ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 18 Αυγούστου 2024
Σελ. /32
Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει και έδωσε τη μάχη μαζί με τον λαό

Από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα της φωτιάς τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Μπροστά και την επόμενη μέρα, για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων και αποκατάσταση των καταστροφών

Ο Δ. Κουτσούμπας στον Βαρνάβα

RIZOSPASTIS

Ο Δ. Κουτσούμπας στον Βαρνάβα
Από την πρώτη στιγμή, στα μέτωπα της καταστροφικής φωτιάς στη Βορειοανατολική Αττική βρέθηκαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, καθώς και εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους της περιοχής, για να δώσουν μαζί με όλους τους κατοίκους και τους πυροσβέστες τη μάχη με την πύρινη λαίλαπα, να υπερασπιστούν το δάσος και το λαϊκό βιος. Αλλωστε, πολλοί από αυτούς ήταν κάτοικοι της περιοχής και έζησαν από πρώτο χέρι την ίδια απειλή για τα σπίτια, ακόμα και τη ζωή τους.

Στις περιοχές όπου εξαπλώθηκαν οι φλόγες, μέλη του Κόμματος συνέδραμαν το πυροσβεστικό έργο, βοήθησαν να σωθούν σπίτια και να απεγκλωβιστούν άνθρωποι που κινδύνευαν.

Με τη φωτιά να έχει μπει μέσα στην πόλη, ομάδες κάτω από δύσκολες συνθήκες συγκεντρώθηκαν στα Βριλήσσια στη συμβολή Αναπαύσεως και Αλφειού, και βοήθησαν με όλες τους τις δυνάμεις στη μάχη της κατάσβεσης, όπως για να φτάσουν οι μάνικες στα σημεία που χρειάζεται, αλλά και στον απεγκλωβισμό κατοίκων τουλάχιστον σε δυο περιπτώσεις.

Το ίδιο και σε άλλες περιοχές, ενώ στη Ραπεντώσα Διονύσου συνέδραμαν και στις πρώτες εργασίες την επομένη της καταστροφικής πυρκαγιάς που πέρασε από εκεί.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στην οποία καλούσε: «Ολοι στη μάχη για τη ζωή του λαού!».

Στη μάχη οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ
Στη μάχη οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρονταν: «Η κατάσταση στην Αττική τις επόμενες ώρες είναι πολύ κρίσιμη. Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να σταματήσει τις "ασκήσεις πανικού" προς τον λαό της πρωτεύουσας και την προκλητική επίκληση των "κλιματικών αλλαγών" για να δικαιολογήσει την εμπρηστική πολιτική της. Εστω την ύστατη ώρα να διαθέσει όλες τις δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, και να εκπονήσει ένα σχέδιο για να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά που πλέον βρίσκεται μέσα στον οικιστικό ιστό».

Στην ανακοίνωση η Επιτροπή Περιοχής της ΚΟ Αττικής ειδικότερα καλούσε: «Τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, την ΚΝΕ, να συμβάλουν με όλους τους τρόπους για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αττική. Για να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, να μην καούν άλλες λαϊκές περιουσίες, να περιοριστεί η περιβαλλοντολογική καταστροφή. Ολοι στη μάχη για τη ζωή του λαού».

Στα μέτωπα της φωτιάς

Το πρωί της Δευτέρας την κοινότητα Βαρνάβα του δήμου Μαραθώνα, από όπου ξεκίνησε η φωτιά, επισκέφτηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της κοινότητας Γιώργο Ηλία και συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής.

Την Κυριακή, αφότου ξέσπασε η πυρκαγιά, στην περιοχή της Σταμάτας βρέθηκαν ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ, και ο Τεύκρος Παντελόγλου, δημοτικός σύμβουλος Διονύσου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».


Eurokinissi

Με παρεμβάσεις προς τους αρμοδίους μετέφεραν τις πολλές εκκλήσεις των κατοίκων και ανέδειξαν την τεράστια ανάγκη να ενισχυθούν άμεσα οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη φωτιά. Σχετική παρέμβαση έκανε και η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Β. Κιλικία.

Επίσης, με τις φλόγες να συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο, κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή, και τον Βάλσαμο Συρίγο, μέλος της ΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Αττικής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», βρέθηκαν στη Διώνη και στη Νέα Μάκρη, όπου εξελισσόταν η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Χρ. Κατσώτης έκανε παρέμβαση προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης για ενίσχυση με εναέρια μέσα στον οικισμό Σουφάνι Μαραθώνα, όπου η πυρκαγιά έφτασε δίπλα στα σπίτια και νωρίτερα οι κάτοικοί του είχαν κληθεί να το εγκαταλείψουν.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, επισκέφτηκε το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων και ζήτησε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να διατεθούν όλες οι δυνάμεις, ώστε η πυρκαγιά να τεθεί άμεσα υπό έλεγχο και να μην απειλήσει νέες περιοχές.

Ζήτησε επίσης να υπάρχει διαρκής ενημέρωση από την ηγεσία του Κέντρου, ώστε τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που βρίσκονται στα μέτωπα της πυρκαγιάς, να συνδράμουν όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Περιοδεία στα καμένα έκανε και την επόμενη μέρα ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ερώτηση για αποζημιώσεις 100% και άμεση αποκατάσταση

Την επομένη της μεγάλης καταστροφής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, με την οποία αναδεικνύει τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες και ζητάει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών, την άμεση αποζημίωση των πληγέντων και την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και του φυσικού περιβάλλοντος.

Η Ερώτηση απευθύνεται προς τους υπουργούς Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εσωτερικών, Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και υπογράφεται από σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Οπως αναφέρεται στην Ερώτηση, «το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει για τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης καταστροφικών πυρκαγιών λίγο πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, με σχετική κοινοβουλευτική Ερώτηση, που είχε καταθέσει στις 15/4/2024. Η κυβέρνηση έχει σοβαρές πολιτικές ευθύνες γιατί δεν πήρε όλα αυτά τα αναγκαία μέτρα που απαιτούσε το ΚΚΕ, αλλά και πολλοί μαζικοί φορείς της Αττικής.

Αντίθετα, εκείνη την περίοδο, αντί να ενισχύει τα μέτρα πρόληψης, έφερνε απαράδεκτες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που επιδίωκαν να μεταθέσουν στην ατομική ευθύνη την προστασία της λαϊκής περιουσίας. ΚΥΑ που τελικά δεν ίσχυσε μετά τη δικαιολογημένη γενική κατακραυγή. Κυρίως όμως άνοιξε τον δρόμο της εκχώρησης της διαχείρισης των δασών σε ξυλοβιομήχανους και ξυλέμπορους (...) στο πλαίσιο της "πράσινης μετάβασης", που έχει γίνει ήδη "μαύρη" για τον ελληνικό λαό.

Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας πιστή στην πολιτική που θεωρεί κόστος την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, αλλά και του περιβάλλοντος, που θεωρεί κόστος την πρόληψη από φυσικές καταστροφές, δεν προχώρησε σε γενναία χρηματοδότηση και στελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών, όπως της Πυροσβεστικής, των Δασικών Υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να γινόμαστε μάρτυρες άλλης μίας μεγάλης καταστροφής.

Είναι αντίθετη και υπονομεύει την ολοκληρωμένη διαχείριση των δασών και συνεχίζει την αντιεπιστημονική διάσπαση της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών».

Με βάση τα παραπάνω, το ΚΚΕ απαιτεί:

- Την αποζημίωση στο 100% των ζημιών όσων έχουν υποστεί καταστροφές οι περιουσίες τους.

- Τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε επιχειρήσεις, που είτε καταστράφηκαν ολοσχερώς είτε υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

- Την άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των υποδομών (νερού, Ενέργειας κ.λπ.) και την προστασία της υγείας του πληθυσμού.

- Την αποκατάσταση του φυσικού πλούτου που καταστράφηκε.

- Την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, αλλά και του φυσικού και δασικού πλούτου, για το υπόλοιπο της αντιπυρικής περιόδου.

- Την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών.

- Την αλλαγή της πολιτικής χρήσεων γης που έχει οδηγήσει σε μετατροπή των δασών σε χώρους εξοχικής ή κύριας κατοικίας και τελικά σε επέκταση της δόμησης ακόμη και μέσα σε υψηλά δάση με τη μετατροπή της γης και της κατοικίας σε κερδοφόρα διέξοδο για τους σχετικούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Παρέμβαση και στην Κομισιόν

Παρέμβαση για τις πυρκαγιές έκανε και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Κομισιόν, για να καταγγείλει την «παντελή έλλειψη πρόληψης (καθαρισμός δασών, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών κ.ά.) και τις καταστροφικές ελλείψεις στις αρμόδιες υπηρεσίες (παραμένουν περίπου 4.000 κενές οργανικές θέσεις πυροσβεστών) που οδηγούν στα γνωστά αποτελέσματα».

Σημειώνει ότι «καταρρέει με πάταγο και η προπαγάνδα της "ευρωπαϊκής αλληλεγγύης" και της "άμεσης και επιτυχημένης ανταπόκρισης", αφού ο μηχανισμός ανακύκλωσης των λιγοστών μέσων πυρόσβεσης από χώρα σε χώρα, ο λεγόμενος rescEU που στηρίχθηκε από όλα τα αστικά κόμματα, ενεργοποιήθηκε αφότου είχε περάσει μία κρίσιμη μέρα ανεξέλεγκτων πύρινων μετώπων, με την πλειοψηφία των μέσων μάλιστα να φτάνει τελικά στη χώρα δύο μέρες μετά την έναρξη της πυρκαγιάς και αφού η καταστροφή είναι ήδη τεράστια!».

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος ζητούν την άμεση αποζημίωση στο 100% από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ