ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ
Πληγωμένη από την πύρινη λαίλαπα

Δύο πυροσβέστες τραυματίες στη μάχη της κατάσβεσης

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, άλλο ένα τμήμα της πολύπαθους και άλλοτε καταπράσινης Εύβοιας έγινε στάχτη

Eurokinissi

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, άλλο ένα τμήμα της πολύπαθους και άλλοτε καταπράσινης Εύβοιας έγινε στάχτη
Ιδιαίτερα δύσκολη ήταν όλη η νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη για τους κατοίκους της κεντρικής Εύβοιας καθώς μαινόταν η μεγάλη πυρκαγιά στο πυκνό πευκοδάσος στον Πισσώνα κοντά στο Αφράτι, με τους πυροσβέστες και τους κατοίκους να δίνουν μάχη να περιοριστεί.

Για ακόμα μια φορά η πολύπαθη Εύβοια (το 2021 κάηκε μεγάλο μέρος του βόρειου τμήματος, ενώ τη Δευτέρα είχε φωτιά κοντά στην Κύμη) δοκιμάζεται από δασικές πυρκαγιές, αφού το ζήτημα της αντιπυρικής θωράκισης και προστασίας και των αναγκαίων έργων και υποδομών διαχρονικά δεν αποτελεί προτεραιότητα για όλες τις αστικές κυβερνήσεις. Ειδικά στην Εύβοια για όσο πράσινο έχει απομείνει, δεν παίρνονται μέτρα πρόληψης.

Το πρωί χτες, και με τον άνεμο να έχει πέσει, η εικόνα ήταν πολύ βελτιωμένη, ωστόσο οι δυνάμεις πυρόσβεσης παρέμεναν στην περιοχή για πιθανές αναζωπυρώσεις. Το τοπίο ωστόσο, όπου πλέον έχουν μείνει μόνο τα μαύρα κουφάρια των άλλοτε δέντρων, είναι αποκαρδιωτικό, με πολλά στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη.

Στο μεταξύ, σε δύο ανήλθαν οι τραυματίες πυροσβέστες που μετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Εύβοια. Ο πρώτος είναι ο οδηγός πυροσβεστικού οχήματος που ανετράπη ανάμεσα στις Λεχριές και τα Γυρίσματα Ευβοίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, στο όχημα, που μετείχε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Εύβοια, επέβαινε μόνο ο οδηγός του. Στο σημείο μετέβη το ΕΚΑΒ και ο πυροσβέστης διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας. Ο δεύτερος είναι πυροσβέστης που τραυματίστηκε ύστερα από βολή εναέριου μέσου και προληπτικά διακομίστηκε και εκείνος στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Το πυροσβεστικό όχημα που ανατράπηκε στον Πισσώνα
Το πυροσβεστικό όχημα που ανατράπηκε στον Πισσώνα
Επίσης έγινε γνωστό ότι τραγική κατάληξη είχε ένας ηλικιωμένος στη φωτιά της Δευτέρας στη Νότια Εύβοια, στις Πετριές, που έπαθε εγκεφαλικό μπροστά στις φλόγες που πλησίαζαν προς το σπίτι του. Βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του από συγγενείς και φίλους που τον αναζητούσαν.

Στη μάχη οι δυνάμεις του ΚΚΕ

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς στο Αφράτι βρισκόταν πολυμελές κλιμάκιο του ΚΚΕ, με τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, την Ζωή Χαχάμη, Γραμματέα της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ακόμη, στο κλιμάκιο του ΚΚΕ ήταν επίσης ο Δημήτρης Κατσαρός και η Τάνια Αυλωνίτη, μέλη της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, ο Γιώργος Νικολάου, δημοτικός σύμβουλος Χαλκίδας, η Χριστίνα Αβραμίδου, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Διρφύων - Μεσσαπίων, ο Γιάννης Τζαβάρας, από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και ο Στέφανος Μουτουσίδης, περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αλλό κλιμάκιο του Κόμματος με την Ασημίνα Καραμπέτσου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας, βρισκόταν στον δήμο Ερέτριας, όπου ήταν σε επιφυλακή, σε περίπτωση που πέρναγε η φωτιά και κινδύνευαν οικισμοί. Επίσης εκεί ήταν και ο Αντώνης Κούκουρας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας.

ΔΙΚΗ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Συγκλονιστικές καταθέσεις συγγενών θυμάτων

Συνεχίστηκε χτες στο Εφετείο η δίκη για τη δολοφονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλη του 2018, που στοίχισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους (κάποιοι μάλιστα δεν κάηκαν αλλά πνίγηκαν στη θάλασσα), ενώ εκατοντάδες είναι οι εγκαυματίες, που υποφέρουν ακόμα.

Μέσα από τις καταθέσεις μαρτύρων αναδείχθηκε για άλλη μια φορά η εικόνα πλήρους αδράνειας του κρατικού μηχανισμού, αλλά και αδιανόητων ενεργειών και παραλείψεων.

Ανατριχιαστική ήταν χτες και η περιγραφή της Αθηνάς Μουτάφη, που είδε τον γιο της να πνίγεται στη θάλασσα, ενώ προσπαθούσε να σώσει την κόρη της. «Τα κύματα ήταν τεράστια. Μας κουκούλωναν. Το μέλημά μου ήταν να μην χαθούμε με τα παιδιά και να είμαστε κοντά. Μετά από δύο τρία κύματα έβλεπα την Βάσια, αλλά όχι τον Βίκτωρα... τον είδα ξαφνικά μπρούμυτα. Είχε φύγει... Η Βάσια ήθελε να τον πάρουμε μαζί. Ο χειρότερος εφιάλτης για κάθε γονέα! Εγώ τον ζούσα μπροστά μου. Αναγκάστηκα να αφήσω το παιδί μου, το είδα να χάνεται μπροστά μου και να πρέπει να το αφήσω μέσα στη θάλασσα για να σώσω το άλλο μου παιδί. Είχαμε κουραστεί πολύ. (...) Οκτώ μέρες μετά βρέθηκε ο γιος μου»... «Το μόνο πράγμα που έκανε ο κρατικός μηχανισμός ήταν ότι δεν έκανε τίποτα... Δεν είμαι υπερβολική επειδή έχασα το παιδί μου. Ετσι είναι! Αν τα είχαν κάνει όλα καλά, ούτε θα εκβίαζαν τον πραγματογνώμονα ούτε θα γινόταν παραποίηση στοιχείων», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε δικαιοσύνη.

Συγκλονιστική ήταν και η κατάθεση του Γιάννη Φιλιππόπουλου, που έχασε τις δίδυμες κόρες του μαζί με τους γονείς του στο κτήμα Φράγκου, που βρέθηκαν αγκαλιασμένοι και απανθρακωμένοι.

«Μου έδωσαν τους γονείς μου για ταφή, αλλά δεν μου έδιναν τα παιδιά γιατί δεν μπόρεσαν να τα ξεχωρίσουν (...) Και εγώ πρέπει όλο αυτό να το ανεχτώ! Να ζήσω με αυτό, που δεν ζεις! Οταν όλος ο κόσμος φεύγει για διακοπές, εγώ πάω στο νεκροταφείο. Μου στέρησαν τις αγκαλιές των παιδιών μου»...

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 26 Αυγούστου.

ΡΕΘΥΜΝΟ
Νέο πύρινο μέτωπο στον δήμο Αγίου Βασιλείου

Ακόμα μία φωτιά ξέσπασε προχτές τα μεσάνυχτα σε χορτολιβαδική έκταση στον δήμο Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο Κρήτης, συγκεκριμένα στην περιοχή Σελλιά. Η φωτιά εκδηλώθηκε στα όρια του Φαραγγιού Κοτσυφού και έφτασε μέχρι τη Μύρθιο, με τη φωτιά να καίει 800 με 1.000 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης. Η επέμβαση της πυροσβεστικής ήταν άμεση, με αποτέλεσμα να σβήσει γρήγορα.

Πυρκαγιά και στο Κορωπί

Πυρκαγιά ξέσπασε χτες και στο Κορωπί. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, κοντά σε κατοικημένη περιοχή και στάλθηκε το γνωστό «112», καθώς στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

Η φωτιά, αν και ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση, έφτασε σε απόσταση λίγων μέτρων από τα σπίτια, με τους κατοίκους να παλεύουν να σώσουν το βιος τους. Τελικά με την προσπάθεια των πυροσβεστών και εναέριων μέσων η φωτιά ελέγχθηκε σχετικά γρήγορα.

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Σε κατ' οίκον περιορισμό ο σταθμάρχης Λάρισας

Σε κατ' οίκον περιορισμό βρίσκεται πλέον ο σταθμάρχης Λάρισας, που είχε βάρδια τη βραδιά του εγκλήματος στα Τέμπη, όπου στη μετωπική σύγκρουση δύο τρένων βρήκαν τραγικό θάνατο 57 άνθρωποι, οι περισσότεροι νέα παιδιά και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Ο ειδικός εφέτης ανακριτής έκανε δεκτή την αίτηση που είχε καταθέσει μέσω του δικηγόρου του για την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησής του με περιοριστικούς όρους, κάτι που θα ισχύσει έως την έναρξη της δίκης.

Οι όροι που του επιβλήθηκαν είναι κατ' οίκον περιορισμός και επιπλέον απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το 18μηνο της κράτησής του ολοκληρωνόταν την 1η Σεπτέμβρη.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση συγγενών των θυμάτων, όπως μεγάλη ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι καθυστερεί η εκδίκαση της υπόθεσης και το ότι οι πραγματικοί υπεύθυνοι δεν θα κάτσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Αυτά ενώ έχει ήδη μεσολαβήσει η ξεκάθαρη προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει στοιχεία, όπως δείχνουν το με συνοπτικές διαδικασίες μπάζωμα του χώρου του δυστυχήματος και η στάση της για το γρήγορο κλείσιμο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που εξέταζε το θέμα.

Σε αυτή την Εξεταστική Επιτροπή, μετά από πρόταση του ΚΚΕ, το Κόμμα είχε ζητήσει την κλήση και νέων μαρτύρων, που θα μπορούσαν να αναδείξουν την κατάσταση που επικρατούσε στον σιδηρόδρομο πριν το έγκλημα των Τεμπών, αλλά και να φωτίσουν και άλλες πτυχές της τραγικής νύχτας, καθώς παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα και κενά στην υπόθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ