ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 4 Αυγούστου 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Κουκούλωμα με συνοπτικές διαδικασίες από την κυβερνητική πλειοψηφία

Απέρριψε την ενημέρωση της Βουλής για το πόρισμα του Αρείου Πάγου που βγάζει «λάδι» κυβέρνηση και κρατικές υπηρεσίες

Eurokinissi

Με συνοπτικές διαδικασίες απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής την Παρασκευή ως... αντισυνταγματικό το αίτημα των 5 κοινοβουλευτικών ομάδων (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας, Νέας Αριστεράς) για άμεση κλήση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, και του αντεισαγγελέα Αχιλλέα Ζήση, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τις αποφάσεις τους που αφορούν την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, αλλά και τη διαβίβαση στη Βουλή του σχετικού πορίσματος. Κατά του αιτήματος ψήφισαν οι 14 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν στην αρμόδια επιτροπή, ενώ υπερψήφισαν οι 13 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Αρνούμενη ακόμη και την πρόσβαση των βουλευτών στη δικογραφία, η κυβέρνηση επέμεινε στη λογική της συγκάλυψης, παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η επιχείρηση κουκουλώματος με τη συνδρομή της «ανεξάρτητης» και «αδέκαστης» δικαιοσύνης.

Το πόρισμα για τις υποκλοπές αποκαλύπτει τα όρια της «ανεξάρτητης» Δικαιοσύνης

«Με βάση αυτές τις απαράδεκτες διαδικασίες προσπαθείτε να κλείσετε μια σοβαρή συζήτηση, και επί της ουσίας με την ψήφο σας νομιμοποιείτε ότι οι επισυνδέσεις που έγιναν, έγιναν νόμιμα», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Προηγουμένως, μιλώντας στη συνεδρίαση τόνισε πως το πόρισμα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου «εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο της κυβερνητικής πλειοψηφίας να συγκαλύψει την τεράστια υπόθεση των υποκλοπών». Ταυτόχρονα, σε αντίθεση με τους εκπροσώπους των άλλων αστικών κομμάτων που δεν είπαν το παραμικρό, ανέδειξε το συνολικό αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, πάνω στο οποίο πατάει το δόγμα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων, σε συνδυασμό με τον ταξικό χαρακτήρα της δικαιοσύνης».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε πως το ΚΚΕ ζήτησε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής, γιατί από την ανακοίνωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γ. Αδειλίνη γεννιούνται πολλά ερωτηματικά για την πορεία της έρευνας και τα στοιχεία της, για το πόρισμα και για τη βασιμότητα των συμπερασμάτων του. Οπως είπε, με αυτό το πόρισμα «επιχειρείται να ολοκληρωθεί η αγωνιώδης προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβέρνηση».

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, έθεσε μια σειρά ερωτήματα που αποδομούν τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς. Για παράδειγμα, ρώτησε εάν είναι συνήθης πρακτική να βγάζει ανακοίνωση η Δικαιοσύνη για κάθε υπόθεση που χειρίζεται. «Είναι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της;», ρώτησε, ενώ ως προς τον ισχυρισμό της εισαγγελέως πως «αναντίλεκτα» συνάγεται το συμπέρασμα ότι «δεν υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή» κρατικής υπηρεσίας, σχολίασε καυστικά: «Τέτοια απολυτότητα, δηλαδή ο Πάπας της Ρώμης τι θα έλεγε;», για να προσθέσει πως «δεν πρέπει να εξηγηθεί αυτή η διατύπωση από την ίδια;».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ξεκαθάρισε πως η συγκεκριμένη εξέλιξη αποκαλύπτει τα λεγόμενα όρια της «ανεξαρτησίας» της δικαστικής εξουσίας. «Πόσο ανεξάρτητη μπορεί να είναι όταν επιλέγεται από την κυβέρνηση;», είπε.

Οπως εξήγησε, η εκάστοτε δικαστική εξουσία κινείται στα αυστηρά πλαίσια που καθορίζει ένα αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που αποτελείται από ευρωπαϊκές Οδηγίες - ανάμεσα σε άλλα για την αντιμετώπιση της «ριζοσπαστικοποίησης», από τρομονόμους, από την ανταλλαγή δεδομένων, την επεξεργασία και εμπορία τους. Υπενθύμισε, δε, πως στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχει ελευθερία παραγωγής και διακίνησης τέτοιων λογισμικών, η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας τους. «Ολοι τους συνέβαλαν» σε αυτό το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, ανέφερε, φέρνοντας ως τελευταίο παράδειγμα - ανάμεσα στα πολλά άλλα - την αστυνομική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ενσωμάτωσε στο ελληνικό Δίκαιο η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, «στα πλαίσια των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει».

«Ολο αυτό επιβεβαιώνει τη σαπίλα και τη διαφθορά του συστήματος, αλλά και το σκληρό πεδίο των ανταγωνισμών ανάμεσα σε πολυεθνικές εταιρείες και ιμπεριαλιστικά κέντρα που οδηγούν ακόμα και σε πολεμικές συγκρούσεις», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε αστειότητες τις λογικές περί «κράτους δικαίου», καθώς συγκαλύπτουν τον εχθρικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα του αστικού κράτους, το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο στην εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων. «Δεν υπάρχει κράτος δικαίου σε μια ταξική κοινωνία. Υπάρχει το κράτος του ισχυρού. Ετσι και το δίκαιο δεν είναι ουδέτερο, δεν καλύπτει όλες τις τάξεις, αλλά εκφράζει τα συμφέροντα του ισχυρού, πάντοτε», τόνισε.

Το ΚΚΕ, όπως σημείωσε, ζητάει να διαβιβαστεί στη Βουλή το σύνολο της δικογραφίας, τα όποια έγγραφα αναδείχθηκαν στη διάρκεια των ερευνών, καθώς και το πόρισμα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να μελετηθούν από όλους χωρίς εμπόδια και να κληθούν στη συνέχεια αυτοί που έκαναν την έρευνα, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι στα σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ασφαιρος καβγάς απ' τα αστικά κόμματα που συνδιαμόρφωσαν το αντιδραστικό πλαίσιο

Είχε προηγηθεί μπόλικος «κουρνιαχτός» από τα αστικά κόμματα με επίκεντρο την «ορθή ερμηνεία» του Συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής, απ' τους εκπροσώπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας και των άλλων αστικών κομμάτων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Δεν έλειψαν οι όρκοι πίστης στην «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη, ενώ όπως ήταν φυσικό άφησαν έξω το πολυπλόκαμο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, μιας και το έχουν συνδιαμορφώσει, πάνω στο οποίο πατάνε οι «νόμιμες» και παράνομες παρακολουθήσεις, κάτι που μόνο το ΚΚΕ ανέδειξε.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Θ. Πλεύρης, που σήκωσε το βάρος της κυβερνητικής συγκάλυψης, ισχυρίστηκε πως είναι η πρώτη φορά που υποβάλλεται στη Βουλή ένα αίτημα «προδήλως αντισυνταγματικό και σε βάρος του κανονισμού της Βουλής». Υποστήριξε ότι η κλήση εισαγγελέως στη Βουλή «αντίκειται στο Σύνταγμα» γιατί υπάρχει «διάκριση των εξουσιών». Σχετικά με την αποστολή του πορίσματος στη Βουλή, ανέφερε πως «με βάση τον Ποινικό Κώδικα, πρόσβαση στον φάκελο της δικογραφίας έχουν μόνο όσοι είναι διάδικοι».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, αφού αράδιασε τα άρθρα του Συντάγματος που περιφρουρούν με όλους τους τρόπους την αστική εξουσία ενώ ενίοτε γίνονται και «λάστιχο», ανέφερε πως πρέπει να κληθεί η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επειδή η Βουλή είναι «ο κατεξοχήν εκφραστής της λαϊκής βούλησης». «Δεν ελέγχουμε την δικαστική κρίση, αλλά θέλουμε να ενημερωθούμε και να αξιολογήσουμε τα στοιχεία», είπε, επισημαίνοντας πως το πόρισμα δεν συνιστά δικαστική απόφαση, αλλά μια προσωρινή δικαστική κρίση. Δεν παρέλειψε να καθαγιάσει την Ευρωπαϊκή Ενωση, που έχει δημιουργήσει αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο, λέγοντας πως «το Ευρωκοινοβούλιο έχει καταδικάσει τη χώρα μας για τις υποκλοπές».

Από κοντά στο λιβανιστήρι στην «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη και στους αστικούς θεσμούς ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδώνης, ο οποίος δήλωσε πως «δεν θα δικάσουμε επί του πορίσματος, θέλουμε όμως να έχουμε γνώση». Ενώ εμφάνισε την κλήση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου στην Επιτροπή ως προάσπιση της «αυτονομίας του κοινοβουλίου» και της «διάκρισης των εξουσιών».

Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζ. Κωνσταντοπούλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «παρακρατική συμπεριφορά», για την οποία «πρώτος υπόλογος είναι ο κ. Μητσοτάκης» κ.ο.κ.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το «κράτος δικαίου» της ΕΕ είναι οι παρακολουθήσεις, το φακέλωμα και ο χαφιεδισμός

Ερώτηση στην Κομισιόν για τις ευθύνες ΕΕ - κυβέρνησης για τις υποκλοπές

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών, στην Ελλάδα από τα 87 φυσικά και νομικά πρόσωπα που αποτέλεσαν στόχο του κατασκοπευτικού λογισμικού «Predator», τα 28 αποτελούσαν παράλληλα και στόχο παρακολούθησης από την ΕΥΠ. Οι πληροφορίες αυτές ενισχύουν την υπόθεση ότι οι επισυνδέσεις και οι παρακολουθήσεις εκπορεύονται από το ίδιο κέντρο και επιτείνουν τις σοβαρές ανησυχίες γύρω από τα ζητήματα έντασης των παρακολουθήσεων, του φακελώματος και της καταστολής, με βάση το ευρωενωσιακό δόγμα «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων».

Στον αντίποδα βρίσκεται η ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών που πραγματοποιήθηκαν με το κατασκοπευτικό λογισμικό «Predator», η οποία δεν διαπιστώνει καμία εμπλοκή κρατικής υπηρεσίας, ενώ «βγάζει λάδι» την ΕΥΠ και την αρμόδια εισαγγελέα για τις λεγόμενες «νόμιμες» συνακροάσεις. Πρόκειται για προκλητική συγκάλυψη των κυβερνητικών ευθυνών, όπως ακριβώς είχε γίνει και με τις καταγγελίες του ΚΚΕ για τις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο των κεντρικών γραφείων του.

Παράλληλα, επιβεβαιώνεται ότι το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και η ΕΕ είναι αυτό που δίνει τη δυνατότητα για μαζικές παρακολουθήσεις, εμπόριο των κατασκοπευτικών λογισμικών, καθιστώντας οποιονδήποτε αγωνίζεται εν δυνάμει στόχο παρακολούθησης, με ερμηνείες - λάστιχο εννοιών, όπως της «εθνικής ασφάλειας», της «δημόσιας τάξης», του «δημοσίου συμφέροντος», της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», της «ριζοσπαστικοποίησης» και του «οργανωμένου εγκλήματος». Με βάση άλλωστε αυτό το πλαίσιο, 14 χώρες της ΕΕ και οι κυβερνήσεις τους (Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία κ.ά.) χρησιμοποίησαν παράνομα λογισμικά, μεταξύ αυτών και του «Pegasus» «για να στοχοποιηθούν άτομα - όπως πολιτικοί αντίπαλοι, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόροι και δημοσιογράφοι - που δεν έχουν καμία σχέση με σοβαρά εγκλήματα και δεν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια», όπως αναφέρουν οι ίδιες οι εκθέσεις τους.

Με βάση τα παραπάνω, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος υπέβαλαν τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

- στο ότι με βάση τη λεγόμενη "αστυνομική οδηγία" 2016/680 για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από τις αρχές και τον κανονισμό 2021/821, επιτρέπεται η ανάπτυξη, η εμπορία και η διακίνηση κατασκοπευτικών λογισμικών, οδηγώντας σε γενικευμένες παρακολουθήσεις των επικοινωνιών, παραβίασης της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων;

- στο ότι το λεγόμενο "κράτος δικαίου της ΕΕ" αποκαλύπτεται ότι είναι μεταξύ άλλων "το νόμιμο" και μαζικό φακέλωμα, η καταστολή και ο χαφιεδισμός, η γενικευμένη παρακολούθηση των πάντων, στο πλαίσιο των σφοδρών ανταγωνισμών ανάμεσα σε αστικά κράτη και ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους πάντα σε βάρος των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και συμφερόντων;».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η προσπάθεια συγκάλυψης δεν θα οδηγήσει σε «κλείσιμο» της υπόθεσης

Σε σχόλιό του για την υπόθεση των υποκλοπών και τη στάση της ΝΔ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η εσπευσμένη προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας της ΝΔ να συγκαλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών, κρυπτόμενη πίσω από νομικίστικα επιχειρήματα που επικαλέστηκε και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγήσει σε "κλείσιμο" της υπόθεσης.

Γι' αυτόν τον λόγο το ΚΚΕ προτίθεται, μέσω του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ, να ζητήσει το πόρισμα της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και όλα τα συνοδευτικά στοιχεία, καθώς και τη διαβίβασή τους στη Βουλή χωρίς άλλη καθυστέρηση. Επιφυλάσσεται, επίσης, για περαιτέρω ενέργειες που θα συμβάλουν στη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης και στην ανάδειξη των ορίων και δεσμεύσεων της "ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ