ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 4 Αυγούστου 2024
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
«Γέφυρα» στην υλοποίηση επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Βρετανική άσκηση με σενάριο επίθεση στο Ακρωτήρι προ ημερών, ενώ αμερικανικά πολεμικά πλοία ελλιμενίζονται στο πλαίσιο περιπολιών τους στη Μεσόγειο

3 Φλεβάρη 2024: Βρετανικό «Typhoon» απογειώνεται από το Ακρωτήρι για να πλήξει στόχο στην Υεμένη

UK MOD © Crown copyright 2024

3 Φλεβάρη 2024: Βρετανικό «Typhoon» απογειώνεται από το Ακρωτήρι για να πλήξει στόχο στην Υεμένη
Δεν σταματά η στρατιωτική κινητικότητα με επίκεντρο και ορμητήριο την Κύπρο, η οποία, σε μια περίοδο που ολόκληρη η Μέση Ανατολή απειλείται να τυλιχτεί στις φλόγες, αναλαμβάνει όλο και πιο ενεργούς ρόλους στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό που βάζει μπουρλότο στην περιοχή, ενώ διαιωνίζει και την τουρκική κατοχή στο νησί.

Η «αλυσίδα» των γεγονότων των τελευταίων μηνών είναι αποκαλυπτική:

Τον Γενάρη, το αμερικανο-βρετανικό χτύπημα που έγινε στην Υεμένη, έγινε με ορμητήριο τις στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο.

Μόλις τον περασμένο Απρίλη, εν μέσω δηλαδή της κλιμακούμενης σφαγής στη Γάζα, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έκανε κοινές ασκήσεις σε συνεργασία με τους Αμερικανούς και την κυπριακή Εθνοφρουρά σε κυπριακό εναέριο χώρο, με σενάριο την προσομοίωση «αντιποίνων κατά του Ιράν».

Ακολούθησαν τον Ιούνη οι προειδοποιήσεις της Χεζμπολάχ κατά της Κύπρου, για τον ρόλο που παίζει στις διάφορες στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις, προειδοποιήσεις τις οποίες πολλοί προσπάθησαν να υποβαθμίσουν, κρύβοντας ότι ο λαός στο νησί γίνεται στόχος από την πολιτική της εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

Το αποκάλυψαν όμως οι ασκήσεις που έγιναν αμέσως μετά: Μόλις στις 26 Ιούλη, το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) σε επίσημη ανακοίνωσή του, ενημέρωνε πως πρόσφατα έγινε στα νότια της Κύπρου άσκηση με τον κωδικό «Τρίαινα της Αφροδίτης» («Aphrodite Trident»), που «είχε ως στόχο να προετοιμάσει και να αναπτύξει σχέδια για την υπεράσπιση οποιασδήποτε πιθανής απειλής στις κυρίαρχες βάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου». Στην άσκηση πήραν μέρος το αντιτορπιλικό «HMS Duncan» και ένα «Typhoon» που απογειώθηκε από τη βάση του Ακρωτηρίου (στα νότια), με ζητούμενο τον εντοπισμό και την εξάλειψη εναέριας «απειλής» και το «πώς και οι δύο υπηρεσίες μπορούν να αναπτύξουν τακτικές και διαδικασίες κατά των αεροπορικών απειλών».

Από την ανακοίνωση του Στρατηγικού Διαλόγου Κύπρου - ΗΠΑ, τον Ιούνη
Από την ανακοίνωση του Στρατηγικού Διαλόγου Κύπρου - ΗΠΑ, τον Ιούνη
Σημειωτέον, στην ιστοσελίδα του ο βρετανικός στρατός σημειώνει για τις βάσεις του στην Κύπρο (που εκτείνονται σε 98 τετραγωνικά μίλια, δηλαδή πάνω από 330 στρέμματα) ότι «επιτρέπουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να διατηρήσει μια μόνιμη στρατιωτική παρουσία σε ένα στρατηγικό σημείο στην Ανατολική Μεσόγειο» και ειδικά για τη «RAF Ακρωτήρι» ότι «είναι ένας σημαντικός σταθμός για στρατιωτικά αεροσκάφη και οι εγκαταστάσεις επικοινωνίας αποτελούν σημαντικό στοιχείο των παγκόσμιων δεσμών του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι βάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ποικίλες στρατιωτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις».

Τον ρόλο αυτό άλλωστε δείχνει και η αύξηση πτήσεων στρατιωτικών αεροσκαφών ΗΠΑ και Βρετανίας από το νησί, απ' όταν άρχισε η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ: Από τον Οκτώβρη, η Βρετανία φέρεται να έχει στείλει πάνω από 80 μεταγωγικά στη Βηρυτό, με αφετηρία τη βρετανική στρατιωτική βάση στο Ακρωτήρι, με «κύριο σκοπό τη διευκόλυνση της ανώτερης στρατιωτικής εμπλοκής» και με ικανότητα να μεταφέρουν φορτία μέχρι και 77 τόνους. Επίσης, στην Κύπρο φέρεται να βρίσκεται σε ετοιμότητα από τον Οκτώβρη επίλεκτη μονάδα της βρετανικής Ειδικής Υπηρεσίας Αεροπορίας (SAS), έτοιμη να αναπτυχθεί στη Γάζα ή όπου αλλού το απαιτήσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί.

Με σφραγίδα «Στρατηγικού Διαλόγου»...

Την ίδια μέρα που το βρετανικό ΠΝ ανακοίνωνε την «Τρίαινα», στις 26 Ιούλη, ακόμα ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο ελλιμενιζόταν στην Κύπρο: Το αντιτορπιλικό «USS Roosevelt» - σχολίαζε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία, Τζούλι Φίσερ - έφτασε στο νησί στο πλαίσιο περιπολιών του στην περιοχή, αφοσιωμένο «στη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Επιπλέον, το τελευταίο δεκαήμερο ανώτατα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρέθηκαν στην Κύπρο, προκειμένου - σύμφωνα με την Φίσερ - να συζητήσουν μια σειρά από πλευρές «για τη διαχείριση κρίσεων στην περιοχή». Συγκεκριμένα, έφτασαν ο αρμόδιος για θέματα διαχείρισης και πόρων, αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Ρίτσαρντ Βέρμα, και σε χωριστή αποστολή, η βοηθός ΥΠΕΞ, αρμόδια για τη Διεύθυνση Πληθυσμού, Προσφύγων και Μετανάστευσης, Τζουλιέτα Βαλς Νόγες, οι οποίοι επισκέφτηκαν και «βασικές υλικοτεχνικές εγκαταστάσεις» για να ενημερωθούν «για τον συνεχή σχεδιασμό για την υποστήριξη της διαχείρισης κρίσεων στην περιοχή», όπως ανέφερε αόριστη ανάρτηση της πρέσβειρας στο «Χ», χαρακτηρίζοντας τις επισκέψεις επόμενα βήματα «σε μια συνεχή συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ολα αυτά ενώ από το Ακρωτήρι της Κύπρου απογειώθηκαν μέχρι τον Ιούνη τουλάχιστον 18 μεταγωγικά - χωρίς διακριτικά - της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας με προορισμό το Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ - που δεν έχει διαψεύσει κανείς - πρόκειται για αεροσκάφη C-295 και CN-235, τα οποία φέρεται να ανήκουν στην 427η Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων, μια εξειδικευμένη, μυστική μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

...η αναβάθμιση του CYCLOPS και των αμερικανοΝΑΤΟικών υποδομών

Αν και κανείς αρμόδιος δεν διευκρίνισε τι «βασικές υλικοτεχνικές εγκαταστάσεις» επισκέφτηκαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, την απάντηση τη δίνουν και πάλι τα γεγονότα: Τον περασμένο Ιούνη, όταν ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κόμπος, βρισκόταν στην Ουάσιγκτον και ανακοίνωσε με τον ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, τη συγκρότηση διμερούς Στρατηγικού Διαλόγου, πηγές της κυπριακής κυβέρνησης τόνιζαν ότι «σημαντική προέκταση της διμερούς συνεργασίας αποτελεί η επέκταση της λειτουργίας και των τομέων δράσης» του Κέντρου Εκπαίδευσης σε θέματα Ασφάλειας («Cyprus Center for Land, Open-seas, and Port Security» - CYCLOPS). Τη σχετική συμφωνία είχαν ανακοινώσει ΗΠΑ και Κύπρος το φθινόπωρο του 2020, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του τότε Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στη Λευκωσία, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την κατασκευή του Κέντρου απόδειξη ότι «ποτέ πριν η διμερής μας συνεργασία δεν ήταν καλύτερη», συμπληρώνοντας πως «τα ζητήματα της ασφάλειας έχουν σημασία, καθώς έθνη που δεν μοιράζονται τις κοινές μας αξίες προσπαθούν να αποκτήσουν νέα πατήματα στην περιοχή».

Τον Ιούνη του 2021, επισκεπτόμενη μαζί με τον τότε ΥΠΕΞ της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, το εργοτάξιο για το Κέντρο, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στην Κύπρο (τότε Τζούντιθ Γκάρμπερ) τόνισε πως το Κέντρο θα ειδικεύεται σε ζητήματα «φύλαξης συνόρων» και «μη διάδοσης πυρηνικών όπλων», με «εξειδίκευση για το υπόλοιπο της περιοχής», εκφράζοντας ικανοποίηση επειδή «θα είμαστε σε θέση να βελτιώσουμε τις περιφερειακές δυνατότητες στους τομείς της ασφάλειας των συνόρων και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για τις χώρες της περιοχής και όχι μόνο».

Ο διευθυντής του Κέντρου, Χρυσήλιος Χρυσηλίου, μιλώντας πρόσφατα στον «Φιλελεύθερο», εξήγησε ότι η Κύπρος ανέλαβε την ευθύνη για τον χώρο δημιουργίας του Κέντρου, τα λειτουργικά του έξοδα και την περαιτέρω αναβάθμισή του, ενώ οι ΗΠΑ την αρχική χρηματοδότηση, τον εξοπλισμό, αλλά και την συνεχιζόμενη παροχή εκπαιδεύσεων και εκπαιδευτών.

Μεταξύ άλλων μίλησε για «πρότυπο Εκπαιδευτικό Κέντρο» που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της ανάγκης για παροχή εξειδικευμένων εκπαιδεύσεων στους τομείς της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας», της της παράνομης διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής (βιολογικών, ραδιενεργών, χημικών, πυρηνικών κι εκρηκτικών), της βελτίωσης των διαδικασιών εφαρμογής τελωνειακού ελέγχου, της βελτίωσης της εφαρμογής του νόμου στη θάλασσα, της αντιμετώπισης ζητημάτων κυβερνοασφάλειας και άλλων εφαρμογών που σχετίζονται με την ασφάλεια των κρατών και των πολιτών. Οπως ενημέρωσε, στα προγράμματά του συμμετέχουν στελέχη Σωμάτων Ασφαλείας και μέχρι σήμερα έχουν φτάσει εκπαιδευόμενοι από περιοχές της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, όπως Λιβύη, Υεμένη, Αίγυπτος, Λίβανος, Ιορδανία, Ιράκ, Μαρόκο, Τυνησία, αλλά και από χώρες της ΕΕ, τα Βαλκάνια, την Ελλάδα, με τη λίστα των συμμετεχόντων κρατών συνεχώς να μεγαλώνει.

Από κοντά βέβαια και όλα τα ευρωατλαντικά επιτελεία και λοιποί στην Κύπρο που σπεύδουν να επισημάνουν ότι η λειτουργία του CYCLOPS προσφέρει «τεράστια οφέλη» στην Κύπρο, εξαιτίας της εμβάθυνσης της συνεργασίας της με τις ΗΠΑ αλλά και με άλλες χώρες από τις οποίες προέρχονται εκπαιδευόμενοι.

Οσο για τα «οφέλη»; Σε αυτά περιλαμβάνεται και η συζήτηση που πλέον ανοίγει ανοιχτά για το πότε θα ευνοήσουν καλύτερα οι συνθήκες την ένταξη της Κύπρου και στο ΝΑΤΟ..! Ενώ τα υπόλοιπα τέτοια «οφέλη» αφορούν την «επίλυση» του Κυπριακού με μια «βιώσιμη και όχι δίκαιη λύση» όπως λέει και ξαναλέει τις τελευταίες μέρες ο Κύπριος Πρόεδρος, δείχνοντας προς τη διαιώνιση της τουρκικής κατοχής στο νησί που δρομολογούν τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ