλοιπα παλαιστινιακά εδάφη. Αυστηρότατος αποκλεισμός και απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε από τον ισραηλινό στρατό σε δύο χωριά, που συνορεύουν με τη Νάμπλους, μετά από την πυκνή ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε κατοίκους και σε Ισραηλινούς στρατιώτες σε περιοχή κοντά σε γειτονικό εποικισμό. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε, επίσης, ότι δύο όλμοι έπληξαν τον εποικισμό Γκους Κατίφ, στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να υπάρξουν θύματα, ενώ δεκάδες χειροβομβίδες εκτοξεύτηκαν εναντίον ισραηλινού φυλακίου στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι εξουδετερώθηκε βόμβα που είχε τοποθετηθεί μέσα σε ένα καρπούζι σε λεωφορείο της δυτικής Ιερουσαλήμ, ενώ η, μέχρι πρότινος, άγνωστη παλαιστινιακή οργάνωση «Λαϊκό Ενοπλο Μέτωπο - Ταξιαρχίες της Επιστροφής» διατείνεται, με ανακοίνωσή της, ότι πυροδότησε δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς σε δρόμους που οδηγούν σε εποικισμούς στη Δυτική Οχθη.

Και διπλωματική κορύφωση

Ενώ τα επεισόδια βίας και η ένταση οξύνονταν στα παλαιστινιακά εδάφη, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ είχε πολύωρη συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος. Κανένας από τους δύο άνδρες δε θέλησε να κάνει δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ραανάν Γκισίν, σχολιάζοντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, δήλωνε ότι «είναι σαφές ότι οι Παλαιστίνιοι δεν εγκαταλείπουν το δρόμο της βίας και όσο αυτό υφίσταται δεν πρόκειται να υπάρξει καμία πρόοδος». Ο Γκισίν απέφυγε να προβλέψει ποια θα είναι η στάση της ισραηλινής ηγεσίας στο εξής, αν συνεχιστούν η ένταση και τα περιστατικά βίας.

Την ίδια στιγμή, ξανάρχιζε η συζήτηση για τις διαφωνίες που έχουν προκύψει στο εσωτερικό της ισραηλινής κυβέρνησης. Από τη μία πλευρά, οι ακροδεξιοί συγκυβερνώντες του Αριέλ Σαρόν πιέζουν, ολοένα και περισσότερο, για εγκατάλειψη της τακτικής της «αυτοσυγκράτησης» και για «εξαπόλυση δριμείας και ολομέτωπης στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των Παλαιστινίων». Στο αντίθετο άκρο φέρεται να βρίσκεται ο Σιμόν Πέρες, ο οποίος, για άλλη μια φορά, επανέλαβε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί καμία πρόοδος, αν δεν επαναληφθούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους σε πολιτική βάση.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Περιοδεία στις επαρχίες πριν την κυβέρνηση

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Για την επόμενη βδομάδα άφησε το δύσκολο έργο του σχηματισμού κυβέρνησης η νέα Πρόεδρος της Ινδονησίας, Μεγκαουάτι Σικαρνοπούτρι. Μετά και από την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής αντιπροέδρου, η Σικαρνοπούτρι επέλεξε να επισκεφτεί ορισμένες «θερμές» περιοχές της χώρας, όπως η δυτική Ιάβα, δίνοντας τροφή στις, διαρκώς εντεινόμενες, φήμες ότι δε διαθέτει αποφασιστικότητα και πυγμή, μειονεκτήματα καίρια, όπως υπογραμμίζουν αναλυτές στο δύσκολο δρόμο της διακυβέρνησης της ταλανισμένης χώρας.

Το Ινδονησιακό Δημοκρατικό Κόμμα - Αγώνας της Μεγκαουάτι Σικαρνοπούτρι διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά όχι την απόλυτη, γεγονός που υποχρεώνει τη νέα Πρόεδρο να προχωρήσει σε κυβέρνηση συνασπισμού. Αυτό, όμως, που κατέστησε σαφές ο αναπληρωτής ΓΓ Πραμόνο Ανούνγκ, στην κυβέρνηση θα εκπροσωπούνται όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου, με εξαίρεση τις θέσεις - κλειδιά που αφορούν την οικονομία. «Επειδή η οικονομική ανόρθωση της χώρας είναι προτεραιότητα της νέας ηγεσίας, τις θέσεις αυτές θα αναλάβουν επαγγελματίες οικονομολόγοι», τόνιζε ο Ανούνγκ.

Την ίδια στιγμή, σε ήρεμο κλίμα αναμενόταν να διεξαχθεί η επίσκεψη της νέας Προέδρου στη δυτική Ιάβα και σε αρκετές περιοχές της επαρχίας Σουλαβέσι. Εκπρόσωποι των αυτονομιστικών κινημάτων καλωσόριζαν την πρωτοβουλία της να τους επισκεφθεί, αλλά καθιστούσαν σαφές ότι θα πρέπει «να επανεξετάσει τις απόψεις της και να αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να επιβάλει με στρατιωτικές μεθόδους ενότητα».

Προς το παρόν, θετική εξέλιξη χαρακτηριζόταν η εκλογή του Χαμχάζ Χαζ, μουσουλμάνου κληρικού και ηγέτη του μουσουλμανικού κόμματος Ενωτικής Ανάπτυξης, του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, στην αντιπροεδρία. Ο Χαζ επικράτησε, στην τρίτη ψηφοφορία, του αντιπάλου του, ηγέτη του κόμματος Γκολκάρ του πρώην δικτάτορα Σουχάρτο, Ακμπάρ Τανγιούνγκ, με 340 ψήφους υπέρ έναντι 237 κατά, ενώ οι αποχές ξεπέρασαν τις 150.

Η εκλογή του μουσουλμάνου κληρικού Χαζ στην αντιπροεδρία εκτιμάται από πολλούς ως εξισορροπητική κίνηση, με δεδομένη την εθνικιστική τάση που αποδίδεται στη νέα Πρόεδρο Σικαρνοπούτρι. Βέβαια, οι δύο νυν ηγετικές φιγούρες της χώρας είναι γνωστές για τις αντιπαραθέσεις τους, αφού κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το 1999, ο Χαζ είχε ταχθεί κατά της ανάδειξης μιας γυναίκας στο προεδρικό αξίωμα, θέση που εκτιμάται ότι στοίχισε στη Σικαρνοπούτρι τη νίκη, αν και τελικά επικράτησε του Χαζ στην κοινοβουλευτική αναμέτρηση για την αντιπροεδρία που ακολούθησε.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Καταστροφικές πλημμύρες

Πολωνοί επιχειρούν όπως - όπως να επισκευάσουν γκρεμισμένη, από τα πλημμυρισμένα νερά, γέφυρα

Associated Press

Πολωνοί επιχειρούν όπως - όπως να επισκευάσουν γκρεμισμένη, από τα πλημμυρισμένα νερά, γέφυρα
ΣΚΑΒΙΝΣΚΙ.-

Συνεργεία αρωγής και κάτοικοι της νότιας Πολωνίας προσπαθούσαν χτες να αντιμετωπίσουν την οργή της φύσης, καθώς οι πλημμύρες που πλήττουν την περιοχή έχουν κοστίσει 11 ζωές -εννέα από πνιγμό και δύο από κεραυνό-, έχουν αναγκάσει πάνω από δέκα χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και έχουν προκαλέσει χάος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της χώρας, Βίτολντ Μαζιάρζ.

Το υπουργείο Εσωτερικών εκφράζει την ανησυχία του για την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας περί νέων σφοδρών βροχοπτώσεων, ενώ αναμένει εξομάλυνση των καιρικών συνθηκών μετά το Σαββατοκύριακο.

Οι πλημμύρες αυτής της βδομάδας είναι οι χειρότερες από το καλοκαίρι του 1997, όταν είχαν πληγεί 46.000 σπίτια, 55 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και είχαν προκληθεί ζημιές οικονομικού ύψους 3,4 δισ. δολαρίων..

ΙΤΑΛΙΑ - ΑΙΤΝΑ
Ομορφη και επικίνδυνη

Με μπουλντόζες και αναχώματα οι τοπικές αρχές προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία των ποταμιών λάβας που ξεχύνονται από την Αίτνα και να αποτρέψουν την πιθανή καταστροφή του ορεινού καταφυγίου Σαπιέντζα, αλλά και του μικρού χωριού Νικολόζι που βρίσκεται στους πρόποδες της Αίτνας.

Η Αίτνα που προ διημέρου είχε δείξει σημάδια μείωσης της ηφαιστειακής δραστηριότητάς της, την Πέμπτη και πάλι απέδειξε ότι περιπαίζει αρχές και επιστήμονες, αφού μόνο ένα μικρό υπνάκο πήρε και άρχισε πάλι να «ξερνά» τόνους λάβας και μάγματος, με ταχύτητα 100 μέτρων την ώρα, καταστρέφοντας μάλιστα τους πυλώνες ενός ski-lift.

Πάντως, οι κάτοικοι του Νικολόζι δηλώνουν ότι φοβούνται περισσότερο τους χιλιάδες σεισμούς που σημειώνονται από τις 13 Ιουλίου που ξύπνησε και πάλι το πιο ενεργό και απρόβλεπτο ηφαίστειο της Ευρώπης, παρά τα πύρινα ποτάμια.

ΤΖΑΜΑΪΚΑ
Νέο ξέσπασμα βίας

ΚΙΝΓΚΣΤΟΝ.-

Οι δρόμοι του Κίνγκστον βάφτηκαν και πάλι με αίμα. Τουλάχιστον πέντε οι νεκροί του διήμερου, αναφέρει το «Ρόιτερς», αριθμός που ανεβάζει το συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 20 ημέρες, όταν πρωτοεκδηλώθηκε αυτό το κύμα βίας, σε 32.

Επίκεντρο των οδομαχιών και της βίας, οι φτωχογειτονιές του Κίνγκστον, όπου σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, δρουν «συμμορίες».

Στις αρχές τους Ιούλη, στο σφοδρότερο και αναπάντεχο κύμα βίας είχαν χάσει τη ζωή τους 25 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Τότε, ο πρωθυπουργός Π. Τζ. Πάτερσον έστειλε το στρατό στους δρόμους την 9η Ιουλίου για την αποκατάσταση της τάξης. Η βία κατεστάλη και οι δυνάμεις ασφαλείας μείωσαν τις περιπολίες τους. Αλλά επέστρεψαν, μετά το νέο ξέσπασμα της βίας.

Ο ηγέτης του «Εργατικού Κόμματος της Τζαμάικα»-(JLP), Εντουαρντ Σάγκα, κατηγορεί τους στρατιώτες και τους αστυνομικούς ότι άνοιξαν πυρ αδιακρίτως στους δρόμους της περιοχής Τίβολι Γκάρντενς και άλλες περιοχές, όπου κυριαρχεί το κόμμα του, με στόχο την πρόκληση ταραχών στην προεκλογική εκστρατεία, για τις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον επόμενο χρόνο. Εντούτοις, πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν τη βία σε καλά οπλισμένες συμμορίες που πρόσκεινται στα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα, το κυβερνών «Λαϊκό Εθνικό Κόμμα»-(PNP) του πρωθυπουργού και το JLP του Σάγκα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ