ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 18 Αυγούστου 2024
Σελ. /32
Ο πύρινος εφιάλτης έφτασε στον οικιστικό ιστό της Αθήνας

Τραγικός απολογισμός μιας διαχρονικής καταστροφής σε χειρότερη έκδοση. Δύο νεκροί, πάνω από 100.000 στρέμματα δάσους καμένα, δεκάδες σπίτια και υποδομές κατεστραμμένα

Eurokinissi

Με τον πύρινο όλεθρο ήρθε αντιμέτωπη για ακόμη μια φορά η Αττική, όπου μόνο τα τελευταία 8 χρόνια έχει καεί το 37% των δασών.

Ο τραγικός απολογισμός περιλαμβάνει αυτήν τη φορά και δύο γυναίκες νεκρές: Στο Πάτημα Βριλησσίων μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας εντοπίστηκε από πυροσβέστες απανθρακωμένη σορός γυναίκας μέσα σε καμένο κτίριο επαγγελματικής χρήσης.

Η γυναίκα, ηλικίας 63 ετών, από τη Μολδαβία, μητέρα 2 παιδιών, εργαζόταν σε επιχείρηση εμπορίας λουλουδιών και κατασκευής στεφανιών στη συμβολή των οδών Αναπαύσεως και Στρατονίκης.

Μία ακόμα γυναίκα έχασε τη ζωή της στο Καπανδρίτι, όταν τη συνέθλιψε φορτηγό όχημα που, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, έσπευδε στο μέτωπο της πυρκαγιάς, αργά το απόγευμα της Κυριακής 11/8. Από τύχη γλίτωσε η 3χρονη ανιψιά της, που βρισκόταν μαζί της.

Ξέφυγε και αναπτύχθηκε σε μέτωπο 30 χιλιομέτρων

Το νέο καταστροφικό έργο επέφερε η φωτιά που ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής (λίγο μετά τις 3 μ.μ.) στον Βαρνάβα, επεκτάθηκε στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού, φτάνοντας μέσα στον οικιστικό ιστό της πρωτεύουσας, εκεί που ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας.

Η φωτιά, ξεκινώντας από τη βόρεια περιοχή του Μαραθώνα, τον Βαρνάβα και το Γραμματικό, δεν μπόρεσε να ελεγχθεί, επεκτάθηκε πάρα πολύ γρήγορα ήδη από το απόγευμα και το βράδυ της Κυριακής. Ετσι τα ξημερώματα της Δευτέρας η φωτιά έφτασε στα πρώτα σπίτια του Διονύσου, καίγοντας δάσος στο Διονυσοβούνι και συνέχισε προς Πεντέλη.


RIZOSPASTIS

Ενα άλλο μέτωπο από τον Μαραθώνα πέρασε από το Καλέντζι και τη Λίμνη Μαραθώνα και κατευθύνθηκε προς τη Νέα Μάκρη. Οι φλόγες «καβάλησαν» το βουνό της Πεντέλης, κατέκαψαν τη Νέα Πεντέλη και φθάσανε ως το Πάτημα Χαλανδρίου και το Πάτημα Βριλησσίων.

Στις δύο τελευταίες περιοχές, μέσα στην πόλη δηλαδή, εκτός από σπίτια επλήγησαν και επιχειρήσεις, με τις συνεχείς εκρήξεις που ακούγονταν να θυμίζουν σκηνικό πολέμου. Εξίσου επικίνδυνο γεγονός ήταν το λαμπάδιασμα επιχείρησης ξυλείας στον Γέρακα. Η φωτιά έφτασε και στον λόφο που βρίσκεται το Αστεροσκοπείο, βάζοντας σε κίνδυνο τον πολύτιμο εξοπλισμό του.

Συνολικά η φωτιά διένυσε μια τεράστια απόσταση, 30 και πλέον χιλιομέτρων, καίγοντας, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, 105.000 στρέμματα, πλήττοντας συνολικά περιοχές 6 δήμων της Βορειοανατολικής Αττικής.

Να σημειωθεί ότι μόνο πρωτόγνωρη δεν είναι η διαδρομή που διένυσε, όπως σημείωσαν πολλοί που θυμούνται και παλαιότερες φωτιές στην περιοχή. Χαρακτηριστικό είναι δε πως το 60% των τωρινών καμένων εκτάσεων είχε καεί ξανά το 2009 (τότε συνολικά είχαν καεί 210.000 στρέμματα).

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο αλλά πολλές ενεργές εστίες, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Ορους Πεντέλης και της Λίμνης Μαραθώνα. Τα ξημερώματα της Τρίτης, σημαντική αναζωπύρωση σημειώθηκε στην περιοχή του Βρανά στον Μαραθώνα και στη Νέα Μάκρη απειλώντας και το Κέντρο Υγείας.

Φταίει (και πάλι) ο ...κακός καιρός

Χάρτης με τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές στην Αττική μεταξύ 2017 και 2024
Χάρτης με τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές στην Αττική μεταξύ 2017 και 2024
Απέναντι στην ολοκληρωτική καταστροφή και στη δικαιολογημένη οργή για την εγκληματική πολιτική της, που αφήνει ανυπεράσπιστους τον λαό και το περιβάλλον, η κυβέρνηση επιστράτευσε για άλλη μια φορά προκλητικά τα περί «ισχυρών ανέμων», «μεγάλης ξηρασίας», «δύσβατου εδάφους».

Πρόκειται για τις γνωστές δικαιολογίες όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων για να συγκαλύπτουν τις πραγματικές αιτίες που οδηγούν κυριολεκτικά από τη μία καταστροφή στην άλλη.

Την επομένη μάλιστα της καταστροφής, με το βουνό να καπνίζει ακόμα, ο πρωθυπουργός προσπάθησε άρον άρον να αλλάξει σελίδα στην επικαιρότητα και να επιβάλει σιωπητήριο στην «τοξική» - όπως τη χαρακτήρισε - αντιπαράθεση, ζητώντας ξεδιάντροπα «συναίνεση» για να γίνει με «αντικειμενικότητα» η αποτίμηση της φωτιάς, παραπέμποντας την όποια συζήτηση στον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Δίπλα στην εξοργιστική κυβερνητική προπαγάνδα υπάρχει και η προπαγάνδα της χρήσιμης και βολικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που έλεγαν ότι «τώρα δεν είναι η ώρα των ευθυνών», ότι «δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για τις όποιες ελλείψεις...», δίνοντας χέρι βοήθειας για να συνεχίζεται η ίδια εγκληματική πολιτική.

Ταυτόχρονα, αποτελεί και τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι αυτά τα κόμματα, είτε ως κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια είτε ως αντιπολίτευση σήμερα, συνεχίζουν να προσκυνούν την πολιτική του κόστους - οφέλους της ΕΕ, που αφήνει εκτεθειμένο τον λαό μας σε νέες καταστροφές.

Αποθέωση της πολιτικής «τρεχάτε να σωθείτε»

Τις δύσκολες ώρες της φωτιάς, ξεχωρίζει το πλήθος των καταγγελιών και μαρτυριών από όπου αναδεικνύονται οι εγκληματικές ευθύνες του κράτους για τα ελλιπή μέτρα πρόληψης και πυρόσβεσης: Για αντλιοστάσια που δεν λειτουργούν από τις διακοπές ρεύματος, την έλλειψη νερού, για εστίες φωτιάς που καίνε ανενόχλητες, για ανύπαρκτους δασικούς δρόμους, για την εγκατάλειψη, την ανοργανωσιά που «δίνει και παίρνει».

Αντίθετα, στην αποθέωση της λογικής «τρεχάτε να σωθείτε», το 112 κάλεσε σε εκκένωση 45 περιοχές ακόμη και με αντιφατικές οδηγίες, μηνύματα σε κόσμο που ήταν χιλιόμετρα μακριά από τις φωτιές. Ενδεικτικό είναι ακόμη το ότι για πρώτη φορά μια δασική πυρκαγιά αυτού του μεγέθους οδήγησε σε εντολές εκκένωσης ενός δήμου μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Ετσι κι αλλιώς πολλοί ήταν αυτοί που παρέμειναν στα σπίτια τους προκειμένου να τα σώσουν, γνωρίζοντας την επιλεκτική ανικανότητα του κράτους.

Ταυτόχρονα, η ατμόσφαιρα σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο Αττικής ήταν αποπνικτική, καθώς οι πυκνοί καπνοί έφταναν πολλά χιλιόμετρα μακριά, στα νότια προάστια της Αττικής μέχρι και την Πελοπόννησο. Μεταξύ άλλων μαζικές εκκενώσεις έγιναν στα Νοσοκομεία «Παίδων Πεντέλης» και «Αμαλία Φλέμινγκ».

Στάχτη και μπούλμπερη

Τις επόμενες μέρες από την πυρκαγιά άρχισε ο κατακλυσμός από αποκαρδιωτικές εικόνες και να αποκαλύπτεται το μέγεθος της καταστροφής.

Σε Βαρνάβα, Μαραθώνα, Γραμματικό, Διόνυσο έως την Πεντέλη και τα γειτονικά βόρεια τμήματα των Βριλησσίων και του Χαλανδρίου, κυριαρχεί το μαύρο με τα χιλιάδες στρέμματα δάσους κάρβουνο, με δεκάδες σπίτια (πάνω από 100) μερικώς ή ολοσχερώς κατεστραμμένα, με εκατοντάδες καμένα αυτοκίνητα, καταστροφές σε υποδομές, αλλά και σε επιχειρήσεις και βιοτεχνίες, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ελιές, αμπέλια, μελίσσια, αποθήκες, θερμοκήπια, ζώα. Στη Νέα Πεντέλη καταστράφηκε ολοσχερώς το κλειστό γυμναστήριο, ενώ ζημιές υπέστη και ένα Δημοτικό Σχολείο.

Πολύ σοβαρές είναι επίσης οι επιπτώσεις για την υγεία των κατοίκων όλου του Λεκανοπεδίου από τον τοξικό καπνό, άμεσα και μακροπρόθεσμα, ενώ παράλληλα αυξάνεται και ο κίνδυνος πλημμυρών.

Εκατοντάδες άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν και βρήκαν προσωρινή στέγη σε διάφορα ξενοδοχεία της Αττικής (649 πολίτες σε 39 ξενοδοχεία). Συν τοις άλλοις, κατά τη μάχη της κατάσβεσης δύο πυροσβεστικά κάηκαν ενώ τραυματίστηκαν 5 πυροσβέστες, όλοι με ελαφρά τραύματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ