ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
«Ασημένια»... τορπίλη ο Απ. Χρήστου

Ο Ελληνας πρωταθλητής κατέκτησε τη 2η θέση στα 200 μ. ύπτιο σε μια ιστορική επιτυχία για την ελληνική κολύμβηση / Δεύτερο μετάλλιο για την Ελλάδα στη διοργάνωση

Το πείσμα και το ταλέντο του Απόστολου Χρήστου τον έκαναν χτες να γράψει ιστορία για την ελληνική κολύμβηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Ελληνας αθλητής κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στον τελικό των 200 μ. ύπτιο τερματίζοντας στη 2η θέση με χρόνο 1.54.82, που αποτελεί και νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Αυτό είναι το πρώτο μετάλλιο για την ελληνική κολύμβηση σε πισίνα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και το δεύτερο συνολικά, μετά από αυτό του Σπύρου Γιαννιώτη στην ανοιχτή θάλασσα. Προφανώς αποτελεί και το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο για τον νεαρό πρωταθλητή που συμμετείχε και στον δεύτερο τελικό μετά τα 100 μ. ύπτιο, καταλαμβάνοντας την 4η θέση. Πλέον μετά την επιτυχία του Απόστολου Χρήστου η ελληνική αποστολή έφθασε τα δύο μετάλλια στη διοργάνωση του Παρισιού.

Ας σημειωθεί μάλιστα ότι αρχικά ο Απόστολος Χρήστου είχε αφήσει ερωτήματα για το εάν θα μετάσχει στα 200 μ. ύπτιο, μετά την απογοήτευση που του προκάλεσαν η παρουσία στον τελικό των 100 μ. και η απώλεια του βάθρου για μόλις 2 εκατοστά του δευτερολέπτου. Ωστόσο, χτες, ο Ελληνας πρωταθλητής πραγματοποίησε μια εξαιρετική κούρσα που τον έφερε από την αρχή στην πρώτη θέση του τελικού και μέχρι λίγο πριν από τον τραυματισμό, όταν ο Ούγγρος Κος με σπουδαίο σπριντ του... κλέψει την πρωτιά και το χρυσό τερματίζοντας σε 1.54.26. Την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Ελβετός Ρομάν Μιτούκοφ με χρόνο 1.54.85.

Ενα ιστορικό μετάλλιο για την ελληνική κολύμβηση κατέκτησε χτες ο Απ. Χρήστου

Eurokinissi

Ενα ιστορικό μετάλλιο για την ελληνική κολύμβηση κατέκτησε χτες ο Απ. Χρήστου
Κλείδωσε την πρόκριση η Εθνική ανδρών πόλο

Νέες επιτυχίες σε κωπηλασία και κολύμβηση / Σημαντική στιγμή για την Α. Ντρισμπιώτη στο βάδην

Την τελευταία κούρσα της καριέρας της σε Ολυμπιακούς Αγώνες έκανε στο Παρίσι η Α. Ντρισμπιώτη

Eurokinissi

Την τελευταία κούρσα της καριέρας της σε Ολυμπιακούς Αγώνες έκανε στο Παρίσι η Α. Ντρισμπιώτη
Η Εθνική πόλο ανδρών, που κλείδωσε την πρόκριση στα προημιτελικά, και οι νέες επιτυχίες σε κωπηλασία και κολύμβηση ήταν τα γεγονότα που ξεχώρισαν από ελληνικής πλευράς στη χτεσινή μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Στα αξιοσημείωτα και η παρουσία της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη στα 20 χλμ. βάδην. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια αποκάλυψε πως αυτοί ήταν οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην καριέρα της. Δεν τα κατάφερε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στα προημιτελικά του μονού στο τένις.

Στο πόλο η Εθνική έφθασε σε σημαντική νίκη επί της αντίστοιχης των ΗΠΑ με 13-11 μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι για την 3η αγωνιστική του ομίλου της. Πλέον η ελληνική ομάδα με το απόλυτο 3/3 έκλεισε μια θέση στην οκτάδα και στους εναπομείναντες αγώνες του ομίλου (με Ιταλία και Κροατία) θα διεκδικήσει το καλύτερο πλασάρισμα στην τετράδα ενόψει των ημιτελικών. Στο άλλο ματς του ομίλου η Ιταλία νίκησε το Μαυροβούνιο με 11-9 στα πέναλτι. Η βαθμολογία: ΕΛΛΑΔΑ 8, Ιταλία 8, Κροατία 6, ΗΠΑ 3, Μαυροβούνιο 2, Ρουμανία 0.

Στην κωπηλασία ο Στέφανος Ντούσκος ολοκλήρωσε το απόλυτο στις προκρίσεις στους τελικούς για τα ελληνικά κουπιά (4/4). Προκρίθηκε στον τελικό του μονού σκιφ (Σάββατο 3/8) διατηρώντας το δικαίωμα υπεράσπισης του χρυσού μεταλλίου που κατέκτησε στο Τόκιο. Στα ημιτελικά ο Ελληνας πρωταθλητής τερμάτισε 3ος στη σειρά του σε 6.40.78.

Μια ακόμη παρουσία σε τελικό κολύμβησης ήρθε από τον Κριστιάν Γκολομέεβ. Προκρίθηκε στον τελικό των 50 μ. ελεύθερο όντας 3ος στην ημιτελική σειρά του με 21.62.

Στον τελικό των 20 χλμ. βάδην, που άνοιξε την αυλαία του στίβου στη διοργάνωση, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη σε μια αξιόλογη παρουσία κατέλαβε την 22η θέση τερματίζοντας σε χρόνο 1.31.33.

Στο τένις ο Στέφανος Τσιτσιπάς, αν και πάλεψε, δεν κατάφερε για μια ακόμη φορά στην καριέρα του να ξεπεράσει το εμπόδιο του σπουδαίου Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο Σέρβος, αν και τραυματίας, επικράτησε με 2-0 σετ (6-3, 7-6) κάνοντας μάλιστα ανατροπή στο δεύτερο σετ από το εις βάρος 4-0 με το οποίο είχε προηγηθεί ο Τσιτσιπάς.

ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Σε πορεία για το βάθρο τα... κουπιά

Τελευταία ευκαιρία για την Εθνική μπάσκετ / Ξεκινάει ο στίβος εντός σταδίου

Η παρουσία τριών πληρωμάτων σε τελικούς της κωπηλασίας, έχοντας αξιώσεις για μια θέση στο βάθρο, και ο... τελικός πρόκρισης της Εθνικής μπάσκετ στον καθοριστικό 3ο αγώνα του ομίλου της κόντρα στην Αυστραλία ξεχωρίζουν στις σημερινές ελληνικές συμμετοχές. Στα αξιοσημείωτα και το ξεκίνημα του στίβου εντός του σταδίου «Σεν Ντενί» (τερματισμός του αγωνίσματος βάδην 20 χλμ. που διεξήχθη στους δρόμους του Παρισιού). Επίσης καθοριστικό αγώνα για τον στόχο της πρόκρισης θα δώσει η Εθνική γυναικών στο πόλο, ενώ συμμετοχές θα υπάρχουν ακόμη σε κολύμβηση, ιστιοπλοΐα και σκοποβολή.

Η κωπηλασία αποτελεί μέχρι στιγμής το πιο πετυχημένο άθλημα για την ελληνική αποστολή στο Παρίσι όσον αφορά παρουσίες στον τελικό καθώς και τα 4 πληρώματα εξασφάλισαν την παρουσία τους, 3 δε εξ αυτών θα ριχτούν στη μάχη της διάκρισης. Συγκεκριμένα στον τελικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών το «παρών» θα δώσει το δίδυμο των Αντώνη Παπακωνσταντίνου - Πέτρου Γκαϊδατζή, στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών το πλήρωμα των Ζωής Φίτσιου και Μιλένας Κοντού, ενώ σε αυτόν της δίκωπου των γυναικών οι Χριστίνα Μπούρμπου και Ευαγγελία Αναστασιάδου.

Στο μπάσκετ η Εθνική ανδρών θα αντιμετωπίσει την Αυστραλία για την 3η και τελευταία αγωνιστική του ομίλου της, σε έναν καθοριστικό αγώνα για την πρόκριση στα προημιτελικά. Η Εθνική, μετρώντας μέχρι τώρα δύο ήττες (από Καναδά και Ισπανία), θέλει τη νίκη προκειμένου να έχει ελπίδες πρόκρισης βάσει και συνδυασμού αποτελεσμάτων. Οσον αφορά το αγωνιστικό μέρος στην αποστολή σήμερα θα μετάσχει τελικά ο Νικ Καλάθης παρά το χτύπημα στα πλευρά που δέχθηκε στον προηγούμενο αγώνα.

Στον στίβο στις ελληνικές συμμετοχές του προγράμματος υπάρχει η διπλή παρουσία στα προκριματικά της σφυροβολίας από τους Μιχάλη Αναστασάκη και Χρήστο Φραντζεσκάκη. Οι δύο αθλητές επιδιώκουν μια υπέρβαση προκειμένου να προκριθούν στον τελικό. Διπλή συμμετοχή θα υπάρχει επίσης και στο ύψος των γυναικών, με τις Τατιάνα Γκούσιν και Παναγιώτα Δόση να κάνουν το ντεμπούτο τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες διεκδικώντας την πρόκριση στον τελικό. Την πρώτη της συμμετοχή θα γράψει και η Πολυνίκη Εμμανουηλίδη συμμετέχοντας στα προκριματικά των 100 μ.

Στο πόλο την πρώτη νίκη στο τουρνουά μετά από δύο ήττες θέλει η Εθνική γυναικών κόντρα στην Ιταλία, προκειμένου να διατηρήσει ακέραιες τις ελπίδες πρόκρισης στα προημιτελικά.

Στην κολύμβηση στα προκριματικά των 4x100 στο μεικτό θα ριχτεί η τετράδα των Αννας Ντουντουνάκη - Απόστολου Χρήστου - Νόρας Δράκου - Βαγγέλη Ντούμα.

Στην ιστιοπλοΐα τις υποχρεώσεις τους στο μεικτό των σκαφών τύπου 470 θα ανοίξει το δίδυμο των Οδυσσέα Σπανάκη - Αριάδνης Σπανάκη.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Τριπλή ελληνική πρόκριση

Την πρόκριση στον 3ο γύρο της προκριματικής φάσης στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις πανηγύρισαν ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ στο Champions League, ο κυπελλούχος Παναθηναϊκός στο Europa League και η δευτεραθλήτρια ΑΕΚ στο Conference League μετά τις νίκες τους στις ρεβάνς για τον 2ο γύρο. Μάλιστα και οι τρεις ελληνικές ομάδες κατάφεραν να φθάσουν σε δεύτερες νίκες επί των αντιπάλων τους παίρνοντας πανηγυρικά το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

Ο ΠΑΟΚ δεν συνάντησε ιδιαίτερες δυσκολίες για να επικρατήσει στη Βοσνία της Μπόρατς Μπάνια Λούκα με 1-0 (Μουργκ 25'), ενώ είχε νικήσει με 3-2 στον πρώτο αγώνα στην Τούμπα. Είχε τον έλεγχο σε όλο τον αγώνα και δεν κινδύνεψε ιδιαίτερα από τους αντιπάλους του. Στον επόμενο γύρο ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει τη σουηδική Μάλμε.

Σε παράταση για έναν ρόλο μετέτρεψε τη ρεβάνς της Βουλγαρίας ο Παναθηναϊκός, που επικράτησε της Μπότεφ Πλόντβιβ με 4-0 παίρνοντας πανηγυρική πρόκριση μετά και την πρώτη νίκη του με 2-1 στο ΟΑΚΑ. Οι «πράσινοι» ήταν καταιγιστικοί και με σαφώς καλύτερη εικόνα απ' ό,τι στο πρώτο ματς έφτασαν στη νίκη χάρη στα γκολ των Γιερεμέγιεφ (6', 50'), Τζούρισιτς (45'+) και το αυτογκόλ του Ουντάζ (34'). Στην επόμενη φάση οι «πράσινοι» θα κοντραριστούν με τον Αγιαξ.

Χωρίς να φορτσάρει ιδιαίτερα και με πολλές απουσίες (λόγω της ίωσης που χτύπησε την ομάδα) η ΑΕΚ επικράτησε στην Ανδόρα της Ιντερ Ντε Εσκάλδες με 4-0 μετά τη νίκη της στον πρώτο αγώνα στη Ν. Φιλαδέλφεια με 4-3. Πρωταγωνιστής για την Ενωση ήταν ο Λιβάι Γκαρσία που πέτυχε χατ τρικ (29', 74', 86') ενώ σκόραρε επίσης και ο Αμραμπατ (83'). Στον επόμενο γύρο οι κιτρινόμαυροι θα αντιμετωπίσουν την αρμενική Νόα που απέκλεισε τη Σέλμα από τη Μάλτα (7-0, 0-0).

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συγχαρητήρια για την επιτυχία του Θ.Τσελίδη

Σε ανακοίνωσή του για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου από τον Θοδωρή Τσελίδη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Θερμά συγχαρητήρια στον Θοδωρή Τσελίδη για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο τζούντο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Ο Ελληνας αθλητής κατέκτησε το πρώτο μετάλλιο για τη χώρα μας, κερδίζοντας τον αντίπαλό του στην κατηγορία των 90 κιλών.

Συγχαρητήρια και στον προπονητή του Νίκο Ηλιάδη, που μαζί με τη χαρά του εξέφρασε και δικαιολογημένα παράπονα για την ελλιπή στήριξη των αθλητών από το κράτος».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

10.00 Σκοποβολή - προκριματικά σκιτ ανδρών - Μάκης Μίτας, Μπάμπης Χαλκιαδάκης, Προκριματικά 25μ. πιστόλι γυναικών - Αννα Κορακάκη

11.54 Κωπηλασία - Τελικοί - δίκοπου γυναικών - Χριστίνα Μπούρμπου / Ευαγγελία Αναστασιάδου, σκιφ ελαφρών, σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών - Αντώνης Παπακωνσταντίνου / Πέτρος Γκαϊδατζής, σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών Ζωή Φίτσιου / Μιλένα Κοντού

11.10 Στίβος - προκριματικά - σφυροβολία ανδρών - Μιχάλης Αναστασάκης, Χρήστους Φραντζεσκάκης, ύψος γυναικών - Τατιάνα Γκούσιν, Παναγιώτα Δόση, 100μ γυναικών - Πολυνίκη Εμμανουηλίδου

12.00 Κολύμβηση - προκριματικά 4x100 μ. Μ.Α, μεικτή - Αννα Ντουντουνάκη, Νόρα Δράκου, Απόστολος Χρήστου, Βαγγέλης Ντούμας

13.00 Ιστιοπλοΐα - 1η μέρα 470 Μεικτό - Αριάδνη Σπανάκη, Οδυσσέας Σπανάκης

14.30 Mπάσκετ - Α' Ομιλος ανδρών, 3η αγωνιστική ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ

16.35 Πόλο - Β' Ομιλος, 3η αγωνιστική γυναικών ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ