ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 4 Αυγούστου 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οταν πέφτουν οι μάσκες της δικτατορίας του κεφαλαίου...

Το «κερασάκι» στην τούρτα της συγκάλυψης ήρθε να βάλει τη βδομάδα αυτή ο Αρειος Πάγος, με το πόρισμά του να βγάζει «λάδι» κυβέρνηση και μυστικές υπηρεσίες για την υπόθεση των παρακολουθήσεων πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων.

Η σχετική ανακοίνωση του Αρείου Πάγου είναι πραγματικά αποκαλυπτική. Αφού πρώτα ισχυρίζεται πως τάχα δεν εμφανίζεται εμπλοκή κρατικής υπηρεσίας στις παρακολουθήσεις με το «Predator», σημειώνει ότι για όσες από τις παρακολουθήσεις παραδέχτηκε η ΕΥΠ, μεταξύ άλλων σε υπουργούς, αρχηγούς κομμάτων, δημοσιογράφους, «τηρήθηκε απαρέγκλιτα η διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο», με τις σχετικές προβλέψεις του νόμου 2225/1994 που «διατηρήθηκε συνεχώς από όλες τις κυβερνήσεις» μέχρι τον νέο νόμο 5002/9-12-2022, ενώ «είναι σύμφωνη και με το πνεύμα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Συνένοχοι στο πραγματικό έγκλημα

Τι αποκαλύπτεται για μια ακόμα φορά;

Οτι όλοι μαζί, τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ που σκούζει πως «η Δικαιοσύνη μίλησε», όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και λοιποί που τώρα «βγαίνουν στα κεραμίδια», με τις Οδηγίες της ΕΕ ανά χείρας έχουν συνδιαμορφώσει, υλοποιήσει και ενισχύσει το τερατώδες, αντιδραστικό πλαίσιο της κρατικής παρακολούθησης και καταστολής, τη θωράκιση του κράτους της δικτατορίας του κεφαλαίου σε βάρος του λαού:

-- Ενισχύοντας τη μαζική κρατική παρακολούθηση σε βάρος του λαού, θωρακίζοντας το διαχρονικό κρατικό δόγμα τού «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων».

Τα όποια στοιχεία δίνονται αποκαλύπτουν το ασύλληπτο μέγεθος του χαφιεδισμού και των παρακολουθήσεων, που ήδη από το 1994 και τον νόμο 2225 θεωρούνται και με τη βούλα του αστικού νόμου «νόμιμες»: Οι παρακολουθούμενοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, φτάνουν τα 30 αυτά χρόνια το 1 εκατομμύριο! Πάνω από 100.000 εντολές έχουν δοθεί τα τελευταία 10 χρόνια για παρακολουθήσεις και άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου. Μόνο τα τελευταία 3 χρόνια, επί κυβέρνησης ΝΔ, υπογράφονται - επισήμως - πάνω από 15.000 τον χρόνο. Μάλιστα, στο προκλητικό πόρισμά του - σύμφωνα με τις διαρροές - ο Αρειος Πάγος επικαλείται τις χιλιάδες παρακολουθήσεις ως απόδειξη ότι απλά «έτυχε» στατιστικά το 25% των στόχων που παρακολουθούσε η ΕΥΠ να παρακολουθούνται (ή να επιχειρείται να παρακολουθηθούν) το ίδιο διάστημα και από το «Predator».

Με τον νόμο που επικαλούνται όλοι τους, οι παρακολουθήσεις μπορούν να γίνουν χωρίς καμία απολύτως ουσιαστική αιτιολόγηση: Αρκεί μια απλή εισαγγελική διάταξη, που αποστέλλεται στην ΑΔΑΕ και η οποία δεν χρειάζεται καν να αναφέρει το όνομα του στόχου, παρά μόνο τον αριθμό της τηλεφωνικής σύνδεσης! Προβλέπονται έως και οι «χωρικές», μαζικές άρσεις για λόγους «εθνικής ασφάλειας», δηλαδή με μία διάταξη να επιβάλλονται παρακολουθήσεις σε ολόκληρες περιοχές, όπως και η δυνατότητα οι παρακολουθήσεις να ανανεώνονται επ' αόριστον. Ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ψήφο μάλιστα του ΠΑΣΟΚ, έριξε και το τελευταίο φύλλο συκής, τη δήθεν υποχρέωση ενημέρωσης του παρακολουθούμενου «κάπου» και «κάποτε».

-- Ολοι μαζί εμπλουτίζουν τα προσχήματα που αξιοποιούνται, ξεχειλώνοντας συνεχώς τις επίτηδες θολές έννοιες, όπως της «εθνικής» ασφάλειας. Εχουν πλέον στα χέρια τους δεκάδες «νόμιμους» λόγους προληπτικού φακελώματος των εργαζομένων και των νέων στην Ευρώπη, όπως η «εθνική άμυνα», η «δημόσια ασφάλεια», το «γενικό δημόσιο συμφέρον της Ενωσης», έως και την... «κοινωνική ευημερία». Ενώ οι «αντιτρομοκρατικοί» νόμοι της ΕΕ προσδιορίζουν ως «τρομοκρατία» τη ριζοσπαστικοποίηση, στην οποία συγκαταλέγουν την «ακροαριστερά», ποινικοποιούν την κομμουνιστική ιδεολογία και δράση, θεωρώντας «τρομοκράτες» αυτούς που θέλουν να καταργήσουν τις κοινωνικές ανισότητες, μέχρι και αυτούς που απλά αντιδρούν στις ιδιωτικοποιήσεις! Αυτή είναι η «εθνική ασφάλεια» του κεφαλαίου: Είναι μία και έχει αντιδραστικό, εχθρικό για τον λαό και τη νεολαία πρόσημο, ήταν και παραμένει αιχμή του δόρατος ενάντια στον βασικό εχθρό του κεφαλαίου, την εργατική τάξη, το κόμμα της, το λαϊκό κίνημα.

-- Με την επίκληση αυτών των προσχημάτων αναβαθμίζουν συνεχώς τη δράση της ΕΥΠ, των υπηρεσιών και μηχανισμών παρακολούθησης. Ενδεικτικά, μόνο τα τελευταία χρόνια, έχουν συσταθεί: «Ακαδημία Πληροφοριών και Αντικατασκοπείας», «Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας» για τις «επιστημονικές» μαζικές παρακολουθήσεις, Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ, Διεύθυνση Κυβερνοχώρου της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ., Επιτροπή Συντονισμού των κρατικών υπηρεσιών για θέματα κυβερνοασφάλειας, όλα σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις και Οδηγίες της ΕΕ.

Ενώ ένα ολόκληρο κεφάλαιο από μόνο του είναι τα όσα «έπονται» της πολιτικής της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που στηρίζουν όλοι. Ολοι τους άλλωστε, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιποί, φυλάνε ως «κόρη οφθαλμού» τα άρθρα του Συντάγματος που επιτρέπουν στις μυστικές υπηρεσίες των «συμμάχων» να αλωνίζουν στη χώρα μας. Ολοι τους αναβαθμίζουν, στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όπως και της «στρατηγικής σχέσης» με τις ΗΠΑ, τη συνεργασία με τους σκοτεινούς κρατικούς τους μηχανισμούς, που στοχεύουν σταθερά τους λαούς.

Τελευταίο παράδειγμα είναι το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας, που ανοίγει διάπλατα την πόρτα για να παρέμβουν στην Ερευνα στα πανεπιστήμια ξένοι, ΝΑΤΟικοί παράγοντες, συστήνει Κοινό Σώμα Πληροφορικής στις Ενοπλες Δυνάμεις, για την «ομογενοποίηση της μεθοδολογίας» με αντίστοιχες υπηρεσίες στους ευρωενωσιακούς και ΝΑΤΟικούς στρατούς και για κοινές επιχειρήσεις, ενώ συστήνει Τμήμα Τεχνητής Νοημοσύνης, αρμόδιο μεταξύ άλλων για «την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας», κινήσεις που στο στόχαστρό τους έχουν πάντα τον λαό.

«Ευρωπαϊκή κανονικότητα»...

Την ίδια ώρα, μόνο οργή προκαλεί και η προσπάθεια ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσουν και σε αυτόν τον τομέα ως υπόδειγμα την «ευρωπαϊκή κανονικότητα», από την οποία δήθεν η κυβέρνηση της ΝΔ αποκλίνει.

Στην «ευρωπαϊκή κανονικότητα»:

- Με βασικό κορμό τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της ΕΕ νομιμοποιείται η συλλογή, επεξεργασία και αγοραπωλησία προσωπικών δεδομένων από ομίλους και κρατικές υπηρεσίες, οδηγώντας ανάμεσα σε άλλα και σε περιπτώσεις όπως οι πρόσφατες «διαρροές» προσωπικών δεδομένων ψηφοφόρων.

- Εχουν καθιερωθεί το «νόμιμο», γενικευμένο, συστηματικό και «προληπτικό» φακέλωμα, οι μαζικές άρσεις απορρήτου, η προληπτική διατήρηση των μεταδεδομένων όλων των επικοινωνιών, όλων των λαών της Ευρώπης, με σχετική Οδηγία του 2006.

Ενώ κομβικές τέτοιες κατευθύνσεις δίνουν οι ευρωπαϊκές Οδηγίες για την κυβερνοασφάλεια (NISI και II), την πρώτη από τις οποίες (Οδηγία 2016/1148) ενσωμάτωσε στην ελληνική νομοθεσία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον Ν. 4577/2018, αλλά και με την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία σχετικής αστυνομικής Οδηγίας της ΕΕ, που τον Αύγουστο του 2019 ψήφισαν όλοι μαζί ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - ΜέΡΑ25.

- Ενισχύονται συνεχώς οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, όπως η Europol, η Ευρωεισαγγελία, το Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης, η Σένγκεν. Γιγαντώνονται βάσεις δεδομένων μεγάλης κλίμακας, με νέες τεχνολογίες ιχνηλάτησης, αλληλοσυνδεόμενες υπηρεσίες φακελώματος και χαφιεδισμού, στο πλαίσιο του «Χώρου Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης της ΕΕ».

Κι αυτός ο κατάλογος δεν σταματά να μεγαλώνει. Σ' αυτόν προστίθεται τώρα μεταξύ άλλων ο νέος Κανονισμός «Prum II», που δυναμώνει το ευρωενωσιακό φακέλωμα, αφού στην ήδη υπάρχουσα αυτοματοποιημένη ανταλλαγή DNA, δακτυλικών αποτυπωμάτων, αδειών κυκλοφορίας, προστίθενται εικόνες προσώπου, όπως η φωτογραφία ενός διαδηλωτή, ενός απεργού, τα κάθε είδους στοιχεία των φακέλων της αστυνομίας, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας την ανταλλαγή τους ανάμεσα στα κράτη - μέλη και τα όργανα της ΕΕ.

Ενώ νέους επικίνδυνους δρόμους ανοίγει και ο ευρωπαϊκός νόμος περί τεχνητής νοημοσύνης (AI Act), που μπήκε σε ισχύ από την 1η Αυγούστου.

- Επιβάλλονται σύγχρονες μορφές προκλητικής λογοκρισίας, όπως με τον «τρομονόμο της Τέχνης», στο διαδίκτυο, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, με πρόσχημα την καταπολέμηση της «ρητορικής μίσους» και της «παραπληροφόρησης» νομιμοποιούνται το «κατέβασμα» περιεχομένου, το κλείσιμο λογαριασμών, στοχοποιείται όποιος αμφισβητεί την κυρίαρχη ευρωατλαντική προπαγάνδα, ειδικά γύρω από τους πολεμικούς σχεδιασμούς, όπως πρόσφατα με τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού.

- Ζει και βασιλεύει όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο, στο οποίο περιλαμβάνεται και ο Κανονισμός 821/21 της ΕΕ, που έχει καθιερώσει και με τον νόμο ολόκληρη αγορά κατασκοπευτικών λογισμικών με καταγεγραμμένα σκάνδαλα σε τουλάχιστον 7 κράτη - μέλη της.

...«ανεξάρτητη Δικαιοσύνη» κι άλλοι μύθοι

Αυτό λοιπόν το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο και την αντιλαϊκή νομοθεσία ΕΕ και κυβερνήσεων, που υπηρετούν τη στρατηγική του κεφαλαίου, υλοποιεί και περιφρουρεί και η δήθεν «ανεξάρτητη» ταξική Δικαιοσύνη.

Τα περί «διάκρισης των εξουσιών» της ΝΔ, τα περί «αναξιοπιστίας» της των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ είναι για γέλια και πραγματικά προκλητικά. Καμία ανεξαρτησία δεν έχουν κι ούτε μπορούν να έχουν κρατικές αρχές και θεσμοί: Αντίθετα, είναι «δεμένες χειροπόδαρα» με τα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, παίζοντας καταμερισμένο ρόλο στην υπεράσπιση και προώθηση των σκοπών του κεφαλαίου και του κράτους του. Σε αυτήν τη βάση, δένονται και με φανερά θεσμικά «νήματα» με τις κυβερνήσεις, όπως είναι ο διορισμός της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την εκάστοτε κυβέρνηση, που όταν το ΚΚΕ πρότεινε στη Βουλή έστω αυτό το «νήμα» να καταργηθεί, τα άλλα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ...σφύριξαν κλέφτικα.

Αντίστοιχα «αμερόληπτες» είναι αρχές όπως η ΑΔΑΕ, που με τη σειρά τους ορίζονται από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή. Ο ρόλος τους αποκαλύφθηκε στην υπόθεση των υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ, όταν με «εφέ» αμεροληψίας έκαναν τα πάντα για να θαφτεί η αλήθεια. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ήταν αυτός που αρνήθηκε να δώσει απαντήσεις στο ΚΚΕ για τις υποκλοπές στο τηλεφωνικό του κέντρο, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ...κατηγορήσει το ΚΚΕ πως δεν έκανε ό,τι χρειαζόταν για να διαλευκανθεί η υπόθεσή του! Τόση αμεροληψία...

Στην ουσία, όσο μεγαλώνουν τα οικονομικά και πολιτικά αδιέξοδα του συστήματος, τόσο πέφτουν οι μάσκες και ο μανδύας της «δημοκρατίας» και της «προόδου», τόσο προβάλλει γυμνή η αλήθεια της αστικής δημοκρατίας, η δικτατορία του κεφαλαίου χωρίς τα «φύλλα συκής» της «ανεξαρτησίας» και «ουδετερότητας» κρατικών αρχών και λειτουργιών.

Τόσο πιο φανερό γίνεται πως την «κόπρο του Αυγεία», τους φανερούς και κρυφούς μηχανισμούς της δικτατορίας του κεφαλαίου, το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο που τους προστατεύει μπορεί να τους ξηλώσει μια για πάντα μόνο ο οργανωμένος λαός, αποφασισμένος να συγκρουστεί με το καπιταλιστικό σύστημα, το αστικό κράτος και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, που τα επιστρατεύουν ενάντιά του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ